- 29 Maj 2011, 15:26
hvala na misljenju
Originally posted by The Misfitzanimljivo!
Harper Li je jedan od likova iz To Kill a Mockingbird modelovala po svom najboljem prijatelju - Trumanu Kapotiju - za kojeg sigurno znate da je bio fantastičan pisac a ujedno i otvoreno gej. neki čak spekulišu da je zapravo on napisao taj roman, ali ne bih se bavio time. elem, jedan od glavnih likova - Di - odnosno mali Truman, pokazuje izvesne znake otuđenosti, eskapizma i performativnosti koji bi mogli da more gej mladež (a njega kao gej omladinca sasvim izvesno su morili ovakvi problemi seksualnosti). roman se između ostalog bavi opštijim problemima diskriminacije, rasizma, zatucanosti i nepravde koji mi mogli da se nadovežu na homofobiju. veza jeste labava, ali eto je. mene, iskreno, zabole da li ovo jeste ili nije gej roman, u svakom slučaju je odlično štivo.
p.s. "gejost" romana ne mora da bude eksplicitno prikazana. može da bude prisutna na nivou sentimenta, a da se opet obraća tom gej aspektu tvog bića. meni je, u tom ključu, Slika Dorijana Greja bila daleko značajnija, dublja i komunikativnija nego Dorijan: imitacija Vila Selfa koja je mnogo eksplicitnija u tom pogledu (iako je i Selfov roman prilično dobar, ali ne bolji.)
hvala na misljenju