Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By colorado
Razmislite o sebi kao uceniku, svejedno da li u skoli ili u zivotu.

Molim vas, obisite me neko iskustvo uspesnog ucenja, i obrazlozite mi zasto mislite da je bilo uspesno.

Tema je zaista siroka. Diskutujte.
Korisnikov avatar
By Blady
E ova tema mi je bas bila potrebna...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kada me je baba gurnula na pecku tako da ispekoh oba dlana, nauchio sam da vatra peche a da je moja baba zla.
Korisnikov avatar
By mirth
Moja najbolja (najproduktivnija/najbrza) ucenja u zivotu su mi bila kroz diskusiju o predmetu ucenja. Citanje, pa analiziranje u drustvu. To u skolama.
Mislim da je bilo uspesno zato sto ja tako najlakse pamtim/usvajam. :lol:

Zivotna ucenja, onako tipicno - najbolja kroz licno iskustvo.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by colorado
Molim vas, obisite me neko iskustvo uspesnog ucenja, i obrazlozite mi zasto mislite da je bilo uspesno.
Čitanje enciklopedije jednom, dvaput, triput, deset puta, zato što mi je prijalo
:cita: iščitavanje sitnog teksta (font 8), razgledanje šarenih slika, lepo načinjenih, na sjajnom papiru; tekst i slika lepo formatirani i složeni u skladnu celinu; perfect

:cita: ponoviti sa enciklopedijom br.2

:cita: ponoviti sa enciklopedijom br.3

itd...

:cita: ponovo sve ispočetka sa enciklopedijom 1

:cita: ponovo sve ispočetka sa enciklopedijom 2

:cita: ponovo sve ispočetka sa enciklopedijom 3

itd...
Korisnikov avatar
By ns.happy
nisam dobar ucenik. mislim na lekcije iz zivota. verujem drugima, i ne umem da procenim coveka. i umesto da, kad je vec iskustvo pokazalo, postupam suprotno od onog impulsa koji me obicno vodi i tera na nekakvu akciju, ja opet poslusam taj instinkt. animalno, da...
a ove lekcije druge, dobro sam umeo da ucim ono sto me zanima (ma jel? :roll: ) a i to sam sve najbolje radio kad sam imao neki dead line. presija iz mene izvlaci najbolje, posto sam hedonista...
By Çâðê_DUP
Originally posted by colorado
Razmislite o sebi kao uceniku, svejedno da li u skoli ili u zivotu.

Tema je zaista siroka. Diskutujte.
ja jednostavno volim da razmishljam o bilo kojoj nametnutoj temi shto u zhivotu shto u shkoli. Kad je shkola u pitanju guglam mozak, guglam net i istrazhujem jer je po meni mnogo zanimljivija cela pricha sa primerom nego ono shto nam namecu u uchionici,a shto se zhivota tiche razmishljam,ne intenzivno vec svemu posvecujem dovoljno pazhnje i razlazhem(zhvacem).moja preterana ambicioznost mi namece da uvek srljam i nauchim na sopstvenom primeru tj poshteno izlupam glavu o zid,ali svaki put vredi,nekako me smara da budem posmatrach..
By alexandermagic
Što se tiče škole - tip bubalice. Učio sam dok ne popamtim sve, tako i da me neko probudi u pola noći i nešto pita, znam odgovor.

Što se tiče životnih lekcija - uglavnom vlastito iskustvo, mada nije da se mnogo toga ne može naučiti i iz tuđih.
By Ulix
Što se škole tiče, nikad nisam bio od onih koji sede i ponavljaju gradivo dok im oči ne prokrvare. Nije nikada, u stvari, bilo potrebe za tim, jer je moje učenje uglavnom vrlo efikasno: pamtim kao slon i brzo kapiram, a umem i da napravim dobru selekciju informacija koje treba zapamtiti, pa i sad na fakultetu ne učim koliko znam da druge kolege uče, a često se ispostavi da ja za dva sata naučim više nego oni za pola dana.

U poslednje vreme mi je veći problem to što sam već umoran od učenja i što mi ponestaje motivacije da radim, iako me u principu svi ispiti ove godine baš zanimaju. Blejim već danima nad jebenom ortopedijom i muka mi je od preloma kostiju i repozicija i fiksiranja i bla bla bla bla bla. Postao sam toliko lenj da bih samog sebe išamarao. Kad ne bih bio suviše lenj.
:plavuso:

A u životu... verujem da se mnogo može naučiti iz tuđih iskustava, ali neke stvari ipak moraš sam iskusiti da bi ih zaista shvatio. U principu sam voljan da učim od drugih ljudi, sve dok ne počnu da izigravaju učitelje ili da dele svoje "mudrosti" okolo sa stavom "ja sam stariji ti si mlađi". Od toga mi se uglavnom povraća.
Korisnikov avatar
By Dina
Ja mogu da ucim samo ono sto volim (tj najveci deo onog sto se uci, npr volim neku oblast a ne mora da znaci da volim svaki ispit bas).

Da sam tu recenicu shvatila ranije bila bih mnogo uspesnija, tj ne bih dolazila do uspeha okolisnim putevima i stazicama nego direktno. Isto je i u svemu drugom u zivotu, nista sto me ne zanima ja ne mogu da radim, ni da naucim, niti se udubljujem, samo sto me interesuje. Na neki nacin se divim ljudima koji mogu da zavrse fakultet koji ne vole, da rade posao koji ne vole, da se vencaju sa onim koga ne vole, da se druze sa osobama koje ne vole itd... Ja te vestine nema sanse da savladam. Mali broj stvari koje moram da "odradim" a da ne volim jedva obavim ili odlazem ili sam besna sto se pojavljuju. Kod mene je voljenje necega/nekoga prvo, onda mogu da imam i volju i motivaciju i disciplinu i snagu i mogu da prolazim kroz vrlo teske situacije...
Korisnikov avatar
By Dzi
Originally posted by V I V I S E C T
Kada me je baba gurnula na pecku tako da ispekoh oba dlana, nauchio sam da vatra peche a da je moja baba zla.
:up:
upravo tako, dok se "ne opechem" tesko da cu nauciti, mislim ne kazu dzaba koga jednom zmija ujede i gushtera se plashi..
A ako je rec o nekom shtivu ili sta vec koje moram nauciti ..sklavirim sebi u glavi da se to zaista "mora" i da je dobro po mene , pa onda dam sve od sebe i naucim..eto tako nekako..
Korisnikov avatar
By *_Eskarina Gejl_*
:skola:
Ucenje je jedan psiholoski proces, prvenstveno motivacioni proces koji se odvija tokom celog zivota. Ucenjem sticemo svoje svakodnevne navike, neke jednostavnije ili slozenije vestine koje nam pomazu kasnije u zivotu, i usvajamo dobar deo znanja kojim raspolaze sredina u kojoj se nalazimo. Licno smatram da je ta neka "zivotna skola",daleko vaznija od onog klasicno obrazovnog dela koji nam pomaze da formiramo stav i na neki nacin uoblicimo licnost koja se nadogradjuje. zivotna skola pruza mnoogo vise od toga!
Prvenstveno ucimo da zivimo da budemo drustveni, da razvijamo iskustvo,intelekt,toleranciju osecaj za kompromis i mnoge druge kako pozitivne tako i negativne strane na kojim se temelje koreni naseg opsteg ponasanja kroz ceo zivot. Kaze se "covek se uci dok je ziv", i to je veoma tacno!
Svaka aktivnost za kojom imamo potrebu,moze nas odvesti do nekog novog saznanja. Od nas zavisi koliko cemo spoznati sebe,okolinu, svet...to je intelektualno umece koje je neophodno da bi se covek ostvario kako u privatnom, tako i u javnom zivotu (na poslu, u skoli,faxu..)
sto se tice "skolskog" ucenja meni je najlakse da ucim sa tzv "razumevanjem".Dakle nisam sposobna da nesto ucim napamet! To mi je iskreno dosadno, i ukoliko ucim bilo sta,zelim da to i zapamtim, da mi to posluzi u bilo cemu (komunikaciji, na poslu ili cisto radi razvijanja treminologije).Nebitno. U psihologiji je utvrdjeno da je takva vrsta ucenja najslozenija i najprimenljivija.cak iako je potrebno neko posebno uvezbavanje.:skola:
Korisnikov avatar
By Myto
Ucim uz muziku. Ona mi odvraca nesto paznje, pa nebitne informacije ispare, a ponavljanjem osiguram da necu zaboraviti ono sto je vazno.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Chitam naglas, i ponavljam naglas.
Dok ponavljam takodje cesto shetam par koraka napred/nazad.

Sto se tice zivota... nemam saveta, i sam sporo ucim :lol:
Korisnikov avatar
By HARP
Učenje je kod mene po principu asocijacije koju vizuelno zamislim. Ranije kada sam čitao u osnovnoj školi neke knjižice koje sam voleo, nesvesno sam sve vizualizirao. Opis ličnosti npr. stvorim sliku osobe. Tako da i danas šta god da čitam odmah razvijam film. Ako se radi o suvoparnim stvarima koje treba da se zapamte onda nađem neko duhovito poređenje i razbijem monotoniju, a pritom zapamtim. Ne mogu da učim bez razumevanja, te uvek tražim logiku u onome što pamtim.

Inače, kao što Dina gore napisa, ne mogu da učim nešto što ne volim. Ali, dosta ispita nam leži, a dosta ne, a sve to treba vezati u jednu celinu.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Najbolje ucim dan pred ispit, i to je godinama tako, tada mi je koncentracija savrsena, i uvek se nerviram sto ne bude bar 3 dana pred ispit tako dobra.. :down:

Da, najbolje ucim pod pritiskom.. :sigh:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Kako šta, uglavnom uz obilatu dramu i kuknjavu. Za ispite sam planirao - podelim po danima i onda za svaki dan pređem koliko treba, plus uvek sam ostavljao 5-6 dana ekstra za situacije kad bi me mrzelo da učim ili ne bih bio koncentrisan. Pamtio sam po stavkama (tezama). Preslišavanje obavezno, bar 2-3 puta svako ispitno pitanje.

Pokazalo se kao uspešno :smug:

Što se životnih lekcija tiče, ne dele mi se besplatni saveti. Što rekla bas bleu, kad počneš da zvučiš kao fortune cookie, vreme je da se upucaš.
Korisnikov avatar
By tintily
Kad bi neko video moj indeks rekao bi da sam najneuspesnija ucenica ikada :) i grdno bi se prevario jer , a ovoga se stvarno stidim , 90% ispita sam spremala po nekih 24-48 sati pred ispit (od knjige se ne odvajam ni dok kuvam kafu, jedem...)

Rekla bih da je najuspesnije ucenje ono u kome se procita onako usput jos gomila neke literature , prekopa net , nauce najvaznije cinjenice a onda sa ljudima koji uce to isto upusti u jedan konstruktivni razgovor o ucenim stvarima. Uspesno ucenje podrazumeva nauciti bolje malo stvari ali moci da ih povezes i izvodis zakljucke o njima , nego napuniti sebe gomilom informacije koje su kao takve neupotrebljive.
Korisnikov avatar
By sunflower5
Kao što su rekli Dirrty,Zwezdica i AngraMaina,tj.od svega,pomalo.Zavisi koji predmet,ali dešava mi se da šetam dok ponavljam lekcije...tako mi je lakše da se skoncentrišem,ako je neki dosadan predmet u pitanju.Podelim lekcije,pa odredim koliko ću da predjem po danu i trudim se da to ispoštujem.Takodje najbolje ucim pod pritiskom...ili kad je ispit baš blizu.Čini mi se da pred sam ispit,dok čekam da budem prozvana i kad sam pod najvećim stresom,zapamtim sve što pročitam.Jedini problem je što tada baš nemam puno vremena :shrug:
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by mirth

Moja najbolja (najproduktivnija/najbrza) ucenja u zivotu su mi bila kroz diskusiju o predmetu ucenja. Citanje, pa analiziranje u drustvu. To u skolama.
Mislim da je bilo uspesno zato sto ja tako najlakse pamtim/usvajam. :lol:
Ovako i ja! :D
Korisnikov avatar
By horus.
stvari koje me zanimaju dovoljno mi je da procitam jednom... :kosa:
dosadne ekonomske predmete koji teze apstrakciji prezirem, jer mi je potrebno cudo da bih naucio... silujem mozak ucenjem napamet, jer jedino tako mogu da budem siguran da mi se nece izgubiti koncept iz glave kada budem bio na ispitu... :cupakosu:
inace, tek sam u poslednje vreme skontao da mi je mnogo lakse da spremam ispite sa zadacima (matematika, statistika etc), jer se skroz iskljucim dok ih radim, a u stanju sam da provedem po 5, 6 sati radeci ih, dok strebajuci ne mogu da izdrzim vise od par sati...
Korisnikov avatar
By He_Marlene
Originally posted by Dirrty

Chitam naglas, i ponavljam naglas.
Dok ponavljam takodje cesto shetam par koraka napred/nazad.

Sto se tice zivota... nemam saveta, i sam sporo ucim :lol:
Same here...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!