Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Jelena Tihi Ubica
opus...
i od
opisa
stigosmo
do
opusa

:D
Korisnikov avatar
By walt333
O pa prosto je neodoljivo da se ova dva pojma povezu. ja ih eto povezao danas na pismenom

Kada smo vec kod opusa. setih se da jedno od retkih Balzakovih dela koje ima umetnicku vrednost a da nije deo ljudske komedije je Serafita. Posto nisu od Balzaka ocekivali da napise roman sa filozofskim podtekstom ovaj roman je u potpunoj senci ljudske komedije, ali je strasno znaimljiv ali i konfuzan
Veliki mi je san da potpuno u detalje protumacim ceo roman s obzirom koliko je dugo na njemu radio, Balzak je sigurno planirao da mu ovo bude najzacajnije delo. Citao neko?
Korisnikov avatar
By jenny
Originally posted by B.U.
A tek da cita opis jedna vecere na 1000 strana kod Prusta!!!!
Pa? Možda bih pre pročitala opis te večere na 1000 strana, nego LJevinov boravak na selu. :blenta:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by walt333
Serafita.
Citao neko?
Mislim da mi cak ni naslov nije poznat
:(

tako da je odgovor ne
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by jenny
A tek da cita opis jedna vecere na 1000 strana kod Prusta!!!!
Pa? Možda bih pre pročitala opis te večere na 1000 strana
Verujem da bi jer je delo puno ironije, sarkazma i meni je Prust veoma smesan
Korisnikov avatar
By walt333
Serafita.
Citao neko?
Mislim da mi cak ni naslov nije poznat
:(

tako da je odgovor ne
pa kazem ja da je taj roman gotovo nepoznat, ali je jedno malo fdilozofsko blago. Balzak u sasvim novom svetlu

Roman izgleda kao da ga nije pisao Balzak, a zasigurno jeste. Serafita je zapravo hermafrodit, i radnja se ne desava u Francuskoj sto je za Balzaka cudno

Nesto sam mnogo opterecen Balzakom uopste u poslednje vreme pa malo vise smaram okolo sa njim.
By ~ Le Saint X ~
u poslednje vreme pa malo vise smaram okolo sa njim.
N'importe quoi!
Tu es très joli

:france:
By Speculum Columbae
Ja sam bio prošle godine opsednut njime.
I onda sam, kak osam spomenuo prešao na Apolinera i Voltera.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Jelena Tihi Ubica
Ja sam bio prošle godine opsednut njime.
a cime je bila uslovljana opsednutost?

:doktor:
By ~ Le Saint X ~
Balzak je put sjajnih citata...
Naidjoh na ove:

"Kad nas ljube, zene nam oprastaju sve,
čak i nase zločine.
A kad nas ne ljube, ne oprastaju nam nista.
Čak ni nase vrline."

"Ko moze upravljati jednom zenom,
moze upravljati i jednim narodom."
By ~ Le Saint X ~
I jedna od Stendal-a

predivna...

Usamljenost nije u tome što smo sami nego u tome što ne postoji ništa za čim čeznemo.
By ~ Le Saint X ~
Jedan citat Balzaka

"Ružnoća nad lepotom ima tu prednost što lepota prolazi, a ružnoća ostaje"
By ~ Le Saint X ~
O pa prosto je neodoljivo da se ova dva pojma povezu. ja ih eto povezao danas na pismenom

Kada smo vec kod opusa. setih se da jedno od retkih Balzakovih dela koje ima umetnicku vrednost a da nije deo ljudske komedije je Serafita. Posto nisu od Balzaka ocekivali da napise roman sa filozofskim podtekstom ovaj roman je u potpunoj senci ljudske komedije, ali je strasno znaimljiv ali i konfuzan
Veliki mi je san da potpuno u detalje protumacim ceo roman s obzirom koliko je dugo na njemu radio, Balzak je sigurno planirao da mu ovo bude najzacajnije delo. Citao neko?
Napisao je i
Golicljive Price
koje su sjajne!!!!
Originally posted by ~anAMORphOsé~
Jedan citat Balzaka

"Ružnoća nad lepotom ima tu prednost što lepota prolazi, a ružnoća ostaje"
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by ~anAMORphOsé~

Napisao je i
Golicljive Price
koje su sjajne!!!!

Da golicljive price bile su trece delo koje sam procitao od Balzaka, Balzak je tu pokazao svoju "prostacku" (za ono vreme) stranu. Odnosno kako je lepo Zorz Sand u svojoj biografiji napisala, (parafraziram) Balzak je u drustvu bio prost poput najgoreg seljaka jer je svu svoju uzvisenost cuvao za romane, za razliku od mnogih drugih pisaca koji su svoju duhovnost pokazivali u drustvu, tako da im nista nije ostajalo za knjizevna dela.
Inace sama Zorz Sandova je bila zgrozena kad je Balzak citao Golicljive price po prvi put, i besno napustila salon tokom citanja.
By ~ Le Saint X ~
Jao, hvala ti... nisam znao za ove pojedinosti
:)

meni GOLICAVE PRICE
i nisu nesto golicave
:D

ipak, za to vreme verujem da su bile

OUTRAGEOUS

pa,samo kakav je skandal izazvala obicna Madam |Bovari
By ~ Le Saint X ~
Marcel Proust similarly learned from the Realist example; he adored Balzac and studied his works carefully.
Balzac's story Une Heure de ma Vie (An Hour of my Life, 1822), in which minute details are followed by deep personal reflections, is a clear ancestor of the style used by Proust in À la recherche du temps perdu.

SAd nadjoh ovo, nesto gledajuci o Prustu i Balzaku
By ~ Le Saint X ~
Samo jos jednom d aizrazim svoje obozavanje Balzaka
:hail:

Uvek imam kraj sebe jedan deo romana Ljuljan u Dolu
koji je spominjan ranije u postovima

:love:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Balzak je jedan od mojih omiljenih pisaca, i definitivno omiljeni realista. Nema te knjige od njega koju sam procitala a da mi se nije svidela. Nisam naravno procitala sve, ali to nije do mene, vec nisam uspela sve ni da nadjem. "Cica Gorio" je prva knjiga koju sam od njega procitala, jos kao devojcica--koliko sam tada bas sve shvatila, ne znam, ali mi se jako dopala--a posle sam je citala jos sto puta. Druga knjiga od njega-- Rodjaka Beta--nesto kasnije. Te dve knjige su moji roditelji imali, tako da je jasno sto su one bile prve, ali dobro se potrefilo, jer su me one "navukle" na Balzaka. Kasnije sam citala "Izgubljene iluzije", "Sjaj i beda kurtizana" (obozavam te dve knjige), "Votren", "Gobsek", "Golicave price", "Trinaestorica", "Duchesse de Langeais", i jos neke knjige--ne mogu sad bas da se setim. Nazalost, nisam citala "Ljiljan u dolu", ali kad je toliko preporucujete, pokusacu da je nadjem u biblioteci.

"Gospodja Bovari"--citala vise puta, poslednji put dosta davno, ali sigurno ne i poslednji put uopste. Dobrim knjigama se uvek iznova vracam, i uvek otkrivam u njima nesto novo.

"Crveno i crno"--citala samo jednom, ali knjiga je odlicna. Dosta kasno sam otkrila Stendala, a i nisam nista drugo citala od njega, tako da mi se ipak ne moze meriti sa Balzakom ili recimo Tolstojem.

"... pa ako i jesu sve ljubavi slicne isto onako kao sto su i svi ljudi nalik jedni na druge, ipak su oni koji mozgaju o istinskim stvarima utvrdili da za zensku srecu svaka ljubav ima svoje zasebno lice, i kao sto nista nije toliko nalik na coveka koliko mu lici covek, isto tako nema niceg sto bi bilo razlicnije od coveka nego sto je covek. Eto, to zamrsuje sve ili razjasnjava nebrojene hirove u zena, koje traze najboljeg coveka sa nebrojenim mukama i nebrojenim slastima, pretpostavljajuci jednog drugome."
(Onore de Balzak, Golicave price, "Grbonja")

"Veliki ljudi cine skoro isto onoliko niskosti kao i bednici, ali ih oni cine u mraku, a razmecu se svojim vrlinama: ostaju veliki. Sitni ljudi razvijaju svoje vrline u mraku, a iznose svoju bedu na svetlost: oni su prezreni."
(Onore de Balzak, "Izgubljene iluzije")
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by nsBeckie
Balzak je jedan od mojih omiljenih pisaca, i definitivno omiljeni realista. Nema te knjige od njega koju sam procitala a da mi se nije svidela.
:up:

Cool citat zadnji

By ~ Le Saint X ~
:love:

"Da, ja sam zavedena, da ja sam slaba zena, ali me barem nisu zaveli kao tupoglavu lutkicu, samo vanjski kvaliteti. Njegovo lice odrazava uzvisenu dusu i bas zbog toga me ocarala..:"

Stendal, Crveno i crno
By ~ Le Saint X ~
Malo Balzakovih citata

Solitude is fine, but you need someone to tell you that solitude is fine.

Honore de Balzac

There is no such thing as a great talent without great will power.

Honore de Balzac

Love is a game in which one always cheats.

Honore de Balzac
By ~ Le Saint X ~
Nekoliko citata Balazaka

"Mladost imamo da bi činili gluposti, a starost da bi za tim glupostima žalili!"

"Ljudi jednako preuveličavaju i sreću i nesreću: nikad nismo ni tako sretni ni tako nesretni kako se to govori."
Korisnikov avatar
By Markiza
Citala dosta Balzaka...Crveno i crno od Stendala na dodatnoj nastavi u gimnaziji i Flobera-Madam Bovari.Sve je to bilo u toku srednje skole kad sam bas volela francuski realizam.
Korisnikov avatar
By Laerem
Dante napisao: Da...čuveni Balzakov opis stolice na 23 strane.
Ili pansiona gospođe Voker.
Meni je taj opis fantastican! Goriota smo imali jos za lektiru u 3. srednje, i to je u osnovi prva knjiga koja je mene motivirala da pocnem citati s uzitkom, a ne da na to gledam samo kao skolsku duznost. Izbrisala je svu gorcinu Marka Marulica i Augusta Šenoe i slicnih hrvatskih sranja.

Inace, to je takodjer prvi puta da sam se u knjizevnosti susreo s pederskim likom - Vautrin, ako se ne varam.
Korisnikov avatar
By Dark Walker
Balzak je genijalan pisac. Po meni on spada u red najboljih realista, romane "Čiča Gorio" i "Mutivoda" mogu da čitam bilo gde da se nalazim u bilo koje vreme...
Volim i Flobera (najviše zbog romana "Sentimentalno vaspitanje") i Stendala (izdvajam njegov roman "Crveno i crno" kao vrhunsko delo, koje sam uvrstio na moju listu top ten omiljenih romana), ali ipak je Balzak na prvom mestu.

"Ona ga nije omrzla zato što ga je volela no zato što su propali njeni snovi. Ljudsko srce ima granica u ljubavi, ali nema u mržnji."

Čiča Gorio
Uh, ovo je neki sinhronicitet (hvala ti Dark walkeru), juče mi se toliko čitao Balzak, samo ne mogu, jer sam prebukiran obavezama.
Čim prođe ovaj mesec, Balzaka u ruke i po redu.

Svaka pesma nema svoj refren,
Ali svaki Ežen, ima svoj Votren.
Ežen je žežen, a Votren je vatren.

Mada, kada bih mogao, došli bi tu u obzir i neki Floberi, Mopasani, Gogolji, Tolstoji, baš bi mi prijali, malo da izađem iz Srednjeg veka (ne mogu da verujem da sam to rekao).
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!