Moj posao je takav da, jednostavno, imam poslodavce, tezge, takoreci.
Tako da kada nekome trebaju moje usluge, nadjemo se, poprcamo o tome sta coveku treba, kako je on isplaniao taj vizuelni koncept, i kako ja to mogu da uradim, koja mu je vrsta estetike, vizuelnog identiteta najodgovarajuca i td. te ja to uradim kod kuce, pa on dodje i pogleda i td.
Tako da tu nema preterano mesta drugacijim razgovorima od 'treba mi to & to, ja to mogu tako & tako, ovo bi mogao da promenis, ovo je fenomenalno' etc.
I work alone
..
Sto opet ne znaci da nemam kontakta sa ljudima koji obavljaju posao slican mom.. no, to su udlavnom prijatelji, i svi znamo kako se krecu cene za odredjenu vrstu posla, i kada se nadjemo, pricamo o SVEMU.
..
No, povremeno se zalomi neka tezga koja zahteva 'timski rad'.
Znaci, ako radim npr nku reklamnu kampanju, i radim je u kancelariji doticne firme, i to je, btw, jedina vrsta, za mene, nekog prihvatljivog 'kancelarijskog posla', gde sam ja zaduzen za vizuelno, neko drugi za text npr, neko treci za strictly kompjuterske stvari i tako dalje, svako prema svojoj expertizi.
..
LM, rasplin'o sam se sa ovom pricom, i nisam imao previse takvih akcija, ali najvise ih je bilo za istu firmu, te te ljude poznajem, i to je za mene vrhunac 'kancelarijskog rada' koji mogu da podnesem.
..
I, najzad, posle ovog nepotrbno podrobnog objasnjenja u kojim uslovima ja radim u kancelariji, da i odgovorim:
1. religija/vera
Svakako. Kada satima sedite jedni pored drugih, rame uz rame, svako za svojim kompom, razne price se razviju, uz te neverovatne kolicine kafe..
Dotaknemo se i religije, sto da ne?
Sad, niko nikoga ne tera da sudeluje u razgovou, ali secam se par navrata u kojima smo se dotakli te teme, a indikantivno je da su u tim razgovorima najglasniji, po pravilu, ateisti.
2. politika
Opet, sto da ne? Posebno ako se zalomi da je, npr, neki izborni ciklus, tada je to prosto neizbezno.
KAzem, uglavnom radim te tzv 'grupne tezge' sa manje-vise istom ekipom, ponavljam, najvise i jesam radio za jednu firmu te su tamo ljudi mahom zaposleni, ima samo nas par 'tezgarosa' koje zovu kada smo im potrebni.
Nije tabu tema, mada primecujem da nekim ljudima i nije prijatna, te ne insistiram nikada da dublje zalazim u tu pricu, a i smatram je uzaludnom raspravom, no ponavljam, posle sati & sati za kompom, teme se prosto razvijaju same od sebe..
Opet, indikativna stvar, bas radikali su ili nevoljni za tu pricu ili najglasniji. Ldpovci su obavezno glasni... mada nisam sreo puno radikala, ali nekako se uvek zalomi bar jedan.
3. seksualna orijentacija
Tu se vise teorijski raspravlja, jer, k'o sto Renoir genijalno rece 'svi su, jel, str8' i ta tema uvek ide u pravcu 'ko odobrava, ko ne odobrava', znaci prosecna prica, nista specijalno, ostaje u domenu apstraktnog i to je jos i najveci tabu, onako duboko u ljudima, primecujem.
To je akcija 'sta mislite o homosexualnosti', da tako kazem, ne ulazi se u privatnu, licnu sexualnost, po mom dosadasnjem iskustvu.
4. zarada
Takav mi je posao da niko bas i ne krije, posebno od nas tezgarosa ali zaposlene liccno nikada nisam pitao kolika im je plata, niti je bilo ko mene direktno pitao koliki mi je honorar, mada se to u principu zna.
Ali je, od navedenih stvari, svakako najredja tema.