Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Za sve vas koji me znaju, za one koji mogu zakljuciti bilo sta o meni iz postova... malo pitanje:
STA?
Ne znam, jos imam vremena, ali hvata me frka, velika frka, ogromna frka, nesnosna frka, uzasna frka, a,da, i nesredjenost.
velika nesredjenost, ogromna nesredjenost, nesnosna nesredjenost, uzasna nesredjenost...

:sniff: :sniff: :sniff:
:vruce: :vruce: :vruce:
:neznam: :neznam: :neznam:
:( :( :(
:puzzle: :puzzle: :puzzle: :puzzle: :puzzle: :puzzle: :puzzle: :puzzle:
:lood:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Sta te zanima?
U cemu se pronalazis?
U cemu si uspesna?
:)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by the1whowished
Za sve vas koji me znaju, za one koji mogu zakljuciti bilo sta o meni iz postova... malo pitanje:
STA?
Ne znam, jos imam vremena, ali hvata me frka, velika frka, ogromna frka, nesnosna frka, uzasna frka, a,da, i nesredjenost.
velika nesredjenost, ogromna nesredjenost, nesnosna nesredjenost, uzasna nesredjenost...
Pa baš ne znam puno o tebi, sem da ne voliš striktan raspored ?asova i dugotrajan školski dan, dakle nikako biologiju u Beogradu... a to ne bih ni ikome drugome preporu?io...
Dakle, evo nekoliko pitanja koja bi trebalo koliko toliko da te dovedu na neki put:
Koji fakulteti postoje u ?a?ku (kao najbliži)? Ili planiraš da živiš u Beogradu ili Novom Sadu dok studiraš? Da li imaš kod koga da živiš / novca da pla?aš stan/sobu?
Kolika je školarina na odredjenom fakultetu i da li možeš da je pla?aš nekoliko godina (koliko fakultet traje ili ako predješ na samofinansiraju?e)?
Ukoliko ne udješ u broj studenata predvidjen budžetom, da li pristaješ da pla?aš studije za ono što oni nude, onoliko godina koliko fakultet traje?
Da li su na tom fakultetu stvarno predavanja ili vežbe obavezni ili neobavezni? (pošto ne voliš da sediš na ?asovima) To treba da se raspitaš kod trenutnih studenata.
Koliko ima teških profesora i predmeta i da li smatraš da možeš da se dovoljno prilagodiš da položiš te ispite (pošto znam da si bundžija)?
Da li fakultet stvarno pruža neke uslove da kad jednom diplomiraš ne kažeš da si samo "do your jail time"? (kao mi biolozi)
Da li fakultet ima svoj kampus ili treba da tr?iš levo desno po celom gradu (kao mi biolozi)?
Kolika je prolaznost ljudi na drugu i tre?u godinu? Ukoliko može da se prenese nekoliko teških ispita, ljudi znaju da se zaglave na drugoj a ne prvoj godini po nekoliko godina (kao mi biolozi).
Kada jednom diplomiraš, da li misliš da ?eš mo?i da nadješ posao koji te zanima u struci (izlišno je i spominjati nas biologe...)
Naravno, da li te odredjeni fakultet uopšte interesuje svojom tematikom? Da li možeš da položiš prijemni ispit koji je kroz par nedelja? da li na fakultetu postoje eliminacioni ispiti iz nestru?nih predmeta koji tebi nikako ne idu? (mi biolozi na prvoj godini recimo imamo dve teške hemije i jednu tešku fiziku - tj. ako ti neki od ova dva predmeta ne ide, propišta?eš maj?ino mleko dok ih položiš...)
Korisnikov avatar
By PhazeM
Ako si u fazonu "lezi lebu da te jedem" upisi megatrend ili neki drugi menadzmentski tra-la-lalala "fakultet". :nokti:
Ako volis prirodne nauke, a hoces nesto u cacku, imas tehnicki fax koji se brzo zavrsava a prati trziste i ima popularne smerove. :iskusenje: A opet mozes da odes kod nekog psihologa na prof. orijentaciju
Korisnikov avatar
By Dina
Ja te ne znam, verovatno tu ima mnogo pitanja (poput ovih koje je Jukie postavio)... ali kada bih ja ponovo zivela jedino sto bi me opredeljivalo bi bilo - da upisem ono sto volim... Meni to niko nije rekao nego sam nesto slusala savete kao da budem prakticna, to je bolje za posao, novac itd itd... i ceo zivot nezadovoljna - to mi nisu spomenuli. Posle sam se ja vratila na fakultet koji volim, ali bolje da sam od pocetka slusala sebe. Tako da ako postoji nesto sto volis ili ti lezi, imas smisla, mislim (bar po mom iskustvu) da se neces pokajati da to studiras, ili bar sto slicnije tome.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Hipatija
Ja te ne znam, verovatno tu ima mnogo pitanja (poput ovih koje je Jukie postavio)... ali kada bih ja ponovo zivela jedino sto bi me opredeljivalo bi bilo - da upisem ono sto volim...
Kad bih ja ponovo živeo nagovorio bih sebe da volim i neke druge stvari - recimo radio bih zadatke iz matematike u školi, pa bih se upisao da budem profesor matematike, koje ipak traže (za razliku od biologa).
Tako da ako postoji nesto sto volis ili ti lezi, imas smisla, mislim (bar po mom iskustvu) da se neces pokajati da to studiras, ili bar sto slicnije tome.
sem biologije, naravno. Tu je bolje da odeš u prvi IPS i kupiš kamaru enciklopedija i do mile volje ?itaš u slobodnom vremenu kad završiš posao... da ne bi posle imala previše slobodnog vremena npr 24/7.
Korisnikov avatar
By Dina
Jukie,

Pa to ispade sta god da ucinis kajaces se... ;) Sem ako The1whowished voli nesto sto je ujedno i isplativo... Ja ipak mislim da covek ako za nesto ima smisla naci ce nacin i da kroz to i zaradi, a ako mu nesto ne lezi bice uvek prosecan a znace da je u necemu drugom mogao biti puno bolji... i to ce ga ciniti nezadovoljnim... Ipak se na poslu provodi veliki deo dana, mada stoji i to sto ti kazes da bi moglo da se desi i da ne provodi uopste...
Korisnikov avatar
By NegativE
auc, pa ti to o upisu ove godine ?!
pa pazi, ne znam shta da ti kazem... i ja ove godine upisujem fax. Ne bih da te obeshrabrim, ali svi koji su planirali da upisu neki jaci i ozbiljniji fax, ne da su odavno znali da ce toj, vec su odavno poceli i sa pripremama...ja recimo imam predavanja iz biologije vec punih 6 meseci i neverovatno je koliko mnogo ima da se uci {bar za moj fax} :hail:
mada, iako sam sve to preshao i posle svake oblasti radio testove, one koje sam radio pre par meseci sada slabo znam, tako da u junu sledi rezime koji je i najvazniji...
shto se drugog predmeta tice, a to je hemija u mom slucaju, tu ziv nisam...ne spremam se, a nisam ni pola preshao...jedina stvar u koju se uzdam je katastrofa profesorka koju sam imao u gimnaziji i to da hemiju zaista znam...e sad, kako ce to na kraju ispasti nisam siguran, tako da to moram hitno da ubrzam...

Sa aspekta konkurencije i prijemnog ispita, a u skladu sa tvojom neodlucnoscu, iskreno, ali najiskrenije da ti kazem, sad vishe i nemash puno izbora...odma otpishi medicinu, stomatologiju, faramaciju, arhitekturu i sl. jer je prijemni katastrofa a uz to, ako u nekoj varijanti uspes da ga spremis i polozis sa nekim manjim brojem bodova, tesko da ces upasti zbog konkurencije...{ osim ako nisi vanserijski genije, no, ipak, niko se naucen nije rodio...shta znam, ako bi uspela da predjes sve one knjige samo iz bilogije npr. , sada u junu, svaka cast }
Za ove komercijala faxove je OK...ja imam jednu drugaricu koja tek sada pocinje da sprema prijemni za ekonomiju i bice valjda ok, ako nishta, upasce na samofinansirajuce...
I naravno, na kraju, ostaju oni faxovi koji su prazni i za koje namsh frke...tu upadash sigurno sa minimum ucenja ali mislim da to nije nikome cilj, osim za slucaj nuzde :grom: { ili ako zarko ne zeli npr.sumarstvo :) }
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by NegativE
Ne bih da te obeshrabrim, ali svi koji su planirali da upisu neki jaci i ozbiljniji fax, ne da su odavno znali da ce toj, vec su odavno poceli i sa pripremama...ja recimo imam predavanja iz biologije vec punih 6 meseci i neverovatno je koliko mnogo ima da se uci

ako bi uspela da predjes sve one knjige samo iz bilogije npr. , sada u junu, svaka cast
Ja sam spremao biologiju od po?etka drugog polugodišta, dan i no? sam vukao svih šest* knjiga sa sobom i ?itao na odmoru, na ?asu, kod ku?e, u GSBu... I drugi su to isto radili sa svojim predmetima, ali ja sam se odlu?io tek na polugodištu, oni još u septembru-oktobru. Ljudi su došli prvi dan u ?etvrtoj godini i po?eli da izjavljuju koje ?e predmete spremati za koji fakultet...
* mi smo sem klot biologije imali i predmet "odabrana poglavlja biologije" na 3. i 4. godini.

Ali... Koleginica koja je imala najve?i broj poena na našoj rang-listi je ona koja je pauzirala godinu i za to vreme stvarno dobro nau?ila predmet... sada je asistent na fakultetu
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ukratko:
samofinansiranje ne bi bilo problem,
planiram Beograd, ali ni NS nije iskljucen (sve zavisi od druge osobe, ne od mene),
gde bih imala gde da zivim...TEF ili Agronomski u Cacku ne dolaze u obzir, kao ni trendy privatni fakulteti.
A evo i mojih zelja:

- istorija umetnosti
- filozofija
- knjizevnost
- engleski

I, ako nesto znacvi, i zelja mojih roditelja:
- masinstvo
- ekonomija
- prava
- (eventualno...) zurnalistika
Uz to i da kazem da ja nisam na casovima BIOLOGIJE, fizike, geografije i matematike.A nista poput toga ne bih imala na faksu...Uz to, kada sam zagrejana za nesto- opasno sam zagrejana, i duze vremena sam zagrejana. :D
Korisnikov avatar
By Marble
Draga moja,

Rekoh ti prosli put kad smo se videli, recicu ti i sad. Od cetiri fakulteta koja si ti nabrojala, najprofitabilniji je filoloski, i to na prvom mestu engleski, pa knjizevnost.

Istorija umetnosti i filozofija.... ako planiras da zivis od onoga sto si studirala - ovo nije dobra opcija. Osim ako ti je zivotni san da budesh profesorica filozofije u srednjoj shkoli... ili ako imas dovoljno kesha da sutra, pekosutra, sama otvorish hit galeriju u Bg, naravno.
I opet, problem - na filoloskom neka buducnost ali jako velika guzva i manja prolaznost na prijemnom, na filozofskom (fakultet za dushu tvoju...) nema 'leba ali upishesh samo tako.....

Masinstvo, ekonomija i prava su nekreativne i dosadne papiroloske stvari koje samim tim nisu za tebe. Zurnalistikom pak mozes da se bavis kad hoces, i bez cetiri godine provedene na FPN.

Ma sta ja serem, radi onako kako zelish, i upishi ono shto volish i shto te zaista i iznutra zanima. Tako cesh ipak biti najsrecnija....

:alexis:
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Ekonomija nije nekreativna i papirologija. Neki smerovi su nauka, pa radis kao konsultant ili istrazivac, a neki cist zanat. Od ekonomije se zivi, moze se zaposliti u struci, promeniti firma, zaraditi OK plata. Mora da se zna matematika, da se ima malo analitickog duha i da budes spemna da nabiflacis neke od ispita, tipa politicka ekonomija, ekonomika preduzeca, planiranje, marketing i fiskalna ekonomija. Svi ostali ispiti mogu da se spreme za 10 dana rada. Na pocetku ti kazu da li su vezbe obavezne ili ne. Smer za marketing ti moze otvoriti dosta prostora ako si kreativna, smer za racunovodstvo samostalni biznis, statistika i inforamtika te vode u konsalting i institute, bankarstvo u banke i druge finansijske institucije.
Mozd ce zvucati banalno, ali treba da se zavrsi nesto od cega ces sutra da zivis i da budes finansijski samostalna.
Filoloski i filozofski fakultet su ok, zanimljivi, izazov. Ali izuzev prevodilaca, ko stvarno ima sansu da uspe i zivi od svog posla? Na psihologiju se svakako tesko upisati, na engleski takodje, italijanski...
NO, naravno, ti znas koje su tvoje primarne zelje. Sledi njih i donesi odluku sama, sa sve posledicama koje idu ako napravis pogresan izbor.
Korisnikov avatar
By Marble
Originally posted by Glorfindel
Ekonomija nije nekreativna i papirologija. Neki smerovi su nauka, pa radis kao konsultant ili istrazivac, a neki cist zanat. Od ekonomije se zivi, moze se zaposliti u struci, promeniti firma, zaraditi OK plata. Mora da se zna matematika, da se ima malo analitickog duha i da budes spemna da nabiflacis neke od ispita, tipa politicka ekonomija, ekonomika preduzeca, planiranje, marketing i fiskalna ekonomija. Svi ostali ispiti mogu da se spreme za 10 dana rada. Na pocetku ti kazu da li su vezbe obavezne ili ne. Smer za marketing ti moze otvoriti dosta prostora ako si kreativna, smer za racunovodstvo samostalni biznis, statistika i inforamtika te vode u konsalting i institute, bankarstvo u banke i druge finansijske institucije.
Mozd ce zvucati banalno, ali treba da se zavrsi nesto od cega ces sutra da zivis i da budes finansijski samostalna.
Filoloski i filozofski fakultet su ok, zanimljivi, izazov. Ali izuzev prevodilaca, ko stvarno ima sansu da uspe i zivi od svog posla? Na psihologiju se svakako tesko upisati, na engleski takodje, italijanski...
NO, naravno, ti znas koje su tvoje primarne zelje. Sledi njih i donesi odluku sama, sa sve posledicama koje idu ako napravis pogresan izbor.
Oprosti, ekonomija je za mene jako dosadna, celog veka si samo sa nekim rachunima, profakturama, ivoice-ima, sheet-deal-ovima, brojkama, potrazivanjima, rashodima, fondovima, kalkulacijama.... ; ali tacan je deo o relativnoj finansijskoj sigurnosti kasnije. Jednostavno kazem da to bash nije aspirativno za The1. That's all!
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ukratko:
samofinansiranje ne bi bilo problem,
planiram Beograd, ali ni NS nije iskljucen (sve zavisi od druge osobe, ne od mene),
gde bih imala gde da zivim...TEF ili Agronomski u Cacku ne dolaze u obzir, kao ni trendy privatni fakulteti.
A evo i mojih zelja:

- istorija umetnosti
- filozofija
- knjizevnost
- engleski

I, ako nesto znacvi, i zelja mojih roditelja:
- masinstvo
- ekonomija
- prava
- (eventualno...) zurnalistika
Uz to i da kazem da ja nisam na casovima BIOLOGIJE, fizike, geografije i matematike.A nista poput toga ne bih imala na faksu...Uz to, kada sam zagrejana za nesto- opasno sam zagrejana, i duze vremena sam zagrejana. :D
istorija umetnosti - vrlo neisplativo, moja keva je to zavrsila i radi kao bibliotekar :zid: , njene ex koleginice se bave svime samo ne tim, sem jedne...

filozofija - ja stvarno ne znam sta ces sa tim u zivotu? to moze i u slobodno vreme :)

knjizevnost - osh budesh profesorica? mdaj :)

engleski - to je josh i ok i mozes super da se snadjesh pa chak i ovde...

masinstvo - ni ne pomisljaj
ekonomija/prava - ako bash morash al nisi taj tip osobe :)
zurnalistika, eto to mozes s onom knjizevnoscu :D
By Бреее!!!
nema pravog saveta ... ja sam jedno ucio, drugo radio ... :)

pokusaj da odaberes ono cime ces se baviti ili ono sto bi zelela da ti bude zivotni poziv !!! :alikako: :neznam:

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by unic0rnknjizevnost - osh budesh profesorica? mdaj :)
Hmmm... pa mislim da bi the1whowished bila vrlo zanimljiva profesorka filozofije ili književnosti (ili ?ega god). Pogotovo za djake kao što je ona sama, pošto zna na koji na?in o ne?emu razmišljaju i zna u kome pravcu da ih gurne. Ja sam probao da predajem takvim djacima i nije mi išlo jer smo dijametralno suprotni.
A bilo bi i dobro imati je sa svoje strane stola u zbornici kada krene polemika sa onim konzervativnima što sede na suprotnom za?elju :meduza:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by jukie
Hmmm... pa mislim da bi the1whowished bila vrlo zanimljiva profesorka filozofije ili književnosti (ili ?ega god). Pogotovo za djake kao što je ona sama, pošto zna na koji na?in o ne?emu razmišljaju i zna u kome pravcu da ih gurne. Ja sam probao da predajem takvim djacima i nije mi išlo jer smo dijametralno suprotni.
A bilo bi i dobro imati je sa svoje strane stola u zbornici kada krene polemika sa onim konzervativnima što sede na suprotnom za?elju :meduza:
Pa, da razocaram neke od ovdeprisutnih...da, nalazim sebe u prosveti.
zasto?Zato sto volim decu (mada to,naravno,ne bi bila deca, vec licnosti u razvoju), i zato sto sam videla njih gomilu kako propadaju zbog istih tih profesora koji su zaboli nos ili u svojih par tomova iz kojih diktiranjum ili ok predaju ali nemaju ono sto je potrebno za profesorski poziv.
A da ne napominjem da su me profesorke likovnog, filozofije i engleskog vec proglasile za njihovu naslednicu.A predmeti poput likovnog, filozofije, engleskog, srpskog...-upravo to i dozvoljavaju.
Dakle,DA,zelim da budem profesor. Ali ni to u danasnje vreme nije lako, svesna sam toga...
By B reddie
e, ovako, ja ti toplo preporucujem da ne upises NISTA od cega neces moci da zivis tj. zaradis pare i tako sebi placas sve sto zelis vec....
kao jedan veteran s istorije umetnosti, nadam se da neces krenuti ovim putem, jer moja iskustva govore sledece: na faxu te niko nista ne pita, profesore boli dupe za studente, jedva odrade i sta moraju, ispiti s preteski, iako bi tebe kacila ona bolonjska reforma, pa to i nije tako strasno.. mucis se sa profama, ima puno kvazi fensera, ma sama skola je potpuno sranje. sve sto tamo naucis, mozes i sama. kad naidjes na pristojnog profesora, koji je uz to i covek, treba da slavis... i kad se izdrkas tako 4-5 ili najverovatnije vise godina, prosek studija je 8 god, nemas sta da radis, ili i ako imas, to se placa taman toliko, da imas za zvake...
eto.
jedina dobra stvar-ima dosta slatkih devojcica... ali mozes da dodjes i da ih cekiras i ako ne studiras tu...
lm, istorija umetnosti-NO NO.
zanemati interesovanja i gledaj na profit.:bundeva:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Slažem se u potpunosti s B reddie što se ti?e istorije umetnosti. Ali baš.

Ne sastoji se život samo od efemernih, propadljivih stvari, ali ipak evo ti jedan citat iz romana Neila Bartletta (imamo njegovu biografiju na sajtu):

"Money is the most important thing."
Korisnikov avatar
By unic0rn
Pa, da razocaram neke od ovdeprisutnih...da, nalazim sebe u prosveti.
zasto?Zato sto volim decu (mada to,naravno,ne bi bila deca, vec licnosti u razvoju), i zato sto sam videla njih gomilu kako propadaju zbog istih tih profesora koji su zaboli nos ili u svojih par tomova iz kojih diktiranjum ili ok predaju ali nemaju ono sto je potrebno za profesorski poziv.
A da ne napominjem da su me profesorke likovnog, filozofije i engleskog vec proglasile za njihovu naslednicu.A predmeti poput likovnog, filozofije, engleskog, srpskog...-upravo to i dozvoljavaju.
Dakle,DA,zelim da budem profesor. Ali ni to u danasnje vreme nije lako, svesna sam toga...
Ovako, da se razumemo nemam ja nista protiv toga biti profesor, vrlo plemenito zanimanje i jedno od krucijalnih za drustvo.

ALI

i sama znas kao i svi mi kolicna je plata, a sta dobijas uz nju zauzvrat za svoj rad: gomilu kretena koji te podjebavaju tokom celog radnog staza, kolege na poslu koji su takodje svi nevidjeni kreteni (chast izuzecima), i sve je to lepo, u pocetku imash entuzijazam ali onda kroz apr godina shvatis - trudila se ti ne trudila, oni nista nece nauchiti. kapirate sta hocu da kazem... sedeti u skoli i trpeti mentalnu torturu od stotina ludih klinaca za onu crkavicu je uzas....

drugo je verovatno privatna skola, ali ne verujem da se tamo tako lako zaposljava...

necu da te odvratim ukoliko te to zanima ali dobro razmisli da li je to to sto bi radila ceo zivot...
Korisnikov avatar
By Goran Smith
:eureka: U svakom zavodu za zapošljavanje imaš profesionalnu orjentaciju, gomila testova i konacno, razgovor sa psihologom.

Ja išo sa drugaricom pre upisa faxa.
Korisnikov avatar
By jukie
Evo zajedni?kog reply-a za the1whowished i unic0rna ali se opet više svodi na reply za the1whowished (i ostale mogu?e prosvetare); ovo je sad pesimisti?ni stav, onaj ranije je bio optimisti?ni, pa da se napravi fina ravnoteža:

Zato sto volim decu (mada to,naravno,ne bi bila deca, vec licnosti u razvoju), i zato sto sam videla njih gomilu kako propadaju zbog istih tih profesora koji su zaboli nos ili u svojih par tomova iz kojih diktiranjum ili ok predaju ali nemaju ono sto je potrebno za profesorski poziv.
Evo moje li?ne anegdote: dodješ sa puno entuzijazma da radiš u školi i direktorka ti dok sr?eš školsku kafu odmah kaže da moraš da pišeš detaljne pripreme za ?as, gde ?eš na par strana pod stavkama navesti SVE što ?eš IKAKO re?i deci na tom ?asu (direktorka ?e li?no pregledati sve pripreme i povremeno dolaziti na ?asove). Ti gutneš onu kafu misle?i kako ?eš to preživeti.
Sutradan provodiš celo prepodne pišu?i tri pripreme za tri grupe ?asova koje imaš sutra poslepodne. Zašto toliko vremena? Zato što pokušavaš da provališ šta od svog tog silnog gradiva tvoji djaci ustvari treba da znaju i kako da im to predo?iš a da te belo ne gledaju.
Kad tamo, a vrlo brzo ustanoviš da onaj deo lekcije koji je stvarno važan (na bilo koji na?in) može da se predje za par minuta i da ima nekoliko redova, dok je najve?i deo gradiva iz tvoga dragog predmeta a) glup; b) dosadan/smaranje; c) nepotreban; d) toliko težak da ga TI ne znaš i da ne možeš do po?etka ?asa da ga dovoljno zapamtiš da bi mogao da ga ispri?aš djacima (primer: Krebsov ciklus) a samim tim kada pitaš djaka da ti odgovara ne?eš znati da li je nešto lupio ili nije, pa ?eš kao zadnji debil morati da gledaš u knjigu - a i dovoljno je teško da ti n-1 djaka ne?e uspeti da ga zapamti uopšte. Ustanoviš da je taj neko ko je pravio plan i program (i udžbenik) verovatno bio u tripu da treba da iz celokupne divne biologije (ili šta ti je ve? predmet) izvu?e samo one najgore, najgluplje i najdosadnije stvari, i da to servira djacima i nastavnicima kao gradivo.
Fast forward nekoliko sati i odeljenje "ludih klinaca" divlja po u?ionici i ne sluša ono što si mukotrpno pokušavao da izvu?eš kao važno; podjebavaju te kako bi ispali face; ?udom se ?ude ako im kažeš da se ne deru; nivo buke je toliki da te ona dva jadna deteta iz prve klupe koja pokušavaju nešto da zapišu ne ?uju; direktorka smatra da djake ne treba izbacivati sa ?asa; na blic kontrolne (kaznene ili ne) zaboravi jer u statutu škole piše da odredjenog dana treba da bude najviše jedan kontrolni i da moraju da se unapred zakažu; djake ionako boli uvo za ocene pošto ve?ina ve? ima 1 a znaju da ne možeš previše njih da oboriš na avgust, pogotovo ne 70 posto odeljenja...
Odlaziš u zbornicu i tamo su svi oni koji su te gnjavili i nervirali tokom tvog školovanja (ili njihove fotokopije); seljaci i prostaci; "visoke dame" sa nosom u vazduhu koje na sve gledaju sa visine; nacionalisti / šovinisti pa i homofobi; samo sada ne možeš da pobegneš sa ?asa da ih ne gledaš, niti da ih uzimaš u malim dozama od po jedne osobe na 45 minuta.
Što je najgore, meni "ona crkavica" ?ak i ne smeta jer je bolja od nezaposlenosti...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Evo zajedni?kog reply-a za the1whowished i unic0rna ali se opet više svodi na reply za the1whowished (i ostale mogu?e prosvetare); ovo je sad pesimisti?ni stav, onaj ranije je bio optimisti?ni, pa da se napravi fina ravnoteža:

Zato sto volim decu (mada to,naravno,ne bi bila deca, vec licnosti u razvoju), i zato sto sam videla njih gomilu kako propadaju zbog istih tih profesora koji su zaboli nos ili u svojih par tomova iz kojih diktiranjum ili ok predaju ali nemaju ono sto je potrebno za profesorski poziv.
Evo moje li?ne anegdote: dodješ sa puno entuzijazma da radiš u školi i direktorka ti dok sr?eš školsku kafu odmah kaže da moraš da pišeš detaljne pripreme za ?as, gde ?eš na par strana pod stavkama navesti SVE što ?eš IKAKO re?i deci na tom ?asu (direktorka ?e li?no pregledati sve pripreme i povremeno dolaziti na ?asove). Ti gutneš onu kafu misle?i kako ?eš to preživeti.
Sutradan provodiš celo prepodne pišu?i tri pripreme za tri grupe ?asova koje imaš sutra poslepodne. Zašto toliko vremena? Zato što pokušavaš da provališ šta od svog tog silnog gradiva tvoji djaci ustvari treba da znaju i kako da im to predo?iš a da te belo ne gledaju.
Kad tamo, a vrlo brzo ustanoviš da onaj deo lekcije koji je stvarno važan (na bilo koji na?in) može da se predje za par minuta i da ima nekoliko redova, dok je najve?i deo gradiva iz tvoga dragog predmeta a) glup; b) dosadan/smaranje; c) nepotreban; d) toliko težak da ga TI ne znaš i da ne možeš do po?etka ?asa da ga dovoljno zapamtiš da bi mogao da ga ispri?aš djacima (primer: Krebsov ciklus) a samim tim kada pitaš djaka da ti odgovara ne?eš znati da li je nešto lupio ili nije, pa ?eš kao zadnji debil morati da gledaš u knjigu - a i dovoljno je teško da ti n-1 djaka ne?e uspeti da ga zapamti uopšte. Ustanoviš da je taj neko ko je pravio plan i program (i udžbenik) verovatno bio u tripu da treba da iz celokupne divne biologije (ili šta ti je ve? predmet) izvu?e samo one najgore, najgluplje i najdosadnije stvari, i da to servira djacima i nastavnicima kao gradivo.
Fast forward nekoliko sati i odeljenje "ludih klinaca" divlja po u?ionici i ne sluša ono što si mukotrpno pokušavao da izvu?eš kao važno; podjebavaju te kako bi ispali face; ?udom se ?ude ako im kažeš da se ne deru; nivo buke je toliki da te ona dva jadna deteta iz prve klupe koja pokušavaju nešto da zapišu ne ?uju; direktorka smatra da djake ne treba izbacivati sa ?asa; na blic kontrolne (kaznene ili ne) zaboravi jer u statutu škole piše da odredjenog dana treba da bude najviše jedan kontrolni i da moraju da se unapred zakažu; djake ionako boli uvo za ocene pošto ve?ina ve? ima 1 a znaju da ne možeš previše njih da oboriš na avgust, pogotovo ne 70 posto odeljenja...
Odlaziš u zbornicu i tamo su svi oni koji su te gnjavili i nervirali tokom tvog školovanja (ili njihove fotokopije); seljaci i prostaci; "visoke dame" sa nosom u vazduhu koje na sve gledaju sa visine; nacionalisti / šovinisti pa i homofobi; samo sada ne možeš da pobegneš sa ?asa da ih ne gledaš, niti da ih uzimaš u malim dozama od po jedne osobe na 45 minuta.
Što je najgore, meni "ona crkavica" ?ak i ne smeta jer je bolja od nezaposlenosti...
Ja ovo mozda nisam trebala da procitam, but....
No, postoje vrlo originalni nacini za prevazilazenje takvih stvari sa ucenicima... imam divan primer iz srednje gde je profesor parazitskih bolesti, koji je vazio za jako strogog profesora, dosao da nam predaje o infekcijama. Nikad u zivotu necu zaboraviti pricu kako je neki seljak svoje jagnjice kastrirao sa dve cigle! Bolje da ne zalazim u detalje tog procesa, ali to je bilo :bljak: . Naravno, svi smo se smejali, zgrazavali, dobacivali, pa onda i sledeci cas kad smo radili razvojne cikluse parazita, pa sledeci kad su dosli na red i prvi simptomi. I onda....eh, doslo je odgovaranje.... blago onima koji su skontali da se iza zajebancije o seljacima i njihovim zivotinjama krije gradivo iz knjige, mada malo dugacije ispisano.... No, taj profesor je na kraju cetvrte godine srednje iz tri odeljenja imao 14 jedinica, neke i od samog pocetka. Sve ih je skupio i pozeleo im srecan put i svima dao dvojke. Ima nesto i u stavu profesora, kako prema ucenicima, tako i prema ostatku osoblja. Iskreno, nikada se nisam susrela sa nekim preterano briznim direktorima koji su proveravali da li se plan i program nastave ispunjavaju tacku po tacku. Bilo je samo bitno da kad dodje tromesecje imamo ocene u dnevniku, a ona mesta gde se ispunjava nastavni plan obicno su ispunjavali nedelju dana unapred. Kasnije samo dopisu izostanke. :klap:
The1 mi nekako nije za prirodne nauke. Znam da volis engleski, pa ako te zanima i engleska knjizevnost, nemas razloga da ne pokusas. Konkurencija je obicno dosta jaka, ali to ne treba da ti stoji na putu da bar pokusas. Mada, dok stignes do priprema, obicno se odlucis, a ako ti je odluka mutna, mozes da pokusas i na vise fakulteta (pod uslovom da se polaze makar slican prijemni) Meni se nije dalo da pokusam i na vocarstvu, jer sam nekako bas bila zagrejana za ono sto sad studiram. I nista vise. Tako je to kad u zivotu radis samo jednu stvar sa punim uzivanjem, a sve ostalo je strebanje i skidanje sa dnevnog reda. Mislim, ne mogu sebe ni da zamislim na studijama istorije ili filozofije, kada sam te predmete samo otaljavala i glumila da me interesuju, a na casovima crtala, pisala pisam i sta sve ne... Nije tako tesko, videces.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Visas Marr
No, postoje vrlo originalni nacini za prevazilazenje takvih stvari sa ucenicima...
Znam, postoje ako od dece možeš uopšte da dodješ do re?i, tj da neko ?uje šta imaš da kažeš o simptomima parazitskih bolesti ili ?emugod.
No, taj profesor je na kraju cetvrte godine srednje iz tri odeljenja imao 14 jedinica, neke i od samog pocetka. Sve ih je skupio i pozeleo im srecan put i svima dao dvojke.
To ljudi rade iz dva razloga, jedan je što je o?igledno jasno da taj ne?e kro?iti nigde gde ?e se znanje iz biologije/predmeta tražiti, drugi je nažalost taj što nastavnik te djake ne želi više da gleda o?ima... meni je malo falilo da po?nem da pravim vudu lutkice odredjenih djaka i da ih bodem iglama... na svu sre?u sam utekao iz te sredine pre nego što je dotle došlo...
nikada se nisam susrela sa nekim preterano briznim direktorima koji su proveravali da li se plan i program nastave ispunjavaju tacku po tacku.
nisam ni ja, do tada. Posle mi naravno niko nije verovao da takva škola postoji. Ali sam otišao da ih posetim, i ta koja me je zamenila mi je pokazala jednu veliku žutu svesku (visoki karo) u kojoj su sve pisane pripreme redom, a za ?asove obnavljanja piše i koja pitanja treba postavljati u?enicima... ina?e direktorka je upravo nedelju dana pre toga pregledala tu svesku i pohvalila je kao najbolju od svih nastavnika...
The1 mi nekako nije za prirodne nauke.
Znam, nego to pri?amo onako uopšteno jer možda još neko ?ita ko voli prirodne nauke, pa bolje da zna kakva je situacija.
mozes da pokusas i na vise fakulteta (pod uslovom da se polaze makar slican prijemni) Meni se nije dalo da pokusam i na vocarstvu,
Jedna naša koleginica sa prve godine je valjda polagala prijemni na farmaciji? u svakom slu?aju se polažu biologija i matematika, to joj je bio prvi izbor a biologija drugi, i ona položi matematiku ali ne biologiju, do?im položi biologiju za biološki, koje ironije...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Glorfindel
Naravouchenij: Nikako biologiju aman.
Ima biologija i svojih prednosti...posebno za nas koji se nikako ne snalaze u drugim oblastima :saint:
Ah...ta terenska...steta sto nemamo u svakom semestru po deset dana :kupanje:
Korisnikov avatar
By IriS
The1 , iz onoga što sam pro?itala iz tvojih postova, rekla bih da si komunikativna, društvena, znatiželjna i dobro obrazovana osoba. mislim da imaš sve kvalitete da budeš dobar novinar, tako da to što tvoji roditelji žele da eventualno upišeš žurnalistiku možda i nije tako loša ideja. Naravno, dobar novinar, ako te to interesuje, možeš postati i sa završenim nekim od jezika kao i književnoš?u. Sve u svemu, dobro razmisli, mislim samo da je tvoju komunikativnost, dosadašnje znanje i radoznalost šteta zakopati u filozofiji ili istoriji umetnosti. To ti uvek može biti hobi, da te interesuje 1/2sa strane1/2, razmišljaj na na?in da uklopiš u svoje ambicije ono što te interesuje ali i ono što ?e ti jednog dana biti profitabilno!
Ovo je samo bilo moje skromno mišljenje, pozdrav! :bye:
Korisnikov avatar
By bigirl
Upiši ono u ?emu možeš zamisliti sebe.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!