Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by unic0rn
Da pojasnim jos malo za svaki slucaj, osobina srpskog jezika da se moze pisati s dva pisma, zove se ______ ?
... dvoazbu?nost.

(Re? "azbuka" ne ozna?ava samo "ureðeni niz ?irili?nih slova", nego i "svaki ureðeni niz znakova", te se u tom smislu može tuma?iti kao prevod - ili ta?nije "prekivak", što bi jezikoslovci rekli - gr?ke re?i "alfabet", a od te je podesnija za izvoðenje novih re?i.)
Korisnikov avatar
By unic0rn
E hvala :)
Bash me je zanimalo da li postoji rech za to:angel:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Naravno, srpski nema doma?u re? za npr. "misalodoksiju" (mržnja prema druk?ijem mišljenju),

ali zato, za nešto potpuno glupo i nepotrebno -- kao što je redundantna upotreba dvaju pisama --, ima.

Btw unic0rne da budemo akuratni, dvojezi?nost uglavnom ne podrazumeva to što si napisao, nego upotrebu dvaju jezika u govoru pojedinca ili zajednice (npr. nacionalne manjine ili deca iz mešovitih brakova).
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by AngraMaina
Naravno, srpski nema doma?u re? za npr. "misalodoksiju" (mržnja prema druk?ijem mišljenju)
Ali to je samo zato što je takva re? nepotrebna - Srbi, naime, ne mrze druk?ije mišljenje :angel: :fuck:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
NE: "odpozdravi" (u rubrici "Želje, pozdravi...")

NEGO: "otpozdravi"

Bilo bi lepo da se to ispravi.
Korisnikov avatar
By tramp
e ovako ... kad nekom pozelis dobrodoslicu kazes joj:
Dobro dosla kuci ili Dobrodosla kuci? ili Dobro dosli na sajt ili Dobrodosli na sajt?

na?i?ete ili na?i?e te ili na?i ?ete ili na?i ?e te

ja sam mislila da znam i onda kad krenem da citam gluposti po raznim sajtovima nadjem sve te neke razne forme .... helppp :)

:cupakosu:
Korisnikov avatar
By tramp
vide?ete? vide?e te?
By Gost
dobrodošla/e/itd... & vide?ete
Korisnikov avatar
By tramp
hm... jbg ajde sad jos neko jer dobijam kontradiktorna objasnjenja na dobro dosla (kuci ili da pisete znak iznad vrata sta bi napisali...) ... i ajde ako odgovarate dajte onda i koje je to pravilo koje spaja dve reci u jednu u tom slucaju?
Korisnikov avatar
By Nbegi
ispri?a?u vam jednu pri?u o do?i ?ete i vide?ete :)

Naime, tako sam zauvek nau?io to pravopisno pravilo još u osnovnoj školi...

Dakle, vide?ete se piše zajedno. A kada "? juri drugo ?" kao u do?i ?ete - onda se piše odvojeno!

Tako smo imali u u?ionici crtež gde slovo ? juri drugo ? (i ne stiže ga) :) )))

Sti?i ?ute - pobegnu?eš mi (hm, mada mi sti?i ?u te lepše izgleda odvojeno jer ?ute ima zna?enje da neki ?ute :) A opet je mogu?e da sam delove pravila i zaboravio, pa baš nije ono znanje "zauvek" iz osnovne škole...

Primetio sam da mnogi u sms porukama na tv, na netu... greše pa ?ak odvajaju i primi te umesto pravilnog primite.

Malo mi stomak zaigra na to, ali prestao sam da se nerviram :)
By Gost
Originally posted by tramp
hm... jbg ajde sad jos neko jer dobijam kontradiktorna objasnjenja na dobro dosla (kuci ili da pisete znak iznad vrata sta bi napisali...) ... i ajde ako odgovarate dajte onda i koje je to pravilo koje spaja dve reci u jednu u tom slucaju?
Ak' se ne varam, prvi post na temi i jeste spisak pravopisnih pravila... Go see...
Nbegi, ne mere "pobegnu?eš", nego "pobe?i ?eš ", i ne mere "sti?i ?ute" nikako...
Korisnikov avatar
By Nbegi
ok, a kako onda kažeš sti?i ?ute?
By Çâðê_DUP
Pa "sti?i ?u te", bogamu...! As in "Ja ?u tebe da stignem"....
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Obrazovanje futura, ukratko:

glagoli na -ti:
piti - (ja) ?u piti - pi?u

glagoli na -?i
sti?i - (ja) ?u sti?i - sti?i ?u

Triki part je što imaju proste i složene oblike, a prosti oblici (gde se "?u, ?eš, ?e" spaja s glagolom) dolaze samo kod glagola na -ti. Treba se preslišati kako glagol glasi u infinitivu.

NE: "ja ?u da pijem" (tendencija srpskog da umesto infinitiva koristi perifrazu da+prezent, ?ak i ovde gde nije ispravna)
NEGO: "ja ?u piti"
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by cLawT fRcaT
Ak' se ne varam, prvi post na temi i jeste spisak pravopisnih pravila... Go see...
Nbegi, ne mere "pobegnu?eš", nego "pobe?i ?eš ", i ne mere "sti?i ?ute" nikako...
procitala i nema nista o dobro dosla problemu

Morton-Benson recnik prevodi Welcome! kao dve reci Dobro dosla!
By Gost
Ma šta zna Morton Benson, veruj ti meni... :smug:
Šta znam, meni je logi?nije da to ide zajedno, zato što se radi o izrazu koji je nastao spajanjem dve re?i, kao što se i "dobrodošlica" piše zajedno.
Korisnikov avatar
By tramp
dobrodoslica se pise zajedno koliko ja znam (a moguce da ne znam) jer je imenica koja je nastala od dve reci kao recimo ne slazem se ali neslaganje kao sto je i dobrodosla jedna rec kad ima svojstvo prideva (dobrodosao savet) dakle jedino je pitanje sta bude kada je to uzvik (ili kako se vec to zove) i kad se koristi kao cela recenica ili moze
e sad ja znam da to pravilo ide sa ne + glagol (ne znam, neznanje itd) ili crvena kosa crvenokosa kad imamo pridev+imenicu i pravimo pridev nastane jedna rec
By Gost
dobrodoslica se pise zajedno koliko ja znam (a moguce da ne znam) jer je imenica koja je nastala od dve reci kao recimo ne slazem se ali neslaganje kao sto je i dobrodosla jedna rec kad ima svojstvo prideva (dobrodosao savet) dakle jedino je pitanje sta bude kada je to uzvik (ili kako se vec to zove) i kad se koristi kao cela recenica ili moze
e sad ja znam da to pravilo ide sa ne + glagol (ne znam, neznanje itd) ili crvena kosa crvenokosa kad imamo pridev+imenicu i pravimo pridev nastane jedna rec
Ali ovde nije pridev i imenica, nego prilog i glagol - dobro i došla, pa ako bi ih pisala odvojeno, onda se izraz odnosi na dolazak, a ne na osobu. Ako je poenta dobrodošlice da poželiš dobar dolazak, onda to valja tako, a ako je poenta da saopštiš toj nekoj da je dobrodošla, u smislu da se to odnosi na nju kao personu, onda valja zajedno.
More?
Korisnikov avatar
By tramp
ma joj nije stvar u tome sta i kako bih ja htela nego me zanima da li postoji pisano pravilo ovde ili kako kome se svidja jer ako gledas na razna mesta razlicito pise eto... dakle kad god dosla dobro dosla mi .. ili kad god dosla dobrodosla mi? naravno ako kazes u mojoj kuci si dobrodosla onda je valjda definitivno jedna rec :)
By Çâðê_DUP
dakle kad god dosla dobro dosla mi .. ili kad god dosla dobrodosla mi?
Ovo drugo, ako je verovati mom insektu, koji me nikad ne vara. :serlok:
Korisnikov avatar
By tramp
e nije, ako je verovati tekstu pesme... mada mislim da bi ti si meni dobrodosla bilo zajedno dok je dobro dosla meni (ili mi) odvojeno ... hm... :misli:

da me ubijes ne mogu da smislim jos neki slican primer gde prilog+glagol=pridev

a inace izgleda samo ja i ti imamo misljenje o ovome :lol:
By Gost
e nije, ako je verovati tekstu pesme... mada mislim da bi ti si meni dobrodosla bilo zajedno dok je dobro dosla meni (ili mi) odvojeno ... hm... :misli:

da me ubijes ne mogu da smislim jos neki slican primer gde prilog+glagol=pridev
A koja je pesma u pitanju?

a inace izgleda samo ja i ti imamo misljenje o ovome :lol:
Evo da naglasim da su i ostali DOBRODOŠLI na diskusiju, nek se slobodno pridruže i doprinesu razjašnjavanju ovog komplikovanog pravopisnog problema :lol:
Korisnikov avatar
By tramp
a tu se slazem (ostali su dobrodosli na diskusiju - tu opisuje njih)
dakle za te dobrodosle pitanje je bilo sta bi napisali na vratima umesto Welcome! Dobro dosli! ili Dobrodosli! (ili pri ulazu na sajt)

pesma je Oliver Dragojevic-
Sto to bjese ljubav i to ako gledas na www.oliverdragojevic.com a onda pogledas na neki drugi sajt sa textom i tu je spojeno :cupakosu:

Gdje li si se do sad skrivala
znam, negdje si uzivala
Kad god dosla, dobro dosla mi
jer jedno za drugo mi smo stvoreni
Ja odavno nikog ne ljubim
i spreman sam sve da izgubim
Kad god dosla, dobro dosla mi
jer jedno za drugo mi smo stvoreni

Podsjeti me sto to bjese ljubav
i bar na tren biti zaljubljen
sto to bjese, sto to bjese ljubav
i bar na tren biti zaljubljen

Ja odavno nikog ne ljubim...

Podsjeti me sto to bjese ljubav...
Korisnikov avatar
By tramp
ili ovo ima veze sa regionalnim razlikama ili su oba oblika ispravna :cupakosu:
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
Pri?am napamet jer je to (moje školovanje) davno bilo pa ?u se vladati po se?anju i ose?aju, mada ste vi sve ve? uglavnom razrešili:

dobrodošlica (kao jedna re? izvedena od dve)
dobro došao (dve re?i, nezavisne jedna od druge)
na?i ?ete, na?i ?eš, na?i ?u (kako Nbegi kaže, ? juri ? i ne stiže ga) ali
potr?a?u, potr?a?ete (jedna re? jer ? i ? nisu u "koliziji")
vide?ete (kao množina od videti)
vide?e te
sti?i (ho)?u te(tebe), zna?i sti?i ?u te, odvojeno
pobegnu?eš mi, nepravilno! pobe?i ?eš mi.
Naravno, dobro došla - dve nezavisne re?i ali "Poželi mi dobrodošlicu" kao jedna re?, izvedena složenica.
Da, dobrodošao savet - izvedena re?, pridev.

Znak iznad vrata, tj. na mom ku?nom pragu kaže Welcome, to je bar univerzalno i ne može da se pogreši.
Ako gledaš na razli?ita mesta gde se danas razli?ito (nepismeno) piše, vratiš se na svoj po?etak i osnovno obrazovanje, tamo sve najta?nije stoji (tako bar ja).
Kad god došla dobro došla mi, ja bih po svom se?anju tako rekla.
Korisnikov avatar
By tramp
e da moje knjige iz osnovne i srednje skole nisu uglavnom kolateralna steta jos bih mozda mogla i da pogledam ...

no diskusija se nastavlja jer sad vec imamo vise mogucnosti...
ima li ovde neko da mu je pravopis zanimanje ili bar da je skoro ovo ucio?
I dalje :cupakosu:
Korisnikov avatar
By Nescafe
Dobro dosla kuci ili Dobrodosla kuci?
Dvojstvo:

1) Ako je posredi pridev u predikatu, piše se spojeno: "Ova promena je dobrodošla."

2) Ako je posredi uzvik, piše se odvojeno: "Dobro došla!" (primer iz citata spada u ovu grupu, o?ito)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by cLawT fRcaT
procitala i nema nista o dobro dosla problemu

Morton-Benson recnik prevodi Welcome! kao dve reci Dobro dosla!
Jeste, piše se odvojeno, dobro došli, dobro došao, dobro došla.

Spojeno se piše samo kad je pridev (dobrodošlo rešenje, sugestija je dobrodošla itd).
Korisnikov avatar
By Kupper
Nista licno ali Benson ne bi smeo da bude reper nizasta.

Inace, da, dvojstvo (sem u navedenim primerima).
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!