Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ulix
BEOGRAD, 23. maja (SEEcult.org) - Cuvena drama Semjuela Beketa (1906-1989) "Cekajuci Godoa", u reziji Djurdje Tesic, bice premijerno izvedena veceras u Ateljeu 212 u Beogradu, 50 godina posle prve postavke, koja je imala istorijski znacaj u borbi za slobode u bivsoj socijalistickoj Jugoslaviji.

Buduci da je bilo zabranjeno da se drama "Cekajuci Godoa" prikazuje u socijalistickim zemljama, nasla se "na ledu" i u Jugoslaviji.

Predstava koju je rezirao Vasilije Popovic (alijas Pavle Ugrinov), sa Ljubom Tadicem, Batom Paskaljevicem, Radetom Markovicem i Micom Tomicem, bila je zabranjena u Beogradskom dramskom pozoristu i upravo trazenjem prostora za izvodjenje tog komada, nastalo je prvo avangardno pozoriste u bivsoj Jugoslaviji Atelje 212.

Premijera "Cekajuci Godoa", 17. decembra 1956. godine u staroj zgradi "Borbe", predstavljala je pravi pocetak rada Ateljea i prvo je izvodjenje Beketa u zemljama Istocne Evrope.

U godini jubileja, Atelje 212 posle 50 godina, ponovno postavlja na scenu svoju prvu i mozda najznacajniju predstavu, sa kojom je sve pocelo.

U rediteljskoj postavki Djurdje Tesic igraju Tihomir Stanic, Boris Komnenic, Mladen Andrejevic i Paulina Manov.

Scenograf Igor Vasiljev iskoristio je video za temu istinitosti. Kostimografkinja je Jelisaveta Tatic Cuturilo, a kompozitor je Vladimir Pejkovic.

Drama "Cekajuci Godoa", koju je Beket napisao na francuskom jeziku, prvi put je izvedena 1953. godine u pariskom pozoristu Babilon (rezija Roze Blen).

To je najznacajniji datum u istoriji moderne dramske knjizevnosti druge polovine 20. veka - svi su tih dana zeleli da pogledaju tu dramu "u kojoj se ne desava nista", a kojim je zapocet period "drame apsurda".

Ove godine, inace, obelezava se i stogodisnjica rodjenja dramskog pisca i romansijera Beketa (Samuel Beckett).

Rodjen 13. aprila 1906. godine, a preminuo 22. decembra 1989. godine, taj knjizevnik irskog porekla bio je zaokljupen problemom ljudske egzistencije i otudjenosti modernog zivota. U svim svojim delima dao je krajnje pesimisticku viziju sveta.

Beket je dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost 1969. godine
Korisnikov avatar
By Paki
Baš bih voleo da gledim predstavu... Propustio sam, nažalost, da pre neko ve?e u Studenjaku odgledam sa de?kom i Ulix-om Joneskovu "Lekciju", ali Godo ne sme ispasti iz šaka! :) Nadam se da ?u (?emo) uspeti da doðem(o) nekako do jeftinijih karata za neku od narednih repriza...
By Ulix
Originally posted by Paki
Baš bih voleo da gledim predstavu... Propustio sam, nažalost, da pre neko ve?e u Studenjaku odgledam sa de?kom i Ulix-om Joneskovu "Lekciju", ali Godo ne sme ispasti iz šaka! :) Nadam se da ?u (?emo) uspeti da doðem(o) nekako do jeftinijih karata za neku od narednih repriza...
Kljucna rec: jeftino!
A tako nesto je tesko spojivo sa Ateljeom...

A Lekcija je bila sjajna.
Uliks :love: Jonesko.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
And what about "Waiting for Godot"?
Drama je dobra, ali, iskreno- ne znam koliko bih imala volje da sedim u pozoristu i da je gledam.
Avangarda ce nam doci glave.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
To je prva predstava sa koje sam pobegla.. za vreme pauze. :roll:
Korisnikov avatar
By svejedno
To je predstava koja moze da interesuje samo jos srbe... majkemi.
i dalje cekamo GODoa, umesto sami nesto da uradimo.

Prepoznajemo se u textu.
Korisnikov avatar
By konstantin laufer
Originally posted by svejedno

Prepoznajemo se u textu.
au, au, au.... :no: :nazalost:

znam ljudi zasto niste nista prokomentrisali na post koji citiram
ali dajte nekako da pomognemo ovom decaku.
osnujmo fond iz kojeg ce ovom nesrecniku biti kupjena karta za Godoa, te da konacno pogleda i pokusa da skuzi o cemu se radi.

kakvi Srbi, kakvo cekanje, kakav Godo, nesreco jedna.
Korisnikov avatar
By konstantin laufer
e da rekoh davno jos vise mi lezi jonesko, ali Godoa treba definitivno gledati bilo koja postav da je u pitanju, tojest bilo koji teatar da je u pitanju.
btw, ja sam gledao Godao sa nekim ametersko-gimnazijskim teatrom.

e da.
preminuo, zar nije se ubio ili ti nesretno nastradao u nekakvoj saobracajnoj nesreci??
ne mogu tacno da se setim
Korisnikov avatar
By svejedno
@Konstantin

Ne cenim kada me ljudi vredjaju.
Stoga, nemoj, molim te.

Uzivaj u predstavi. Sreco.
Sto se toga tice, gledah je davno. Ne svidja mi se.

Dva lika seru davno prevazidjena sranja.
Kazem, samo za Srbe. Poput, ocigledno, tebe.

Use your brain & do try to figure out what I was trying to say here.

A za fond i kesh nemam nista protiv.
Slobodno. Javi kad zavrsite.
Korisnikov avatar
By konstantin laufer
pitanje bivstva, davno prevazidjeno sranje??????
dva lika????

da nisi ti kojim slu?ajem gledao Mazu i lunju????

to sto si ti pokusao ovde da kazes, meni mozak nije potreban, jer je to toliko glupo i u osnovi nema veze sa postavljenom temom
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by svejedno

Prepoznajemo se u textu.
:doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ne idem u pozorište. A i da idem, ne bih gledao "?ekaju?i Godoa".
Korisnikov avatar
By svejedno
Jesam, gledao sam i Mazu i Lunju.

Dal su dva, ne secan se, bese davno, al mislim da jesu.

Pitanje klosarenja, cekanja & proseravanja. O bivstvu.

Srbi.

Mozak.
Korisnikov avatar
By Paki
Zaludnost bivstvovanja.

Svejedno.

Mozak.
By Ulix
Originally posted by Kiborg
Pretpostavimo da te neko natera, da izgubis opkladu, neko te uceni, i sl. i ti odes u pozoriste. Zasto ne bi gledao Godoa? :sveca:
Korisnikov avatar
By svejedno
Eh, Paki, kul, tebi se svidja, ja mislim da je prevazidjeno & prereciklirano kao ideja.

Leave it at that.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Ulix
Pretpostavimo da te neko natera, da izgubis opkladu, neko te uceni, i sl. i ti odes u pozoriste. Zasto ne bi gledao Godoa? :sveca:
Uh to je vrlo komplikovano pitanje. Ne zato što ne znam, nego zato što moram da maksimalno skratim, jer koga zanima da ?ita Kiborgove eseje o pozorištu.
E sad, stvar je u tome da ja odvojeno posmatram ideju i poruku samog dela i scenu na kojoj se to izvodi. Kod Godoa jednostavno nema šta da se vidi, sve lepo piše i u knjizi. Ne trebaju mi dva usamljena glumca na sceni i jedno drvo /koliko se se?am postoji tu i jedno drvo/, dovoljno mi je da pro?itam. Ja takve komade kao što je "?ekaju?i Godoa" jednostavno shvatam kao da mi neko ?ita knjigu, kao da ja to sam ne umem da uradim. Dakle Godo je do ekstema doveden pozorišni minimalizam - a ja to jednostavno ne volim. Dakle sama poruka tog dela na mene nema nekog uticaja da se opredelim da li da ga gledam ili ne. Knjiški format sam pro?itao i to mi je sasvim dovoljno. Tim pre što u knjizi mogu da se zaustavim gde ho?u, da pro?itam još jedanput nešto što me zanima itd.
By Ulix

Uh to je vrlo komplikovano pitanje. Ne zato što ne znam, nego zato što moram da maksimalno skratim, jer koga zanima da ?ita Kiborgove eseje o pozorištu.
Pa poenta foruma je u razmenjivanju misljenja, ne samo smajlija, ne?
E sad, stvar je u tome da ja odvojeno posmatram ideju i poruku samog dela i scenu na kojoj se to izvodi. Kod Godoa jednostavno nema šta da se vidi, sve lepo piše i u knjizi. Ne trebaju mi dva usamljena glumca na sceni i jedno drvo /koliko se se?am postoji tu i jedno drvo/, dovoljno mi je da pro?itam. Ja takve komade kao što je "?ekaju?i Godoa" jednostavno shvatam kao da mi neko ?ita knjigu, kao da ja to sam ne umem da uradim. Dakle Godo je do ekstema doveden pozorišni minimalizam - a ja to jednostavno ne volim. Dakle sama poruka tog dela na mene nema nekog uticaja da se opredelim da li da ga gledam ili ne. Knjiški format sam pro?itao i to mi je sasvim dovoljno. Tim pre što u knjizi mogu da se zaustavim gde ho?u, da pro?itam još jedanput nešto što me zanima itd.
Razumem sta hoces da kazes. Slicno sam i ja mislio, a onda sam u Americi pogledao fantasticnu postavku Godoa u jednom amaterskom pozoristu. Na stranu sto se meni taj minimalizam zapravo i dopada, tekst je sam po sebi veoma duhovit, sasvim dovoljno, rekao bih, da zadrzi paznju publike. Postavka koju sam pomenuo je bila dosta dinamicna, uprkos tome sto na sceni cak i nije bilo drvo, vec samo dva glumca, i sto konja nije bilo vec samo Poco, Gogo i Didi i vazduh. Valjda je bitno naci dovoljno zanimljive glumce i dovoljno vestog rezisera. :neznam:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by konstantin laufer

preminuo, zar nije se ubio ili ti nesretno nastradao u nekakvoj saobracajnoj nesreci??
Zar nije zavrsio u dusevnoj bolnici?
Korisnikov avatar
By konstantin laufer
ne, ne, ne verujem, mrzi me da trazim sad po knjigama ali mislim da je saobra?ajka.
cekaj, ili je ipak samoubojstvo.
ma ne
ne znam
By Ulix
Ako govorite o Beketu, on je umro u starackom domu. Nista uzbudljivo, no sasvim prikladno. :)
Korisnikov avatar
By konstantin laufer
a ne govorimo o Aliji Sirotanovi?u!

...definitivno sam ga pomesao, mozda sa Kamijem.
By Ulix
Originally posted by konstantin laufer
a ne govorimo o Aliji Sirotanovi?u!

...definitivno sam ga pomesao, mozda sa Kamijem.
Kami je poginuo u saobracajnoj nesreci, cini mi se. :misli:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!