- 08 Sep 2009, 14:49
Na Filoloskom, kao legalni padobranac Estava muito contento com a professora... Infelizmente, foi para Portugal
Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: IriS, Moderators
Originally posted by Vel boyKoliko vidim, tebi je bas stalo da naucis da citas neki jezik Iako sam se kada sam bio mladji cesto zanosio da dostignem izgovor native speaker-a, shvatio sam ubrzo da to bas i nije niti neophodno niti tako jednostavno. Ako nista, jako lako te otkriju sitnice na koje mozda nisi ni obratio paznju. Bilo bi logicno da volis fonetiku, ne znam da li sam u pravu?
ju, kako ne videh ovu temu pre....
LM, techno govorenje i potpuno razumevanje tebi rechenog je, ukoliko ne zivish kontinuirano u drushtvu tog nekog jezika, teza stvar. Stoga, techno govorim i potpuno razumem recheno, osim maternjeg (b-h-s jezika), engleski (od 16-e-17-e godine) i donekle francuski. Uz to, chitam, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram veliku vecinu SVIH evropskih jezika (osim narochito npr. finskog i estonskog koje savrsheno chitam, ali, osim nekolicine rechi, ne razumem; slichna mada malo bolja situacija je i sa madjarskim, pa albanskim, kao i josh malo bolja s turskim, te opet znatno loshija s baskijskim; baltichkih jezika (koji su pricha za sebe, iako odredjene prepoznatljive srodne indoevropske rechi razumem) i keltskih jezika (koje je teshko i chitati i izgovarati jer nema skoro nikakvih pravila chitanja)).
Uz sve te evropske jezike, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram hebrejski i arapski i neshto slabije persijski i josh slabije hindu i sanskrt.
edit: Voleo bih josh nauchiti bar chitati kineski, japanski (to jeste moguce narochito hiragane i katakane), korejski (vec pokushavao, lakshe je).
Originally posted by lostinspacepa, htedoh reci da mi je najlakshe uchiti strani jezik kada vidim napisano, kada savladam izgovor i svakako, kada znam shta znachi sve to shto sam prochitao. tako da ne ovisim o tome shta sam chuo, pogotovo ne od onih koji nisu native-govornici, jer chesto puta se zna desiti da je to shto sam chuo od njih iskrivljeno ili neistinito.
Koliko vidim, tebi je bas stalo da naucis da citas neki jezik
Originally posted by lostinspaceMeni je najbitnije da budem savrsheno razumljiv native-govornicima. Zato mi je vazno da mi izgovor bude shto je moguce vishe ispravan.
Iako sam se kada sam bio mladji cesto zanosio da dostignem izgovor native speaker-a, shvatio sam ubrzo da to bas i nije niti neophodno niti tako jednostavno. Ako nista, jako lako te otkriju sitnice na koje mozda nisi ni obratio paznju. Bilo bi logicno da volis fonetiku, ne znam da li sam u pravu?
Originally posted by lostinspaceMeni je apsolutno vazno i jedno i drugo.
I sto vise jezika sam "propricao" na bilo kom nivou, shvatam da je gramatika svakog jezika instant-savladiva u poredjenju sa leksikom, i samim pamcenjem reci... Potonje se teze uci, lakse zaboravlja
Originally posted by Combopogotovo tonovi. ima mnogo rechi s identichnim vokalima (i konsonantima, dakle naochigled totalno identichne rechi, u pinyin-u jel' te) ali drugachijim tonovima.
Ja sam čuo da su kineski (mandarinski i onaj drugi) vokali najzaguljeniji, da od njih zavisi SVE.
Originally posted by Vel boyne znam kako se zove citanje bez razumevanja, ali pisanje bez istog je copying
Uz to, chitam, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram veliku vecinu SVIH evropskih jezika
Originally posted by Vel boyovo ispada da na madjarskom, albanskom i turskom ne razumes tek po jednu,dve reci , i ja ne mogu da se ne zapitam sto ne naucis jos tih tri do sest reci (mislim, cim znas koliko ih ne znas, cenim da znas i koje su )? plus tih nekoliko na finskom i estonskom, o cemu pricamo 10, 20?
(osim narochito npr. finskog i estonskog koje savrsheno chitam, ali, osim nekolicine rechi, ne razumem; slichna mada malo bolja situacija je i sa madjarskim, pa albanskim, kao i josh malo bolja s turskim,
Originally posted by Vel boyi hear your pain, jebeni izolat.
te opet znatno loshija s baskijskim;
Originally posted by Vel boyso not true, bar deo koji se tice nedostatka pravila citanja
keltskih jezika (koje je teshko i chitati i izgovarati jer nema skoro nikakvih pravila chitanja)).
Originally posted by AngraMainaJa sam zaljubljena u tebe
srpski, engleski, grcki stari i novi, latinski, staroslovenski, nemacki.
survival fraze + citam (u nuzdi): ruski, francuski, spanski i italijanski.
manje-vise pismen na nekoliko manje rasirenih pisama (glagoljica, hebrejski, arapski, devanagari, katakana - ovo poslednje dosta zaboravio).
najveci trip je bio kad sam iz nekog udzbenika uspeo jednom grku da rastumacim transkripciju grckog na bengaliju (koji dosta lici na hindi, docim na devanagari).
Originally posted by bas bleuJa kod irskog imam isti problem artikulacije kao sa nekim germanskim jezicima, previše su mi blagi i glasovi im zvuče kao šaputanje. Kad su me na irskom učili da kažem ponešto, morao sam da ih vraćam 10 puta da bih dešifrovao šta zapravo izgovaraju, i opet sam sve zaboravio. Em ti nežni konsonanti, em bogatstvo mutnih vokala, za mene potpuno drugi film (pet čistih, otvorenih vokala je sasvim dovoljno da se ljudi sporazumeju ). Sećam se fraze "conas atá tú" koja se u mojoj glavi izgovara "khon's [a]thaa t'", sve aspirovano, poluizgovoreno, jako otvoreno ili redukovano, šva me progoni i u snu.
keltskih jezikaso not true, bar deo koji se tice nedostatka pravila citanja
Originally posted by Hys.Mozemo da obnovimo to ZIVO koriscenje jezika
Sramota moja, ucila sam francuski godinaaaaaaaamaaa a ne znam ga.
I dalje znam jebene nepravilne glagole i vremena, ali konverzaciju, ono, zivo koriscenje jezika, ma to nije postojalo!
Originally posted by Hys.I ja.
Sramota moja, ucila sam francuski godinaaaaaaaamaaa a ne znam ga. Krivim profesore.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!