Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
"Imaju?i u vidu da sutra idem na put?" :trep:
By Perun
Originally posted by colorado
Se pise "na zalost" ili "nazalost"?
Zavisi od konteksta.

Recimo:
Nazalost, domaci nije uradio kako treba.
Na zalost njegovu, a i nasu nije se potrudio na ispitu.

Inace, Pravopis "Matice srpske" od 1961. godine (vazeci do 1993) negovao je samo dvorecnu inacicu, dakle - NA ZALOST.

Isto vazi i za oblike NIJEDAN i NI JEDAN.
By Perun
Originally posted by AngraMaina
Ovo je samo nesvrsena konstrukcija odnosne recenice s pogresnim znakom na kraju.
Inace, pravilno zapoceta.

"Imajuci u vidu da sutra idem na put"?
Ovo bi znacilo - moze li ovako?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Perun
Ovo je samo nesvrsena konstrukcija odnosne recenice s pogresnim znakom na kraju.

U pravu si, navodnike sam dodao posle pa je ispalo pogrešno.

Sve ?estitke još ve?oj picajzli od mene. :bye: :kiss:
By Perun

Uh, dobro je.
Pomislih da sam bio grub sa svojom opaskom.
Svako dobro. ;)
Korisnikov avatar
By Nbegi
Da li je "s obzirom" u lokativu?

Ako jeste, a mislim da jeste, onda nema razloga da se lokativ koristi i bez "s"?
By Lemur
U mojim medicinskim knjigama stalno pisu "u mlada odrasla muskarca", "u zivotinja"....
Meni to jako smesno zvuci. Da li je ispravnije nego kada se kaze sa "kod"?
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by Nbegi

Ako jeste, a mislim da jeste, onda nema razloga da se lokativ koristi i bez "s"?
Nbegi, ti bar znaš padeže - ajde se priseti koji je padež "s kime / ?ime" (te tako i "s obzirom").

Dakle, posredi nije lokativ, nego stari dobri problem s jednim drugim padežom, naime kada ide 's(a)', a kada ne ide 's(a)'.
Originally posted by Lemur
U mojim medicinskim knjigama stalno pisu "u mlada odrasla muskarca", "u zivotinja"....
Meni to jako smesno zvuci. Da li je ispravnije nego kada se kaze sa "kod"?
I jedno i drugo je dobro, mada je ovde zanimljivije što su autori o?uvali promenu neodreðenog pridevskog vida - "video sam mlada odrasla muškarca", "rekao sam mladu odraslu muškarcu" i sl. To se u novijem srpskom zaista retko sre?e (u hrvatskom je još prisutno).

Elem, "u+genitiv" je možda nešto arhai?nije nego "kod+genitiv", ali su gramati?ki obe konstrukcije jednako ispravne.
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Uh, dobro je.
Pomislih da sam bio grub sa svojom opaskom.
Svako dobro. ;)
Pa jesi, ali sam ti oprostio ;)

Ina?e i ja volim konstrukciju u+genitiv za izražavanje pripadnosti, ima tu lepu stilsku nijansu.

:mjuza:
Korisnikov avatar
By Sunce
Da li je pravilno da se kaze "Uopste uzev" ili "Uopste uzevsi"?
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by Sunce
Da li je pravilno da se kaze "Uopste uzev" ili "Uopste uzevsi"?
Svejedno je. Prošli glagolski prilozi imaju dvojak nastavak: -v ili -vši, tako da je pravilno i "uradiv" i "uradivši", "izašav" i "izašavši" itd, s tim što se -v danas ve? ose?a kao prili?no zastareo, no svejedno je sasvim pravilan.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Oboje -- glagolski prilog prošli završava se ili na "-v" ili na "-vši".

:hug:
Korisnikov avatar
By Nescafe
Oboje -- glagolski prilog prošli završava se ili na "-v" ili na "-vši".

:hug:
Potukosmo se ko ?e pre da ispadne u?iteljica :zongler:
Korisnikov avatar
By Nbegi
Originally posted by Nescafe

Nbegi, ti bar znaš padeže - ajde se priseti koji je padež "s kime / ?ime" (te tako i "s obzirom").

Dakle, posredi nije lokativ, nego stari dobri problem s jednim drugim padežom, naime kada ide 's(a)', a kada ne ide 's(a)'.

Mislio sam na instrumental a pisao lokativ :smeh:

Ali što onda nije pravilno re?i "obzirom da/na/tralala"?
Korisnikov avatar
By Nescafe
Mislio sam na instrumental a pisao lokativ :smeh:

Ali što onda nije pravilno re?i "obzirom da/na/tralala"?
Zato što "obzir" u toj konstrukciji nije ni sredstvo ni uzrok - suštinsko zna?enje te fraze jeste "ako se ima u vidu da", dakle može se sro?iti kao "uz obaziranje na", "ako se obazremo na" i sl, što nam kazuje da je obzir/obaziranje odreðena propratna ili prethode?a akcija, a ne uzrok, te onda mora stajati predlog, kao i u re?enicama "sa smanjivanjem vodostaja zemlja ?e se osušiti", "s pove?anjem cena opada kupovna mo?", "s po?etkom predizborne kampanje politi?ari ?e putovati po Srbiji", "s dolaskom prole?a drve?e zeleni" itd.

Takoðe, postoje konstrukcije gde se zna?enje potpuno menja u zavisnosti od toga stoji li "s" ili ne stoji, recimo "S godinama je sazrevao" i "Godinama je sazrevao" ili gorepomenuto "S po?etkom predizborne kampanje..." spram "Po?etkom predizborne kampanje..." (Zbog te nijanse, jezikoslovci preporu?uju "s vremenom" kao pravilnije nego "vremenom", u re?enicama tipa "s vremenom se situacija u Srbiji stabilizovala".)

Naravno, može se sro?iti re?enica gde je pravilno "obzirom" a nepravilno "s obzirom", recimo "Obzirom prema Romima gradimo toleranciju" - ali tu je zna?enje potpuno druga?ije nego u konstrukciji "s obzirom na".
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Lemur
Meni to jako smesno zvuci.
Ima jedna epizoda Crnog Gruje kada Gruja pomene Maðare, a Bole ni?im izazvan krene da kaže:
"u Maðara velika je " "BOLE!"
By Perun
Da ovim postom skrenem malo s teme i podsetim Nescafe-a na 2001. godinu i nasa caskanja o pravopisu i gramatici na gay.com catu.
Pozdrav Nesici.
Korisnikov avatar
By Nescafe
Eh, Peruniko, to su bila vremena...
Korisnikov avatar
By Sunce
Nesica voli Zvezdane staze ....
By Perun
(I jos samo ovaj van teme.)

Ma, i danasnjici nista ne nedostaje.
Prava uzivancija. ;)
Korisnikov avatar
By Nescafe
(I jos samo ovaj van teme.)

Ma, i danasnjici nista ne nedostaje.
Prava uzivancija. ;)
S tim što na ?etu više nema rasprava o pravopisu :) više o pravosisu :smeh:
By Perun
:smeh:
Eee, pravo zboris. :lol:
By Victor
Imam ja jedno pitanje u vezi sa pravopisom, doduse ne srpskim nego engleskim :) Zasto u meniju foruma pise "Gimmie, gimmie"? Zar nije pravilno "Gimme, gimme?"
Korisnikov avatar
By m..
ovo mu, valjda, dodje kao neki tetkinski deminutivcic.
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by Victor
Imam ja jedno pitanje u vezi sa pravopisom, doduse ne srpskim nego engleskim :) Zasto u meniju foruma pise "Gimmie, gimmie"? Zar nije pravilno "Gimme, gimme?"
Engleski pravopis (spelling) vrlo je fluidna kategorija. I u praksi i u re?nicima zabeležena je i verzija "gimmie", pa se ne može smatrati nepravilnom, iako je "gimme" zacelo ?eš?a.
By Victor
Originally posted by Victor
Engleski pravopis (spelling) vrlo je fluidna kategorija. I u praksi i u re?nicima zabeležena je i verzija "gimmie", pa se ne može smatrati nepravilnom, iako je "gimme" zacelo ?eš?a.

U kom smislu bi se moglo reci da je engleski pravopis/spelling vrlo fluidna kategorija?
Koliko mi je poznato, daleko manje od jednog procenta engleskih reci pise se na vise od jednog ustaljenog i jedino pravilnog nacina (osim ako nisu u pitanju varijacije britansko-americkog tipa), a osim toga, rec "gimmie" - kao imenica - postoji kao zasebna leksicka jedinica (doduse u zargonu),sa potpuno drugacijim znacenjem od reci "gimme". Nisam primetio da se u nekom recniku javlja oblik "gimmie" kao varijetet od "gimme" ali,doduse, mozda nisam pazljivo gledao. :) U svakom slucaju, meni to vise lici na jednu vrlo prostu i relativno sitnu gresku :) :) :)
Korisnikov avatar
By Nescafe
Izvinjavam se zbog nepreciznosti - mislio sam na speling engleskog žargona, koji jeste prili?no fluidan, samim tim što žargon prevashodno pripada govornom jeziku. U specijalizovanim re?nicima žargona (ako su ti dostupni) možeš na?i speling varijante, te se uveriti da je i "gimmie" jedna od zabeleženih u praksi.

A s tim u vezi, ni "gimme" ni "gimmie" ne mogu se smatrati pravilnima u gramati?kom smislu, pošto bi pravilno bilo samo "give me", meðutim, gramati?ka pravila žargonu ne možeš nametati. Može se govoriti samo o frekvenciji jednog ili drugog oblika. (Isp. recimo "brutha" umesto "brother", gde prva re? ima konotaciju upotrebe meðu crncima, ili žargonizam "pizzazz", koji je zabeležen u slede?im spelinzima: bezaz, bezazz, bizzazz, pazazz, pazzazz, pezazz, pizazz, pizzaz.)
By Victor
Da, naravno, slažem se :) "gimme" je samo po sebi nepravilno, kao i "gimmie" :)
Nisam se mnogo susretao s engleskim re?nicima žargona, ali will do prvom prilikom. Još nešto mi je zapalo za oko: zbog ?ega u profilu korisinika postoji rubrika "rod"? Zar ne bi bilo daleko normalnije da umesto "rod" piše "pol"? Ovo mi zvu?i kao neki trapavi prevod s engleskog, a mislim da uopšte nije primereno upotrebi. Rod je gramati?ka kategorija i imaju ga stolice i tanjiri, a mi, ljudska bi?a (bez obzira na sexualno opredeljenje, nadam se :) :) :) imamo valjda POL?
Korisnikov avatar
By Nbegi
Imamo i rod, odnosno rodne uloge/identitete, što su bliža objašnjenja društvenog zna?enja roda. A ako nisam najprecizniji, ispravi?e me neko politi?ki korektniji :)

Dakle, rodno izražavanje je slobodno, bez obzira na pol. Neko muškog pola može se rodno izražavati kao muškarac, peder, hermafrodit, žena, lezbejka, transrodno (transdžender) itd. Isto tako, jedan pojedinac ili pojedinka može se i višestruko rodno ose?ati i/ili izražavati...
Korisnikov avatar
By Nescafe
Imamo i rod, odnosno rodne uloge/identitete, što su bliža objašnjenja društvenog zna?enja roda. A ako nisam najprecizniji, ispravi?e me neko politi?ki korektniji :)

Dakle, rodno izražavanje je slobodno, bez obzira na pol. Neko muškog pola može se rodno izražavati kao muškarac, peder, hermafrodit, žena, lezbejka, transrodno (transdžender) itd. Isto tako, jedan pojedinac ili pojedinka može se i višestruko rodno ose?ati i/ili izražavati...
Offtopic: I recimo, sad se ja tako kao muškarac RODNO izjasnim kao lezbejka, i onda ?e šatro horde lezbejki pojuriti da budu u vezi sa mnom, ili bar da se povatamo? "Ma maco, jesam ja lezba, zanemari tu POLNU karakteristiku što mi visi meðu nogama, to je nebitno, a i politi?ki je nekorektno imati pol..."

How yes no.

Uz gomilu budalaština koje ?e feministkinje i "kvir teoreti?ari" smisliti, ne moraju homofobi uopšte da se trude da nas degradiraju.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!