Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ulix
Javni tužilac u Istanbulu tražio je tri godine zatvora za tursku književnicu Eli Šafak (Elif Shafak, 1971.) zbog “uvrede nacionalnog identiteta” u jednoj od svojih knjiga u kojoj govori o masakru Jermena u Turskoj.

U romanu ”Otac i kopile”, napisanom i objavljenom na engleskom jeziku, pošto Eli Šafak živi i radi u Sjedinjenim Državama, književnica piše o jermenskoj porodici i jednom od njenih potomaka koji je napušten u Turskoj tokom masakra Jermena između 1915-1917. godine i koji se poturčio.

Eli Šafik je optužena po članu 301 krivičnog zakona koji je već nekoliko puta iskorišćen protiv turskih novinara i intelektualaca koji su se bavili pokoljem Jermena koji Turska ne samo da ne priznaje već ne dozvoljava ni da se spominjenje u kontekstu genocida.

Svakako najpoznatiji slučaj je veliki spor protiv proslavljenog pisca Orhana Pamuka a ukidanje famoznog člana jedan je od zahteva Evropske unije sa kojom je Turska započela pregovore o priključenju.

Jermenski izvori procenjuju da je milion i po njihovih sunarodnika stradalo između 1915 i 1917 godine dok zvanična Ankara smatra da nema govora o genocidu.

B92
Korisnikov avatar
By Insorcer
...prochitao juce :novine: ...i evo priznajem, nisam se uopste iznenadio!
Lep nacin odbijanja odgovornosti, samo koliko ce se dugo migoljiti...bas me zanima!
A tek koliko ce neduznih intelektualaca da ispasta zbog toga? ...prava enigma!

svakako me vise potresla pljacka Jermitaza....

Gde ovaj svet ide:puzzle:
By Ulix
Mene frapira to sto jedna zemlja koja zeli da udje u EU moze tako surovo i bezobzirno da se razracunava sa umetnicima. Kao da im skandal sa Orhanom Pamukom nije bio dovoljan.

I to se ne dogadja samo u Turskoj. Slican primer je bio i kod nas relativno skoro, bila je tema o tome. To se dogadja u Americi, narocito od "incidenta" sa WTC, otkako je tamo pocela nacionalisticka euforija.

Dokle ce umetnici da odgovaraju kojekakvim mediokritetima?
Korisnikov avatar
By Insorcer
...umetnici su tu da pomere granice opsteprihvacenog...samo kako se te granice ponovno skupe...to mi nikako nije jasno...

mozda cela pricha o skupljanju kosmosa ima smisla...posebno ako podrazumeva i suzavanje svesti...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ništa čudno za Tursku, kad se iste stvari dešavaju i ovde na "Zapadnom Balkanu" koji je mnogo bliže vratima EU nego ta Turska. mislim da će se to promeniti kad započnu pregovore. ako ih ikada započnu, s obzirom na preovlađujuće negativno mišljenje stanovnika EU o prijemu Turske.
By Simor
Originally posted by Ulix
Dokle ce umetnici da odgovaraju kojekakvim mediokritetima?
Virdžinija Vulf je u svom eseju "Sopstvena soba" napisala kako se muškarci bore protiv osećanja sopstvene inferiornosti tako što se osećaju superiorno u odnosu na drugi deo stanovništva, odnosno u odnosu na žene.

Tako i palanački duhovi, mediokriteti da bi se osećali dobro i superiorno, formiraju dikataturu uprosečenosti, a prvi na listi za odstrel su im umetnici, posebno oni koji im daju ogledalo da vide koliko su ružni, prljavi, glupi i zli.
Korisnikov avatar
By Tot
Mene frapira to sto jedna zemlja koja zeli da udje u EU moze tako surovo i bezobzirno da se razracunava sa umetnicima.
To se zove "prokletstvo podneblja". Zato su visegodisnje pripreme Europe da primi takve zemlje opravdane. Nasuprot onome sto pricaju njihovi i nasi zvanicnici i visedecenijske pripreme su opravdane.
By Simor
Tot, ne zaboravi da Evropa ima drugu strategiju. Kapitalistička društva građenjem potrošačkog mentaliteta, obesmišljavaju umetnost i kritički odnos prema stvarnosti.

Tako je i moguće da u Sjedinjenim Državama knjiga "No Logo" Naomi Klein bude hit, iako ista kritikuje korporativni kapitalizam.

(Da se razumemo: ja volem Evropu, a još višije volem Sjedinjene Države!)
Korisnikov avatar
By Tot
U romanu ”Otac i kopile”, napisanom i objavljenom na engleskom jeziku, pošto Eli Šafak živi i radi u Sjedinjenim Državama, književnica piše o jermenskoj porodici i jednom od njenih potomaka koji je napušten u Turskoj tokom masakra Jermena između 1915-1917. godine i koji se poturčio.
Uh........sto bih to voleo da procitam; bas zanimljivo.

A inace zanimljiva je i ta reakcija na umetnost. Slabosti raznih rezima. Medijski se odrzava jedna diktirana istina i onda dodje neki umetnik i rasprca im svu pricu.

Eli Šafik je optužena po članu 301 krivičnog zakona koji je već nekoliko puta iskorišćen protiv turskih novinara i intelektualaca koji su se bavili pokoljem Jermena koji Turska ne samo da ne priznaje već ne dozvoljava ni da se spominjenje u kontekstu genocida.
Njena sreća što je u SAD; inače bi možebiti završila u nekom od onih čuvenih turskih zatvora o kojima su filmovi snimani.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Simor
Tot, ne zaboravi da Evropa ima drugu strategiju. Kapitalistička društva građenjem potrošačkog mentaliteta, obesmišljavaju umetnost i kritički odnos prema stvarnosti.

Tako je i moguće da u Sjedinjenim Državama knjiga "No Logo" Naomi Klein bude hit, iako ista kritikuje korporativni kapitalizam.
Mužu moj svakako si u pravu. Ja se tim povodom uvek podsetim Vrlog novog sveta Aldousa Huxeleya.

:kiss:
By Simor
Originally posted by Tot
Mužu moj svakako si u pravu. Ja se tim povodom uvek podsetim Vrlog novog sveta Aldousa Huxeleya.
offtopic: Nemoj ti meni "mužu moj", pa da neka samosvesna forumašica optuži za remećenje javnog reda i mira! ;)

ontopic: Da, da, "Vrli novi svet"!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!