Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Ono sto dolazi u obzir je:

1. FON – ISiT
http://www.fon.rs/osnovnestudije/isit/
2. Megatrend – Fakultet za kompjuterske nauke
http://www.megatrend.edu.rs/fkn/studije_oas.html
3. Visoka skola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije (ICT) – Medicinska informatika
http://ict.edu.rs/studijski_programi/os ... an_studija
4. Visoka skola elektrotehnike i racunarstva – smer: Nove racunarske tehnologije
http://www.viser.edu.rs/index.php?page=static&id=216
5. ETF – Odsek za racunarsku tehniku i informatiku
http://www.etf.rs/index.php?option=com_ ... &Itemid=83

Ne znam jos uvek...
Korisnikov avatar
By Dina
4NY K3Y,

Super sto si odlucila da upises nesto :klap:

Ja ne upisujem nista, nadam se da cu u skorije vreme da zavrsim ovaj sadasnji fax... :molise:

Ali se uvek obradujem kad neko upisuje jer znam koliko je meni trebalo snage i odlucnosti da to prelomim a onda i koliko mi je pozitivne energije i promena donelo - i prijemni i sve na dalje...
Korisnikov avatar
By emo_haos_
ne bih znala mnogo reći o tim smerovima. možda se javi neko ko studira na nekom od tih fakulteta pa ti možda pomogne u izboru. u svakom slučaju želim ti sreću i na prijemnom i tokom studija! : )
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by unic0rn
Originally posted by 4NY K3Y

Ono sto dolazi u obzir je:

1. FON – ISiT

5. ETF – Odsek za racunarsku tehniku i informatiku
http://www.etf.rs/index.php?option=com_ ... &Itemid=83

Ne znam jos uvek...
Biraj izmedju ova dva, moja preporuka.

za sada je ideja da polazem na vise fakulteta prijemni, pa da vidimo da li cu mozda negde ubosti budzet

ETF je, cini mi se, previse zahtevan za nekog ko radi puno radno vreme, tako da se spisak svodi na prva 4

ako je neko na ovim fakultetima i bas ovim smerovima, volela bih da procitam vase utiske
Korisnikov avatar
By Darling
Visoka skola elektrotehnike i racunarstva - Nove racunarske tehnologije :D

NRT je dobar smer, ali koliko se secam ne postoji budzet za isti, samo za RT. Inace, skola je odlicna i mislim da je ETF prevelik zalogaj, narocito zato sto radis, a FON, tacnije IsiT je vise vezan za menadzment, VETS, po meni, ima bolji program.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Anhedonie

Ja cu ETF, bicemo koleze mozda :D
Sa srećom, mačoru!
Ja u svojoj okolini imam dosta ETFovaca i znam da je to težak put do diplome ... Naravno, ima i onih koji ne bi uopšte upisivali ETF da su znali kakva je muka završiti ga, ali na njih se ne obaziri :D

Što se RAFa tiče, što pomenu neko gore ... čuo sam da je precenjen ... i da uz njihovu diplomu ne ide i adekvatno znanje ... tako se priča :D
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
da, i ja sam to cula za RAF, to je jedan od razloga sto nije na mom spisku
Korisnikov avatar
By unic0rn
RAFovci se kotiraju bolje i od ETFovaca, MATfovaca i FONovaca. Sto se realnog znanja tice, nemaju pojma da razviju Tejlorov polinom ali su puni prakticnog znanja. Ja sam imao samo odlicna iskustva s njima. Jedan od retkih privatnih fakulteta cija se diploma kotira isto kao i drzavna.
Jedini problem je sto je taj faks urnebesno skup, no ko ima para ne treba da bira dalje.

Sto se tica FONa i IS smera, proveri dobro da li kao full time zaposlena mozes da izguras to, dosta se promenilo i dosta sada zavisi od prisustva vezbama i predavanjima i zadacima na istim, narocito za strucne ispite. Ako upises, gledaj da se sto pre udruzis sa par dobrih studenata koji ce te obavestavati sta se desava i ponekad te i pokrivati, a i sa kojima ces zajedno raditi projekte kojih je dosta. Biraj malo slabije izborne a ne interesantnije. I tako.

Vash konsultant za prijem na osnovne studije,
unic0rn :unic0rn:

:lol:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Moja cimerka studira to sa FON-a, i svi ljudi sa kojima sam o tom faksu pricala se slazu u jednom: da ga je teze upisati nego zavrsiti.
Nadam se da niko nece ispizdeti na mene zbog ovakve izjave, jer- ja samo prenosim. :kesa:

Ako nista- uvek mozes da skoknes malo na knjizevnost. :kiss:
Korisnikov avatar
By horus.
ja se nesto mislim da li da upisem master na fonu, ili da nastavim studiranje od 4-te godine na fon-u, ali pre toga moram da dam xy ispita razlike... :drama:

i nema neke veze sa temom, ali moram negde da dramim... :kosa:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Pa ranije je bilo da ko padne godinu na FONu je ekstremni retard. :lol:

A sad ga je i lako upisati, prosle godine su ispusili za oko 60tak SF studenata, sto je prvi put u X godina. Ranijih godina su primali po 100-200 SFovaca preko crte. Al ko im kriv kad su odlucili da postanu praonica diploma sa privatnih fakulteta.
Korisnikov avatar
By Anhedonie

a RAF?
Nemam para ja za to :lol:
A i necu skroz programerski smer mada kad bih dobio stipendiju isao bih i na RAF jer je urnebesno lak. Znam gomilu ljudi koji su zavrsili moju skolu i idu na RAF i na jos neki fax.

Originally posted by KiWi

Sa srećom, mačoru!
Ja u svojoj okolini imam dosta ETFovaca i znam da je to težak put do diplome ... Naravno, ima i onih koji ne bi uopšte upisivali ETF da su znali kakva je muka završiti ga, ali na njih se ne obaziri :D
Hvala :D
Istina je da je tezak ali vredi.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by 4NY K3Y

ETF je, cini mi se, previse zahtevan za nekog ko radi puno radno vreme, tako da se spisak svodi na prva 4
Ako je verovati pricama onda je definitivno previse zahtevan. Kontam da ti ne zelis da se bakces fizikom a na ETFu je ima i previse a Osnovi elektrotehnike je vecini najtezi predmet na celom faxu.
Korisnikov avatar
By unic0rn
fizika :regan: :barf:
jedini razlog zasto nisam otisao na etf :lol:

btw, etf je drasticno olaksan, vec poslednjih par generacija unazad. bolonja ga dotukla.
Korisnikov avatar
By Mars
ETF i full time job...hm.

Možda ako si vanserijski talenat i sve ti je savršeno jasno već na predavanjima i vežbama...mada je i za takve ljude vremenski jako zahtevan.

Ne znam posle bolonje...ali trebalo bi da je lakše samom činjenicom da su ispiti jednosemestralni. Da je elektrotehnika podeljena na statiku i dinamiku, magnetizam i naizmenicne struje (primer), da je elektronika I razbijena na 2*1,500 strana a ne 3,000 itd...

Na kraju se ipak svede da je najbolje ono što voliš.

(ja da završim ovo u čemu sam sada, i sledeće odma upisujem neki zanat...to više nije ono - fora, aj ću da budem frizer ili stolar ili da pravim kolače, ne, sve više postaje nasušna potreba kao protivteža svemu drugom)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ja i programiranje smatram zanatom. U smislsu, proficiency u nekoliko srodnih kategorija programiranja. Ne mosh ostat gladan nikad.
Korisnikov avatar
By Mars
Ama oću nešto pod rukama da osetim. Materiju. Kako je oblikujem i stvaram nešto. Da vidim!

Jebeš više naelektrisanja na JFET tranzistorima u nanotehnologiji...
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y

a RAF?
Nemam para ja za to :lol:
A i necu skroz programerski smer mada kad bih dobio stipendiju isao bih i na RAF jer je urnebesno lak. Znam gomilu ljudi koji su zavrsili moju skolu i idu na RAF i na jos neki fax.

Originally posted by KiWi

Sa srećom, mačoru!
Hvala :D
Istina je da je tezak ali vredi.

Sa RAF-ovog sajta:

Školarina za osnovne akademske, master i doktorske studije

Cena akademskih studija (osnovnih, master i doktorskih) je 2.700€ u dinarskoj protivrednosti za jednu godinu studija. Ona uključuje predavanja, vežbe i prateću literaturu, koja može da bude u štampanom ili elektronskom formatu.

Sve veće banke daju kredite. Neke daju namenske kredite za studiranje, a neke opšte gotovinske kredite. I Računarski fakultet kreditira studije i to u tri rate. U tom slučaju ukupna cena je 3.000€ - pri upisu se uplaćuje 1.200€, do 31. decembra 900€, a do 1. aprila 900€.

Studenti koji su završili osnovne akademske studije imaju popust u iznosu od 10% za svaku završenu godinu na Računarskom fakultetu, odnosno maksimalno 40%
Korisnikov avatar
By blenta
ja nisam strucan za IT
ali pre 3 godine cini mi se videh rezultate nekog takmicenja u programiranju

prva dva mesta RAF, pa Singidunum, pa ETF

sledece godine slicna situacija

bolje je da popricas sa par ljudi koji rade ono sta ti nameravas da postignes sa tim papirom
jer ako mislis da naucis ono na sta ja mislim da si se nameracila a sto ti je u sprezi sa sadasnjim poslom
kako bi napredovala

onda je skroz glupo da upises fon di ces vise uciti menadzment nego to sto ti treba
ili boze me sakloni etf di ces se odrati od fizike i matematike

nije da smatram da ne treba
ali ti vec imas zavrsen fakultet
nisi ptic od 20 leta pa da treba da se formiras kao
korisna jedinka

nego imas neki cilj sa tim
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ako ti takve stvari idu od ruke, ne mislim da bilo koji od tih fakulteta može da ti predstavlja veći problem.

Pitanje je šta tačno želiš u tome i od toga, kao što pomenu blenta, ima dosta razlike među njima.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by blenta

ja nisam strucan za IT

sledece godine slicna situacija

bolje je da popricas sa par ljudi koji rade ono sta ti nameravas da postignes sa tim papirom
jer ako mislis da naucis ono na sta ja mislim da si se nameracila a sto ti je u sprezi sa sadasnjim poslom
kako bi napredovala

onda je skroz glupo da upises fon di ces vise uciti menadzment nego to sto ti treba
ili boze me sakloni etf di ces se odrati od fizike i matematike

nije da smatram da ne treba
ali ti vec imas zavrsen fakultet
nisi ptic od 20 leta pa da treba da se formiras kao
korisna jedinka

nego imas neki cilj sa tim

znam to za RAF, ali mnogo kosta

pricala sa ljudima koji se bave time sto ja vidim kao napredak u karijeri, uglavnom su sa FON-a, i to bas ISiT, i sa Vise skole elektrotehnike i racunarstva
ne znam nikog sa Megatrenda, FKN, to mi je vise opcija ako ne uspe FON

zato me zanimaju utisci sa svih ovih fakulteta

ETF precrtan sa spiska definitivno
Korisnikov avatar
By blenta
hmm
ja bih u tom slucaju odabrao pre visu

iz istih razloga koje naveo sam gore

gle ga plan i program
prva godina prakticno prva godina poslovnih studija
u drugoj godini uvod u programiranje i opet kojesta tebi nepotrebno

sve u svemu imaces par predmeta u 4 godine od kojih ces ti licno izvuci benefit
a po meni ovo nebi ni trebalo da se zove isit neg poslovna informatika ili nesto slicno

i mislim da je sjajna ideja imati nekoga ko poznaje osnove programiranja i finansijsko racunovodstvo npr
ali ne mislim da ovo tebi ista znaci

dok na visoj postoje dva smera za it

http://www.viser.edu.rs/download/RT2006.pdf
gde vec u drugom semestru imas programiranje I
a u svakom sledecem makar 5 od 6 predmeta su vezani usko za it ili programiranje

a da to nije uvod u uvod o osnovama necega kao na fonu

drugi smer je vise okrenut multimediji
http://www.viser.edu.rs/download/NRT2006.pdf
Korisnikov avatar
By bothways
Nista nije nemoguce kad se radi :)

Ja sam zavrsio ETF, RTI (upravo precrtan izbor :( ). Da, tezak je i treba ti dosta predanosti, rada i vremena ulozenog u njega. Definitivno ga ne bih mesao sa zaposlenjem. To tek moze na masteru (mada, ja sam sad na masteru i opet ne zelim da radim :P ). Dobra stvar je sto predavanja i vezbe nisu obavezni, pa u tom smislu bi mogla da ides na posao, a da ne dobijas neke negativne poene ili sta vec. Ali pitanje da li imas snage da ucis i vezbas posle 8 sati na poslu. Ne preporucujem, jer verovatno moze biti pogubno po tvoje zivce ;)
By Speculum Columbae
Upiši Filološki, postani vladajuća klasa za male pare.
Ne moraš da imaš novca, nemam ni ja.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by blenta

ja nisam strucan za IT

To ti je druga stvar. Stipendije za RAF dobijaju prvih 10 takmicara na SIO (srpska informaticka olimpijada) i uvek se nadje neko ko je dobar u takmicenjima (logickom programiranju) i koga boli uvo sta ce da zavrsi, samo da bude sto lakse i onda upise RAF i nastavi sa takmicenjima.
Zato je RAF dobar sa takmicarima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!