Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by mrle
Obozavam je. Procitao sam sve sto je napisala. Ako treba nesto da izdvojim, onda su to "Hadrijanovi memoari" - trenutak mudrosti, izuzetna lekcija o zivotu...
mrle, posto si sve procitao od Jursenarove, hajde nam reci kako se zove prica koju je Dina citala. Ne znam kako da je pronadjem. Evo pomoci:
Originally posted by Dina
Originally posted by Sunce
Dina je pricala o nekom romanu zbog koga je plakala i nije mogla da se zaustavi. Interesuje me koji je to roman. :neznam:
To nije bio roman, vise prica... zvala se cini mi se "sumnja". Pogledala sam sad stranicu Margarit Jursenar ali ne mogu da se setim kako se zvala cela knjiga, to je bilo odavno. To je prica o fatalnoj ljubavi. Glavna junakinja, mislim da se zvala Sonja je zaljubljena u jednog muskarca ali saznaje da je on u vezi sa njenim bratom. Medjutim, njena ljubav je toliko opsesivna da ona ne moze da se od nje izvuce, hoce da mu predstavlja nesto pa i po cenu zivota... to i uspeva ali nazalost to je cena... Ako je nadjete procitajte, mozda na mene sad ne bi ostavila taj utisak, ali kad sam je citala nisam mogla da prestanem da placem, nijedna knjiga nije na mene imala taj uticaj ni pre, ni posle. Fantasticna slika opsesivne ljubavi i zivota koji zbog nje ima samo jedan put makar to bio i put koji ne vodi nikuda... :(
Korisnikov avatar
By mrle
Mislim da je u pitanju kratki roman "Le coup de grâce", prica o ljubavnom trouglu, dva muskarca i zena, za vreme rata. Ona se zove Sophie...
Korisnikov avatar
By Sunce
Kako glasi naziv na srpskom? :yay: Mnogo ti hvala!
Korisnikov avatar
By mrle
Originally posted by Sunce
Kako glasi naziv na srpskom? :yay: Mnogo ti hvala!
E, to vec ne znam, sorry :(
Korisnikov avatar
By mrle
"Oprostajni udarac" je, po mom poimanju, los prevod. "Grâce" je milosrdje, pomilovanje, milost... "Udarac iz samilosti" ili "Ubistvo iz samilosti" za "coup de grâce" je dobar prevod, ali mi se cini da smislom ne odgovara sadrzaju dela. Naime, "coup de grâce", u prenesenom, metaforicnom znacenju, moze da bude i akt kojim se, posle silnih, neuspelih pokusaja, osvaja pobeda nad protivnikom... Ako se dobro secam novele, mislim da je bas to u pitanju...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Ulix
Jedino njeno delo prema kojem imam love-hate odnos je zbirka proze Vatre. S jedne strane je izuzetno emotivno, cak zapanjujuce emotivno, gusi koliko je emotivno, a sa druge je nezrelo i ni blizu dobro napisano kao druge njene knjige. Vatre treba citati kad vas ostavi ljubav vaseg zivota, jer su u takvoj situaciji napisane.
1. Ne znam u kojoj su situaciji napisane. \mene ne zanima u kojoj su situaciji napisane.
2. vatre treba citati kada zelite jos jedno lirizovano parce Helade i u tome niceg loseg nema.
Korisnikov avatar
By walt333
Citao sam samo Hadrijanove memoare, i odmah se nasla na listi mojih omiljenih knjiga. Cesto uzimam i prelistavam je, zaista knjiga o zivotu (sta god to znacilo).
Obozavam jednu recenicu iz te knige Pravo mesto rodjenja je ono u kome je covek prvi put razumno sagledao sebe samog
mislim da je vreme da procitam jos nesto od Jursernarove

Secam se takodje da sam mesec dana nakon procitane knjige imao priliku da vidim u atinskom nacionalnom muzeju i u muzeju na Delfima skulpture Antinoja i Hadrijana. Zaista vrlo emotivno iskustvo za mene
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by mrle

"Oprostajni udarac" je, po mom poimanju, los prevod. "Grâce" je milosrdje, pomilovanje, milost... "Udarac iz samilosti" ili "Ubistvo iz samilosti" za "coup de grâce" je dobar prevod, ali mi se cini da smislom ne odgovara sadrzaju dela. Naime, "coup de grâce", u prenesenom, metaforicnom znacenju, moze da bude i akt kojim se, posle silnih, neuspelih pokusaja, osvaja pobeda nad protivnikom... Ako se dobro secam novele, mislim da je bas to u pitanju...
Nasao sam knjiguuuuuuuuuuuuu "Oprostajni udarac" u knjizari! :yay: Nisam je kupio jer sam zeleo da ovde proverim (posto zaboravljam imena) da li se radi o pravom naslovu.
By polarlicht4.1
Mila majko, titlujem jedan njen film već nekih godinu i po i nikako da završim...Spopadne me neki čudan osećaj gušenja kako krenem da gledam njene filmove. :nerd:
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by walt333

Citao sam samo Hadrijanove memoare, i odmah se nasla na listi mojih omiljenih knjiga. Cesto uzimam i prelistavam je, zaista knjiga o zivotu (sta god to znacilo).
Obozavam jednu recenicu iz te knige Pravo mesto rodjenja je ono u kome je covek prvi put razumno sagledao sebe samog

:diplomac: moj prvi post na ovom forumu

On: U medjuvremenu procitao: Aleksis, Crnu menu, Anu Soror, Vatre, Price sa Istoka:love:, Zavrsni udarac, par eseja i knjigu u vidu razgovora sa Margarit Sirom otvorenih ociju. Definitivno jedna od omiljenih mi knjizevnih pojava.

I dalje su mi omiljeni Hadrijanovi memoari, sto rece Eva Ras ta knjiga moze da se meri sa Biblijom.

a da moram da istakne da sam Crnu menu procitao jednim okom i to levim
Korisnikov avatar
By Sunce

:diplomac: moj prvi post na ovom forumu

On: U medjuvremenu procitao: Aleksis, Crnu menu, Anu Soror, Vatre, Price sa Istoka:love:, Zavrsni udarac, par eseja i knjigu u vidu razgovora sa Margarit Sirom otvorenih ociju. Definitivno jedna od omiljenih mi knjizevnih pojava.

I dalje su mi omiljeni Hadrijanovi memoari, sto rece Eva Ras ta knjiga moze da se meri sa Biblijom.

a da moram da istakne da sam Crnu menu procitao jednim okom i to levim
Divan si! :cita:

Kako ti se dopao "Zavrsni udarac"?

Bas mi je drago sto si ovde posadio prvi post.
Korisnikov avatar
By walt333
Zavrsni udarac je njena najmracnija knjiga koju sam procitao, likovi u njoj su mi toliko mracni da nisu pobudili ni malo simpatija ali sa druge strane su me i zadivili u svojoj spemnosti da idu do kraja. Takodje to je sigurno njena novela sa najboljom psihologizacijom likova. Poslednja scena u romanu je jedna od najupecatljivijih koje sam ikada procitao, ni dan danas nisam siguran ko je kome zadao zavrsni udarac on njoj ili ona njemu. U svakom slucaju procitaj pa ces videti neces se pokajati:)
By Speculum Columbae
Ја сам прочитао приче са Истока пре пола месеца и морам да признам да је то једино од ње што јесам.
Јако ми се допада збирка.
Korisnikov avatar
By Sunce
Napokon sam povratio Hadrijanove memoare u svoju biblioteku.

Zbog :majkatereza: osobine, knjigu sam pozajmio pre par godina, ali mi nije vracena. A juce sam ugledao knjigu na ulicnoj tezgi, i "monumentalno" sam kupio dva komata.

Jedan ostaje meni, a drugi poklanjam nekome, ne znam jos kome. Zainteresovani mogu da se jave, pa da vrsim kasting. :lol: (neka bude Antinoj, ali ne mora i ne treba da se ubije)
Korisnikov avatar
By Srklet
'alexis' mi nikad nije dosao u ruke, a zanima me.
'hadrijanovi memoari' su fantasticni, no bas nedavno rekoh da mislim da ja mogu bolje. za nekih desetak godina cu znati jesam li u pravu.
Korisnikov avatar
By Laerem
Takodjer sam samo procitao Hadrijanove memoare i odmah to prepoznao kao veliko remek-djelo. Zbog nekog razloga, svaki puta kada se sjetim te knjige osjetim miris lovora i ruzmarina.

I strasna mi je ona Hadrijanova mala pjesma na pocetku (Animula Vagula Blandula), posebice me impresionirao jedan specifican engleski prijevod:

Roving amiable little soul,
Body's companion and guest,
Now descending for parts
Colourless, unbending, and bare
Your usual distractions no more shall be there...
Korisnikov avatar
By Sunce
Toliko sam se divio Hadrijanu, ali kad sam saznao da je u Tivoliju, u okviru njegovog imanja, robove drzao pod zemljom - da zive i rade pod zemljom, upitao sam se da li je bio normalan. Villa Adriana:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hadrian's_Villa" target="_blank
Korisnikov avatar
By Srklet
je li rimski imperator bio normalan? deep. :krezavi:

i da, diviti se nekome jer je cinjenicom svog rodjenja smatram plemenitim pa instaliran na vlast je toliko kmetski da mi se povraca.
Korisnikov avatar
By Sunce
Divio sam se njegovim delima i mislima, na osnovu onoga sto se moze procitati u knjizi Hadrijanovi memoari. Izgleda da je to vise zasluga knjige, da.
Korisnikov avatar
By Srklet
tebi je jasno da 'hadrijanove memoare' nije napisao hadrijan? ^^

diviš se dakle književnom liku, a razočaraš se u istoga kad saznaš na wikipediji nešto o stvarnoj osobi na kojoj je lik baziran. jebo me otac ako to ima ikakve logike.
Korisnikov avatar
By Sunce
:smeh:

Bez tebe Popaje svakako nista ne bih razumeo. Da li sam ti se zahvalio da prosvetljujes moj um? Nisam. Hvala ti mnogo!

Svakako znam da je Margerit Jursenar materijal za knjigu prikupljala dugo, da nije napisala knjigu tek tako. A i da sam Hadrijana doziveo samo na osnovu knjizevnog lika, zar je to greh? Ne budi prestrog. Eto, subjektivan sam bio, jbg.

Nisam saznao da je robove drzao u podzemlju, da je vila sluzila samo za carsku porodicu, za odmor. Nisam to saznao na vikipediji, nisam procitao u knjizi Hadrijanovi memoari. Eto, saznanje o tome me je sokiralo. :)
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2366818#p2366818]Sunce napisao:[/url]

Svakako znam da je Margerit Jursenar materijal za knjigu prikupljala dugo, da nije napisala knjigu tek tako.
naravno, a njenom konceptu lika ne bi baš lijepo leglo da hadrijan drzi robove u podzemlju.

nego, šta li si tek o marku aureliju zaključio nakon gledanja 'gladijatora'? :giggle: on nije bio pijanac irskog naglaska, znaš. ;)
Korisnikov avatar
By Sunce
Nisam gledao film "Gladijator".

Ni o Hadrijanu nisam zakljucivao, no gresan sam, priznajem Popaje, sto me je knjiga ponela. Oprostices mi to?
Korisnikov avatar
By Tungi
Prekraćujem dane s Hadrianom. Iznova i iznova je mogu čitati.
By Summer_time
Hadrijanovi memoari, neverovatna knjiga, volim od ranije da citam knjige ali ova je bukvalno prepolovila knjige na sve procitane pre Hadrijana i posle. Instant najbolja knjiga
i posle sam produzio sa njom, Zavrsni udarac uhhhh me opacio, ona scena sa kraja
da zacutis stvarno
u nekom intervjuu rekla je da je planirala da napise nastavak na aleksis iz perspektive zene, epistularno takodje :), ali kaze da bi je previse bolelo te da nije mogla nastaviti

sad bas razmisljam ako je neko gledao one filmove Kieslovskog, Three Colors: Blue
i tipa Dupli zivot Veronike, jel oseti iko paralelu u nacinu pisanja? bas me podseca u nacinu tisine.
By Summer_time
[url=http://www.gej-srbija.com/forum/viewtopic.php?p=2621478#p2621478]Sunce napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2621266#p2621266]Summer_time napisao:[/url]
sad bas razmisljam ako je neko gledao one filmove Kieslovskog, Three Colors: Blue
i tipa Dupli zivot Veronike, jel oseti iko paralelu u nacinu pisanja? bas me podseca u nacinu tisine.
Ako Ulix nije stucnuo dok je pisan ovaj post, stucanje ne postoji.
Three Colors: Blue sam gledao.
sunce ti si srce, o jeziku i svepovezanosti mogu da ne zatvaram. evo ti jos jedan li(n)k sa slicnim problemom
https://www.youtube.com/watch?v=ohrtFuxUzZE" target="_blank

daaa, ja je od milja nazivam Margarita. Desava mi se da uzmem serijski citam nekog pisca i da nemam predstavu kako mu se zove
knjiga jer sve vreme ti pricas sa njim ali s margaritom, u slucaju hadrijana, video si je na pola prve recenice i nestala, ostatak romana je tu bio Hadrijan i sam zivot.
sto je jako interesantno jer kad joj citas knjige od ranijih pa nadalje, vidis put koji je presla

persona non grata, :D :) shvatam, ako volis tu tisinu, sto je razlog sto sam se odusevio ovim topicom,
moj guilty pleasure pisac kog serijski konzumiram, D*stojevski, probaj mu pricu Netocka Nezvanova.
Biblioteka Rec i misao, je u mom slucaju, kad naletis

Da Blue, ko klinac sam stalno vidjao po trafikama taj film u paketu i slucajno krenem da gledam kad ono, ona scena
na pocetku u apoteci kad jednostavno zanemis. Neverbalnu komunikaciju, cula glodju danima. E to trazim, tako da ;)

communication
https://www.youtube.com/watch?v=_TJKceSPNfc" target="_blank
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!