Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Kuda i s kim, kako, kada...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By htg
Pozdrav svima,

Skoro sam bio u Beceju, u dvorcu Fantast i cuo, nisam bas siguran koliko tacnu, pricu da je Bogdan Dundjerski, koji je sagradio dvorac, bio gay i da je "drugovao" sa poznatim slikarom Urosom Predicem. Kao navodna potvrda cele price jeste cinjenica da se Bogdan nikada nije zenio i da je izgradjena kapela u kojoj su trebali da budu sahranjeni on i Uros. Bogdan je sahranjen u kapeli, ali Uros koji je umro dosta vremena kasnije je ipak sahranjen u rodnom Orlovatu.

Moram priznati da mi je tokom obilaska dvorca, koji je inace zapusten i oronuo, zatim u tisini kapele koju je oslikao Uros i u kojoj sa jedne strane mozete videti Bogdanov, a sa druge strane Urosev lik, bilo zanimljivo razmisljati da li je prica tacna ili... Da li neko ima informacije koje bi mogle da potkrepe pricu?

Ko nije bio, preporucujem da ode. Nazalost dvorac je jos uvek u vlasnistvu drzavne ustanove, pa zato ne blista ni priblizno onim sjajem koji zasluzuje, ali vredi otici i videti...
Korisnikov avatar
By Blady
Planiram otici..
No, nisam cula takve stvari..
Korisnikov avatar
By *deni*
Tamo su nas besomučno vukli od malena, ko gde - mi na Fantast, od raznoraznih školskih izleta, preko snimanja reklamnih video razglednica iz Bečeja za potrebe folklornog ansambla i opštine do porodičnih odlazaka. Sve to je izazvalo ako ne animozitet, ono barem zasićenost tim, reklo bi se, jedinim atratkivnim mestom u tom delu Vojvodine.
Razne priče kruže o dešavanjima u tom zdanju tokom njegove istorije, kao i o životu njegovih drevnih žitelja, neke su verovatno istinite. Jedna od romantičnih priča je i da se Lenka Dunđerski kupala gola u velikom bazenu kraj dvorca i to ne u vodi, već u mleku, kojim je za tu priliku bazen bio napunjen.
Bogatim ljudima su dostupne razne privilegije i ekstravagantni hirovi, to je sasvim logično i prirodno.
:kupanje:
U novijoj istoriji, zdanje se pročulo po švaleracijama, koje su u diskreciji njegovih zidina organizovali razni bečejski porodični ljudi - sitni funkcioneri - direktorčići sa svojim švalerkama - sekretaricama. Šablon. Seljačka posla.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Fantast je miljama daleko od oronulog, obzirom kakva zdanja krije Vojvodina.
Volim... ali pricu nisam cula niti u kapelu ulazila.
Korisnikov avatar
By Still
Bas me je iznenadila tema :) meni je ne neki nacin drag taj dvorac i prica o Dundjerskom, lepoj Mari, mladoj Lenki, Lazi Kosticu...
Provela sam nekoliko noci pre nekih pet godina u tom dvorcu- u glavnoj kuli i u pomocnom objektu za sluge- kastelu.
Od inventara u dvorcu iz tog vremena sacuvani su samo klavir i komoda, ostalo je mahom nestalo. Zamak je jedno vreme bio bas zapusten, u tolikoj meri da su u dvorcu boravile i ovce, koje su dosta toga unistile. Nakon renoviranja, dvorac je pretvoren u hotel. Nekoliko prostorija je uredjeno tako da docarava tadasnji zivot.
Danas dvorac izgleda korektno, pogled s kule na Vojvodinu je prelep, to svakako ne treba propustiti, ako vas put nekad odvede do dvorca. Takodje, moze se obici ergela konja koja se nalazi iza dvorca, a koja broji nekoliko desetina grla. U vinskom podrumu danas se nalazi restoran (nije skup).
Slika
Sad ne znam da li je Dudjerski bio gej i sta je radio sa Urosem Predicem, ali se prica da se nikad nije zenio i da su mu tri najvece ljubavi bile zene, konji i vino.
Zamak je dobio ime po trofejnom konju Fantastu. Poznat je i konj Inkvizitor, takodje trofejni, sahranjen je u parku pored zamka, uginuo je dok je guzio kobilu.
Pored zamka osim ergele konja i kastela nalazi se kapela gde je Dundjerski sahranjen, a koju je oslikao Uros Predic.
Mestani su mi rekli da je za 1.maj tolika guzva da uopste ne moze da se pridje dvorcu.
U svakom slucaju fino mesto za vikend, za odmor i beg od svakodnevne guzve.
Slika
Korisnikov avatar
By *deni*
Kuriozan je podatak da je u ambijentu tog dvorca spotove za hit ploču ' Takni me, takni ' 1990. snimala i Sneki. :yes: Gola se zavlačila i zakopavala u lišće i baruštine i drugi okoliš pri zamku, pa je narod išao da gleda snimanje, jer se raščulo da je među nama golišava Sneki. :dude:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!