Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By ~ Le Saint X ~
Originally posted by The Misfit

Harper Li je jedan od likova iz To Kill a Mockingbird modelovala po svom najboljem prijatelju - Trumanu Kapotiju - za kojeg sigurno znate da je bio fantastičan pisac :D a ujedno i otvoreno gej. neki čak spekulišu da je zapravo on napisao taj roman, ali ne bih se bavio time. elem, jedan od glavnih likova - Di - odnosno mali Truman, pokazuje izvesne znake otuđenosti, eskapizma i performativnosti koji bi mogli da more gej mladež (a njega kao gej omladinca sasvim izvesno su morili ovakvi problemi seksualnosti). roman se između ostalog bavi opštijim problemima diskriminacije, rasizma, zatucanosti i nepravde koji mi mogli da se nadovežu na homofobiju. veza jeste labava, ali eto je. :) mene, iskreno, zabole da li ovo jeste ili nije gej roman, u svakom slučaju je odlično štivo. :)

p.s. "gejost" romana ne mora da bude eksplicitno prikazana. može da bude prisutna na nivou sentimenta, a da se opet obraća tom gej aspektu tvog bića. meni je, u tom ključu, Slika Dorijana Greja bila daleko značajnija, dublja i komunikativnija nego Dorijan: imitacija Vila Selfa koja je mnogo eksplicitnija u tom pogledu (iako je i Selfov roman prilično dobar, ali ne bolji.)
zanimljivo!
hvala na misljenju
:mazi:
By filipkum
Procitao "Djovanijevu sobu" nasao u pdf-u na srpskom (ili mozda hrvatskom posto je ijekavica) na 4shared sajtu. Predivna knjiga......

jedan sjajan deo iz knjige:

"Eto, tako sam upoznao Giovannija. Mislim da smo se spojili istog ĉasa kada smo se sreli. I ostajemo još spojeni, usprkos kasnijem separa-tion de corps, usprkos ĉinjenici što će Giovanni uskoro trunuti u neposvećenoj zemlji blizu Pariza. Sve dok ne umrem, bit će trenutaka koji kao da će se, poput Macbethovih vještica, dizati iz zemlje, kada će njegovo lice stajati preda mnom, sa svim svojim promjenama, kada će mi tacna boja njegova glasa i osobine govora gotovo probiti bubnjiće, kada će mi njegov miris preplaviti nosnice. Katkad, u danima koji dolaze - milošću bozjom moţda ću ih dozivjeti - u blistanju sivog jutra, kada budem pio kavu i, crvenih, oteĉenih kapaka, s trpkim okusom u ustima i kosom zamršenom i vlaznom nakon burnog sna, gledao, kroz dim od cigarete, nekog nedokuĉivog, beznaĉajnog mladića iz prošle noći, koji će malo zatim ustati i nestati poput dima, vidjet ću ponovo Giovannija kakav je bio te veĉeri - tako ziv, privlaĉan, sa svim svjetlom onog mraĉnog tunela ulovljenim oko njegove glave."
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by filipkum

Procitao "Djovanijevu sobu" nasao u pdf-u na srpskom (ili mozda hrvatskom posto je ijekavica) na 4shared sajtu. Predivna knjiga......

jedan sjajan deo iz knjige:

"Eto, tako sam upoznao Giovannija. Mislim da smo se spojili istog ĉasa kada smo se sreli. I ostajemo još spojeni, usprkos kasnijem separa-tion de corps, usprkos ĉinjenici što će Giovanni uskoro trunuti u neposvećenoj zemlji blizu Pariza. Sve dok ne umrem, bit će trenutaka koji kao da će se, poput Macbethovih vještica, dizati iz zemlje, kada će njegovo lice stajati preda mnom, sa svim svojim promjenama, kada će mi tacna boja njegova glasa i osobine govora gotovo probiti bubnjiće, kada će mi njegov miris preplaviti nosnice. Katkad, u danima koji dolaze - milošću bozjom moţda ću ih dozivjeti - u blistanju sivog jutra, kada budem pio kavu i, crvenih, oteĉenih kapaka, s trpkim okusom u ustima i kosom zamršenom i vlaznom nakon burnog sna, gledao, kroz dim od cigarete, nekog nedokuĉivog, beznaĉajnog mladića iz prošle noći, koji će malo zatim ustati i nestati poput dima, vidjet ću ponovo Giovannija kakav je bio te veĉeri - tako ziv, privlaĉan, sa svim svjetlom onog mraĉnog tunela ulovljenim oko njegove glave."
Ja se maglovito secam cele radnje
ali, pamtim da je roman bas citljiv i vrlo lakim stilom napisan
nesto kao
vikend gay roman
:)
po ugledu na nekadasnje ljubice
Korisnikov avatar
By Hellas
Gde ima da se kupi "U potrazi za izgubljenim vremenom" (A la recherche du temps perdu)?
Nasla sam samo na engleskom. Da li ima negde na srpskom ili hrvatskom da se kupi?
By Hans
Gospode Bože, tek sada vidim koliko je Popeye lupetao kada je govorio o 'Smrti u Veneciji'. To delo ne kažnjava homoseksualnost smrću i ni na koji način ne predstavlja homoseksualnost kao tabu jer se i na samom početku Ašenbah oseća jako loše, već je posmatra najjednostavnije moguće, kao vid ljubavi. Ašenbahova smrt je možda nastupila kao posledica njegovog života sa time što je gay a to nije smeo da obznani. Sa druge strane, tu imamo i momenat koji se poklapa sa Mannovim realnim životom a to je da se o njegovoj homoseksualnosti samo špekulisalo dok pravih podataka o tome nema.
Ono čemu se delo suprotstavlja jesu društvene stege unutar odnosa starije i mlađe osobe. Dajte, Mann opisuje u jednom trenutku kako Tadzio jede jagode...I mean... :) jagode!
Korisnikov avatar
By Tungi
I poznato je da je Mann bio (auto)homofob.I sin mu je bio gay.
By Hans
Pa se ubio onda. Klaus beše?
Korisnikov avatar
By Tungi
Da.Overdozirao se sedativima.
By Hans
Ženska smrt. :)
Korisnikov avatar
By Hellas
walt333 - HVALA PUNO NA INFORMACIJI!
Jedva cekam da kupim i krenem da citam :hyper:
By Ulix
Originally posted by Hans
Sa druge strane, tu imamo i momenat koji se poklapa sa Mannovim realnim životom a to je da se o njegovoj homoseksualnosti samo špekulisalo dok pravih podataka o tome nema.

Zar nije on o svojoj homoseksualnosti prilično otvoreno pisao u dnevnicima koji su posthumno objavljeni? Ja ih nisam čitao, ali mislim da mi je Tot jednom o tome pričao.
By Hans
Znaš kako, njegova žena je zbog tih nekih njegovih izliva recimo homoseksualnosti završila u sanatorijumu, barem ja tako mislim, iako istorija književnosti navodi neke druge razloge. Ne znam. Čitao sam dosta o njemu i od njega, skoro sve, ali nisam naišao na imena i događaje. Možda govori uopšteno, nešto iz tih dnevnika je korišćeno i za romane. Npr. Smrt u Veneciji je završio kada su se on i žena drugi put vratili sa putovanja, posle čega je ona i obolela.
Što se dnevnika tiče, nije sve sačuvano jer je on neke od njih sam spalio. Pitanje je da li je, s obzirom na vreme provedeno u USA, možda i ostalo. Koj' zna.. :)
Korisnikov avatar
By IMPACT
Геј роман је; по мени, главна или једна од тема у неком делу...

Нико овде не помену Селенића...

"Косанчићев Венац број 7" и чини ми се "Тимор Мортис"- исправите ме ако грешим, ( дешава се у Енглеској, у главног јунака, нашег студента заљубљује се Енглез који га прогања )
Korisnikov avatar
By Srklet
draga hans, pa tko je tebi nekad utuvio u glavu da se ti kuzis u knjizevnost? :lol: vjerojatno neka nadobudna provincijska uciteljica, koju su dirnuli tvoji stihovi o 'naboranim rukama bake' i 'zutim dunjama na ormaru'... :gotika:
By Ulix
Aksentiev napisao:Skinuo sam sa 4shared roman Djovanijeva soba,odlican je,definitvno jedan od najboljih romana...
Pročitaj još romana, please. :eureka:
Okej, znam da će ovo biti apsolutno očekivano, ali kvir romani su i Mrs Dalloway (osim što je religija i način života), te Orlando, elemenata ima u Waves, a počinjem posle milijarditog čitanja da sumnjam i u To the lighthouse, posebno u odnosu Lili Brisko sa celom porodicom (jeste, zaljubljena je u gospođu Remzi, ali sa druge strane u celu porodicu Remzi).
U ostalim delima V. Vulf je to taknuto više, ili manje.
Korisnikov avatar
By Misfit
Razmišljao sam da otvorim zaseban topik, ali ne znam koliko bi to ovde imalo smisla. Enivej, biću kratak. Pročitao sam ova dva romana Alana Holinghersta što su prevedena kod nas: Bazenska biblioteka i Nit lepote.

Za ovaj drugi je dobio Bukera i, iako mu možda ponestaje one početničke žestine iz Biblioteke, svakako predstavlja zreliji roman - manje plastičan, sex-crazed, homocentričan, sa donekle širim implikacijama i ozbiljnijim temama - namely širenja side - te u tom duhu predstavlja i svojevrsan nastavak Biblioteke. Od novijih gej pisaca koje sam čitao, Holingerst predstavlja prijatnije iznenađenje, ali sa njim imam problem kao i sa velikim brojem drugih savremenih britanskih pisaca, a to su donekle ograničeni dometi društvenog romana, coz it only goes so far. Radije gravitiram ka školi Milana Kundere, a, da se razumemo, retko ko je F. S. Ficdžerald ili Ivlin Vo, primera radi, pa da čitav roman uzdigne na još jedan nivo izvan društvenog.

U svakom slučaju, Holingherstovi opisi seksa su na momente veoma popaljivi i erotični, a to je valjda ono najbitnije zbog čega se i čitaju te proklete knjige. :pervert:
Korisnikov avatar
By Srklet
meni je najbolji hollinghurst 'the folding star', na hrvatski preveden kao 'večernja zvijezda'.
sad sam u briselu vidio u izlogu 'the stranger's child', ali je bilo vec 20h i knjizara je bila zatvorena. :drama:

inace, sto se hollinghursta i opisa seksa tice, i quite agree my dear! :snob:
kad smo 2010. imali temu 'sloboda seksualnog izrazavanja' na zagreb prideu, kao dio programa smo napravili i knjizevnu vecer posvecenu opisima gej i lezbijskog seksa u književosti. :D

Od Gilgameša do Planine Brokeback - večer istospolnog seksa u poeziji i prozi

U sklopu Zagreb Pridea 2010., u Booksi (Martićeva 14d, Zagreb) će se u utorak 8. lipnja 2010. u 19 sati održati večer istospolnog seksa u poeziji i prozi - "Od Gilgameša do Planine Brokeback".

Pjesnikinja Asja Bakić povest će vas na putovanje književnom poviješću alternativnim putevima. Otkrit će vam opise gej i lezbijskog seksa i seksualnosti kroz milenije književnosti, od Homerovih Ahileja i Patrokla, pa sve do suvremenih pisaca, poput Alana Hollinghursta i Bretta Eastona Ellisa.

Doznat ćete i što pišu predstavnici domaćih književno-seksualnih snaga, poput Dražena Ilinčića i Borivoja Radakovića, a neće biti zaboravljene ni razne lezbijske literarne avanture.

"Od Gilgameša do Planine Brokeback" želi uputiti na nova, drukčija čitanja poznatih tekstova, ali i na otkrivanje novih, a naravno, i najvažnije, na užitak u slobodnoj tjelesnoj ljubavi. Ova literarna orgija završava biranjem najboljeg, ali i najgoreg opisa gej/lezbijskog seksa, među ponuđenima po izboru predavačice!

http://www.mvinfo.hr/najnovije-najave.php?ppar=4420

enivej, moj zadatak je bio čitati hollinghurstove opise. sheesh. :vruce:
Korisnikov avatar
By Misfit
jebote, u tom gilgamešu nema šta nema!
Korisnikov avatar
By Misfit
Green Carnation prize shortlist snubs famous gay writers
http://www.guardian.co.uk/books/2011/no ... -shortlist
Alan Hollinghurst, Ali Smith and Philip Hensher all passed over in shortlist for LGBT writing award

Some publishers, though, were still unwilling to put their authors forward for the prize. "Their concern was they didn't want their authors winning a prize for being gay," he said. Some authors were also wary of coming out of the closet, he added, fearing they could lose readers for being gay.

nije kao da je to uopšte bitno, ali nisam imao pojma za Christophera Fowlera. :shocked:
je l' neko čitao Colma Tóibína? kakav je?
By filipkum
Nit lepote i Bazenska biblioteka oba su dobra Alen Holingherst, a pre neki dan procitao Plivati u monsunskom moru Sajem Selvaduraj to je Lagunin doprinos sto se tice prevoda gej romana
By ~ Le Saint X ~
Ovo je u stvari ... mozda lezbejski roman
sjajno napisano...brzo se cita
ostalo mi jos 70ak strana

Slika

O knjizi:

Nagrada Sir Walter Scott za najbolji istorijski roman.

Šta se događa kad žena odluči da živi kao muškarac? Kad odseče kosu, obuče mušku odeću i počne da se ponaša u skladu sa zahtevima njene nove uloge? Ovo je pustolovna priča o Katalini de Erauzo, i opisuje epohu evropske kolonijalizacije Latinske Amerike u 17. veku.

Katalina je za sobom ostavila kratku autobiografiju koja predstavlja upečatljivo svedočanstvo o jednom neverovatnom životu. A Markus Orts, pisac ove knjige, daje nam nov prikaz njenog života: uzbudljiv, potkovan i ispunjen čudesnim događajima i obrtima.
Od priče o doživljajima Kataline de Erauzo na putu od San Sebastijana do Nove Španije, Čilea i Perua, zastaje dah. Na prvi pogled to je priča o očajničkoj potrazi za nečim dalekim i nepoznatim, a u stvari je reč o potrazi za sopstvenim identitetom.
Korisnikov avatar
By lazarus
Da li je izašlo nešto novo u našim izdavačkim kućama kada je književnost sa gej tematikom u pitanju?
By filipkum
Za one koje zanima na mobilismu mozete skinuti u epubu komplet od 50 najboljih gej romana po sajtu afterelton.

1. Tales Of The City by Armistead Maupin
2. Maurice by E. M. Forster
3. The Front Runner by Patricia Nell Warren
4. At Swim, Two Boys by Jamie O'Neill
5. Giovanni's Room by James Baldwin
6. Hero by Perry Moore
7. The Line of Beauty by Alan Hollinghurst
8. Boy Meets Boy by David Levithan
9. A Home At The End of the World by Michael Cunningham
10. Rainbow Boys by Alex Sanchez
11. Dancer From the Dance by Andrew Holleran
12. Me Talk Pretty One Day by David Sedaris
13. Call Me by Your Name by Andre Aciman
14. Brokeback Mountain by Annie Proulx
15. The Swimming-Pool Library by Alan Hollinghurst
16. And The Band Played On: Politics, People, and the AIDS Epidemic by Randy Shilts
17. The Persian Boy by Mary Renault
18. The Amazing Adventure of Kavalier and Clay by Michael Chabon
19. Running With Scissors: A Memoir by Augusten Burroughs
20. Mysterious Skin by Scott Heim
21. A Boy's Own Story by Edmund White
22. The Charioteer by Mary Renault
23. Dream Boy by Jim Grimsley
24. A Density of Souls by Christopher Rice
25. The Catch Trap by Marion Zimmer Bradley
26. Naked by David Sedaris
27. The Lost Language of Cranes by David Leavitt
28. Vintage by Steve Berman
29. The Picture of Dorian Gray by Oscar Wilde
30. The Mysteries of Pittsburgh by Michael Chabon
31. How Long Has This Been Going On by Ethan Mordden
32. A Single Man by Christopher Isherwood
33. A Cage of Bones by Jeffrey Round
34. The P-Town Murders by Jeffery Round
35. The Hours by Michael Cunningham
36. Like People in History by Felice Picano
37. Becoming a Man: Half a Life Story by Paul Monette
38. Swordspoint by Ellen Kushner:
39. Rainbow High by Alex Sanchez
40. Brideshead Revisited by Evelyn Waugh
41. Angels in America, Part One by Tony Kushner (PDF)
42. Almost Like Being In Love by Steve Kluger
43. The Celluloid Closet: Homosexuality in the Movies by Vito Russo
44. How I Paid For College: A Novel of Sex, Theft, Friendship & Musical Theater by Marc Acito
45. City of Night by John Rechy
46. Best Little Boy in the World by Andrew Tobias
47. As Meat Loves Salt by Maria McCann
48. The Dreyfus Affair: A Love Story by Peter Lefcourt
49. Comfort & Joy by Jim Grimsley
50. A Better Place by Mark A. Roeder
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!