Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Anhedonie
Vrlo opasno, pogotovu u srbiji gde postoji gomila roditelja koja obrazovanje smatra za glupost. Nivo obrazovanja vrlo obrazovane dece je veci vrv, dok je broj ne tako obrazovane takodje veci, verovatno.
Korisnikov avatar
By Blady
Sto da ne.
Moze biti dobro i lose, kao i za decu u skoli, dobro ili lose.
Korisnikov avatar
By Mars
Doris Bizetić kod nas je išla u kućnu školu.

Ima tu baš mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Naravno i geografiju-nisu USofA i Srbija isto.

Ja kad mislim o tome, prvo bih ono najlakše pogledao: konkretna količina primenjivog znanja, pa sve sve drugo pa na kraju socijalni aspekt tek.

Verovatno zavisi i od deteta. Tj. verovatno ima one dece za koje je ovaj koncept ne, nikako, kao što verovatno ima i slučajeva za koje je ovo jedini mogući oblikl. I svi oni između.

Niti je svaki roditelj za to, da podučava decu.
Korisnikov avatar
By Mars
Pa da, tako valjda reče. Osnovnu izdržala (valjda i što je zakonska obaveza), posle je u srednjoj njeni podučavali kući.
Korisnikov avatar
By Blady
Da, to sam nesto cini mi se i ja bila procitala.
A valjda je i sama izjavila kako nije zavrsila srednju skolu i da je jako ponosna jer je udata i ima dete.
To joj je najveci cilj u zivotu.
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2693253#p2693253]Speculum Columbae napisao:[/url]Sad kad razmislim, da sam morao da se socijalizujem sa decom sa kojom jesam - i nisam morao.
to je i meni palo na pamet. za osnovnu. sto se tice socijalizacije, postoje skolice plesa, glume, muzike ....

boze kako su grozni bili ljudi u mojoj osnovnoj. o boze kako grozni. i kako su me samo mrzeli. Ne znam kako su uopste osetili da sam "drugacija" a jesu. Deca su zivotinje.

Evo sad kad se setim imam zelju da iscupam grkljan. To ne oprastam nit zaboravljam.
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2693253#p2693253]Speculum Columbae napisao:[/url]Sad kad razmislim, da sam morao da se socijalizujem sa decom sa kojom jesam - i nisam morao.
Homeschooling all the way.
U osnovnoj školi i Gimnaziji, naravno, tu neželjenu socijalizaciju nije bilo moguće izbeći, ali na faksu već da.
Cirka 3 nedelje mi je trebalo da shvatim u kojoj meri je neophodno da budem nazočan na fakultetu ( Pravni je i to državni u pitanju ), nisam se tamo zadržavao više nego što je to baš neophodno, retko sa kim od kolega sam se družio ( uglavnom, knjiški moljci i dosadnjakovići, programirani ceo život da budu ugledni pravnici, pa su se starmalo ponašali i sa 18 godina ), a ispite sam spremao kod kuće. Konsultacije sa nadležnim profesorima, adekvatna literatura i to je sve što mi je bilo potrebno da uspešno privedem studije kraju.
Korisnikov avatar
By bothways
Uvek sam se pitao otkud tim roditeljima kompetencije da drže nastavu svojoj deci. Ne može svako da bude profesor/nastavnik, pa mi nije jasno kako je to dozvoljeno.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
po mom mišljenju Marija Kiri je kraljica homeschooling-a :awesome: ona je bila protiv public schooling-a, stoga je nagovorila svoje prijatelje vrhunske naucnike i vrhunske umetnike da skupe svoju dečicu i da svako od njih roditelja drži im časove iz oblasti u kojoj su stručnjaci.

a što se kompetencije roditelja tiče-u većini slučajeva sasvim dovoljno. naravno, pretpostavljam da je pobuda baš u tome da bi deca VIŠE naučila nego u redovnim školama. u stvari ne radi se toliko o kvantitetu znanja, većo razvijanju (drugačijeg) pristupa samom procesu učenja, zatim većoj odgovornosti deteta (jer ne može da go under the radar), itd. a kao što je Mars naveo, najveći nedostatak homeschooling-a: socialization problem :colorado:

edit: otkad je bananica smajli u stvari sisorama smajli :bananica:
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
malo mi je bezveze da uporedjujem skolstvo van srbije i skolstvo u srbiji kada ovo prvo nisam iskusila..

prvo cega sam se setila su alternativne metode nastave kao superlearning, CLL, silent way, natural approach i sl. koje se sprovode u skoli, ali deca biraju sadrzaj, vise se paznje posvecuje prakticnoj nego teoretskoj nastavi, deca uce kad im se uci, praktivno deca vladaju i daju vec vekovima jako dobre rezultate iako se i dan danas ti koncepti osporavaju.

Verujem da su udzbenici i materijal za homeschooling bas tome i prilagodjeni kako bi deca sve sama shvatila, a uloga roditelja je minimalna, tj samo da nadgleda, kontrolise progres i koriguje testove prema vec prilozenom kljucu sa resenjima na kraju knjige.

Ja smem da se kladim da smo svi mi bar jedom u osnovnoj imali situaciju kada nam je bila potrebna pomoc oko matematike, da zadatak ne moze da resi ni mama, ni tata, ni komsija, ni neko fakultetski obrazovan :lol:

A i volela bih da vidim kako bi se americko dete snaslo sa bilo kojim nasim udzbenikom od 5-8 razreda koji su zatrpani informacijama i informacijama - realno, verujem da smo svi mi ucili iz svezaka i sa casa, a knjiga se samo konsultuje. Ko se slucajno razboli i propusti mesec dana nastave, dozivi nervni slom da to nadoknadi ako ne dobije beleske sa casa.
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2693308#p2693308]emo_haos_ napisao:[/url]po mom mišljenju Marija Kiri je kraljica homeschooling-a :awesome: ona je bila protiv public schooling-a, stoga je nagovorila svoje prijatelje vrhunske naucnike i vrhunske umetnike da skupe svoju dečicu i da svako od njih roditelja drži im časove iz oblasti u kojoj su stručnjaci.
Sećam se u jednoj filmovanoj biografiji kada je svom detetu (u laboratoriji, među svim onim radioaktivnim elementima od kojih se na kraju i razbolela) davala zadatak da odredi sudbinu lomljivog tela potopljenog u fluid, bačen sa vrha Ajfelove kule.

U rediteljskojh viiziji te scene dete je bilo prilično istraumirano.

Ja sigurno ne bih voleo da su me moji roditelji podučavali. Treba tu imati didaktičkih znanja i veština (makar i na nivou talenta, a ne stečenih), ne samo poznavanje materije.

Ja sam vrlo rano naučio da krijem od oca momente kada bi mi pomoć sa strane dobro došla jer mi njegovo tutorisanje nije nimalo prijalo.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
^ nisam gledala film. doduše, nisam ni upoznata sa detaljima njenog homeschooling-a. a što se tiče radioaktivnih elemenata, njen muž se izlagao dejstvu tih materijala, stavljajući ih direktno na kožu i tako držeći ih određeno vreme, i onda je vodio dnevnik o oštećenjima (na koži i mekom tkivu) koja su usledila kao posledica. jeste sada off topic, ali meni je fascinantno uopšte koliko je dugo Marija Kiri živela, pritom je poznato da je bila dosta aktivna i fizički (mislim da je obožavala da vozi bicikli) a ne samo u laboratoriji. Fascinantna žena.

da se vratim na temu. (home)schooling ne može biti samo fun, kao što ni život nije. mislim da je jako bitan taj responsibilities & struggle momenat.

a ne znam ni ja koliko bih se usrećila da su me moji podučavali :/ ali ja mislim da bih bila sjajan teacher :mucka:

edit: but then again, i ne bih :/ ja sam daleko bolji extracurricular teacher. or a tutor.
Korisnikov avatar
By Mars
Fascinantna žena i život da. Posebno što je imala da se rve i sa administracijom, politikom, finansijama (kao i mnogi uostalom), nije bila zaštićena svojom naukom.

A i ćerka joj je dobacila do Nobelove nagrade, tako da... homeshooling...

Al opet meni tu kao da fali neki faktor, neki ugao gledanja, kakav je overall uticaj na čoveka taj sistem obrazovanja. Tipa dobiješ Nobela, ali si trajno zakinut za nešto drugo.
By alexandermagic
Uvek sam se pitao otkud tim roditeljima kompetencije da drže nastavu svojoj deci. Ne može svako da bude profesor/nastavnik, pa mi nije jasno kako je to dozvoljeno.
Da, slozio bih se.

Emo, tesko da tipicnog roditelja mozemo poistovjetiti sa Maria Sklodowska Curie i njenim prijateljima umjetnicima i znanstvenicima, po obrazovanju.
By Aven
Ne na svoju ruku.

Potrebna je stručna komisija koja bi verificirala kompetentnost roditelja da podučavaju svoju djecu (ukoliko to žele). Ostala djeca neka idu u javne ili privatne škole.
Korisnikov avatar
By Hys.
Kad pominjete kako ne moze svako da bude nastavnik, meni je dovoljno da se samo setim svojih u osnovnoj i srednjoj - i da kazem - da, svako moze da bude nastavnik u skoli ko ima diplomu (i sada debelu vezu). Za svo to vreme sam srela samo dve nastavnice koje su malo prisle pojmu pedagogija ili necemu sto je jedva nesto vise od pukog reprodukovanja gradiva koje vec stoji u udzbeniku (sto je mogao apsolutno svako da uradi ko procita lekciju unapred).

Objasnjavanje? Pedagogija? ha. 0 poena. Ogranicenost, needukovanost, maltretiranje, nezainteresovanost? maksimum bodova.
Korisnikov avatar
By Mars
Istina.

Polovina mojih je bila za oduzimanje licence i krivično gonjenje, a od ostalih-opet samo polovina za koju mozes da kazes da je strucno i predano radila svoj posao.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
^ ja imam. svi moji profesori (u srednjoj) su bili jako strucni i predani. vecina njih je pisala knjige koje koriste skole. malo nas je bilo doduse, 16 u cetvrtom razredu, tako da je nas procenat zanemarljiv.
Korisnikov avatar
By Macan86
ja sam imao noćnu moru od učiteljice u osnovnoj...matora,čangriza,i jednostavno ZLA! Jednom nogom gazila pred penziju drugom pred ilovaču(moja generacija joj je bila zadnja).Nije znala ništa ni da objasni ni da nekog motiviše ni ništa...Al je zato znala da ubije u pojam svima volju da žive a kamo li da dolaze u školu...Pisao sam u drugoj temi šta je meni radela...Al ja sam ustvari još dobro i prošo kad se setim kako je jednom mom školskom udarala glavom u tablu zato što nije znao da nađe vranjsku kotlinu na karti srbije,ili kako je jednu devojčicu uhvatil za kosu i nabila joj lice u temperu kojom je ukapazala klupu...ta žena je bila ČISTO ZLO i gledali su joj kroz prste samo zato što joj je muž bio nek kurac u opštini pa nisu smeli da mu se zameraju(to su bile vesele devedesete).
Srednja je već bila kao malo bolja...mada ne baš mnogo.
Mogu da zamislim da pola od ljudi koji su bili sa mnom u osnovnu žali što nisu imali priliku da se školuju kod koće bar prvih četiri razreda nego su morali da se mačuju s tom matorom krvopijom koja nam je izsisala duše.

Ali da se ne lažemo,školovanje kod kuće ima i svoje mane...Mogu da zamislim koliko samo ima roditelja koji bi svojoj deci napunili glave glupostima...Mada veronauka se i onako predaje u školama još od 2001(valjda? nešto ne mogu da se setim tačno kad su je uveli) tako da hmmmmm...
Korisnikov avatar
By heksagon123
Baš mi se svidja to, da sam barem ja to imala. Znači mama i tata plate tutore koji ti dodju doma, učite i bez onih glupih pauza, čekanja i dosadjivanja te socijalizacijom sa budalama. Naravno trebalo bi odrediti neku komisiju koja će odlučivati tko je podoban za školovanje kod kuće a ko nema uvjete. U Francuskoj je to dozvoljeno i kažu tutori za školovanje kod kuće da ta djeca pokazuju znatno bolje rezultate od ovih iz škole što se školaju, takodjer ih obilaze kontrole i službeno su došli do tog zaključka koliko sam to slučajno vidjela negdje.
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
^
To i ima logike jer ne napreduju svi istom brzinom.
Ja sam se generalno tokom osnovne i srednje bas iz tog razloga dosadjivala jer sam brze usvajala znanje i napredovala u odnosu na ostatak odeljenja, ali bas zato sto nisam sama u odeljenju - moralo je sve sporijim tempom da ide.
By Neekola
Dragi svi, postoji mogucnost skolovanja homeschooling u Srbiji, slucajno sam naleteo na grupu od 200+ roditelja koji vec nekoliko godina skoluju svoju decu na ovaj nacin, deca su im prijavljena u inostranu skolu dok oni imaju skolice po srbiji, Waldorf i Ščetinjin i jos nekih slobodnih, odrzavaju sastanke 2 puta mesecno cak par puta godisnje sakupljanje na jednom mestu svi iz srbije. Najbitnije je da su zakonski sve pokriveni.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!