Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By ::fy::
Savet Univerziteta u Beogradu usvojio je većinom glasova novi Statut Univerziteta. Najvažnije novine predviđene ovim Statutom su:

1) studije moraju da se završe najduže duplo od godina trajanja studija (ova novina će se odnositi i na upravo upisane studente);

2) studenti neće imati pravo prenošenja ispita u narednu godinu studija ukoliko žele da zadrže status budžetskih studenata;

3) uvodi se sistem bodova;

4) svi ispiti (osim jezika) su jednosemestralni sa dosta predispitnih obaveza i vežbi;

5) uvodi se sistem modularne nastave, u kojoj je predmet sastavljen iz nekoliko modula koje će studenti polagati zasebno i davati deo po deo ispita;

6) zabranjeno je političko organizovanje na fakultetima (što je bila najveća zamerka na ovaj Statut, ali primedbe nisu usvojene).
By Simor
A kada će lustracija na Univerzitetu u Beogradu? Mislim, lepo je što pooštravaju uslove studiranja, ali ko će ih sprovoditi u delo? Miloševićev i Šešeljev kadar?
Korisnikov avatar
By Delete
Kod nas su poostreni kriterijumi jos prosle god., pa sam morala da promenim fax. U principu, to se uvodi da bi pojedinci na laksi nacin (ilegalno) zgrtali novac od studenata.
Korisnikov avatar
By Nestao
Kako funkcionise to sa sistemom bodovanja?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by ForeverYoung
Savet Univerziteta u Beogradu usvojio je većinom glasova novi Statut Univerziteta. Najvažnije novine predviđene ovim Statutom su:

1) studije moraju da se završe najduže duplo od godina trajanja studija (ova novina će se odnositi i na upravo upisane studente);
Odlichno.
2) studenti neće imati pravo prenošenja ispita u narednu godinu studija ukoliko žele da zadrže status budžetskih studenata;

4) svi ispiti (osim jezika) su jednosemestralni sa dosta predispitnih obaveza i vežbi;
Sranje, prolivchina.
Gde je tu revizija nastavnih planova i programa kao i adaptacija udzbenika istim?

Ako neko ima 11 ispita po godini (jednosemestralnih) a od toga su 9 usmeno-pismeni (dakle pismeni deo sa vezbi je uslov da bi se izaslo na usmeni gde se ispituje gradivo s predavanja) kako gospoda planiraju da pored ogromnih+zastarelih knjizurina neko zapravo i ochisti godinu a da nije frik prve vrste (kapacitet) ili frik druge vrste (have no life).
5) uvodi se sistem modularne nastave, u kojoj je predmet sastavljen iz nekoliko modula koje će studenti polagati zasebno i davati deo po deo ispita;
A kad se sve to nagura u istu nedelju iz pet predmeta zdravorazumski neshto ostane za ispitni rok. Ali ne lezi vrazhe, ako nisi polizhio nijedan od 3 kolokvijuma morash dati tri testa da bi polozhio ispit. Da li je potrebno spomenuti da je fizicki nemoguce ako se sprema josh neshto pored toga dati sve testove u jednom roku nego se to razvlachi posle.
6) zabranjeno je političko organizovanje na fakultetima (što je bila najveća zamerka na ovaj Statut, ali primedbe nisu usvojene).
sta li ce gospoda pravnici sad da rade, ja ne znam... harikiri? :P
By Simor
Unic0rne, honey, upravo si dobio mesto ministra prosvete u mojoj vladi! ;)
By fencysmurf
prvo, na ovom univerzitetu jos vlada paternalisticko-socijalisticki mentalitet po kojem se milost oktroise studentariji.

drugo, em sto su paternalisti i ocajni zas socijalistickim samoupravljanjem, oni su i pod nekom trip-iluzijom da se u Srbiji studira na pravim fakultetima koji su ustanju da pruze osnovne uslove studiranja studentima.

trece , iz nepoznatih su razloga pod opasnom su iluzijom da imaju moralni autoritet nad studentima iz kojeg proizilazi vecina ostalog. Da li je pomenuta lustracija ? Gomila Milosevicevih naucnika, ako nisu milosevicevci onda su gomila misheva koji su uplaseni za svoju profesorsku sinekuru isla toliko nisko da je potpisivala i Ugovore po Zakonu o Univerzitetu, ono malo postenog sveta koje se ugledom , cascu i polozajem borilo protiv Rezima ... marginalizovano , nema ga...

cetvrto, jeste li primetili neku tacku o tome kako ce se sada promeniti i odnos profesora prema radu studentima i sl? Tu mislim na redovno i celovremeno drzanje predavanja, vezbi i konsultacija. Za pocetak.

peto, videste li nesto o poboljsanju uslova studiranja sa posebnim osvrtom na laksu dostupnost a. literature i udzbenika na maternjem jeziku i b. osnovnog didaktickog materijala studentima?

setsto, videste li nesto o tome kako se Univerzitet obavezuje da izvrsi reviziju - u smislu modernizacije - udzbenika i kurikuluma kako se i dalje ne bi ucilo iz knjiga sovjetske akademije drustvenih nauka te knjiga koji imaju ozbiljnu antihumanisticku osnovu? Da li su uspostavili neke osnove za odlucivanje sta se moze, a sta ne nazvati i primenjivati kao udzbenik na Univerzitetu

sedmo...

mumificirana i autisticka , samozadovoljna bezrepa stoka ...

ja se izvinjavam. u Komandi ima samo "PRESS"...

:jbg:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
na NS univerzitetu ovakva promena statuta još nije donešena, ali je ostavljeno pojedinim fakultetima da se organizuju kako žele. s te strane, imam veliku sreću da studiram na fakultetu koju vodi naprednjački kadar, tako da su kod nas ovakve i slične promene donešene još 2002. godine. svake godine se sistem sve više usavršava, tako da su već prošlogodišnji studenti imali skraćenja i velike parcijale. doduše još uvek mogu da prenose ispite i mislim da nije skroz uveden ECTS sistem, mada postoje određene ekvivalencije.

e sad, i pored svega toga, studenti su se još više ulenjili. valjda po onoj "ne možete vi toliko da spustite kriterijume koliko mi možemo da ništa ne radimo". tako da su na mala vrata uveli bezuslovan upis četvrte (pre je bilo samo za petu), pošto od nas 150, svega se 20-ak ljudi upiše tri smera, pa nema dovoljno ni da se formira jedna studentska grupa.

u svakom slučaju, slažem se - ovakve reforme nemaju smisla ako se ne sprovode planski. a do sada je dosta toga urađeno na brzinu i pod pritiskom.
By Ulix
Originally posted by unic0rn

Sranje, prolivchina.
Gde je tu revizija nastavnih planova i programa kao i adaptacija udzbenika istim?
Evo kako to u praksi izgleda: anatomija se od trosemestralnog skrati na dvosemestralni predmet (uslov: ciscenje godine), udzbenici su isti naravno kao i ranije, nikome ne pada napamet da nesto izbaci, iako imamo semestar manje da je naucimo. Sta se na kraju dogodi? Generacija se prepolovi, jer je prakticno nemoguce nauciti anatomiju za tako kratko vreme, a od onih "srecnika" koji su presli u drugu, bar polovina nema pojma anatomiju jer su je zaboravili iste sekunde kad su je polozili.

Jebala ih reforma. :alexis:
By Lemur
Nemoj jos da zaboravis da je biohemija smanjena na 1 semestar i koju nedelju, kao i epidemiologija na jedan semestar. Gradivo nepromenjeno!

Mislim da ne treba osudjivati reformu, treba samo biti strpljiv. Docice to sve na svoje mesto. Po planu nas sistem bi trebao da bude usaglasen sa Bolonjska deklaracijom do 2010.
By Ulix
Originally posted by Lemur
Nemoj jos da zaboravis da je biohemija smanjena na 1 semestar i koju nedelju, kao i epidemiologija na jedan semestar. Gradivo nepromenjeno!
To sta su napravili sa biohemijom je travestija svoje vrste. Toliko velik predmet je sveden na jedan semestar, tako da je polovina generacije spremna da izvrsi samoubistvo jer, na primer, celokupan katabolizam i anabolizam aminokiselina slusaju na jednom predavanju (a kolege znaju koliko je to ogromna i teska oblast).
Mislim da ne treba osudjivati reformu, treba samo biti strpljiv. Docice to sve na svoje mesto. Po planu nas sistem bi trebao da bude usaglasen sa Bolonjska deklaracijom do 2010.
Treba je osudjivati jer ocigledno da oni koji je sprovode ne znaju sta hoce. Uopste me ne zanima sto ce buducim generacijama biti bolje, jer meni nije. Sta smo mi, prvi macici koji se bacaju u vodu?
E nece moci. :oklagija:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ja kad sam gledao taj vaš program hvatala me jeza. Svi predmeti su nekako istumbani, niđšta nije u pravom smislu reči ukinuto, samo je prevedeno u neke izborne gluposti i predmete koji opterećuju i oduzimaju vreme od bitnih stvari.

Sve ovo što se dešava je samo kozmetika, a od suštinske reforme nema ništa dokle god su ovi metuzalemi na nekim pozicijama.
Ulix
Ovaj, mislim da vam se već dešava.
By Ulix
Originally posted by Kiborg
Ja kad sam gledao taj vaš program hvatala me jeza. Svi predmeti su nekako istumbani, niđšta nije u pravom smislu reči ukinuto, samo je prevedeno u neke izborne gluposti i predmete koji opterećuju i oduzimaju vreme od bitnih stvari.

Sve ovo što se dešava je samo kozmetika, a od suštinske reforme nema ništa dokle god su ovi metuzalemi na nekim pozicijama.
Jedna asistentkinja na mikrobiologiji nam je rekla ovako: bog neka vam je na pomoci, da zavrsite drugu godinu, a u trecoj vam svejedno nema spasa. :rida:

Tacno tako. Opterecuju nas glupostima, to premestanje predmeta nicemu ne vodi, nije moguce nauciti bilo sta kad sve moramo da radimo po malo, tek da prodjemo... Mene hvata jeza jer sutra treba tako nedoucen da petljam sa tudjim zivotima. :molise:
Ulix
Ovaj, mislim da vam se već dešava.
Poblenavio sam od mikrobiologije pa sam u mometu pomislio kako mi, studenti, nesto mozemo da promenimo. Oh silly me. :farewell:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Da, meni je to super shto se tiche fakulteta tipa medicina, veterina, zubari i recimo farmaceuti...

kako se to otaljava, placaju se ispiti i slicno. a neko sutra treba nekog da lechi, ne daj bolje da raspori...
Korisnikov avatar
By blenta
i ovi pre vas su priucheni i ne samo da tje biti lekari neg i profani jer vlada nepotizam i ostali vidovi protekcije
pa kad oni mogu biti nestrucni svi pre vas
mozete i vi
who cares anyway :bubblegum:
mali info
od prosle godine iran(da iran)
je prestao da priznaje bgd medicinu :seronjo:
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG

Da se fakulteti odreknu silnih obnova godina? Pa sine oni tu zgrcu najvise kinte.
Ajd da vidimo i to cudo. Inace odavno sam govorio da fakultete treba skinuti sa spiska budzetskih korisnika pa neka se sami izdrzavaju.
Korisnikov avatar
By BlueUnion
Originally posted by unic0rn
Da, meni je to super shto se tiche fakulteta tipa medicina, veterina, zubari i recimo farmaceuti...

kako se to otaljava, placaju se ispiti i slicno. a neko sutra treba nekog da lechi, ne daj bolje da raspori...
Од промене управе 2000. године, фармација више није ни близу врха леденог брега када је корупција у питању. :oskar:

А увек ће бити људи који по протекцији завршавају факултете, па чак и медицински! Ево најсвежији пример је мој друг из разреда у средњој. Мајка је професор на универзитету у граду А. И пошто је син на лепе очи и средњу завршио, мајка га упише на свој факултет (по професији) у граду Б. Он је сада редован студент који ће фино упиасти 5. годину студија, а при том но'н-стоп је у граду А, и билдује (то му је де факто животна жеља и професија) и "блеји" по кафићима.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Simor
A kada će lustracija na Univerzitetu u Beogradu? Mislim, lepo je što pooštravaju uslove studiranja, ali ko će ih sprovoditi u delo? Miloševićev i Šešeljev kadar?
Osecam da Ljusic jedva ceka. :D

Da, pronasli su nacin da zauzdaju studente :up: ali ko ce zauzdati profesore?:lizalica:
Korisnikov avatar
By marvuk

ad 1) :up: ovo je po meni ok jer onaj ko zaista želi da studira, neće mu predstavljati problem naročiti da završi studije u roku ili eventualno da omane koju godinu s obzirom na specifičnosti pojedinih fakulteta tj. težine odredjenih predmeta;

ad 2) :down: ne slažem se u potpunosti s obzirom na vreme kada je doneta ova odluka jer će onda verujem samo mali broj studenata moći da upiše sledeću godinu jer napominjem ponovo da postoje specifičnosti pojedinih fakulteta gde studenti jedva dodju do uslova a kamoli do čišćenja godine. Kada bih se osvrnuo na svoju školu i ovu odluku, mogao bih da se složim u potpunosti;

ad 3) :up: it's ok with me;

ad 4) :up: sve što podrazumeva aktivno i zanimljivo učešće u onome što me zaista interesuje dobija moju potpunu podršku. Mislim da mogu to da kažem jer sam od jutra do sutra u školi a pojedini profesori i asistenti su se zaista potrudili da predavanja i naročito vežbe budu jako interesantni i da nam hteli-ne hteli privuku pažnju;

ad 5) :up: sve što podrazumeva parcijalno davanje ispita naročito obimnih, naročito podržavam jer knjige od po 700 ili 1000 strana ili ispiti za koje je potrebno spremiti dve ili više knjiga zahtevaju mesec dana najmanje učenja po 8 i više sati dnevno a to je stvarno previše i iscrpljujuće. Kada pogledamo da je to samo jedan ispit a ispitni rokovi su ograničeni i s obzirom na prethodne odluke, gde su onda ostali ispiti - to je Sizifov posao;

ad 6) :up: što se tiče političkog udruživanja mogu samo sa svoje strane da kažem da podržavam ovu odluku jer ja ne volim politiku i smatram da ne sme da je bude na mom faksu, tako da se ogradjujem.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!