- 11 Nov 2007, 23:51
@ 2Q2Bstr8, ne znam cim se bavis u zivotu, ili bi bilo vaznije u kom se krugu ljudi kreces! Za ovih 25god sam sreo jako puno ljudi! Neskolovanih, prosjaka, fizickih radnika, profesora, intelektualaca, dusevno obolelih... Skola je najmanji kriterijum po kojem treba neko da se rangira ukoliko taj kriterijum nije bitan za nesto strucno ili vezano za posao!
Drustvo u kome smo moze da nam da mnogo ili malo nezavisno od skolovanosti onih koji ga cine! Lepo se osecam sa ljudima koji su manjeg obrazovanja koji su neposredniju, bliskiji, lepo se osecam sa ljudima koji nemaju posao od 7 do 15h jer su prosli mnogo vise, PS. opet kvalitetnije se ispricam sa ljudima koji su procitali nesto, najprofesionalnije budem upucen s ljudima od prakse nevezano za skolu itd, itd...
Sto se tice arogancije definise bar u mom sistemu vredosti kao odstupanje od elementarnog postovanja sagovornika i osnovne otvorenosti,a temelji se na osecanju nadmoci nad sagovornikom! Za mene je losa osobina!
Specifican nacin komunikacije sadrzi vec pomenutu aroganciju, nedodirljivost, u slucaju da se nekakva i ostvari kurtoazno obracanje bez udubljivanja u pricu, neizlazenje u susret sagovorniku koji mozda nema toliko znanje o temi o kojoj se prica, hvatanje i isticanje gresaka samo radi isticanja suprotnosti ne radi konstruktivne kritike, a istovremeno se ne racuna na rupe su sopstvenom znanju o nekim drugim stvarima itd, itd...
Sve to se jako cesto srece i to mahom kod obrazovanijih ljudi! Zato im prilazim s oprezom!
Obrazovan covek, a ne samo suvoparan znalac nikad nece dozvoliti sebi ovako nesto vec ce nastojati da sagovornik u drustvu, poslu, faxu.... ukoliko gresi nadopuni znanje ili promeni stav!
Ukoliko prelazi preko toga jos samo je jedan kultur snob!
PS. Ambicija nije vrlina, nego privilegija!