Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Sigurno medju vama ima jos kolega kojih se ovo tice, zato dodjite da se izborimo za bezuslovni upis koji je vecina fakulteta na BU vec dobila!

:klap:

ЗАШТО ПРОТЕСТ???

* Због нереалних школарина!
Од 45 000 до 110 000 за период од 2003/2004 до 2008/2009 и због тога
смо шести најскупљи факултет на универзитету!

* Због пропалих реформи високог образовања како на нашем факултету
тако и на целом универзитету!

* Због нереформисаних и преобимних студијских програма!

* Због незаинтересованости управе за решавање студентских проблема!

* Због тога што као студенти сносимо одговорност да укажемо на
проблеме, а не да будемо апатична гомила којој може да ради ко шта
хоће!

ЗАШТО БЕЗУСЛОВАН УПИС IV ГОДИНЕ???

* Зато што не могу да ми наметну да слушам наставу и још да ми то
наплате, кад су у обавези да ми исту организују и наредне године!

* Зато што није поштено да два пута плаћамо како обнову тако и целу
школарину!

* Због студената који обновом године губе право на дом, а у исто време
се од њих тражи да похађају наставу и плаћају огромне новчане своте за
ништа!

* Зато што оваквим условима уписа не добијамо могућност полагања
испита и изласка на колоквијуме иако слушамо наставу.

* Зато што се не може захтевати од студената да поштују закон док
факултет тај исти закон кроји себи како жели, а све на штету
студената!

Cetvrtak 09.10. od 12h na I spratu Filozofskog fakulteta

Prikljuci se! :)
Korisnikov avatar
By Burak
i kako bilo na protestima?
By Paranoid Androgynoid
Originally posted by Calypso

ЗАШТО БЕЗУСЛОВАН УПИС IV ГОДИНЕ???

* Зато што не могу да ми наметну да слушам наставу и још да ми то
наплате, кад су у обавези да ми исту организују и наредне године!
ne znam kako je na BU, ali na NU ovo poslednje je ustvari nemoguce.. recimo, ukoliko sada kod nas student ne uhvati uslov za IV, sledece godine bi morao slusati IV sa studentima koji su na bolonji.. sto je neizvodljivo naravno, niti spojiti stari sa novim programom (tj. studente koji slusaju po istim), niti pak organizovati zasebnu nastavu zbog nedostatka prostora u zgradi fakulteta.

zato i ovde postoji "bezuslovan upis" koji se, o gle cuda, bezuslovno i placa :pljuje:

podrska kolegama sa BU! ! !
sigurna sam da ce vam priteci ostali u pomoc jako brzo. :fige:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Oni su ovim osakatili dve ili tri generacije studenata pojedinih disciplina.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
@Paranoid Androgynoid: kako misliš nemoguće? pa u NS je svuda bezuslovan upis poslednje godine (da li četvrte ili pete).
Korisnikov avatar
By Zwezdica
U pravu su totalno, ali ko ce ih poslusati?
Nazalost samo jos jedan u nizu studentskih protesta o organizaciji fakulteta.. :pljuje:
By Paranoid Androgynoid
Originally posted by 2Q2Bstr8
@Paranoid Androgynoid: kako misliš nemoguće? pa u NS je svuda bezuslovan upis poslednje godine (da li četvrte ili pete).
nisam mislila na to nego na 'mogucnost organizovanja nastave po starom programu i sledece godine 2009/2010'. bar na nasem fakultetu stvarno nema uslova za to, prostornih, jer su sada jel' bitniji bolonjci.

..sto je samo jos jedan razlog vise da bude bezuslovan ali I BESPLATAN upis godine sada a ne da traze 1200 eur za to zbog svoje nesposobnosti :mad:
Korisnikov avatar
By hlaefdige

* Због студената који обновом године губе право на дом, а у исто време
се од њих тражи да похађају наставу и плаћају огромне новчане своте за
ништа!

zbog ovog "za nista", svako po sto evra na ziro racun fakulteta...

izvinjavam se zbog uzurpacije teme....dok su na nasim fakultetima bili slicni protesti, u 90% slucajeva je to stvarno bila lenjost studenata....naravno, ne govorim o ovome, evidentno je, stavise, da se nisam udubila u tekst.....tako da....toliko.....ovaj post je stvarno za nista...
By Paranoid Androgynoid
:smeh:
ima puno istine u tome iako se nisi udubila.. i uz duzno postovanje protesta i svaku mogucu podrsku istom da ne bude i 'protest za nista'.
Korisnikov avatar
By jukie
Jedne godine je trebalo da se pređe na novi program/statut kod nas na biologiji. Dozvolili su svima koji su odslušali treću godinu da te sledeće godine slušaju četvrtu i da im se važi, iako su zvanično bili treća-dva godina (ili treća-tri, treća-četiri itd., a neki i treća-dva posle druge-četiri i slično), tako da će one tamo godine četvrtu upisivati samo ljudi po novom statutu (oni koji su popadali godine morali su da prelaze na novi statut i neki predmeti im se nisu priznavali a druge su dodatne dobijali).

Te godine je bilo valjda 180 ljudi na toj mešanoj godini, a neke prostorije primaju oko 40-50... Sledeće godine su ti ljudi uglavnom? upisali četvrtu godinu sa koje su već odslušali predmete, i onda su izbili veliki svenarodni sveuniverzitetski protesti pa ipak nisu mogli da polažu ispite u januarskom roku...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Paranoid Androgynoid
nisam mislila na to nego na 'mogucnost organizovanja nastave po starom programu i sledece godine 2009/2010'. bar na nasem fakultetu stvarno nema uslova za to, prostornih, jer su sada jel' bitniji bolonjci.
po zakonu imaš pravo da do 2011. završiš po starom, tako da proveri o čemu se tačno radi. fakultet nema zakonsko pravo da ti to uskrati.
By Paranoid Androgynoid
ja do oktobra 2010 ;) malo sam se sprdala sa vremenom :giggle:
a sada na srecu ova cela papazjanija ne mora licno da me dotice jer sam uhvatila uslov u junu, posle godina :roll: ali svejedno, ima ljudi koji nisu i kojima se pokusava manipulisati na jako ruzan nacin i jedini poznat ovoj zemlji - udaranjem po dzepu. i bar treba uloziti pokusaj da se to spreci, pa ako uspe uspelo je, ako ne.. ne gube nista. (sem puno para)
By Swanheart
kada bi se malo manje bavili protestima a malo vishe uchenjem
ne bi ni imali problema oko davanja uslova, obnavljanja godine itd itd

:pms:
By mikka
ne kazem da ti studenti sto protestuju nisu u pravu
treba da im ostvare sva prava

ali mislim da verovatno toga i ne bi bilo u toj meri kada bi uzeli knjigu u sake mesto transparenata
mozda gresim, ali imam utisak da studenti filozofskog najfrekventnije protestuju (kao da med i mleko teku na ostalim fakultetima), te im redovno nalazim letke izlepljene ili podeljene po npr. etf-u, pmf-u i inim fakultetima o raznim protestima
i mene su smorili, a kako sebe nisu
(ili je zaista neka satanska fela zasela za katedre, pa im bunari po dzepovima, ni to nije iskljuceno, i u tom slucaju sasvim razumem)
kreativnost i vreme za te parole (koje su zaista originalne), ili kombinaciju boja frizure, mozda bi mogli da iskoriste i na konstruktivniji nacin... :paradajz:
By Swanheart
Originally posted by mikka

ali mislim da verovatno toga i ne bi bilo u toj meri kada bi uzeli knjigu u sake mesto transparenata

upravo to htedoh reci prethodnim postom

:shake:
Korisnikov avatar
By horus.
nesto je zaista trulo u zemlji srbiji kada je samo 18% uspelo da ispuni uslov za upis naredne godine na BU...

uveden je neki mutant od bolonje koji samo otezava, a kao trebao bi da olaksa studiranje...

i dalje je profesor i bog i batina... i dalje se mnogi ispiti ne mogu poloziti parcijalno (preko predispitnih obaveza, je l')...

vecina profesora priznaje samo svoju knjigu za pripremu ispita, iako je ta knjiga najcesce debilno napisana... mnogi cak ni ne uzimaju lektora pa je jeftino "jeVtino", a kriterijum je "kriterij"...

o primenjivosti znanja i da ne govorimo...

nije ni cudo to sto imamo xy bizona sa prosekom preko 9 koji sa zavrsenim fakultetom nemaju blage veze da primene nauceno znanje, jer nista konkretno nisu naucili za 4 god. guleci knjige... (cast izuzecima)...
Korisnikov avatar
By Draco
Originally posted by Swanheart
Originally posted by mikka

upravo to htedoh reci prethodnim postom

:shake:
Dosta ljudi koji su u organizaciji protesta nema licni interes tj. dali su uslov za cetvrtu, na budzetu su.. itd.

Nije stvar u tome.
Korisnikov avatar
By Draco
Originally posted by 2Q2Bstr8
po zakonu imaš pravo da do 2011. završiš po starom, tako da proveri o čemu se tačno radi. fakultet nema zakonsko pravo da ti to uskrati.
E vish, na filozofskom po starom statutu i mi imamo pravo da do 2011. diplomiramo, ali je fora da fakultet nece sledece godine da odrzava nastavu po starom programu, vec ce se za stare studente odrzavati nastava u vidu konsultacija. I ako vec nece da drze nastavu tada, onda je ok da daju sada bezuslovni upis IV da ljudi prate nastavu po programu koji su upisali. Ali nece ni to. Ne, nego ce sledece godine uzeti pare od studenata za nastavu koju im nece drzati i dati plate profesorima za predavanja koja nece organizovati.

U tome je stvar.

I onda dekan, posto je jako pametan, umesto da sebi olaksa, da nam bezuslovnu cetvrtu i vidi dupe sledece godine svim ne-bolonjcima, odluci da oformi komisiju koja ce utvrditi da li uopste postoji tolika razlika izmedju starog i novog programa.

Sad, ako utvrdi da ne postoji, mi cemo sa bolonjcima slusati predavanja. Ali, ako razlike nema, fax ne moze da dobije akreditaciju i dekan ispada budala.

Znaci, razlika postoji.

Znaci, moraju da nam obezbede do 2011. nastavu po programu po kom smo upisali fakultet.

I vracamo se na pocetak kruga po kom nas bezobzirno vozaju. Za nase pare.
By Paranoid Androgynoid
cek cek.. a sto svi pricaju o 2011oj sada? :nesiguran:
jel to zavisi uopste od godine u kojoj si upisao fax ili to jednostavno vazi za sve studente na starom programu? :shocked:
Korisnikov avatar
By emo_haos_
to obezbedjivanje nastave po starom programu je cista fikcija.
Korisnikov avatar
By Draco
cek cek.. a sto svi pricaju o 2011oj sada? :nesiguran:
jel to zavisi uopste od godine u kojoj si upisao fax ili to jednostavno vazi za sve studente na starom programu? :shocked:
Pre je bilo da imas prava da studiras po svom programu (bez obzira na buduce izmene programa) onoliko godina koliko ti traju studije pa puta dva. Znaci, ako ti fax traje 4, mozes 8, ako traje 5 onda 10. To vazi zakljucno sa upisanima 2003. - svi posle toga su ispushili za to (iako je sledeci statut valjda tek 2005 ili cak 2006-sto je bolonja). Tako da oni koji su upisali npr 2004, iako bi trebalo da imaju pravo do 2012 da zavrse, posto su upisali fax po statutu koji im to pravo garantuje, ipak moraju do 2011. I to do septembra iste.

Sad, mi na filozofskom imamo jos i diplomski do tada da zbudzimo, za razliku od filologa, tjelava im keva :)
By Paranoid Androgynoid
u, pa to je meni pozitivno saznanje onda posto su nas ubedjivali da moramo da diplomiramo do oktobra 2010 :giggle:
mada se iskreno nadam da meni nece trebati ni ta 2010-a, kamo li 2011-a. :fige:

a sto se tice tog 'uslovljavanja' ja sam tu u potpunosti za!
zasto? zato sto ako je neko resio da bude student i buduci diplomac/master.. treba da dokaze da je ozbiljan u tome a ne da se studira po 30 godina i da se onda cudimo sto nam je prosek studija na fakultetima >10 godina. to nije zato sto su fakulteti toliko teski vec zbog ciste lenjosti i izivljavanja pojedinih 'studenata' nad vremenom i onim sto im se dozvoljava.. i neka su stavili taj deadline, iskristalizovace se ko tu pije a ko placa, ko je zajebant a ko potencijal.
Korisnikov avatar
By Draco
u, pa to je meni pozitivno saznanje onda posto su nas ubedjivali da moramo da diplomiramo do oktobra 2010 :giggle:
mada se iskreno nadam da meni nece trebati ni ta 2010-a, kamo li 2011-a. :fige:

a sto se tice tog 'uslovljavanja' ja sam tu u potpunosti za!
zasto? zato sto ako je neko resio da bude student i buduci diplomac/master.. treba da dokaze da je ozbiljan u tome a ne da se studira po 30 godina i da se onda cudimo sto nam je prosek studija na fakultetima >10 godina. to nije zato sto su fakulteti toliko teski vec zbog ciste lenjosti i izivljavanja pojedinih 'studenata' nad vremenom i onim sto im se dozvoljava.. i neka su stavili taj deadline, iskristalizovace se ko tu pije a ko placa, ko je zajebant a ko potencijal.
Ma nije stvar u tome, deadline je ok (ne bi se slozile kolege koje su upisale posle 2003.), nego da oni NECE ni do tada da drze nastavu a HOCE da uzmu pare za tu skolsku godinu. A druga stvar je koliko se placa, potpuno je apsurdno da diploma filozofskog fakulteta kosta koliko i diploma privatnog fakulteta. Oni to zovu elitizmom, ja to nazivam monopolom. Moze im se jer ja u Srbiji nemam gde drugo da studiram arheologiju.

A to da su studenti lazy, tu se donekle samo slazem. Svakako, jeste bitan faktor i koliko student daje od sebe ali sigurno nesto nije u redu ni sa sistemom - od ljudi koji su upisali arheologiju kad i ja oko 30ak obnavlja trecu godinu.
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Nije mi jasno zasto se vezano za ovu temu javljaju ljudi koji pohadjaju najkaubojskija ucilista, koja cak u nazivu ni nemaju rec "fakultet" vec "skola"... Heh!
Juche bas videh da je master na filozofskom 111 000 (sta reci). A slazem se i sa ostale 4 tacke.
Zasto je protest na prvom spratu kad ce biti lepo vreme?
Korisnikov avatar
By jukie
Ja mislim da protesti i treba da budu u zgradi fakulteta, da se vidi da je fakultet uključen u taj protest. Onako na Platou može da se okupi bilo ko ko slučajno prolazi - turisti, čistači ulice, komšije, deca iz Alasa, ja koji odem do Akademijine knjižare (a skoro svi koji prođu Knezom prođu i po Platou), a na prvi sprat će da se popnu samo oni koji su ili zainteresovani za protest ili baš žele da se druže sa protestantima.
Korisnikov avatar
By Khons
jbg, filozofski je lepo resio te proteste, podelio nas po godinama u smene (prva i treca pre podne predavanja, druga i cetvrta posle podne) tako da je relativno mali odaziv ljudi na "protestima"), jure ljudi na vezbe i predavanja koje su bolonjcima obavezne...
ja sam na tom faksu, i tokom ove 3 godine nema za sta me nije osakatio, podrzavam protest u potpunosti, na tom fakultetu nema gde ne skripi, od profesorskog kadra, preko salterusa, studntskih sluzbi pa sve do dekanata. jbg. sto se tice "ucenja" koje je neko pomenuo...njih 90 sa arheologije su zaglavljeni na trecoj godini, pa malo mi nerealno da su bas svi do jednog lenchuge i da rade sve samo ne uce...da se razumemo, da ne uce ne bi ni dogurali do 3-4 godine
Korisnikov avatar
By Calypso
SlikaSlika

SlikaSlika

SlikaSlika

SlikaSlika

Slika

Protest studenata BEOGRADSKOG UNIVERZITETA u petak 17.10. u 14h, na platou ispred zgrade Rektorata!

- Pozivaju se studenti svih fakulteta da se pojave u petak i izraze svoje nezadovoljstvo, ustanu protiv protiv nepravde i ujedine se sa svojim kolegama.

- Dodjite da svojim prisustvom pokazemo da studenti nisu postali apaticna gomila, gomila podlozna jeftinim manipulacijama, vec
da su samosvesna skupina koja ne dozvoljava ponizavanje, nepravdu i pljacku!
- Ne dozvolimo da nam fakultete svedu na svoje privatne biznise!

Studenti za studente!

SlikaSlika

I naravno cenjeni arheolozi i arheoloskinje, koji aktivno ucestvuju u organizaciji protesta :)
By Paranoid Androgynoid

- Ne dozvolimo da nam fakultete svedu na svoje privatne biznise!

ovo je tako tacno.
da sam htela da basnoslovnom kolicinom para dodjem do diplome upisala bih neke od ovih privatnih 'fakulteta' i ne bih do zavrsne godine dolazila 6 godina kao sto mi je sada trebalo, vec bih sada bila neki master.. necega.. tamo.. sto samo oni znaju sta je i zovu 'fakultet'.
samo sto sad svakim narednim oktobarskim, drzavni fakulteti kulminiraju u svojoj sve vecoj nameri da postanu privatan fakultet i biznis, which is :barf:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
aha......sad sam tek ukapirala problematiku.....pa dobro...

btw, stojim iza onog komentara o "za nista"
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!