Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Kuda i s kim, kako, kada...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Zibro
Potpuno nenadano ukazala mi se prilika da napravim stop over i provedem 5 dana u Istanbulu.

S obzirom na to da sam poprilicno neobavesten a trenutno nemam nekog velikog vremena za istrazivanje svaka sugestija je vise nego dobrodosla

Prvenstveno po pitanju hotela i smestaja ali naravno i sve ostalo gde obavezno ici , sta obavezno videti ,, gay life itd ...............
Korisnikov avatar
By Sunce
Istanbul je savrsen grad. Upravo sam sredjivao fotografije, pa mi je sveze secanje.

Moj omiljeni youtube snimak:

http://www.youtube.com/watch?v=2YAvfxA6a94

Preporuke:

pronadji hotel u starom delu Istanbula preko booking.com, dakle u blizini Aja Sofije, tj. Sultan Ahmetovog trga.

1. dan:

Sveta Sofija (crkva svete Sofije ili Aja Sofija)

dzamija Sultan Ahmeta (Plava dzamija) - besplatan ulaz

hipodrom, Egipatski obelisk, Konstantinov stub, Zmijski stub

fontana kralja Vilhelma II

palata Topkapi

Uvece prosetati do Bajazitove dzamije, pa se vratiti u okolinu Aja Sofije gde se odzava ples dervisa, to je lepo videti.

2. dan:

Podzemna cisterna (Yerebatan sarnici)

Cisterna sa 1001 stubom (Binbirdirek samici)

Muzej mozaika

Kapali carsija (Veliki bazar)

Egipatska pijaca ili pijaca zacina

Nova dzamija (u blizini Egipatske pijace) i trg Emineni

3. dan

plovidba Bosforom (mnogo toga ima da se vidi, izmedju ostalog palata Dolmabahce, dzamija Dolmabahce, palata Ciragan, Ibrahim pasina dzamija na Ortakeju, tvrdjava Rumeli Hisar, tvrdjava Anadolu, Kucuksu palata, mostovi itd.)

Posle plovidbe Bosforom lepo je obici jednu od palata - Dolmabahce na evropskoj ili Bejlerbej na azijskoj strani Bosfora.

4. dan

doci do trga Taksim, a odatle ulicom Istiklal, koja je poput kneza - pesacka zona, i prosetati do kule Galata.

Obavezno se popni na vrh kule Galate jer je odatle savrsen pogled na grad i Bosfor, Zlatni rog, most Galata.

5. dan

Arheoloski muzej (poseduje tri objekta: anticki, deo sa starim civilizacijama tipa - Egipat, Vavilon i sl. i muzej plocica tj. keramike). U arheoloskom muzeju je mnostvo sarkofaga, izmedju ostalog i sarkofag Aleksandra Velikog.

Ako te muzeji ne interesuju, onda je lepo preci na azijsku stranu, i obici staru zeleznicku stanicu Hajdarpasa, a pritom videti i Devojacku kulu.

Boldovao sam ono sto je najvaznije, po mom misljenju.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Fascinantno mesto. Kažu da je prava Turska na Beyoglu (Taksim / Istiklal). Ne propusti Šišli i druge moderne delove sa te strane Bosfora.

Istorijski centar naravno (Aya Sofya, Sultanahmet, cisterna, Kapali čaršija, Topkapi, Arheološki muzej). Za Topkapi treba celo prepodne i stvarno ima šta da se vidi.

Moj favorit je Sulejmanija, arhitektonsko remek delo mimara Sinana i mesto gde je sahranjen sultan Mehmed II Fatih. U uglu dvorišta je grob samog arhitekte.

Obavezno izlet na Prinčevska ostrva (Adalar) -- Buyukada je divna, voze te fijakerom oko ostrva, uz obilazak Svete Irine, mesta izgnanstva svrgnutih vizantijskih careva.

Ortakej ima dobre restorane.

I naravno hamam - najbolji je Čemberlitaš, pored Konstantinovog stuba.
Korisnikov avatar
By Sunce
Sto se tice "gej sveta", mislim da sam na podrucju od Taksima do kule Galate, ali u jednoj bocnoj ulici, video gej zastavu okacenu na zgradu. Nisam siguran o cemu se radi.

Mozda ti ovaj sajt pomogne:

http://www.istanbulgay.com/

Moj hotel je bio Antik:

http://www.antikhotel.com/ (priznajem, mene je osvojila muzika iz mini video reklame ovog hotela :smeh: ) uzivo je mnogo manji.

Naravno, u centru Istanbula su hoteli sicusni.
Korisnikov avatar
By Dina
Istanbul :love:

Sunce je vec napisao sta treba obici... za hotele ne znam da preporucim, ja sam isla dva puta ali preko agencija. Prvi put je bio ocajan hotel, ali je bio jeftin aranzman pa koliko para toliko muzike ;) Od tada ne uplacujem takve aranzmane, mada je i to imalo svoje prednosti jer sam po ceo dan obilazila Istanbul, bila sam u sobi samo da prespavam. Drugi put sam isla sa Lonijem i hotel je bio ok, i na dobrom mestu, sve nam je nesto bilo blizu... ali se ne secam kako se zove. Jedino sto mogu da dodam je da nikako ali nikako ne ides taksijem. Istanbul nije tezak za orijentaciju iako je veliki grad. Vec sam na nekom topicu pisala kako smo mi prosli sa jednim taksistom pa da ne ponavljam, ali ni drugi turisti nisu prosli mnogo bolje, taksisti su im grozni... Za gay mesta takodje ne znam nista, mi nismo isli, mada pretpostavljam da ih ima...

Srecan put i uzivaj u bojama i mirisima Istanbula... a javi i gde su gay mesta da znam za neki sledeci put :)
Korisnikov avatar
By bothways
Mozes i da svratis do sedista carigradske patrijarsije. Nekih pola sata peske uz obalu od kapalicharshije, neupadljiv kompleks, ali zanimljiv. A Sunce je dao dobar pregled.
Korisnikov avatar
By Zibro
rezervisao , potvrdio , izorganizovao , kupio karte .... istanbul here I come
Korisnikov avatar
By Sunce
:yay: Javi utiske! Ne kupuj komplete slatkisa na egipatskoj pijaci, kvarljivi su, tj. crvici se brzo pojave. Mozes da vezbas vestinu cenjkanja, a na meniju su najcesce cevap ili piletina. :)
Korisnikov avatar
By bothways
Ali nikako ne propusti njihove baklave. Fantasticne su!
Korisnikov avatar
By Dina
Loni i ja smo jeli i sutlijase i pudinge... i baklave naravno... :njami:

Ja jedino sto mrzim to je to cenjkanje... ali to moras - sve cene su zapravo mnogo vise nego sto je realno jer oni ocekuju da se kupci cenjkaju i snize cenu...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Meni su sve njihove baklavoidne, sirupaste poslastice imale previše pistaća i zaudarale na neku mast. Čaj im je divan.

Ima jedna odlična poslastičarnica na Istiklal, s desne strane idući od Taksima, otprilike na sredini ulice. Nemam pojma kako se zove ali to je jedino mesto gde sam jeo stvarno dobre deserte u Istanbulu.

Divne kafane su - jedna ispred cisterne (na izlazu, kako izađeš pa u parkiću) sa babom koja u uglu peče pite, i još jedna tradicionalna ispod mosta Galata, sa živom muzikom uveče.

Što se hrane tiče, mislim da sam spomenuo Ortakoy. Ima 4-5 restorana i svi su dobri.

Od brze hrane - izbegavati. Grozno je. Jedino što vredi probati su punjeni pečeni krompiri.
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Ne idi u hotel El Gato. :lol: Secam ga se jos kad sam bila mala, majko jedina. :lol:

:gubitnik:
Korisnikov avatar
By spliff
sledetje godine se season ending wta championship igra u istanbulu
jel bi ishao neko da navijamo za anu i jecu?
Korisnikov avatar
By Marvin
Ja to planiram još od kad su objavili da će biti u Istanbulu...
Em mi se ide tamo oduvek, em da prvi put gledam vrhunski tenis uzivo.
Korisnikov avatar
By Sunce
I ja bih voleo. Ali ne verujem da cu ici.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!