Istanbul je savrsen grad. Upravo sam sredjivao fotografije, pa mi je sveze secanje.
Moj omiljeni youtube snimak:
http://www.youtube.com/watch?v=2YAvfxA6a94
Preporuke:
pronadji hotel u starom delu Istanbula preko booking.com, dakle u blizini Aja Sofije, tj. Sultan Ahmetovog trga.
1. dan:
Sveta Sofija (crkva svete Sofije ili Aja Sofija)
dzamija Sultan Ahmeta (Plava dzamija) - besplatan ulaz
hipodrom, Egipatski obelisk, Konstantinov stub, Zmijski stub
fontana kralja Vilhelma II
palata Topkapi
Uvece prosetati do Bajazitove dzamije, pa se vratiti u okolinu Aja Sofije gde se odzava ples dervisa, to je lepo videti.
2. dan:
Podzemna cisterna (Yerebatan sarnici)
Cisterna sa 1001 stubom (Binbirdirek samici)
Muzej mozaika
Kapali carsija (Veliki bazar)
Egipatska pijaca ili pijaca zacina
Nova dzamija (u blizini Egipatske pijace) i trg Emineni
3. dan
plovidba Bosforom (mnogo toga ima da se vidi, izmedju ostalog palata Dolmabahce, dzamija Dolmabahce, palata Ciragan, Ibrahim pasina dzamija na Ortakeju, tvrdjava Rumeli Hisar, tvrdjava Anadolu, Kucuksu palata, mostovi itd.)
Posle plovidbe Bosforom lepo je obici jednu od palata - Dolmabahce na evropskoj ili Bejlerbej na azijskoj strani Bosfora.
4. dan
doci do trga Taksim, a odatle
ulicom Istiklal, koja je poput kneza - pesacka zona, i prosetati do
kule Galata.
Obavezno se popni na vrh kule Galate jer je odatle savrsen pogled na grad i Bosfor, Zlatni rog, most Galata.
5. dan
Arheoloski muzej (poseduje tri objekta: anticki, deo sa starim civilizacijama tipa - Egipat, Vavilon i sl. i muzej plocica tj. keramike). U arheoloskom muzeju je mnostvo sarkofaga, izmedju ostalog i sarkofag Aleksandra Velikog.
Ako te muzeji ne interesuju, onda je lepo preci na azijsku stranu, i obici staru zeleznicku stanicu Hajdarpasa, a pritom videti i Devojacku kulu.
Boldovao sam ono sto je najvaznije, po mom misljenju.