Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Vespertine
Ne dovodi u pitanje moje ucesce na RP izvrtanjem mojih izjava :P
Korisnikov avatar
By Katengl
The first rule of Book Club is, you never talk about Book Club.
The second rule of Book Club is, you never talk about RP. (sta god to bilo)

Mesto sto off-topicujete ovde, bolje da predlazete knjige! :oklagija: Inace cu da vam dam da citate ambalazu sa kecapa.
U, jbt, vec me opila moc.
Korisnikov avatar
By Katengl
:avion:—————PAŽNJA, PAŽNJA!

Sastavio sam spisak od četiri knjige za prvi mesec. Pošto smo imali samo dva predloga, jedan od njih je ubačen (Korvinov), drugi nije (Laeremov, jer računam da je već završio sa čitanjem. Dole Laerem!) Ostalo su knjige koje sam ja nameravao da pročitam pre ili kasnije.

Za prve tri knjige imam retail epub verzije i audio verzije na engleskom. Ako ih hoćete, šibnite U2U. Sve tri su izdate i na srpskom i nazivi izdavača su navedeni. Za poslednju imam pdf nezavidnog kvaliteta, ali ona može da se nađe u svakoj biblioteci i knjižari.

Izvol'te link za anketu, molim da odaberete najviše 2 knjige, pa ćemo da napravimo presek u ponedeljak. I naravno, šaljite predloge za naredni mesec ovde ili na U2U.

:sesir:
  • Julian Barnes – The Sense of an Ending / Ovo liči na kraj (Geopoetika)

Slika

Suočavanje Tonija Vebstera sa svešću o tome da je sećanje sve što mu je u životu preostalo, ne bi bilo toliko dramatično da nije propraćeno spoznajom da sećanje ne postoji. Postoji prošlost, kao gadan i mutan bezdan, i postoji imaginacija, da u tu prošlost zaroni i u njoj ne pronađe, nego stvori, utehu ili bol. Imaginacija glavnog junaka romana Ovo liči na kraj okovana je umom istoričara: preterano oslonjen na činjenice, a premalo sklon nostalgiji, Vebster je potpuno nezaštićen u trenutku kada shvati da je istina o njegovoj prošlosti suštinski drugačija no što je decenijama verovao. „Sad si potpuno sam, Toni“, kaže mu jedna od dveju žena koje su presudno obeležile njegov život; ona druga podseća ga na činjenicu da mu nikada ništa nije bilo jasno. Nije ni sada, dok pokušava da uhvati smisao života koji se kao veliki talas nezadrživo survava unatrag, ka onom početku iza koga nema ničega. Čak ni kraja: ovo liči na kraj, ali kraja nema: postoje eros i tanatos, istina i zabluda, ljubav i mržnja, ljubav i ljubav. I postoji nemir. Postoji veliki nemir.
  • James Baldwin – Giovanni's Room / Đovanijeva soba (Ukronija)

Slika

Pedesetih godina u Parizu koji vrvi od iseljenika, opasnih susreta i pritajenog nasilja, jedan Amerikanac otkriva svoju nemogućnost da potisne nagone, uprkos odlučnosti da živi konvencionalnim životom koji je sebi predodredio. Nakon susreta i veridbe sa jednom mladom ženom, upušta se u dugu aferu sa italijanskih barmenom, da bi ga u šetanju između njih dvoje zbunjivao i mučio njegov seksualni identitet.

Ispitujući misteriju ljubavi i požude kroz maštoviti narativ, Boldvin stvara dirljivu i kompleksnu priču o smrti i strasti.
  • Richard Dawkins – The Blind Watchmaker / Slepi časovničar (Heliks)

Slika

Metafora o časovničaru iz naslova ove knjige potiče od teologa XVIII veka, Vilijema Pejlija i predstavlja najpoznatiji argument kreacionista: baš kao što je časovnik previse složen i dobro osmišljen da bi slučajno nastao sam od sebe, tako i živa bića, sa kudikamo složenijom strukturom, moraju biti promisao samoga Tvorca. Tek je genijalna spoznaja Čarlsa Darvina pokopala Pejlijev argument. Ali, samo je Ričard Dokins mogao da napiše ovako elegantan odgovor onima koji sumnjaju u teoriju evolucije. Prirodna selekcija, nesvjestan, automatski, slijep, pa ipak u suštini nenasumičan proces koji je razumio Darvin, nije vođena nikakvom promisli. Ako se za nju može reći da u prirodi ima ulogu časovničara, onda je ona slijepi časovničar. Prepoznat kao verovatno najutjcajnije popularno napisano štivo o evoluciji, Slepi časovničar nudi podsticajan i pristupačan uvod u jedno od najznačajnijih naučnih postignuća svih vremena. Ričard Dokins je svojim knjigama, umjesnije nego bilo ko prije njega, približio i objasnio evolucionu biologiju najširoj čitalačkoj publici.
  • Borislav Pekić – Novi Jerusalim (Laguna)

Slika

Novi Jerusalim je zbirka priča široke vremenske perspektive, ali i veoma široke perspektive karaktera; od ljudi koji stvaraju svet i novi sadržaj do onih koji ruše. Karakteri u sebi nose, kao dominantnu osobinu, pečat i lik vremena, kao sudbinu, iskušenje i tragiku postojanja. Svakom junaku Pekić je odredio jedan od osnovnih elemenata – metal, zemlju, vatru, vazduh, vodu …

Kada osmotrimo vremenski raspon koji pripovetke iz Novog Jerusalima obuhvataju (a to je luk od ranog srednjeg veka do daleke, antiutopijske budućnosti), možemo reći da „hronika“ u datom slučaju označava integralni letopis sveta.
    U Novom Jerusalimu cela istorija je u stvari gotska hronika, beskrajni niz tajnovitih, tragički osenčenih sudbina. Preispitujući i kreativno nadograđujući neke karakteristike upravo tog i tako odabranog žanra Borislav Pekić ispunio ga je smislom za koji možemo reći da podjednako pripada svima nama, da je univerzalan. A tamo gde se govori o univerzalnom, tamo govori istinska, najviša umetnost.

Ako sam džabe ovo radio, biće :besimse:.
Korisnikov avatar
By Laerem
Dawkins - Stephanie Meyer materijalizma. A ni Barnes me nešto ne privlači. Ja sam za Pekića.
Korisnikov avatar
By Laerem
Ne mogu glasati. Tj. ne pojavi se kvačica kada kliknem kvadratić.

Smrdi mi na namještanje glasova. :protest:
Korisnikov avatar
By Katengl
Nisam, majke mi!

(klikni na naziv knjige, ne znam ni ja zasto ne reaguje normalno na klik na kvadratic)
Korisnikov avatar
By Torry
zasto smatrate povredu intimnosti ukoliko neko zna sta citate? ne kapiram

ont: svidja mi se ideja, mogli bismo je realizovati
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!