Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Koliko sam shvatio, ako se to usvoji, zaposleni će jedno vreme raditi 32 sata nedeljno ali će posle to morati da odrade prekovremenim radom
Što znači da će možda biti u obavezi da rade 24 sata dnevno, jer ko zna koliko će situacija da potraje
Korisnikov avatar
By deran
Odakle ovo Juki-ja prvi put čujem za to...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by jukie
zaposleni će jedno vreme raditi 32 sata nedeljno ali će posle to morati da odrade prekovremenim radom
Morace da odrade to sto su radili?
Mnogo volim da svoje nedoumice izrazavam ovakvim pitanjima. Ali meni stvarno nije jasno.
Korisnikov avatar
By Delete
Jukie, mozes li malo da nam pojasnis sve to?
Svaki radnik ce morati da radi 32h sedmicno? I oni koji su radili, npr. od 8 do 16h? Za njih je to skracenje radnog vremena. Molim te, objasni nam.
Korisnikov avatar
By tinkerbell
32 sata = 4 radna dana u nedelji

stvarno su :retard:i
By Sixto
To je mera koju su uvele mnoge zemlje na zapadu! Samo ne kontam u cemu je svrha! Da li da se ustedi na struji i resursima u toku rada ili da se ostavi zaposlenima da u onim preostalim danima nadju neki part time job!

Bojim se da ako kod nas uvedu taj sistem da ce to biti fantastican izgovor poslodavcima da skresu plate!
By Kragi
Pa poenta i jeste u tome da poslodavci skresu plate verovatno .... u vreme SEKe (Svetske ekonomske krize) :evilgrin:
By Sixto
Citam sad da US Steel planira da ugasi i drugu visoku pec. Ukoliko je ugase to je potpuno gasenje proizvodnje, jer gasenje visoke peci je potpuno gasenje procesa. Da bi se ponovo pokrenuo ona se ne moze upaliti vec mora se izgraditi nova. Ako je ugase zaposleni jos dugo nece videti svoja radna mesta!
Korisnikov avatar
By Val
Jok, no cje vam dati da radite pola vremena, a plate cje udvostruche! :lood: :smeh:

Svakako vam plate nisu nikakve, tak´ da je svejedno koliko radite. A 32 sata vam omogucje dodatni posao, pa samim tim i dodatne pare. ;)
By Sixto
Originally posted by Val
Jok, no cje vam dati da radite pola vremena, a plate cje udvostruche! :lood: :smeh:

Svakako vam plate nisu nikakve, tak´ da je svejedno koliko radite. A 32 sata vam omogucje dodatni posao, pa samim tim i dodatne pare. ;)
To je u redu, ali imas poslova gde se neke stvari moraju odraditi, pa ako ce neko da te tera da se drkas ko konj posao od 5 dana strpas u 4 a okrese platu onda nije ok!
Korisnikov avatar
By Val
Evidish, nikako ne mogu da operishem 6 osoba za isto vreme kao 8 osoba, niti bi se trudila (kao doktor). Takodje ne mozhesh u isto to radno vreme strpati 6 ulica koje garDCka chistocja inache chisti u roku od 40 sati. Tako da to otpada. A da smanje platu...pa naravno, manje rada manje para. Nishta chudno.

Postoji hvala Bogu opcija da se nadje dodatni posao, pa ko nije lenj, nije ni siromashan. :)
By Sixto
Naravno da ne mozes kao doktor, ali u mnogim drugim poslovima koji nisu visoko odgovorni tipa trgovina tj. komercijala npr i sl itekako ce neko da ti nagura posao da crknes. Lekar mozda nece da odradi 6 pacijenata al zato ce sestra, radni terapeut, laborant i sl imati posla da se useru!
Korisnikov avatar
By ns.happy
nije mi jasno gde/kad/kako ce da se ''odradjuje'' ako vec skracuju... ? :retard:
inace, ne, na vestima je receno da smanjenja plata zbog ovoga nece biti i da je ovo sve samo predlog, koji jos treba da prodje razne analize i da sindikati kazu svoje misljenje...
By iWanna
to ce da urade samo firme koje planiraju da otpustaju radnike tj da bi to sprecili, a kako sam ja razumeo odradjivace se tako sto ce radno vreme posle te krize biti povecano na 48 sati, znaci neke radne subote valjda.

i sta ste hteli reci s onim 24casa dnevno :wtf:
Korisnikov avatar
By gorilica
Mislim da je ovde finta u zaposhljavanju veceg ljudskog kadra, kako posao ne bi trpeo.
Korisnikov avatar
By jukie
Ja sam čitao na Politici i tako kažu...
priča je upravo bila ta da onaj ko ima 40-časovnu radnu nedelju, da ne bi gasili radna mesta za koja ne mogu da plate plate, radi sada 32 sata, i dobije celu platu? (kao iz nekog šteka) a posle (taj deo mi nije jasan, KADA posle, da li to znači da će problemi trajati samo par meseci?, a valjda će trajati godinama) treba u roku od 6 meseci do godinu dana to da odradi (i za istu platu radi 48 sati).

Pa sam razmišljao sa stanovišta nastavnika (pošto je to jedini posao na kome sam bio stvarno plaćen po satu pa mi je najbliskije).
Lako će se skratiti čas na 35 minuta i da to tako traje 5 godina, ali će šeste godine kada je navodno prošla kriza, čas trajati 95 minuta (tj. više nego dvaput duže nego danas).
7 časova x 95 minuta = 665 minuta = 11 sati i 8 minuta

to je bez odmora, recimo da odmori traju po 5 minuta a deca će morati i da ručaju i večeraju u školi, pošto imaju dečja prava (eto neke koristi i od toga)
recimo da ima 14 odmora dnevno, na svakih 45 minuta, plus sat vremena za hranjenje.
14 x 5 = 70 + 60 = 130 minuta = 2 sata i 10 minuta

Sada saberemo: 11 sati i 8 minuta + 2 sata i 10 minuta = 13 sati i 18 minuta dnevno.
Ako škola počinje u 7 ujutro, trajaće do 20:18
svaki dan, ceo dan, jedna smena

pošto je to samo jedna smena, moraće da se koristi dva puta više školskih zgrada kako bi se i druga smena udomila
KOJIH zgrada?

A pošto nastavnici neće sami sebi da predaju nego deci, i deca će morati da sede u školi 13 sati i 18 minuta (što je inače u suprotnosti sa dečjim pravima, eto neke koristi i od njih jer može da se tuži)

znajući da već oko šestog časa deca postaju nepodnošljiva, nastavnici će šeste godine svi dati ostavke
I dakle, gubitak radnih mesta će se pomeriti za pet godina

Pošto niko nov neće hteti da se zaposli na radnim mestima nastavnika da radi 13 sati dnevno, moraće da zatvore sve škole (u trenutku kada je kriza navodno prošla i kada je potrebno obrazovanje novih generacija, pa to neće moći)

Što znači da je jedino rešenje da ukinu tu odredbu o odrađivanju, možda da produže časove na 50 minuta
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by iWanna
to ce da urade samo firme koje planiraju da otpustaju radnike tj da bi to sprecili, a kako sam ja razumeo odradjivace se tako sto ce radno vreme posle te krize biti povecano na 48 sati, znaci neke radne subote valjda.
i sta ste hteli reci s onim 24casa dnevno
Evo u međuvremenu sam napisao dole

A kod škola neće moći subotama da se odrađuju časovi skraćeni pre nekoliko godina. Dođe dete u trećem-četvrtom razredu i ceo dan vežba pisano slovo A u svesci na uske i široke linije, zato što je to trebalo da se radi kada je bilo prvi razred? Neće moći

I ako ja ove godine ne mogu da nosim džemper jer ga niko nije napravio pošto im je bilo kraće radno vreme, neće mi pomoći što ga kroz dve godine neko ištrika
By iWanna
pa ta odredba se nece odnositi na skole lol

ne znam sto bi davali otkaze profesorima itd, jos samo fali da zbog krize imamo par generacija morona (kao da ih sad nemamo)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by iWanna
pa ta odredba se nece odnositi na skole lol
Ne znam da li hoće, ali se zna da ima viška zaposlenih u prosveti i da su već rekli da će tražiti svakojake načine/šeme da ne otpuštaju
(naravno viška ima zato što u planinama postoje škole sa 1-3 djaka, pa su u proseku odeljenja po Srbiji previše mala, bez obzira što u Beogradu ima po 40 đaka u odeljenju)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
jukie, na koji tačno način kriza utiče na školovanje? je l' vam se smanjio broj učenika ili možda gradivo zbog svetske ekonomske krize? ovo smanjenje nema veze sa restrukturiranjem. odnosi se samo na one firme koje imaju smanjenu potražnju, pa da se ne ponavlja cela priča sa tehnološkim viškom od pre 10 godina.
Korisnikov avatar
By Dominion
meni ovo lici kao u srednjoj skoli, ne radi se kad je neki praznik ali onda prvom prilikom ti uvale radnu subotu da nadoknade taj dan - presipanje iz shupljeg u prazno, koji kurac mi onda daju taj praznik ako moram onda u subotu da idem, bolje onda da ne slavimo..... primera radi.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by 2Q2Bstr8
jukie, na koji tačno način kriza utiče na školovanje? je l' vam se smanjio broj učenika ili možda gradivo zbog svetske ekonomske krize? ovo smanjenje nema veze sa restrukturiranjem. odnosi se samo na one firme koje imaju smanjenu potražnju, pa da se ne ponavlja cela priča sa tehnološkim viškom od pre 10 godina.
Ne radim više u školi pa ne spadam u ovo vam. To sam samo dao kao primer jer je to jedino mesto gde sam radio a da se posao meri u satima i minutima a ne u količini odrađenog posla.
(a jedan od razloga što ne radim u školi je i što su na neka od tih mesta zapošljavani tehnološki viškovi nastali usled smanjenja broja đaka zbog ekonomske krize u Srbiji - deca se ne rađaju ili trenutni ili budući roditelji odlaze u inostranstvo)
Originally posted by 2Q2Bstr8
meni ovo lici kao u srednjoj skoli, ne radi se kad je neki praznik ali onda prvom prilikom ti uvale radnu subotu da nadoknade taj dan - presipanje iz shupljeg u prazno, koji kurac mi onda daju taj praznik ako moram onda u subotu da idem, bolje onda da ne slavimo..... primera radi.
Ima i još jača stvar... početkom novembra? ili oktobra? postoje dva neradna dana u školskom kalendaru kada se NIŠTA ne slavi nego su u ministarstvu prebrojali časove i dane i ustanovili da ih ima viška, pa su odredili ta dva dana da bude slobodno. Naravno, tokom školske godine se nakupe izgubljeni časovi iz raznih razloga (ekskurzija, nije bilo struje, itd.) pa opet ima manjka, i onda se jure predčasi da se nadoknadi
Korisnikov avatar
By Dzi
a hoce formirati i neku posebnu inspekciju za sve to?
Korisnikov avatar
By broX
ma to je valjda samo preporuka vlade firmama koje nemaju posla ,kako bi poslodavci (opet usluga poslodavcima) mogli da ostvare manje troškove proizvodnje...to nikako nije obavezno vec samo mogucnost izbora

a to nadoknadjivanje kasnije mi je bas bezveze...sto bi neko sedeo subotom na poslu ako nema sta da radi,cemu to :zid:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
što bi uopšte neko bio zaposlen ako nema šta da radi?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!