- 09 Mar 2009, 14:05
Ja sam čitao na Politici i tako kažu...
priča je upravo bila ta da onaj ko ima 40-časovnu radnu nedelju, da ne bi gasili radna mesta za koja ne mogu da plate plate, radi sada 32 sata, i dobije celu platu? (kao iz nekog šteka) a posle (taj deo mi nije jasan, KADA posle, da li to znači da će problemi trajati samo par meseci?, a valjda će trajati godinama) treba u roku od 6 meseci do godinu dana to da odradi (i za istu platu radi 48 sati).
Pa sam razmišljao sa stanovišta nastavnika (pošto je to jedini posao na kome sam bio stvarno plaćen po satu pa mi je najbliskije).
Lako će se skratiti čas na 35 minuta i da to tako traje 5 godina, ali će šeste godine kada je navodno prošla kriza, čas trajati 95 minuta (tj. više nego dvaput duže nego danas).
7 časova x 95 minuta = 665 minuta = 11 sati i 8 minuta
to je bez odmora, recimo da odmori traju po 5 minuta a deca će morati i da ručaju i večeraju u školi, pošto imaju dečja prava (eto neke koristi i od toga)
recimo da ima 14 odmora dnevno, na svakih 45 minuta, plus sat vremena za hranjenje.
14 x 5 = 70 + 60 = 130 minuta = 2 sata i 10 minuta
Sada saberemo: 11 sati i 8 minuta + 2 sata i 10 minuta = 13 sati i 18 minuta dnevno.
Ako škola počinje u 7 ujutro, trajaće do 20:18
svaki dan, ceo dan, jedna smena
pošto je to samo jedna smena, moraće da se koristi dva puta više školskih zgrada kako bi se i druga smena udomila
KOJIH zgrada?
A pošto nastavnici neće sami sebi da predaju nego deci, i deca će morati da sede u školi 13 sati i 18 minuta (što je inače u suprotnosti sa dečjim pravima, eto neke koristi i od njih jer može da se tuži)
znajući da već oko šestog časa deca postaju nepodnošljiva, nastavnici će šeste godine svi dati ostavke
I dakle, gubitak radnih mesta će se pomeriti za pet godina
Pošto niko nov neće hteti da se zaposli na radnim mestima nastavnika da radi 13 sati dnevno, moraće da zatvore sve škole (u trenutku kada je kriza navodno prošla i kada je potrebno obrazovanje novih generacija, pa to neće moći)
Što znači da je jedino rešenje da ukinu tu odredbu o odrađivanju, možda da produže časove na 50 minuta