Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Da li ste posetili Feliks Romulijanu?
Zasto se u Srbiji arheoloska nalazista ne "reklamiraju"? Na Kalemegdanu je svasta nadjeno, a nema adekvatne postavke.
Mislim, sta reci, kad Narodni muzej ne radi 7 godina. Sramota.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gamzigrad

Međunarodna arheološka ekipa otkrila je na kasnoantičkom lokalitetu "Feliks Romulijana" u Gamzigradu kod Zaječara skulpturu u mermeru izvan zidina carske palate.

Vest je saopštila je Gerda Zomer fon Bulov, predstavnica Nemačkog arheološkog instituta u Frankfurtu.

Reč je o jedinstvenoj skulpturi na Balkanu, neobične lepote, koja će još bolje rasvetliti period s kraja trećeg i početka četvrtog veka nove ere, kada još nije započela izgradnja Galerijeve carske palate, rekla je ona novinarima.

"Još ne možemo da kažemo iz kog perioda potiče ova prelepa skulptura, ali pretpostavljamo da je u pitanju deo statue tračkog konjanika. Na njoj se vide noge konja i pas koji za nogu ujeda divljeg vepra i nadamo se da ćemo u nastavku istraživanja pronaći i preostale delove", kazala je Bulov.

Stefan Pop Lazić, predstavnik Arheološkog instituta iz Beograda, rekao je da su najsavremenija snimanja na ovom terenu otkrila da se van zidina carske palate nalazi jedno čitavo naselje sa oko 50 građevina. "Sigurno je da se tu nalazila vila nekog zemljoposednika sa dvorištem u sredini, a po ostacima stakla je jasno da su se na ovom mestu odvijale mnogobrojne delatnosti. Pretpostavljamo da su se vršile pripreme za izgradnju carske palate, što će sve buduća istraživanja pokazati", izjavio je Lazić.

Direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević uveren je da Gamzigrad krije još mnogo tajni i da vreme velikih nalaza nije prošlo, a umetnička i istorijska vrednost ove skulpture, kako je rekao, pomoći će da otkrijemo nove pojedinosti o istoriji carske palate "Feliks Romulijana", koja je pod zaštitom Uneska od 2007. godine.

Najznačajniji istraživač ovog arheološkog nalazišta bio je pokojni akademik Dragoslav Srejović, koji je posle arhivolte sa natpisom "Feliks Romulijana", 1984. godine, otkrio i bistu od porfira imperatora Galerija, 1993. godine.

Time je potvrđeno da je ovo nalazište u Gamzigradu kod Zaječara, koje se sistematski istražuje neprekidno od 1953. godine, u stvari carska palata koju je graditelj, imperator Galerije, posvetio svojoj majci Romuli.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Juce bas procitah tu vest, i odma sam zavrsio na upravo toj stranici wikipedie..

Al jos nisam imao prliku da vidim uzivo.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja sam posetio Feliks Romulijanu, u okviru srednjoskolske ekskurzije. Opustoseno je delovala. Naravno, stubovi su tu, bez zastite, ali mozaik nismo videli. I ne postoji nikakav izlozbeni prostor. Sve to tako odnesu u neki muzej koji radi od 7 h do 10 h, pa sad ako zelis da vidis, ne moze.

Zar nije logicno da se napravi muzej in situ?
By Speculum Columbae
Jesam, bio sam.
Bio je jedan maglovit i melanholičan dan i vrlo upečatljiv i zato ga pamtim jako dobro. Dopali su mi se mozaici, ali pre svega jedno maleno brdašce, ili livada ne sećam se više tačno. Često sanjam kako se spuštam niz to brdašce, ne znam zašto:

Slika

To lepo arheološko nalazište vidim na jedan vrlo neobičan način. Ali je ostavilo na mene jedan od onih utisaka, kako da opišem - nisi oduševljen naglas, ali si u sebi, podsvesno jako pogođen.
Lepa tema, svakako, jer kažem - često sanjam i razmišljam o Felix Romuliana-i.
Lepa tema, svakako.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Da, Feliks Romulijanu je otkrio Dragoslav Srejović, koji je inače bio homoseksualac:

http://www.gay-serbia.com/queer/srejovi ... /index.jsp

Juče pročitah vest da se radi o Dijani, sad kažu trački konjanik. Na slici se videlo nešto nalik na konja.

Slažem se da i Kalemegdan, i Beograd, i ostatak Srbije imaju bahat odnos prema istorijskom nasleđu. Na Platou (pored Njegoševog spomenika) vrh zidova rimskih termi iz III veka služi kao klupa po kojoj pijani studenti pišaju i povraćaju.

Zašto, ne znam. Valjda zato što ne shvataju da je to kulturni kapital koji donosi novac.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Dante

To lepo arheološko nalazište vidim na jedan vrlo neobičan način, ne znam zašto. Ali je ostavilo na mene jedan od onih utisaka, kako da opišem - nisi oduševljen naglas, ali si u sebi, podsvesno jako pogođen.
Upravo tako. Meni je bilo jako zao da odem sa tog mesta. Secam se ulazne kapije, boje cigle, i beline stubova. Uradio sam podosta fotografija tada. :)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Nisam. A htela sam.
Ljudi koji su bili i zive u okolini rekli su da je put do tamo katastrofa i da je sve zapusteno. Nema se para.
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Nisam. Ali cu jednom svakako... :)

Juce sam pogledao vest o otrkivanju skulpture... :wow:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by AngraMaina

Da, Feliks Romulijanu je otkrio Dragoslav Srejović, koji je inače bio homoseksualac:
:lol:
Opste poznata cinjenica da se homoseksualci privatavaju po budzacima i ostalim vukojebinama je i Dragoslavu Srejovicu pomogla da natrapa na Felix Romulijanu...i Lepenski Vir i jos tako svasta nesto...

To sto je Srejovic bio homoseksualac je manje vazno za ovu pricu od toga da je bio arheolog. I sjajan profesor...

Elem, naravno da se arheoloska nalazista ne reklamiraju kad Miskovic to jos nije kupio (tj prodao). A i sta koga zabole za kulturu. Ko jebe arheologe. Jel dokazano da su Srbi narod najstariji - jeste. Molim lepo. Sta jos ima da se gleda?
A i sta da reklamiraju - nalazista do kojih ne moze da se dodje jer do njih nema ni kaldrme. Da reklamiraju nalazista u blizini kojih nema gde da se spava jer nema pristojnih hotela, hostela, prenocista... A i sta ima koji klinac svako malo da se piski i/ili popije, ne daj Boze, voda ili kafa....I sta da se pokazuje? Ono sto ini nisu razneli? Eno ima na Kalenicu sve to da se kupi...
Nece Srbija nikad poceti da se 'bavi' kulturom i arheoloskim i istorijskim spomenicima iste. Nikad.
Lepo bi bilo da, za pocetak, pocne da se bavi ljudima. Zivim ljudima.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by smaug

Opste poznata cinjenica da se homoseksualci privatavaju po budzacima i ostalim vukojebinama je i Dragoslavu Srejovicu pomogla da natrapa na Felix Romulijanu...i Lepenski Vir i jos tako svasta nesto...
:pucaodsmeha:

Gde je ona tema sa najsmešnijim postovima?
By Guion Nerville
Bio sam tamo. Nazalost, nije me posluzilo lepo vreme, niotkud pljusak... Moj utisak je da treba jos da se radi i na pristupacnosti i popularizaciji Felix Romuliana-e (ovakvih vrednosti uopste) ali kao sto je neko vec spomenuo finansijski momenat je bitan... Doduse, mislim da stvari idu nabolje, ili bar otkako je Romuliana pod zastitom UNESCO-a, a izgleda da je i drzava konacno obratila paznju iz odredjenih razloga... A i ovakva otrkica svakako doprinose. Ako se dobro secam, istoricari umetnosti su procenili da je mozaik boga Dionisa iz Romulijane najlepsi njegov u svetu. Posebno mi je bila interesantna prica o apoteozi Galerija i njegove majke, kao poslednjoj pre nego sto je Konstantin prioglasio hriscanstvo kao zvanicnu veru.
By Ахасвер
Ако вам се, успут, путовање сасвим не огади, и не разболите се од вожње живописно разрованим магистралним путем - јадном а једином споном тог дела земље са осталом Србијом - Ромулијана ће, зацело, бити пријатно изненађење.

Очекивао сам обраслу утрину са спорадичним остацима који, стидљиво, штрче из земље, а које сељаци нису стигли да разнесу и уграде у штале - и признајем да сам се преварио. Комплекс палате је изненађујуће простран, захвати су били вешти и смели, и све је у врло солидном стању. Увелико се одвијају радови на доњој капији, након чега би требало порадити и на простору око, ако се не варам, Јупитеровог храма...

Локалитет збиља одише нарочитом атмосфером. Ако идете у сопственој режији, имате прилику да густирате палату натенане, потпуно сами, што је посебно задовољство. Пожељно је да волите животиње и верујете у загробни живот, јер су велике шансе да набасате на какву змијурину.

Због запуштеног и зараслог колског пута, тада добрано насисаног тропском кишом, био сам ускраћен задовољства да се попнем на Магуру, до хумки и гробница, одакле, сигурно, пуца сјајан поглед на Ромулијану...

Оригиналне статуе и мозаици (Лавиринт, Ловци и чувени Дионис), фрагменти статуа (Галеријев кип, Херкул, Јупитер...), као и фамозни натпис, неким чудним чудом остали су у Зајечару и део су сталне поставке тамошњег музеја. Немојте пропустити, када сте већ надомак града. ;)
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by Ахасвер

Ако вам се, успут, путовање сасвим не огади, и не разболите се од вожње живописно разрованим магистралним путем - јадном а једином споном тог дела земље са осталом Србијом - Ромулијана ће, зацело, бити пријатно изненађење.

Очекивао сам обраслу утрину са спорадичним остацима који, стидљиво, штрче из земље, а које сељаци нису стигли да разнесу и уграде у штале - и признајем да сам се преварио. Комплекс палате је изненађујуће простран, захвати су били вешти и смели, и све је у врло солидном стању. Увелико се одвијају радови на доњој капији, након чега би требало порадити и на простору око, ако се не варам, Јупитеровог храма...

Локалитет збиља одише нарочитом атмосфером. Ако идете у сопственој режији, имате прилику да густирате палату натенане, потпуно сами, што је посебно задовољство. Пожељно је да волите животиње и верујете у загробни живот, јер су велике шансе да набасате на какву змијурину.

Због запуштеног и зараслог колског пута, тада добрано насисаног тропском кишом, био сам ускраћен задовољства да се попнем на Магуру, до хумки и гробница, одакле, сигурно, пуца сјајан поглед на Ромулијану...

Оригиналне статуе и мозаици (Лавиринт, Ловци и чувени Дионис), фрагменти статуа (Галеријев кип, Херкул, Јупитер...), као и фамозни натпис, неким чудним чудом остали су у Зајечару и део су сталне поставке тамошњег музеја. Немојте пропустити, када сте већ надомак града. ;)

hahahaha

Odlichna reportaza, Ahasver, talentiran si za putopise. :up:

:)
Korisnikov avatar
By Sunce
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/201118 ... stavi-lova

Konjanik je ključ na predstavi lova

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Iako nedavno otkrivenoj skulpturi pored spoljnjeg zida jedne kuće u „Romulijani” nedostaje gornji deo, većina stručnjaka na terenu više ne sumnja da je na njoj predstavljen konjanik u lovu, sa psom (dogom) koja za nogu grize vepra.

Skulptura nedavno iskopana izvan zidina palate „Feliks Romulijana”
Ovakvo mišljenje učvršćuje i pre neki dan (baš kad smo posetili lokalitet) pronađeni deo cevanice od konja. Da li je u pitanju trački lovac, poznati antički kult na Balkanu i šire, ili čak imperator, na šta ukazuje poređenje sa kamejom iz Kusatka koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, na kojoj je prikazan imperator Konstantin, arheolozi će moći da potvrde tek ako nađu još koji komad skulpture, a ponajviše ako im se posreći da otkriju carsku krunu.

O detaljima iskopavanja na lokalitetu „Feliks Romulijana” razgovaramo sa Slavišom Perićem, direktorom Arheološkog instituta u Beogradu, Gerdom Zomer fon Bulov iz Arheološkog instituta u Frankfurtu koja predvodi ekipu nemačkih stručnjaka, Stefanom Pop Lazićem, na čelu tima srpskih arheologa, Borom Dimitrijevićem, direktorom Narodnog muzeja u Zaječaru, i Majom Živić, arheologom iz iste ustanove. Ekipi se pridružila i arheolog En Čen, sa Kolumbija univerziteta koja u Romulijani prikuplja podatke za doktorat na temu tetrarhije (četvorice vladara), koju je zbog enormnog prostranstva imperije uveo Dioklecijan postavivši za jednog od njih svog zeta Galerija, poreklom iz ovog kraja nadomak Gamzigradske banje.

- Najpreče nam je da definišemo karakter objekata izvan bedema Galerijeve palate. Ti objekti podsećaju na vile, što nam govori o postojanju naselja pre nego što se Galerije pod starost povukao u rodni kraj i podigao palatu koju je po svojoj majci Romuli nazvao „Romulijana”. Istraživanje i uređenje prostora oko istočne kapije nam je bitno radi same prezentacije lokaliteta koji iz godine u godinu posećuje sve više turista (prošle ih je bilo 40.000, prim. nov.) Ovih dana treba da nam izađe i englesko izdanje monografije o palati. Slede izlaganja na stručnim skupovima, kao i objavljivanje rezultata istraživanja u časopisima. Sve ovo je naša obaveza na osnovu Uneskove konvencije - objašnjava Slaviša Perić.

Da treba dalje sondirati teren i u zapadnom delu radi prikupljanja podataka o lokalitetu pre i u vreme Galerija, slažu se i Fon Bulov i Pop Lazić. Oni, međutim, smatraju da je rano govoriti o Galerijevom letnjikovcu ili pak zimovniku. Izvesno je, kažu oboje, da se ovde živelo, da je u naselju bilo radionica jer su pronađeni ostaci materijala za obradu gvozdene rude, a i jedna staklarska peć.

Geofizičkim istraživanjem tla i snimanjem pomoću specijalnih magnetnih sondi (opreme nemačkih arheologa), detektovano je naselja pod zemljom. Kuća koja se upravo iskopava, kraj koje je skulptura nađena, samo je jedna u građevina koje se na snimku vide. Da bi se znalo čemu je služila, Pop Lazić smatra da treba videti ima li tragova podova, kakav je u kući bio dovod vode, kako je bila rešena kanalizacija...

O samoj skulpturi pronađenoj ovog leta mišljenja se još sučeljavaju. Maja Živić tvrdi da je bila uzidana u građevinu, a što se tiče u prvom momentu iznete teze da je na njoj scena Dijane u lovu kaže:

- Tokom antike su se kultovi mešali, prožimali, tako da se ne može napraviti jasna razlika šta je iz predhrišćanskog doba a šta s početka hrišćanske religije. Meni je zanimljivo što je skulptura starija od vile rustike uz koju je nađena i što je očigledno korišćena kao građevinski materijal! Uostalom, i Galerijevu glavu pronašli smo uzidanu u zid!

Da li je reč o vili - svi arheolozi, međutim, još neće decidirano da kažu. Bitno je da ovaj nalaz potvrđuje mišljenje Gerde Zomer fon Bulov da je ovde bilo naselje koje prethodi Galerijevoj „Romulijani”.

- Da ga nazovemo naseljem sa gradskim odlikama. Zdanje uz koje je bila skulptura potiče iz polovine III veka i u njemu je sigurno živeo neko višeg statusa. Ranije smo mislili da je Galerije poreklom sa sela, ali ovi nalazi nam govore da to nije tačno - izričit je Dimitrijević ukazujući na strpljenje koje je za arheologe važno kao i sreća. - I za baziliku smo najpre mislili da je žitnica, za naselje da je selo koje su zbog nečega stanovnici iznenada napustili, dok nismo shvatili da se ovde dobrano živelo.

Pred našim i nemačkim arheolozima još je dosta posla. Potrebno je obraditi sve podatke do kojih su došli, uporediti skulpturu sa sličnim predstavama, doduše sačuvanim u reljefu (Dimitrijević posebno insistira na komparaciji sa „beogradskom kamejom”), ponuditi preciznije tumačenje ko je na njoj predstavljen. Sve opcije su u igru, pa i ta da je imperator Konstantin prikazan kao trački konjanik. Dosadašnja otkrića na „Romulijani” u koja se ubrajaju tri mozaika („Dionis sa leopardom”, „Lavirint” i „Venatori” ili „Lovci”), glave Herkula, Jupitera i Galerija i arhivolte na kojoj je isklesan natipis „Felix Romuliana”, sigurno će doprineti da se enigma skulpture ubrzo, možda već na jesen - reši.

Kratak istorijat istraživanja
Nakon poprilično „sušnog” perioda za arheologe, dugog 17 godina (Galerijeva glava je pronađena još 1993), nedavno otkriće skulpture otvorilo je nadu da kraj palate ima još dragocenih artefakata za izučavanje Rimske imperije na ovom arheološkom lokalitetu.
Podsećamo, istraživanja na „Romulijani” davno su započeli Vekoslav Popović, Đorđe Mano Zisi i Dragoslav Srejović na osnovu nekoliko izvora. Prvi je opis Gamzigrada, iz 1845. koji je dao Baron fon Herder u putopisu „Rudarski put po Srbiji”, drugi su crteži zidina iz 1860. koje je ostavio austrijski arheolog i putopisac Feliks Kanic, a treći nacrt osnove bedema koji je 1950. načinio arhitekta Đurđe Bošković.
Godine 1953. arheolozi su otkrili palatu, hramove i mozaik „Venatora”, 1984. arhivoltu sa natpisom „Felix Romuliana”, a 1989. grobove Galerija i Romule na brdu Magura... Galerijeva palata je 2007. upisana na listu Svetske baštine pod okriljem Uneska.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
lepa tema :)

nisam nikad bila, ali volela bih da to vidim :)
By Speculum Columbae
Zbilja zanimljiv lokalitet i ja sam uvek imao želju da se Eshilova Orestija izvede tamo.
Ili bilo koja antička tragedija, jer je lokacija odlična za tako što.

A što se tiče Srejovića - interesantan lik, umeo da očara govorom; nadnaravna naučna intuicija.
Zameram mu što je verovao u definitivna i krajnja rešenja, i bio spreman da ponudi konačne odgovore.

Mada me kao arheologa ova naša provincijalna arheologija u katastrofalnom stanju ne interesuje.

Bog te pita što me toliko privlači taj egipatski jezik i mesopotamijski drevni/drevni semitski i ta oblast.
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=1922924#p1922924]Speculum Columbae napisao:[/url]Dopali su mi se mozaici, ali pre svega jedno maleno brdašce, ili livada ne sećam se više tačno.
Kažu neki, kada vide to brdašče, da im tek onda postane jasno zašto je od celog carstva imperator palatu podigao baš tamo. Lično meni i dalje nije jasno, ali dobro (ukusi i mentalni poremećaji su različiti-valjda je baš ono hteo da pobegne OD SVEGA, tu, tri meseca jahanja do prvog foruma).

Lepo je bilo ići tamo u pre-UNESCO eri, kada smo onako varvarski i sebično prema budućim generacijama hodali mozaicima, peli se na stubove, skakali po zidinama, piknikovali na vrhu stepeništa...a prilikom jedne neverovatne letnje tarnerovske oluje sa pljuskom-i lako ušli i sklonili se u onaj muzej u jednoj od kula, njegovo disperzivno svetlo, među sve te artefakte (izuzetno intenzivno iskustvo, posebno meni koji volim prazne muzeje, dramatične promene vremena i kišu).

Sada je sve drugačije. Plaćaš ulaz, svuda ograničenja pristupa, mozaik konzerviran i gledaš da te ne vidi logoreični direktor Bora, zaljubljen u sebe, svoju pojavu i svoj glas, uvek željan da te lepote podeli sa publikom.

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!