Znaš kako, u principu si u pravu - u filmu ima tipičnih američkih sladunjavih elemenata. Međutim, meni to ne smeta preterano. Inače je to stvar koja mi najmanje smeta kod "mainstream" američkih filmova. Nekako sladunjavi elementi, elementi koji najčešće nemaju osnova u realnom životu, su nekada neophodni. Film je preneo dve stvari - nije strašno, zlo i naopako ako osoba ima u sebi potrebu da promeni pol, a s druge strane napuni čoveka određenim životnim optimizmom. Možda je zaista teško zamisliti suprugu, koja posle 25 godina braka sa mužem, odlučuje da, zbog ljubavi, ostane sa njim, pa mu još pomaže u izboru garderobe, ili da trans osoba umesto otkaza dobije kancelarijski posao kako bi izbegla diskriminaciju od strane drugih radnika, ali su ljudi svakako svesni šta je realnost, a šta fikcija, a određena doza optimizma je preko potrebna.
Ja volim umetnost da posmatram kao transcendiranje postojećeg. Naravno da, ako bi se umetnost samo svela na postavljanje nekog ideala, koji bi nam služio kao beg od realnosti, umetnost baš i ne bi imala neku pohvalnu funkciju. Ali, čak i takva umetnost (pa neka je i trash, ali onda, valjda, ne bi se mogla ni svrstati u umetnost?) može da nam pomogne da se suočimo i sa svetom oko sebe i sa istinom.
Eto, ja se raspisao i nevešto pokušao da odbranim američki filmski optimizam. Nadam se da će holivudski magnati imati sluha za moje pisanije i da će me angažovati u nekom od filmova. Makar kao statistu.