Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
I sada, naravno, prošlo je šest godina... Još nikada nisam pričao ovu priču. Kada su me drugovi ponovo videli, bili su veoma zadovoljni što me vide živa. Bio sam tužan, ali sam im rekao: »To je od zamora...«

Sada sam se malo utešio. To jest... ne sasvim. Ali znam da se on vratio na svoju planetu, jer u zoru nisam pronašao njegovo telo. To nije bilo tako teško telo... A ja volim noću da slušam zvezde. Kao pet stotina miliona zvončića...

Ali evo, dogadja se nešto neobično. Na brnjicu, koju sam nacrtao za malog princa, zaboravio sam da stavim kožni kaiš! Nikada je neće moći da namesti svojoj ovci. I ja se pitam: »Šta li se dogodilo na njegovoj planeti? Možda je ipak ovca pojela ružu...«

Ponekad kažem sebi: »Naravno da nije! Mali princ zatvara svake noći svoju ružu pod stakleno zvono, i dobro pazi na svoju ovcu...« Tada sam srećan. I sve zvezde se smeju umiljato.

Ponekad opet kažem sebi: »Katkada je čovek rasejan i to je dovoljno! Jedno veče zaboravio je stakleno zvono, ili se možda jedne noći ovca iskrala nečujno...« Tada se svi zvončići pretvaraju u suze!...

Velika je to tajna. Za vas, koji isto tako volite malog princa, kao i za mene, nije nimalo svejedno da li je negde, bogzna gde, jedan ovca koju ne poznajemo, pojela ili nije, jednu ružu...

Pogledajte nebo. Zapitajte se: Da li je ovca pojela ružu ili nije? I videćete kako se sve menja...

I nijedna odrasla osoba neće nikada razumeti da to ima toliko značaja!
.....
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Wilhelmina
Pogledajte nebo. Zapitajte se: Da li je ovca pojela ružu ili nije? I videćete kako se sve menja...
.....
:love:

Obozavm ovu recenicu!

Dessine-moi un mouton
Le ciel est vide sans imagination!

Mylene Farmer
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Tema je sjajna.
Ja sam kada bih je citao, ni sam ne znam zasto, plakao. Inspirisali ste me da to ponovo ucinim.
Inace to je jedina knjiga koju su svi koje poznajem, uopste, i procitali.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by E. M. O.
Tema je sjajna.
Oh, hvala, hvala

Vous êtes très gentil, mon chou

:france:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Originally posted by ~anAMORphOsé~
Tema je sjajna.
Oh, hvala, hvala

Vous êtes très gentil, mon chou

:france:
Nema na cemu, zaista jeste.
Ви сте врло лијепи, мед - ne kapiram
By ~ Le Saint X ~
Hahaha...
jel to prevod sa google language ili nesto?!

Ne znaci to

et toq!
:snob:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Hahaha...
jel to prevod sa google language ili nesto?!

Ne znaci to

et toq!
Pa naravno. Mrzelo me da gledam recnik. A sta to znaci?
By ~ Le Saint X ~
Jel imas vise od 18 godina?
Da ne ispadne da pisem neke stvari koje nisu za maloletne

:D
By ~ Le Saint X ~
Uh...sjajno!

Bik u horoskopu!
Bas ono sto treba jednoj devici

:lol:

prevod:

Vrlo ste ljubazni, mico
By ~ Le Saint X ~
-Milionima godina cvece stvara trnje. Milionima godina ovce ipak jedu cvece. Zar nije ozbiljno ako pokusamo da shvatimo zasto se cvece toliko trudi da stvori trnje koje nicemu ne sluzi. Zar nije vazan rat izmedu ovaca i cveca? Zar to nije ozbiljnije i vaznije od racuna nekog crvenog debeljka? I ako ja poznajem jedan jedinstveni cvet, koga nema nigde sem na mojoj planeti, i koji jedna mala ovca moze da unisti u jednom trenu, prosto tako, jednog jutra, cak i ne shvatajuci sta cini, zar to nije vazno!

On pocrvene, zatim nastavi:
-Ako neko voli jedan cvet koji postoji samo na jednoj medu milionima zvezda, to je dovoljno da bude srecan kada ih posmatra. On kaze sebi: "Moj cvet je negde tamo..." Ali ako ovca pojede cvet, to je za njega kao da su se odjednom sve zvezde ugasile. I zar to nije vazno!
Korisnikov avatar
By lorna
Ja volim onaj deo sa lisicom, o pripitomljavanju. Kada sam prvi put čitala, bio me je strah od tolike sete i tuge u toj knjizi, jer sam i sama bila takva. Onda sam shvatila da je i samoća, baš kao i "pripitomljavanje" nešto na čega se navučeš, i jedno i drugo ni dobro ni loše, ili i dobro i loše.
Korisnikov avatar
By elektron84
Dakle...
Knjiga za decu...Da, mozda...Zbog njegovih crteza i jednostavnog jezika
Ali,
svi koji su je procitali znaju da je mnogo mnogo dublja nego sto se cini...

Pored Prusta, knjiga koja se na katedri za francuski jezik najvishe izucava i studira...
O, daaaa...
Knjiga jeste super! I, da, analiza jezika na njoj i nije bas toliko zabavna, ali dobro sad...

Knjiga je proglasena za knjigu milenijuma ako se ne varam!

Sjajna je i meni se vise dopada original.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
lepa je.

ali meni se vise dopada svaka od njegovih drugih knjiga
By ~ Le Saint X ~
Vidis, ja njegove druge jos nisam procitao...
Imam redosled sto se tice citanja francuskoh romana

a do XX veka mi josh treba puno procitanih drugih
By ~ Le Saint X ~
Jedan citat koji me jedna divna osoba malopre podseti...

"Govor je izvor svih nesporazuma."
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
izgleda da je samo meni ovde ta knjiga smor nad smorovima

covek imao opake haludze i napisao knjigu (ako se ne varam, pilotirao je i srusio mu se avion u neku pustinju, pa dehidrirao i opalilo ga Sunce (ne u tom smislu :awesome: ) i izhalucinirao sve to)
By ~ Le Saint X ~
Oh,doktorice,bas da je imao haludze od toga sto ga je opalilo sunce...

ali, shvatam sasvim da je mnogima knjiga bezveze (posebno mozda zbog crteza ili jezika)

et toq!
Korisnikov avatar
By shishmish
Originally posted by starky

obozavam...evo mog omiljenog dela... :D

XXI poglavlje

Tada se pojavi lisica:
-Dobar dan, rece lisica.
-Dobar dan, uctivo odgovori mali princ koji se okrete, ali ne vide nista.
-Evo me ovde, rece jedan glas, pod jabukom...
-Ko si ti? upita mali princ. Vrlo si lepa...
-Ja sam lisica, rece lisica.
-Hodi da se igramo, predlozi joj mali princ. Tako sam tuzan...
-Ne mogu da se ugram sa tobom, rece lisica. Nisam pripitomljena.
-Ah! izvini, rece mali princ.
A onda razmislivsi dodade:
-Sta to znaci "pripitomiti"?
-Ti nisi odavde, rece lisica, sta trazis?
-Trazim ljude rece mali princ. Sta znaci to pripitomiti.
-Ljudi imaju puske, rece lisica, i oni love. To je prilicno nezgodno! Ali oni gaje i kokosi. Po tome su zanimljivi. Trazis li kokosi?
-Ne, rece mali princ. Trazim prijatelje. Sta znaci to "pripitomiti"?
-To je nesto sto se davno zaboravilo, rece lisica. To znaci "stvoriti veze..."
-Stvoriti veze?
-Naravno, rece lisica. Ti si za mene samo mali decak slican stotinama hiljada drugih drugih decaka. I ti mi nisi potreban. A ni ja tebi nisam potrebna. Ja sam za tebe samo lisica slicna stotinama hiljada lisica. Ali, ako me pripitomis bicemo potrebni jedno drugom. Ti ces za mene biti jedini na svetu. Ja cu za tebe biti jedina na svetu...
-Pocinjem da shvatam, rece mali princ. Postoji jedna ruza.... mislim da me je pripitomila...
-To je moguce, rece lisica. Cega sve nema na Zemlji...
-Ah! to nije na Zemlji rece mali princ.
Lisica je izgledala vrlo radoznala:
-Na nekoj drugoj planeti?
-Da.
-Ima li lovaca na toj planeti?
-Ne.
-Gle, pa to je zanimljivo! A kokosi?
-Ne.
-Nista nije savrseno, uzdahnu lisica.
Ali lisica se ponovo vrati na svoju misao:
-Moj zivot je jednolik. Ja lovim kokosi, ljudi love mene. Sve kokosi su slicne, i svi ljudi su slicni. Meni je, dakle, pomalo dosadno. Ali, ako me ti pripitomis, moj zivot ce biti kao obasjan suncem. Upoznacu bat koraka koji ce biti drukciji od svih ostalih. Drugi koraci me teraju pod zemlju. Tvoj ce me kao muzika pozivati da izadjem iz rupe. A zatim pogledaj! Vidis li tamo dole, polja puna zita? Ja ne jedem hleb. Za mene zito ne predstavlja nista. Zitna polja ne podsecaju me ni na sta. A to je zalosno! Ali ti imas kosu boje zlata. Bice divno kada me pripitomis! Zito, koje je pozlaceno, podsecace me na tebe. I ja cu voleti sum vetra u zitu...
Lisica ucuta i dugo gledase malog princa:
-Molim te... pripitomi me, rece ona.
-Vrle rado, rece mali princ, ali nemam mnogo vremena. Treba da pronadem prijatelje i da se upoznam s mnogim stvarima.
-Covek poznaje samo one stvari koje pripitomi, rece lisica. Ljudi nemaju vise vremena da bilo sta upoznaju. Oni kupuju gotove stvari kod trgovaca. A kako nema trgovaca koji prodaju prijatelje, ljudi vise nemaju prijatelja. Ako hoces prijatelja, pripitomi me!
-Sta treba da radim? upita mali princ.
-Treba da si veoma strpljiv, odgovori lisica. Najpre ces sesti malo dalje od mene, eto tako, na travu. Gledacu te krajickom oka, a ti neces nista govoriti. Govor je izvor nesporazuma. Ali, svakog dana, sesces malo blize....
Sutradan mali princ ponovo dodje.
-Bilo bi bolje da si dosao u isto vreme, rece lisica. Ako dolazis, na primer, u cetiri sata popodne, ja cu biti srecna vec od tri sata.
Ukoliko vreme bude odmicalo, bicu sve srecnija. U cetiri sata bicu uzbudjena i uznemirena; upoznacu cenu srece! Ali ako budes dolazio kad ti padne na pamet, nikada necu znati za koji cas da spemim svoje srce... Potrebni su citavi obredi za to.
-Sta je to obred? upita mali princ.
-I to je nesto sto se davno zaboravilo, rece lisica. To je ono sto cini da se jedan dan razlikuje od drugog, jedan cas od drugih casova. Kod mojih lovaca, na primer postoji jedan obred. Oni cetvrtkom igraju sa seoskim devojkama. Cetvrtak je, dakle, divan dan! Idem u setnju cak do vinograda. Kad bi lovci igrali kad im padne na pamet, svi bi dani licili jedan na drugi, i ja ne bih uopste imala odmora.
Tako mali princ pripitomi lisicu. A kad se dan rastanka priblizi:
-Ah! rece lisica... Plakacu.
-Sama si kriva, rece mali princ, nisam ti zeleo nikakva zla, ali ti si htela da te pripitomim.
-Naravno, rece lisica.
-Ali ti ces plakati, rece mali princ.
-Naravno, rece lisica.
-Znaci, time nista ne dobijas!
-Dobijam, rece lisica, zbog boje zita...itd.
:up:
:mazi:
:lezkiss:
:love:
:veverica:

a ja imam najlepsu knjizicu :D
Korisnikov avatar
By Cvećka
To mi je jedna od omiljenih knjiga i mogu da je citam stalno.Nisam sigurna koliko je to bas knjiga za decu i secam se da u cetvrtom razredu,kada je to bila lektira,nisam mogla da smislim knjigu i svadjala sam se sa mamom kako je to najgluplja stvar koju sam ikada citala.

Tek kasnije sam se navukla na knjigu i od tada..... :dance:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by Renoir

Oh,doktorice,bas da je imao haludze od toga sto ga je opalilo sunce...

ali, shvatam sasvim da je mnogima knjiga bezveze (posebno mozda zbog crteza ili jezika)

et toq!

napisah: haludze od dehidratacije + sto ga je opalilo sunce (u pocetku verovatno samo suncanica, kasnije i toplotni udar)

pri tom su halucinacije moguce i pod uticajem samo jednog od ova dva faktora, koji su ovde delovali kombinovano

sta tu nije jasno?

btw, wikipedia daje sledece info:

On December 30, 1935 at 14:45, after 18 hours and 36 minutes in the air, Saint-Exupéry, along with his navigator André Prévot, crashed in the Libyan Sahara desert. They were attempting to break the record for the Paris-to-Saigon flight and win a prize of 150,000 francs. Their plane was a Caudron C-600 Simoun n° 7042 (serial F-ANRY). The crash site is thought to have been located in the Wadi Natrum. Both survived the crash, only to face rapid dehydration. Their maps were primitive and ambiguous. Lost in the desert with a few grapes, a single orange, and some wine, the pair had only one day's worth of liquid. After the first day, they had nothing. They both began to see mirages, which were quickly followed by more vivid hallucinations. Between the second and the third day, they were so dehydrated that they stopped sweating altogether. Finally, on the fourth day, a Bedouin on a camel discovered them and administered a native rehydration treatment that saved Saint-Exupéry and Prévot's lives.

(http://en.wikipedia.org/wiki/The_Little_Prince)
By ~ Le Saint X ~
Okej,sweet doctor,ali,ipak nije to bio jedini preduslov (ako je uopste uslov bio) da bi on napisao Malog Princa

mada,svakako jeste deo tog iskustva preneo u knjigu...

anyway,thanx...za taj detalj nisam znao
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Originally posted by ... AINSI SOIT - JE ...

Slika

Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se ne da očima sagledati.

Ova knjiga je zaista predivna. Kao što reče, svaka stranica sadrži jednu izuzetnu životnu lekciju. Na toliko zgusnute životne lekcije podseća me samo Prorok, Halila Džibrana.

Ono što mi se najviše dopada jeste da u različitim dobama, različite delove drugačije shvatam. Kao da se i moje razumevanje knjige, sebe i sveta menja kako odrastam.

Kupio sam nedavno sebi jedan primerak na francuskom. Nisam ga pročitao jer ne znam tako dobro francuski, ali mi svejedno stoji pored kreveta i tako čituckam, i zaključujem šta znači, pošto knjigu znam maltene napamet. Zato, čim završim u junu sa svim ispitima, bacam se na jedno izuzetno intenzivno učenje francuskog, a prvo što ću uraditi kada malo dogradim vokabular jeste da ću sa razumevanjem pročitati Malog princa. :D
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
-Idi, pogledaj ponovo ruze. Shvatices da je tvoja jednistvena na svetu. Vrati se onda da mi kazes zbogom, a ja cu ti pokloniti jednu tajnu.
Mali princ ode da ponovo vidi ruze.
-Vi uopste ne licite na moju ruzu, vi jos nista ne znacite, rece im on. Niko vas nije pripitomio, i vi niste nikoga pripitomile. Vi ste kao sto je bila moja lisica. Bila je to obicna lisica slicna stotinama hiljada drugih. Ali ja sam od nje napravio svog prijatelja, i ona je sada jedinstvena na svetu.
Ruze su se osecale veoma nelagodno.
-Lepe ste, ali ste prazne, rece im on jos. Covek ne moze da umre za vas. Naravno, obican prolaznik poverovao bi da moja ruza lici na vas. Ali ona sama znacajnija je od svih vas zajedno zato sto sam ja nju zavoleo. Zato sto sam nju stavljao pod stakleno zvono. Zato sto sam njoj napravio zaklon. Zato sto sam radi nje poubijao gusenice (sem one dve-tri radi leptirova). Zato sto sam nju slusao kako se zali, hvalise ili kako ponekad cuti. Zato sto je to moja ruza.
I on se vrati lisici.
-Zbogom, rece joj on...
-Zbogom, odgovori lisica. Evo moje tajne. Sasvim je jednostavna: Covek samo srcem dobro vidi. Sustina se ocima ne da sagledati.
-Sustina se ocima ne da sagledati, ponovi mali princ da bi zapamtio.
-Vreme koje si ulozio oko tvoje ruze cini tu ruzu tako dragocenom.
-Vreme koje sam ulozio oko moje ruze... rece mali princ da bi zapamtio.
-Ljudi su zaboravili tu istinu, rece lisica. Ali ti ne treba da zaboravis. Ti si zauvek odgovoran za ono sto si pripitomio. Ti si odgovoran za svoju ruzu.
-Ja sam odgovoran za svoju ruzu, ponovi mali princ da bi zapamtio.

to sam bila napisala jednoj svojoj devojci, ona je tad bila moja ruza, koja me pripitomila :) i dalje to ima okaceno na zidu :)
By ~ Le Saint X ~
:love:.Sanja

@KoRvin-e ... zelim ti da uspesno 'krenes' krzo poduhvat
By gor
Evo preporuka jedne slicne knjige, ko zeli
Oskar i Madam Ruza
Prica o ogorcenom decaku, Oskaru, kome je ostalo jos nekih dve nedelje zivota. Na nagovor Madam Ruze, decak krece da pise pisma Bogu, u zelji da shvati zasto je bas ovakav svet.
Knjiga predstavlja skupinu njegovih pisama preko kojih pratimo razvoj Oskareve licnosti, od derleta do mudraca.

Dooosta sam toga preskocio. Prezirem kada mi ljudi prepricaju film,knjigu... tako sto krenu od poente price.

U svakom slucaju, knjiga ova, nosi istu vrstu emocija kao i Princ
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!