Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

društvenjaci vs prirodnjaci

društvenjak
31
55%
prirodnjak
25
45%
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Ja se bavim filozofijom, teologijom, matematikom, evolucionom biologijom, elektrotehnikom, fizikom, sociologijom, psihologijom, književnošću, pozorištem, filmom, jezikom. :cita:

Dakle, i jedno, i drugo i treće.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
biolog, dakle prirodnjak
a zasto? odusevljen sam tom naukom...iako sam se zapravo dvoumio oko hemije i biologije
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne spada li slikarstvo u humanističke nauke, kao i ostale vrste umetnosti?
To valjda znači da su još udaljenije od prirodnih, nego što su društvene nauke, u smislu metodologije stvaralaštva? :nerd:

@sprinter :shamar:
Nije faza.
Takav sam kreten od rođenja, samo što tek sada potpuno otkrivam i ispoljavam svoju prirodu.
Kada pominješ okove adolescencije, prva pomisao mi je EMO :krezavi:
Ja to nisam, štaviše ja to ne podnosim.
Nije u pitanju osećaj nemoći, već odsustvo želje.

A što se tiče tonusa, ne brini, ne nerviram se :P
Ne trošim energiju na gluposti, a ljudski rod doživljavam kao vrhunac iste.
Korisnikov avatar
By Mage
Sprićo nisi nam rekao konkretno kojom se naukom baviš (ili je to tajna?) :lukavi:

@svejedno: možda sam trebao da dodam i opciju za umetnost (likovno, muzika, književnost...), ali nisam tako koncipirao temu pa su neki ostali uskraćeni :(

Inače i ja se bavim slikanjem u slobodno vreme ;)
Korisnikov avatar
By tintily
Koliko biologa :)

Prirodne nauke , bar po meni , dozvoljavaju kreativnost , daju slobodu zakljucivanja, dozvoljavaju mastovitost, igru . Izucavajuci ih naucis da pitanja i nacin na koji ih postavljas bitnija od odgovora...

zavrsila srednju hemijsku , studiram paleontologiju i eto jos jednog glasa u korist prirodnjaka :)

( da nije bilo prirodnjaka oni koji su se bavili i bave se drustvenim naukama tesko da bi imali uslova za to )
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ali posle matematike najstarija nauka je valjda filozofija?

:canttouchthis:
Korisnikov avatar
By Mr Dee
prirodnjak.. fizika.. matematika... mrzi me da kucam.. :)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Dirrty

Ne spada li slikarstvo u humanističke nauke, kao i ostale vrste umetnosti?
To valjda znači da su još udaljenije od prirodnih, nego što su društvene nauke, u smislu metodologije stvaralaštva? :nerd:
I pravo spada u humaniticke nauke.

'Ocu kazem - definicije su sranje ,)

..

Sto se tice te podele i slikarstva - imas, sto kaze Sprinter - slikarsku tehnologiju npr, gde ucis - najuproscenije & najsvedenije receno -
hemijske reakcije raznih stvari.

Imas npr i anatomiju gde ucis raspored kostiju, misica etc, njihove uloge, nazive i sl.

..

A imas i sociologiju, pedagogiju, psiihologiju.....

..

Ni na nebu ni na zenlji.

..

Ja to zovem prosto - umetnost.

pS. Opet, glasah za drustvenjak.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Dirrty

Ali posle matematike najstarija nauka je valjda filozofija?

:canttouchthis:
mislim da je prije njih ipak bila teorija najstarijeg zanata na svijetu... :alexis:
Korisnikov avatar
By bothways
Pa ni matematika se bas ne smatra naukom, ako cemo pravo. :D
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
To zavisi od kriterijuma koji uzimaš za nauku, a oko toga postoji filozofski dakle ideološki, a ne naučni spor.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by _miki_

Drustvenjak sam do srzi(da sam prirodnjak rekao bih do epitela).
Zanima me sve sto je vezano za drustvo od politike od umetnosti,preko istorije.
Zasto sam odbarao?Mislim da ja nisam birao,vec nisam imao izbora.Iz matematike i fizike sam uvek imao jedva dvojke,dok sam iz srpskog,istorije ili stranih jezika imao petice.
Takva je situacija otprilike bila i kod mene.
S tim što mene previše ne zanima ništa, nisam baš naučni tip, ali me je još manje zanimala njiva i bilo mi je jasno da u tom slučaju moram nešto da učim i izučim, pa je izbor pao na jednu društvenu nauku na kojoj sam, Bogu hvala, i diplomirao, ( posle mnogo, mnogo neprijatnih i mučnih sati provedenih nad za moj pojam smornim i dosadnim knjigama i udžbenicima, doduše ).
Korisnikov avatar
By Winter
Ova podela nije dovoljno dobra...jer se nauke ne dele samo na prirodne i društvene

(humanističko - filozofske, društvene, tehničke, medicinske,biotehničke i informatičke) :alexis:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ali pederi vole grube podele, poput grubog sexa :awesome:
Korisnikov avatar
By unic0rn
I po obrazovanju (fakultet se statutom deklarishe kao drustveno-prirodno-tehnicki) i po orijentaciji - svestran. :deda:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Jezičara tj. društvenjak :)

Što više godine prolaze, to više uviđam koliko su humanističke discipline teže i važnije od nauke o šrafu i žici.
Korisnikov avatar
By Loni
I šta sad?
Ovde će svako da kaže šta je ali gde je tu sukob?
Nismo li navikli da su sukobi čar svake teme? :)

Daj da se malo gložimo.
Evo ja ću da počnem s jednom generalizacijom.

Moja keva, koja je radila kao profanka u tri škole konstatovala je da se u svakoj od tih njih, kada bi u zbornici počinjali da raspravljaju o politici, ispostavljalo da profesori, koji predaju društvene predmete imaju dar za bolje sagledavanej političke situacije.

Tokom 90-tih ispostavljalo bi se da većina profana koji predaju fiziku, hemiju, biologiju ili matematiku glasaju za Slobu. Gutali bi svaku Slobinu reč i verovali mu sve šta kaže.

To s profanima koji su predavali sociologiju, filozofiju, psihologiju, srpski ili čak istoriju nije bio slučaj. Znali bi da provale svaku Miloševićevu manipulaciju, učitaju između redova i skoro svi su bili opozicionari.

Ista priča se ponavljala u sve tri škole!
Možda je njoj slučajno tako ispalo.

No čak i da to važi svuda, sve to ne dokazuje superiornost inteligencije profesora društvenjaka već samo govori da su oni, proučavajući društvene nauke (naročito psihologiju, filozofiju ili sociologiju) s godinama postali izvežbani da bolje prepaznaju manipulaciju političara i predvide provaliju u kojoj nas rukovodstvo vodi.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Društvenjak sam.
A svoj poziv sam odabrao jer ga najmanje "mrzim" :D
Završio sam srednju mašinsku pa sam upisao informatičke tehnologije i shvatio da me ništa od toga ne interesuje... Humanist sam pa sam stoga potražio sebi slične i završio na Filozofskom... Da se opet nađem na raskrsnici, sigurno bih isto odabrao :D
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Bisex

Drustveni fakultet, inzenjerska firma, mesani posao.
Korisnikov avatar
By Dmaki
drustveni smer u gimnaziji
faks - skroz prirodnjacki

zanima me mata,istorija,hemija,jezici....hmmmm
nedefinisana ... svestrana :D
By Simor
Originally posted by Ulix

Studiram medicinu; prirodnjak sam, dakle.
Ne nužno. Zavisi, zapravo, iz koje pozicije posmatraš medicinu i, ono što je meni lično mnogo važnije, pacijenta.

Ako stvari posmatraš iz ugla medicine postmoderne, gde umesto koncepta objektivizma, redukcionizma i mehaničkog determinizma imaš koncepte objektivnog/subjektivnog, holizma i lične odgovornosti onda se stvari znatno komplikuju. Ako još, usput, napustiš supremaciju kvantitativnog istraživanja pa uvedeš u priču i kvalitativno istraživanje i time napustiš, delimično ili u potpunosti, totalitarni narativ a u pozitivnom znanju vidiš i mogućnosti da je to samo maska za moć i interese, onda se zaista postavlja pitanje da li medicinu možemo da svedemo na ono kako se ona izučava na našim medicinskim fakultetima. I da li je u kliničkoj praksi pacijent samo oboleli organ/patološka promena ili i nešto više od toga te da li je put ka izlečenju samo u monološkoj ravni (gde je lekar onaj koji poseduje moć a pacijent samo objekat posmatranja) ili je čovek i kokreator svog zdravlja. Ovo, naravno, nije suprotstavljanje tvom stavu i onome kako ti sebe vidiš u medicini, nego samo pokušaj da pokažem da stvari ne moraju tako striktno da se posmatraju.

:)

Da li se u dilemi "društvenjaci vs prirodnjaci" -- po meni nepotrebnoj jer verujem u poziciju renesansnog :awesome: -- može naslutiti kom polu ja pripadam?

:giggle:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Simor
Originally posted by Ulix

Studiram medicinu; prirodnjak sam, dakle.
Ne nužno. Zavisi, zapravo, iz koje pozicije posmatraš medicinu i, ono što je meni lično mnogo važnije, pacijenta.

Ako stvari posmatraš iz ugla medicine postmoderne, gde umesto koncepta objektivizma, redukcionizma i mehaničkog determinizma imaš koncepte objektivnog/subjektivnog, holizma i lične odgovornosti onda se stvari znatno komplikuju. Ako još, usput, napustiš supremaciju kvantitativnog istraživanja pa uvedeš u priču i kvalitativno istraživanje i time napustiš, delimično ili u potpunosti, totalitarni narativ a u pozitivnom znanju vidiš i mogućnosti da je to samo maska za moć i interese, onda se zaista postavlja pitanje da li medicinu možemo da svedemo na ono kako se ona izučava na našim medicinskim fakultetima. I da li je u kliničkoj praksi pacijent samo oboleli organ/patološka promena ili i nešto više od toga te da li je put ka izlečenju samo u monološkoj ravni (gde je lekar onaj koji poseduje moć a pacijent samo objekat posmatranja) ili je čovek i kokreator svog zdravlja. Ovo, naravno, nije suprotstavljanje tvom stavu i onome kako ti sebe vidiš u medicini, nego samo pokušaj da pokažem da stvari ne moraju tako striktno da se posmatraju.

:)

Da li se u dilemi "društvenjaci vs prirodnjaci" -- po meni nepotrebnoj jer verujem u poziciju renesansnog :awesome: -- može naslutiti kom polu ja pripadam?

:giggle:
Foucaultovska kritika koncepta zdravlja i lečenja je sasvim u redu, ali to je teorija medicine (s naglaskom na teorija, znači filozofija/antropologija), a ne medicina.

Takođe notiraj da je "renesansni čovek" (prirodnjak+humanista) zapravo "čovek prosvetiteljstva" -- pre XVIII veka, kada nastaju prirodne nauke u današnjem smislu, nije bilo dileme: svako "stručno" znanje spada u humaniora i izučava se prema klasičnim autoritetima, na način koji bi se danas zvao filološkim (medicina po Galenu, književnost po Aristotelu, astronomija po Ptolemeju itd).
Korisnikov avatar
By elektron84
Bila prirodnjak pa pobegla na drustveni fax.
Da li je pravi izbor ne znam, ali mi definitivno bolje ide :)

I kad uporedim ljude na bivsem faksu i na ovom sad - neuporedivo!

Ziveli drustvenjaci :D
By Simor
Originally posted by AngraMaina

Foucaultovska kritika koncepta zdravlja i lečenja je sasvim u redu, ali to je teorija medicine (s naglaskom na teorija, znači filozofija/antropologija), a ne medicina.
Ako jedan onkološki zdravstveni centar u američkoj državi Ilinois svojim pacijentima pored najsavremenijih medicinskih metoda, uključujući tu i hemioterapiju i radioterapiju, nudi i paletu tradicionalnih i alternativnih terapija, kao i spiritualnu podršku, a uz to odnos Ja-To transformiše u Ja-Ti onda je to pristup pacijentu koji prevazilazi ono što nudi medicina moderne i očigledno je da tu, u praksi, ima elemenata postmoderne revizije - od onog subjektivno/objektivno kao nerazdvojive celine, zdravstvene/medicinske tehnologije koje imaju holističku orijentaciju i zasnovane su na principu podrške (dakle, buđenja lične odgovornosti) do pacijenta koji je uključen u terapijski proces te se napušta totalitarni narativ. Očigledno da ovde u medicinskoj teoriji i praksi imamo drugačije razumevanje bolesti (od etiologije do lečenja).

Za ono "renesansni čovek" sam se zajebavao. Nadao sam se da smajli dovoljno jasno ukazuje na to.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!