Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

By Simor
Danas sam pročitao jedan zanimljiv članak u novinama. Naime, rapravlja se o normama poslovne komunikacije i konstatuje se kako se kod nas kao deo tih normi nije pojavilo nešto što u zapadnom poslovnom svetu već dugo važi - koje su to stvari o kojima se nikako ne priča sa poslovnim saradnicima i partnerima, nego samo sa bliskim prijateljima. Te četiri oblasti se u Sjedinjenim Državama nazivaju "strašnom četvorkom" i potezanje bilo koje od njih smatra se nepristojnim zalaženjem u polje privatnosti . Dakle:

1. religija/vera
2. politika
3. seksualna orijentacija
4. zarada

Da li ste nailazili na poštovanje ovih liberalnih načela u vašem poslovnom okruženju, ili se, naprotiv, upravo potenciralo pričanje o ovakvim stvarima? I koliko i sami poštujete privatnost gore nabrojanog?

:mucka:
By ~ Le Saint X ~
U mom poslovnom okruzenju svi iammo istu platu -otprilike...te se o tome ne prica...
Kuka se...ako cemo vec!
:)

O religiji/veri/politici... retko kada se prica...tj, ja ne ulazim u te price

a o seksualnoj orijentaciji nikada...
pa, zna se

svi su str8!
sta tu da se prica?
et toq!
:snob:
By Simor
Originally posted by Renoir
pa, zna se

svi su str8!
sta tu da se prica?
:smeh:
Korisnikov avatar
By erkondisn
moje poslovno okruzenje ionako granici s okruzenjem u ludari.

place su ionako definirane zakonom pa svatko zna tko koliko ima (ili moze na lak nacin to izracunati), o politici se zna raspravljati, ali se zbog prirode posla nesto pretjerano ne potencira (osim s blizim kancelarijskim suradnicima). sto se tice religije i seksualne orijentacije u pravilu se nesto pretjerano ne prica o tome, osim ako nije rijec o tracarenju :lol:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Simor
1. religija/vera
2. politika
4. zarada
Da li ste nailazili na poštovanje ovih liberalnih načela u vašem poslovnom okruženju, ili se, naprotiv, upravo potenciralo pričanje o ovakvim stvarima? I koliko i sami poštujete privatnost gore nabrojanog?
Čekaj prvo da smislim ko sve spada u moje poslovno okruženje u poslednje recimo dve godine.

1. Ljudi slave slavu i donose kolače a i meso da posluže kolege. Niko me nije pitao kada mi je slava, čak ni da znaju unapred da tog dana neću doći. Na Svetog Savu dolazio je pop u školu, nisam interagovao sa njim. Veroučitelj nije imao časove u istoj smeni sem jednog dana, a nismo diskutovali. Kada sam fotokopirao kontrolniće, naišlo je dete sa slikom nekog sveca iz bojanke koga mu je veroučitelj rekao da isfotokopira za celu grupu pa da ga bojadišu. Kada smo radili sisare, pomenuli smo da neke verske zajednice ne jedu svinjetinu. Najbolja učenica je glasno uskliknula E ja baš jedem svinju. Nekoliko ljudi koje znam bave se problematikom pravoslavnih manastira kao kulturnog nasleđa. Znam dve žene koje pevaju u crkvenom horu (horovima?).

2.Zaštitari životne sredine koje poznajem masovno kukaju na korumpirane političare koji na svakom ćošku grade ski-centar i uništiše celokupnu prirodu. Država praktično radi protiv svih zaštitarskih načela, kako je izjavila i direktorka republičkog zavoda za zaštitu prirode. Što se tiče državne politike u školama, mislim da je političko delovanje zabranjeno po školama pa se ne vidi. Interna politika u smislu dece kojoj treba pogledati kroz prste je itekako vidljiva.

3.Deca časte jedna drugu izrazima kao što su "pederu jedan" kada ih taj neko iznervira svojim majmunskim ponašanjem. Odrasle nikada nisam čuo da pominju seksualnu orijentaciju.

4.Ljudi me često pitaju od čega živim kada sam nezaposlen. U trenucima zaposlenosti niko ništa ne diskutuje o zaradama.
Korisnikov avatar
By Zoe
U jednom preduzecu u kojem sam radila se nije smelo medjusobno pricati o platama, i to su mahom svi postovali. E, desavalo se da oni nizih primanja (trgovci) pricaju o tome.
O religiji se isto nije pricalo, kao ni o politici.
Kada razmislim, ni o seksualnoj orijentaciji-cak i ovi u dugim vezama/brakovima nisu nikad ili mozda poneko ko zna kad, i ko zna gde i sa kim, pricali i pomenuli muza/zenu, ali nije bio opsti trend. Doduse, straiji (po stazu) zaposlenici su nekako znali ko je u braku a ko ne.

Mislim da je i na uvodnom razgovoru bilo napomenuto da se o politici ne raspravlja, kao ni da se zaposlenici na bilo koji nacin privatno ne petljaju.....

Ali to je samo moje iskustvo sa jednog radnog mesta; na nekim drugim se razglabalo o takvim glupostima i budalastinama da to ni jedan pravilnik na svetu ne bi pokrio, ma koliko liberalan bio.
Korisnikov avatar
By mmiki
ja ne radim pa ne znam.. ali sudeci po pricama mog oca, politika je neiscrpna tema.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
nisam zaposlen, ali recimo na faksu sam uglavnom bio u okruženju u kojem važi ovo pravilo. s druge strane, ne družim se sa mnogo ljudi odande baš zato što su ove teme nezaobilazne. tako da je moj primer u stvari usamljen.
Korisnikov avatar
By svejedno
Moj posao je takav da, jednostavno, imam poslodavce, tezge, takoreci.

Tako da kada nekome trebaju moje usluge, nadjemo se, poprcamo o tome sta coveku treba, kako je on isplaniao taj vizuelni koncept, i kako ja to mogu da uradim, koja mu je vrsta estetike, vizuelnog identiteta najodgovarajuca i td. te ja to uradim kod kuce, pa on dodje i pogleda i td.

Tako da tu nema preterano mesta drugacijim razgovorima od 'treba mi to & to, ja to mogu tako & tako, ovo bi mogao da promenis, ovo je fenomenalno' etc.

I work alone ;)
..

Sto opet ne znaci da nemam kontakta sa ljudima koji obavljaju posao slican mom.. no, to su udlavnom prijatelji, i svi znamo kako se krecu cene za odredjenu vrstu posla, i kada se nadjemo, pricamo o SVEMU.
..

No, povremeno se zalomi neka tezga koja zahteva 'timski rad'.

Znaci, ako radim npr nku reklamnu kampanju, i radim je u kancelariji doticne firme, i to je, btw, jedina vrsta, za mene, nekog prihvatljivog 'kancelarijskog posla', gde sam ja zaduzen za vizuelno, neko drugi za text npr, neko treci za strictly kompjuterske stvari i tako dalje, svako prema svojoj expertizi.

..

LM, rasplin'o sam se sa ovom pricom, i nisam imao previse takvih akcija, ali najvise ih je bilo za istu firmu, te te ljude poznajem, i to je za mene vrhunac 'kancelarijskog rada' koji mogu da podnesem.
..

I, najzad, posle ovog nepotrbno podrobnog objasnjenja u kojim uslovima ja radim u kancelariji, da i odgovorim:

1. religija/vera

Svakako. Kada satima sedite jedni pored drugih, rame uz rame, svako za svojim kompom, razne price se razviju, uz te neverovatne kolicine kafe..

Dotaknemo se i religije, sto da ne?

Sad, niko nikoga ne tera da sudeluje u razgovou, ali secam se par navrata u kojima smo se dotakli te teme, a indikantivno je da su u tim razgovorima najglasniji, po pravilu, ateisti.

2. politika

Opet, sto da ne? Posebno ako se zalomi da je, npr, neki izborni ciklus, tada je to prosto neizbezno.

KAzem, uglavnom radim te tzv 'grupne tezge' sa manje-vise istom ekipom, ponavljam, najvise i jesam radio za jednu firmu te su tamo ljudi mahom zaposleni, ima samo nas par 'tezgarosa' koje zovu kada smo im potrebni.

Nije tabu tema, mada primecujem da nekim ljudima i nije prijatna, te ne insistiram nikada da dublje zalazim u tu pricu, a i smatram je uzaludnom raspravom, no ponavljam, posle sati & sati za kompom, teme se prosto razvijaju same od sebe..

Opet, indikativna stvar, bas radikali su ili nevoljni za tu pricu ili najglasniji. Ldpovci su obavezno glasni... mada nisam sreo puno radikala, ali nekako se uvek zalomi bar jedan.

Tu se vise teorijski raspravlja, jer, k'o sto Renoir genijalno rece 'svi su, jel, str8' i ta tema uvek ide u pravcu 'ko odobrava, ko ne odobrava', znaci prosecna prica, nista specijalno, ostaje u domenu apstraktnog i to je jos i najveci tabu, onako duboko u ljudima, primecujem.
To je akcija 'sta mislite o homosexualnosti', da tako kazem, ne ulazi se u privatnu, licnu sexualnost, po mom dosadasnjem iskustvu.

4. zarada

Takav mi je posao da niko bas i ne krije, posebno od nas tezgarosa ali zaposlene liccno nikada nisam pitao kolika im je plata, niti je bilo ko mene direktno pitao koliki mi je honorar, mada se to u principu zna.

Ali je, od navedenih stvari, svakako najredja tema.
By Simor
Vidite, ja kada sam pročitao "seksualnu orijentaciju" kao "zabranjeno" pitanje, ja tu nisam pomislio na neko direktno pitanje, tipa: "A izvini, jel' ti voliš muškarce?", nego na one fine varijante postepenog prodiranja u vaš privatni život (kao kada penis polagano prodire u vaginu. valjda.):

- Jesi oženjen? (Jesi udata?)
- Nisam.
- A jel' imaš devojku? (A jel' imaš momka?)
- Nemam.
- Pa, kako to? Lep momak, pametan, pa nema devojku kraj sebe? (Lepa devojka, pametna, pa nema momka kraj sebe?)

Mada, postoji jedno univerzalno pravilo - ukoliko ljudima vi lično ne zadirete u njihov privatni život, ukoliko pokažete neinteresovanje za isti, onda je i njima, generalno, neprijatnije da krenu sa takvim pitanjima. Distanca, obično, rađa distancu. Čak i u našoj kulturi "zabadanja nosa u sve i svašta". Dobro, postoje i oni nepristojni nametljivci, ali tu sem "bežanja glavom bez obzira" druga tehnika ne pomaže.

By Simor
Originally posted by svejedno
Tako da kada nekome trebaju moje usluge, nadjemo se, poprcamo....
Crni svejedno, kakav ti je to posao kada se poprcate zarad usluga.

:D
Korisnikov avatar
By svejedno
Dizajn ;)

Studiram slikarstvo, ali dok ne postanem slikar, a tu podrazumevam mnogo vise od posedovanja diplome ;) mora se od necega ziveti.
..

A sto se tica posta iznad, ne znam, u principu me licno nesto i ne interesuje da li neko ima devojku ili momka, te to i ne pitam.

Ima ljudi kojima je bas stalo da se ili zale ili hvale devojkom/momkom, iskreno, vise volim da cujem pozitivnu pricu, negativne me tek ne iteresuju ali nemam potrebu za zadiranjem u tudji zivot na taj nacin, ako mi osoba nije prijatelj.
..

Nadam se da je ovo odgovor, odnosno da sam sada razumeo pitanje.

;)
By Simor
Ma, super je tvoj odgovor. Ja sam samo izneo kako sam ja shvatio ono oko seksualne orijentacije.

A za ono "poprcati" sam se šalio, pošto si propustio slovo "i", a pišeš bez srpskih karaktera, pa mi je zvučalo smešno.

Korisnikov avatar
By svejedno
Ah, nisam ni primetio.

Super.

Smeh

edit- a fenomenalno je tek kada se procita ceo pasus ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Ja uglavnom kad sam na poslu pricam o poslu. Ako ne, onda neke neutralne teme. Sem toga mislim da uglavnom umem da se postavim prema ljudima i stavim im do znanja u kakvom smo (bar za mene) odnosu. Tako da uglavnom nemam neke situacije da pricam nesto sto mi ne prija. Konkretno - o veri - ne secam se da sam ikad pricala, sem strancima na poslovnim vecerama kad ih zanimaju nasi obicaji. O politici - pa samo bas kad je neki miting na ulici, mada i to vise ima li potrebe da neko izadje sa posla. Zarade su poslovna tajna (ili bi bar tako trebalo da bude :roll: ). Preostaje ovo oko seksualne orijentacije, tu sam i pored sveg svog stava imala vise neprijatnih situacija. Najneprijatnija je bila kad poslovni partner uopste nije hteo da razgovara sa mnom o poslu jer sam zensko. Preporucivao mi je da se udam i radjam decu. Sva moja nastojanja da popricamo o poslu ostala su bezuspesna, za njega zene ne postoje u poslovnom svetu. Ima jos njih koji me pri prvom susretu pitaju jesam li udata i imam li decu, to (po njima) ima neke veze sa radom firme, samo jos nisam uspela da povezem kakve :puzzle: Ima jos njih koji se raspituju za mog decka, culi negde da ga imam. Posto sam ja navikla da ga zovem po imenu ili partner ja se prenerazim svaki put i od pitanja i u prvom trenutku ne znam na koga misle... pa kad vec hocu da demantujem glasine setim se :smeh: I jos nekih koji svaki put kad udju u firmu pitaju kad ce moja svadba, komentarisu da moji roditelji sigurno ceznu za unucima itd.
Korisnikov avatar
By sofia
Ovako je stanje na mom poslu:

1.religija(kad je kome slava,donesu se kolaci i svi cestitaju slavu...kad je verski praznik svi su srecni ako se ne radi)
2.politika(pljuju po politici,politicarima i drustvu)
3.seksualna orijentacija(pljuju kad se pomene bilo sta razlicito od hetero odnosa a o istim vrlo vole da naglabaju bez mere)
4.zarada(pljuju i po platama,nikakve su)

Zakljucak:radim sa alavim neradnicima koji pljuju po svemu jer im je seksualni zivot u krizi!
Korisnikov avatar
By *deni*
Kod mene na poslu vladaju vrlo familijarni odnosi medju uposlenicima i svako za sebe smatra da je najpametniji, pa se i misljenja na sav glas iznose o svemu i svacemu i to neprestano.
Interesantno, ali top teme svih razgovora, u kojima ravnopravno ucestvuju svi, pa i spremacica Kata jesu -
1. zarada
2. politika
3. religija - vera
4. sekusalna orijentacija.
:B
Korisnikov avatar
By Marvin
Od skora o politici ne pričam ni sa kim.
Istomišljenike ne znam da li bih našao lupom da tražim, kad neko izvali neku glupost ("da, glasala sam za LDP na parlamentarnim izborima a sada na predsedničkim za Velju... pa šta je tu cudno" :doh: ) ja hocu prvo njemu/njoj da prosviram glavu pa onda sebi... tako da... shvatio sam.
Srvhe nema.

O primanjima i u novčanike da virimo jedni drugima mi je odvratnije od virenje u gaće. Znači, ni o tome ne volim sa bilo kim.

O religiji baš i ne znam šta bih pričao. (jedino ono crveno slovo! e, to me ubi! "crveno slovo je, zašto to radiš?" :die: )

Sve u svemu... ja sam agresivni mizantrop koji to zataškava ćutanjem... :smilegrin:
By Simor
Originally posted by Marvin
Sve u svemu... ja sam agresivni mizantrop koji to zataškava ćutanjem...
Divna osobina koju treba, ako mene pitaš, da nastaviš da zalivaš i neguješ.

:bicikl:
Korisnikov avatar
By Marvin
Po vas cijeli dan ja to...

Mogu i akademiju da otvorim :D
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by *deni*

...Interesantno, ali top teme svih razgovora, u kojima ravnopravno ucestvuju svi, pa i spremacica Kata jesu ...
Nadam se da će se spremačica Kata uključiti u naše diskusije na GS forumu. Jedva čekam!

Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by sofia
Ovako je stanje na mom poslu:

1.religija(kad je kome slava,donesu se kolaci i svi cestitaju slavu...kad je verski praznik svi su srecni ako se ne radi)
2.politika(pljuju po politici,politicarima i drustvu)
3.seksualna orijentacija(pljuju kad se pomene bilo sta razlicito od hetero odnosa a o istim vrlo vole da naglabaju bez mere)
4.zarada(pljuju i po platama,nikakve su)

Zakljucak:radim sa alavim neradnicima koji pljuju po svemu jer im je seksualni zivot u krizi!
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Simor
Danas sam pročitao jedan zanimljiv članak u novinama. Naime, rapravlja se o normama poslovne komunikacije i konstatuje se kako se kod nas kao deo tih normi nije pojavilo nešto što u zapadnom poslovnom svetu već dugo važi - koje su to stvari o kojima se nikako ne priča sa poslovnim saradnicima i partnerima, nego samo sa bliskim prijateljima. Te četiri oblasti se u Sjedinjenim Državama nazivaju "strašnom četvorkom" i potezanje bilo koje od njih smatra se nepristojnim zalaženjem u polje privatnosti . Dakle:

1. religija/vera
2. politika
4. zarada

:mucka:
izuzetno postujem, svaciju privatnost i ocekujem od svakog isto!

1. ne prezam od izrazavanja svojih religijskih stavova mada to nikad nije bila tema u radnom mom okruzenju

2. nikad ne izrazavam glasno svoje politicke stavove i ne postoji nijedan nacin da me neko isprovocira u tom pravcu. i da, bilo je pokusaja

3. kad je pricao svako svoje, ja sam rekla jasno i glasno. niko nije poverovao niti shvatio truncicu ozbiljno. da me je bilo ko pitao direktno nikad ne bih odgovorila. i ne, nije me niko pitao

4. ovo niko nije preskocio :hypno: . ja sam student, imam jako kratko radno vreme i velike pogodnosti o kojima naravno radoznale usi nece saznati nista.
nikad ne bih postavila to pitanje, prosto, to mi je vrhunac nepristojnosti

dobra tema :D
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Renoir
pa, zna se

svi su str8!
sta tu da se prica?
et toq!
:lol:

:up:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ako pod poslovnim okruzenjem pretpostavljemo i kolege studente- ne, na srecu nikada nisam imala problem.
Korisnikov avatar
By switchon1234
Kada sam videla naziv, pomislila sam da će biti reč o štreberima kojima ja četvorka strašna...

Kada kažeš-citiraš "strašnu četvorku" za gore navedene stvake, ja se setih emisije "Kuvati srcem" gde je jedna doktorka rekla kako treba izbegavati 4 bela zla (šećer, so, brašno i mast). :palacinke:

Mislim da priči o religiji/politici/SO-u/zaradi nije mesto u poslovnim razgovorima (klijenti, saradnici, kupci), sem u izuzetnim slučajevima gde je neki posao vezan za te stavke.
Ove stavke su jako lične i osetljive i zato one, po meni, treba da se izbegavaju.
Postoji jedan dobar tekst na netu vezano za poslovne razgovore, gde je po zemljama navedeno koje teme su poželjne i koje su za izbegavanje. Trenutno ne mogu da nađem, ali ako ga se dočepam, postaviću tu.

Sa kolegama na poslu je teže izbeći te teme, naročito ako ste izgradili OK komunikaciju sa njima. Prosto neko će pre ili kasnije nešto da prokomentariše, pita, ...
Tog sam stava da nikog ne treba pitati za te stavke, treba oprezno odgovarati na ta pitanja (ako ih vam već neko postavi) i znati postaviti granicu. Ako neko želi da mi nešto kaže vezano za njih, saslušam, ali držim razdaljinu i ne postavljam podpitanja.
Korisnikov avatar
By mirth
1. religija/vera - ne secam se da sam se ikad dotakla te teme sa bilo kim na poslu.

2. politika - jako jako retko, ali negde se da naslutiti, verovatno zato sto su svi manje vise slicnog misljenja - mislim, ne prica se bas o strankama/programima/za koga si glasao, ali negde vecina ima slicnu predstavu o tome gde ova zemlja treba da ide, kao i tome da joj za taj hod noge i nisu bas operativne...

3. seksualna orijentacija - uopste, cak ni ona pitanja tipa "imas li nekog", "jesi li u vezi/braku" i sl. (u cemu jako, jako uzivam)..

4. zarada - apsolutno nikad.

Citam sta napisah, i mislim se - pa ja sam srecan covek...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!