Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Dark Walker
Žena... je više jedan otrgnut deo prirode koji, pod izgledom i imenom ličnosti, ponavlja, u malom, kratkovekom i ograničenom obliku, sve večite i velike procese prirode. Dok je dete, ona je detinjstvo i sva draž detinjstva; kad je ljubav, onda je sva samo sila i lepota ljubavi; kad zamrzi, onda je mržnja i ne zna za druge zakone do one koji vode i pokreću lavine, vatru ili poplavu; dok boluje, dotle je samo bolest i bol i strah od smrti i borba protiv nje, bez sećanja na sve što je bilo pre bolesti i što bi moglo biti posle ozdravljenja. I tako u svemu. I tako do kraja. Tek tamo negde, iza poslednjeg daha, u opštem i zajedničkom ćutanju, gde se ništa ne kreće i gde niko ne misli, nalazi i ona svoje mesto među svima.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
nešto nisam volela preterano da ga čitam..
mada mislim da mu se kvalitet ne može osporiti, iako nisam baš kompetentna..
By filipkum
Dajca Vlado iz "Gospodjice" bas tragican lik i veoma malo prisutan lik (iako veoma bitan za glavnu junakinju), a najvise mi ostao u secanju. Samo sam hteo da pomenem, sjajan roman o tvrdicluku, ratnom profiterstvu i propalim zivotima
Korisnikov avatar
By Dark Walker
U blizini bolnice sreo sam jednog starca, zanemelog i obnemoglog od studeni i sirotinje. U tankom odelu, sav pomodreo; samo njegovi sedi brkovi i kosa nečim neodređenim kazuju da je video nekad i bolje dane. Ne prosi. Samo žalovito gleda u prolaznike i tiho ječi, teško vukući noge po snegu. Dao sam mu nešto malo novca. Nije zahvalio. Zadržao je novac u obamrloj ruci i nastavio dalje svoje tiho ječanje, kao da ga ono održava na zemlji.
Odlazeći, slušao sam za sobom njegovu jeku i, pre nego što se potpuno izgubila iz mog sluha, pomislio sam: Danas ili najdalje sutra, ovaj čovek će biti mrtav, tj. biće na onoj strani na kojoj je većina čovečanstva. I za trenutak mi se ukazao njegov sitni lik obasjan i preobražen, kako nestaje u slavi koja se zove nepostojanje.
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Desi se da za koju nedelju iza ovog slučaja dođu u grupi ugledni rođaci nekog bogatog mladića koji je uhvaćen zajedno sa svojim rđavim društvom, da mole Karađoza da ga pusti jer je nevin. On se odjednom sav izmeni, kao da se nečeg prisetio, zamisli se i uozbilji, oba oka za trenutak sklopi, tako da mu se lice oduži i izmeni izraz, nagne se učtivo ka moliocima, utanji glas.
- Jeste li vi rekli onima koji su ga uhapsili da je nevin?
- Jesmo, dakako da smo rekli, ali...
- E, to ste pogrešili. Phi, phi, phiii! To ne valja. Jer baš sad hvataju nevine a puštaju krive. Takav je nov red. Ali kad ste vi sami pred vlastima izjavili da nije ništa kriv, moraće da ostane ovde."

:roflmao:
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Kao i svaka orijentalska varoš, Sarajevo ima svoju fakir-fukaru, što u ovom slučaju znači svoju rulju koja živi desetinama godina povučena, raštrkana, pripitomljena, ali koja se u ovakvim prilikama, po zakonima neke neznane društvene hemije, odjednom sjedini i bukne kao pritajen vulkan, rigajući oganj i blato najnižih strasti i nezdravih prohteva. Tu masu lumpenproleterijata i sitnog, gladnog građanstva sačinjavaju ljudi različiti po svojim verovanjima, navikama i načinu odevanja, ali jednaki po unutarnjoj urođenoj i podmukloj surovosti i divljini i niskosti svojih nagona. Pripadnici triju glavnih vera, oni se mrze međusobno, od rođenja pa do smrti, bezumno i duboko, prenoseći tu mržnju i na zagrobni svet koji zamišljaju kao svoju slavu i pobedu a poraz i sramotu komšije inoverca. Rađaju se rastu i umiru u toj mržnji, toj stvarno fizičkoj odvratnosti prema susedu druge vere, često im i ceo vek prođe a da im se ne pruži prilika da tu mržnju ispolje u svoj njenoj sili i strahoti; ali kad god se povodom nekog krupnog događaja pokoleba ustaljeni red stvari i razum i zakon budu suspendovani za nekoliko sati ili nekoliko dana, onda se ta rulja, odnosno jedan njen deo, našavši najposle valjan povod, izliva na ovu varoš, poznatu inače zbog svoje uglađene ljubaznosti u društvenom životu i slatke reči u govoru. Tada se one dugo zadržavane mržnje i pritajene želje za rušenjem i nasiljem, koje su dotle vladale osećanjima i mislima, izbiju na površinu i, kao plamen koji je dugo tražio i najposle dobio hrane, zagospodare ulicama, i pljuju, ujedaju, lome, sve dok ih neka sila, jača od njih, ne suzbije ili dok ne sagore i malakšu same od svoga besa. Zatim se povlače kao šakali podvijena repa, u duše, kuće i ulice, gde opet ožive godinama pritajene izbijajući samo u zlim pogledima, ružnim uzrečicama a opscenim pokretima."

Gospođica
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Jer, u naše vreme i najveći ratovi i najsavršenije pobede retko i nepotpuno rešavaju pitanja zbog kojih se ratovalo i pobedilo, ali zato otvaraju redovno velik broj novih i teških pitanja. Rešenje tih pitanja tražio je ovaj svet. Nemogućno je ma i približno nabrojati čega je sve bilo u toj bujici sveta, ali se pouzdano može kazati da su svi ti ljudi došli gonjeni moćnim nagonima i hitnim, velikim potrebama. Kao jata morskih riba koja traže povoljnije uslove za život, ta bujica je stremila pod senku nove vlasti i novih zakona, rešena ili da ih prilagodi svojim težnjama i interesima ili da sebe prilagodi njima."

Gospođica
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Posrnućete, ali nećete pasti; a ako se i desi - izuzetan slučaj! - baš i da padnete, nećete se povrediti nego ćete, čim se pridignete, produžiti mirno i bodro svoj put. Različiti ste od svega oko sebe, sve vam preti i sve vas ugrožava, ali vam se ne može ništa zlo i nepopravljivo desiti, jer u vama od začetka vašeg živi skrivena i neuništiva iskra životne radosti koja je moćnija od svega što vas okružuje. Samo ćete celog veka, sve do poslednjeg daha, patiti zbog svoga neprirodnog položaja u svetu u koji ste bačeni. Tako se može reći da vam je, kroz sve mene i obrte dugog života, dvoje zajemčeno i osigurano: duga patnja i sigurna pobeda."
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"U tom svetu u mojim očima sve pati. Ne samo ljudi i svi živi stvorovi, i cveće, i drveće, nego i mrtve stvari; sve to pati od stida i tuge što nije ono i onakvo kakvo bi trebalo da je, ili što nije ono što je nekad bilo. A zašto, i po čemu, i kako bi to "trebalo", to zaista ne bih umeo da kažem, isto kao što nikako ne znam, ili se ne sećam pravo, kakvo je to što je nekad bilo, i da li je ikad i bilo drukčije nego što je sad.
Da, ne znam i ne bih umeo da objasnim ni sebi ni drugima, jer je sve u meni i oko mene maglovito, višeznačno i protivrečno. Jedino tuga i stid zbog svega toga su jasni i stvarni."
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Tragika lepote je što ne može da ne postoji a ne može da traje i da se drži."

*

"Vreme je da se penje, da se napreduje za stepenicu više, iako ni prethodna stepenica nije još potpuno osvojena ni utvrđena kako treba.
Govoriti malo, ne govoriti zlo, glupo, površno i uzaludno, ili čak ne govoriti uopšte. Sve su to stepenice na putu ličnog napretka i usavršavanja koje u toku života, kao teren u ratu, osvajamo, gubimo i ponovo osvajamo. S godinama, tačnije rečeno sa starošću, koja nastupa polako i tiho kao sumrak na zemlji krv hladi, nagoni odumiru, savlađujemo se i obuzdavamo lakše, tako da i bez svoje velike zasluge govorimo manje, možda razumnije i čovečnije. Ali to nije dovoljno. Vreme je da se pređe na postizavanje višeg stepena, a to je: unutarnje ćutanje. Šta vredi što mudro držimo jezik za zubima, ako u nama još sve vri od oštrih sudova i brzopletih replika koje ne pokreću naš jezik i ne prelaze preko usana, ali potresaju i paraju našu unutrašnjost?
Bilo bi vreme da već naučimo da i u sebi ćutimo. Sve nas poziva na to. Priroda sama nam pomaže u tome. Vreme je, jer inače će nam se desiti da do kraja zlo živimo i, na kraju, ružno umremo. A to je strašno."

*

"Ludo je zamerati životu što prolazi, kad znamo da mu je sav smisao i sva vrednost u tom što je prolazan, ali od te nedoslednosti malo ko može da se odbrani."
Korisnikov avatar
By Dark Walker
Gospođica je njegov najbolji roman.
Trudim se da postanem kao glavna junakinja koja ne ulaže u izdatke.
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Ko u ovom svetu ne ume da organizuje sam svoj život, nije vredan da živi, a ko ga s uspehom organizuje, izgubi pri tome toliko snage i svežine da mu i ne vredi mnogo što živi"

:lol:
By Maximus_
Covek je genije umetnosti.

Ali meni recimo ne prija da ga citam. Ponekad sticem utisak da mu je nacin pisanja kao "popio sam Mudrost, pa vam kitnjasto prenosim", kao da zeli da zvuci grandiozno, "vecno" ili popujuci. Iako je sam sadrzaj poruke, bez sumnje, cesto dubok. Vise volim nenametljive uvide.

I nije jedini takav. Recimo, i Ducic mi je slican u tom smislu. Samo sto Ducic, za razliku, pokusava da servira i razna sranja kao mudrosti.
Korisnikov avatar
By tajfun983
Pozdrav MAXIMUS! :odlican:

Da se nadovezem na ono sto si rekao jednim isjeckom iz meni omiljenog Kurira.
O Milošu Crnjanskom Ivo Andrić je zapisao: "Od svih nas, jedini je Crnjanski rođeni pisac".
By Maximus_
Ima tu neceg. Andric deluje kao ona vrsta majstora pripovedanja koji je vrhunski savladao tehniku, i kao da se suptilno oseca ta promisljena separacija u koracima, od pocetne ideje, do isklesavanja u jeziku. On vise razmislja kako nesto vesto, ili cak perfekcionisticki, saopstiti, i onda zaista dobijemo statuu savrsenih proporcija. Kod Crnjanskog, cini mi se, da je tok misli i reci spontaniji, tecniji i slobodniji u asocijacijama; mozda je to i najprimetnije u njegovoj poeziji.

I da, pozdrav Tajfune :)
Korisnikov avatar
By tajfun983
^...kao da je zelio postati pisac, i na kraju to zaista postao.

OFF: Imas medju temama i jednu o Prustu pa, ako si citao, ukljuci se. Pokusao sam je podici iz mrtvih :snupi: (jer niko nije postovao godinama), ali bezuspjesno.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Mala digresija. Izgradnja tzv. "Andricgrada" je zlocin protiv pisca. Pisanje po grobu, da se poeticno izrazim.
"Nas cuveni reziser" sada priprema ekranizaciju romana "Na Drini cuprija" - kako se osecate povodom toga?
Korisnikov avatar
By gossip
Kad god vidim Ivo Andric setim se gluposti koju je neko postavio na fejsu sa Stanijom. :lol:

"Stanija je bila na otvaranju kluba u Banja Luci i prisao joj decak koji nije umeo da cita i pise i ona mu je rekla da nikada ne odustaje od svojih snova i taj decak je danas Ivo Andric." :lol:
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Nas su učili u detinjstvu kako se dočekuje i prima život i sve ono što on donosi i nameće, kako se čovek održava u tom životu izbegavajući nemir duha i tela, i sve rizike i štete, kako se podnosi bolest i svako drugo zlo i, najzad, kako se dočekuje smrt kojom svaki život završava. Dakle, čitav jedan defanzivni sistem! I sve to u opštim, tvrdim formulama koje su pravljene jednom za vazda, jednako za sve i svakoga. Ali nas niko nije učio kako se životu ide u susret, kako se hvataju i obuzdavaju njegove snage, i kako se pomoću njih, kao pomoću njegove snage, i kako se pomoću njih, kao pomoću talasa, ide dalje i više, ka novim oblicima i novim mogućnostima. U stvari, učili su nas kako da se život preboli, prekuži kao bolest, a ozdravljenje nađe u smrti. Da, tome su nas učili, a ne kako se borbom postaje jedno sa životom i kako se ljudski nestaje u njemu."
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!