Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

By Thomas
Originally posted by kal zakath
Prem mojim iskustvima, postoje samo "elitni" profesori.
Išao na "elitnu" osnovnu školu, pa onda na gimnaziju u Ljubljani poznatu kao "Teksas" (naziv dobila po tome što se u?enici kao ne mogu kontrolirati). Kada sam u školi rekao na koju gimnaziju idem, profesorka engleskog mi rekla "Vas je šteta za tu gimnaziju".

Bio Teksas ali sve zavisilo od profesora. Profesorka geografija nas ispitivala po kafanama, da bi dobila ocene, ravnateljica gimnazije zvala policiju, da su joj ukrali kola, jer smo jih odneli 3 ulice dalje, jedan profesor se penjao na drvo, da bi došao do svog bicikla...ali
smo hemiju studirali sa studentima hemijskog fakulteta (imali na gimnaziji teže zadatke nego oni na fakultetu), svi koji smo imali nema?ki, i dan danas manje više te?no pri?amo taj jezik...

Jel to taj "Teksas" u Domžalama poznat po "lepom" ponashanju djaka?
Korisnikov avatar
By jukie
Evo malog apdejta: ove godine je peta primila i neke djake sa prilično niskim prosekom, dok je u četrnaestoj na jednom smeru trebalo preko 90 poena za upis. Dakle, pomeraju se (đački) kadrovi iz pete u četrnaestu.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Thomas

Jel to taj "Teksas" u Domžalama poznat po "lepom" ponashanju djaka?

Izvini, tek sada vidim pitanje. Ne, bila to gimnazija Moste.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by jukie
Evo malog apdejta: ove godine je peta primila i neke djake sa prilično niskim prosekom, dok je u četrnaestoj na jednom smeru trebalo preko 90 poena za upis. Dakle, pomeraju se (đački) kadrovi iz pete u četrnaestu.
Cula sam slicnu pricu za trecu.
Ja bila u jednoj jedinoj. Zapravo, jednoj jedinoj u Srbiji koja se zove prosto "Gimnazija".
Korisnikov avatar
By jukie
U trećoj su standardno bili oni od 99 odsto poena kao i ranije. Mislim da treća ima sreću (treću?) što se nalazi u samom strogom centru preko puta Beograđanke, pa je pristupačna iz svih delova grada. Da je u nekoj vukoebini kao npr. sedma ili ona na čukarici, koji već broj beše, bili bi i tamo samo sedamdesetopoenaši.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Za ovu moju, nekada elitnu, prag za dr-jez. smer bio je oko 70, a za prirodno-matemativki oko 60 (?!?!?!) poena.
"U moje vreme" nije bilo sanse ni za koga ispod 90.

Vecina svrsenih osnovaca radje se opredeljuje za popularne smerove u ekonomskom (napr. za bankarstvo) ili medicinskoj skoli (farmacija).
Ja tu decu i njihove roditelje razumem u potpunosti.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by the1whowished
Za ovu moju, nekada elitnu, prag za dr-jez. smer bio je oko 70, a za prirodno-matemativki oko 60 (?!?!?!) poena.
Imam ja teoriju zašto na PM smer idu slabiji djaci nego na DJ... to je kriva 'emija... dakle, masa ali masa dece ima dvojke (ili u slučaju odlikaša trojke) iz hemije u sedmom i / ili osmom razredu (a zato jer taj predmet prvi put dobijaju u sedmom razredu kada im počinje jači pubertet i nikada ne nauče onaj osnovni najlakši deo jer im je koncentracija nikakva)... onda kažu: pa ako mi prirodne nauke SADA idu ovako loše, qq meni, kako će mi tek ići ako upišem prirodni smer, ima da idem deset godina u gimnaziju. Onda ti bolji djaci kažu: idem ja lepo na društveni smer. Tamo hemija traje dve godine; ako mi ne bude išla, bar mi neće sve četiri godine kvariti prosek. I onda svi napišu društveni smer iznad prirodnog na listi želja. Bolji đaci uspeju da uđu na društveni, a oni lošiji moraju da idu na prirodni... naravno ovi prijemni sve zbrčkaju pa ljudi koji su imali trojke iz biologije, hemije i fizike lepo odu na prirodni smer... ne vidim da će se pragovi nešto naročito podizati u budućnosti, sem da gimnazije kreću da primaju manje đaka.
By pčelica

Kad sam ja upisivala gimnaziju, prag
je bio (kol'ko se sećam) 96 poena.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by pčelica
Kad sam ja upisivala gimnaziju, prag
je bio (kol'ko se sećam) 96 poena.
Ja sam se upisao sa valjda 86? na prirodni smer, a bilo ih je ispod mene na spisku još desetak.
Ček da izračunam: opšti uspeh 15+12+12+15=54,
matematika 8, srpski 7, hemija 9, fizika 8. 8+7+9+8=32.
Ukupno 54+32=86. jeste bilo je 86.
By Melibea
Prva je nekad bila elitna gimnazija,mada koliko su se profani izmenili sada sugurno daleko ispod onoga sto je nekad bila....
Korisnikov avatar
By Nestao
Imam ja teoriju zašto na PM smer idu slabiji djaci nego na DJ... to je kriva 'emija... dakle, masa ali masa dece ima dvojke (ili u slučaju odlikaša trojke) iz hemije u sedmom i / ili osmom razredu (a zato jer taj predmet prvi put dobijaju u sedmom razredu kada im počinje jači pubertet i nikada ne nauče onaj osnovni najlakši deo jer im je koncentracija nikakva)... onda kažu: pa ako mi prirodne nauke SADA idu ovako loše, qq meni, kako će mi tek ići ako upišem prirodni smer, ima da idem deset godina u gimnaziju. Onda ti bolji djaci kažu: idem ja lepo na društveni smer. Tamo hemija traje dve godine; ako mi ne bude išla, bar mi neće sve četiri godine kvariti prosek. I onda svi napišu društveni smer iznad prirodnog na listi želja. Bolji đaci uspeju da uđu na društveni, a oni lošiji moraju da idu na prirodni... naravno ovi prijemni sve zbrčkaju pa ljudi koji su imali trojke iz biologije, hemije i fizike lepo odu na prirodni smer... ne vidim da će se pragovi nešto naročito podizati u budućnosti, sem da gimnazije kreću da primaju manje đaka.
Ne mora da znaci.Ja sam izabrao drustveni smer zbog programa i predmeta.Pritom,u mom tada "novom odeljenju" svi smo bili vukovci u osnovnim skolama i niko se nije plasio hemije.Cak i one dve godine u srednjoj,hemija nije bila bauk.Najveci problem drustvenjaka moje generacije bila je matematika.Negde....prosto...knjizevnost,jezici i ucenje drus.nauka nam je izgledalo zanimljivije.Vise nas je privlacilo.
Korisnikov avatar
By Nestao
[quote]Originally posted by the1whowished
"U moje vreme" nije bilo sanse ni za koga ispod 90.

U ovoj mojoj....prag za drustveni je uvek izmedju 85 i 90!Za prirodni je bio jako nizak ...oko 60,cini mi se...ove godine(generacija 91) je nesto manje od 70.

:wtf:
Korisnikov avatar
By jukie
Nisam mislio na najbolje djake nego na ove slabije koji ustvari određuju donji prag... i tu ima raznih razloga zbog čega neka škola ima niži prag... recimo dvanaesta upisuje ako se dobro sećam 240? djaka jednog istog "srednjeg" tj opšteg smera, i jednostavno ne postoji dovoljno jakih odlikaša da popune sva ta mesta; oni kojima je srednje-blizu da putuju u dvanaestu, srednje-blizu im je i treća i četrnaesta (nova elitna); treća i četvrta su 5-6 stanica GSB od dvanaeste i one verovatno pokupe sve ljude kojima je stalo da budu baš prirodni ili baš društveni smer; tako da u tom delu grada postoji baš jaka konkurencija i škole se "biju" za naklonost djaka; a treća i četvrta imaju manji broj odeljenja po smeru pa čovek koji je recimo 102-gi na spisku za školu koja prima 90 djaka neće biti upisan, a 102-gi na spisku za školu sa 150 djaka hoće itekako. Sa druge strane recimo sedma gimnazija ima uglavnom djake sa sedamdesetak poena jer se nalazi u pizdincima pa tamo niko ne želi da putuje ako ikako može.
Korisnikov avatar
By Nestao
Nisam mislio na najbolje djake nego na ove slabije koji ustvari određuju donji prag... i tu ima raznih razloga zbog čega neka škola ima niži prag... recimo dvanaesta upisuje ako se dobro sećam 240? djaka jednog istog "srednjeg" tj opšteg smera, i jednostavno ne postoji dovoljno jakih odlikaša da popune sva ta mesta; oni kojima je srednje-blizu da putuju u dvanaestu, srednje-blizu im je i treća i četrnaesta (nova elitna); treća i četvrta su 5-6 stanica GSB od dvanaeste i one verovatno pokupe sve ljude kojima je stalo da budu baš prirodni ili baš društveni smer; tako da u tom delu grada postoji baš jaka konkurencija i škole se "biju" za naklonost djaka; a treća i četvrta imaju manji broj odeljenja po smeru pa čovek koji je recimo 102-gi na spisku za školu koja prima 90 djaka neće biti upisan, a 102-gi na spisku za školu sa 150 djaka hoće itekako. Sa druge strane recimo sedma gimnazija ima uglavnom djake sa sedamdesetak poena jer se nalazi u pizdincima pa tamo niko ne želi da putuje ako ikako može.
to stoji!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
to je kriva 'emija... dakle, masa ali masa dece ima dvojke (ili u slučaju odlikaša trojke) iz hemije u sedmom i / ili osmom razredu (a zato jer taj predmet prvi put dobijaju u sedmom razredu kada im počinje jači pubertet i nikada ne nauče onaj osnovni najlakši deo jer im je koncentracija nikakva)
A te vajne nastavinice hemije iz osnovne su mahom predavale domacinstvo... bar u slucaju lokalnih osnovnih skola a, samim tim, vrlo verovatno i sa vecinom provincijskih osnovnih skola.
Korisnikov avatar
By Escobar
U trećoj su standardno bili oni od 99 odsto poena kao i ranije. Mislim da treća ima sreću (treću?) što se nalazi u samom strogom centru preko puta Beograđanke, pa je pristupačna iz svih delova grada. Da je u nekoj vukoebini kao npr. sedma ili ona na čukarici, koji već broj beše, bili bi i tamo samo sedamdesetopoenaši.
Molim te, ta gimnazija na Cukarici, aka XIII beogradska, uvek ima najbolji prolaz na takmicenjima, daleko su ispred III, i za upis u nju ti, bogme, treba oko stotke, ovo ti pisem iz licnog iskustva....:spijun:
By Ulix
to je kriva 'emija... dakle, masa ali masa dece ima dvojke (ili u slučaju odlikaša trojke) iz hemije u sedmom i / ili osmom razredu (a zato jer taj predmet prvi put dobijaju u sedmom razredu kada im počinje jači pubertet i nikada ne nauče onaj osnovni najlakši deo jer im je koncentracija nikakva)
A te vajne nastavinice hemije iz osnovne su mahom predavale domacinstvo... bar u slucaju lokalnih osnovnih skola a, samim tim, vrlo verovatno i sa vecinom provincijskih osnovnih skola.
:wtf:

To mozda dole kod vas u Srbiji :p
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Escobar
Molim te, ta gimnazija na Cukarici, aka XIII beogradska, uvek ima najbolji prolaz na takmicenjima, daleko su ispred III, i za upis u nju ti, bogme, treba oko stotke, ovo ti pisem iz licnog iskustva....
Evo piše na sajtu ministarstva da je na društvenom smeru prag bio 92 a na prirodnom 60 !!!! To je ona priča gde je društvenjaka upisivano dva puta manje... hmm... gle, gle... sličan princip je bio u još nekim školama. Treća ima jedno odeljenje društvenjaka manje, prva dva odeljenja, trinaesta dakle tri odeljenja, peta isto tri, deveta dva... znači našli smo razlog za mnogo viši prosek pri upisu društvenog smera. Moguće je da lagano kreće ukidanje društvenog smera mic po mic, odeljenje po odeljenje, i da će na kraju svi biti prirodnjaci. Hmmm.... pa onda mi se čini da bi trebalo napraviti poseban društvenjački prijemni tako da se tamo upišu baš oni koje ta tematika naročito zanima a ne nasumični dobri đaci.
Korisnikov avatar
By jukie
nama je muškarac predavao i domaćinstvo i hemiju i zvali smo ga Domaćinko... a neka deca iz drugih odeljenja su mislila da sam ja njegov sin jer smo ličili pa me nisu tukla.
Mislim da je ovaj iznenadni pad ocena iz hemije ustvari izazvan dotokom tih novih nastavnica pravih hemičarki. Sad je uveden neki novi zakon po kome samo hemičari mogu da predaju hemiju. Ne znam na koji način uspevaju da ocena iz hemije bude manja od ocena iz matematike i fizike, ali je činjenica da često uspevaju. Šta gledaju? Kako ocenjuju? ko zna... mislim logično bi bilo da ako to zavisi od sposobnosti za računanje da i fizika i matematika budu slabe, ako traže da se bubači, treba i npr. geografija i istorija da budu slabe, možda i biologija (ma sa biologijom skoro da nema srednje zone, ili skoro svi imaju pet jer se na svakom času samo igra, ili već male petake muštraju da pišu kad se diktira i da uče napamet pa onda svima ide loše - zato biologija nije statistički značajna)
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Ulix

To mozda dole kod vas u Srbiji :p
Mislis, ovde, dole, gde su se rodili Dis, Nadezda i Rastko Petrovic etc? :P
By pčelica

Jes' vala, meni je nastavnica hemije predavala
domaćinstvo. :cobanica: I žena je baš pamtila
hemiju po principu
Voda
U
Kiselinu
:lol:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by pčelica

Voda
U
Kiselinu
Secam se fazona... :roflmao:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ne znam na koji način uspevaju da ocena iz hemije bude manja od ocena iz matematike i fizike, ali je činjenica da često uspevaju. Šta gledaju? Kako ocenjuju? ko zna... mislim logično bi bilo da ako to zavisi od sposobnosti za računanje da i fizika i matematika budu slabe, ako traže da se bubači, treba i npr. geografija i istorija da budu slabe, možda i biologija (ma sa biologijom skoro da nema srednje zone, ili skoro svi imaju pet jer se na svakom času samo igra, ili već male petake muštraju da pišu kad se diktira i da uče napamet pa onda svima ide loše - zato biologija nije statistički značajna)
Koliko ja imam iskustva sa hemijom (dve god. osnovna + tri godine hemije i 1.god biohemija u srednjoj + po dva semestra iz hemije i biohemije na faxu) najvaznija stvar je da se 'ukace' principi. A to ne mozes bez dobre teorijske osnove. Secam se da mi zadaci nisu pridavali previse muke, ali to je bilo uglavnom zato sto sam ih ucila napamet (da, otvorim svesku sa chasa, otvorim neresene zadatke i bukvalno kopiram proces, samo sa drugim brojevima, ne pitajuci se zasto je to tako) ali zato teorija :glupan:
Zato sam se uvek vise muchila sa organskom nego neorganskom....
Elem, u nsu taj status 'elitnih' se obicno prikaci na gimnazije IS i JJZ, s'tim da od moje generacije kada je za upis trebao skoro neverovatnih 92 boda min. svaka sledeca je spustala taj prag. Nekako je bivalo sve manje i klinaca tj. stizale su generacije kriznih devedesetih, a i nov nacin polaganja prijemnog doprineo je tome da su deca upadala, manje-vise, gde su htela.
Korisnikov avatar
By donquijote
Najelitinija je moja Filološka gimnazija, špansko odeljenje:yes:

Da vidite tek na kakvom se elitnom mestu nalazimo, pogled puca na pijacu Zeleni venac, a Cigani u časovima dokolice vrše nuždu u dvorištu i gađaju nas trulim paradajzom:stopdrogi:
By Dionysus
Математичка и Филолошка гимназија!!!
Колико год да ова друга била неправедно запостављена на овој теми (и ми полажемо специјални пријемни, као и математичари, с тим што они имају по десет предмета у години, а ми по 16!!!), за министарство просвете имају једнак статус.

:protest:
Korisnikov avatar
By shishmish
Originally posted by zimizamizum
Ja sam svojevremeno isla u Trecu, i u to vreme su nam pricali da su ona i Peta elitne (to su nam pricali i u osnovnoj skoli). Ono sto je svakako te godine izdvajalo Trecu od ostalih je bila konkurencija. Iz nekog razloga su se svi opredelili za nju a ne za petu (gde je ostalo viska mesta!), tako da je recimo prijavljenih vukovaca bilo vise nego sto je moglo biti primljeno ucenika.
ja sam isla u trecu jer je moja majka insistirala da idem u "elitnu" gimnaziju...
te cuvene 94 je donja granica za upis bila 96!!!

"elitna" je jer je u snobovskom kraju i pola skole su tada bili deca ovoga ili onoga...
i sve sami vukovci...
a ja to "elitna" koristim samo ironicno, cinicno i sl...

prednost je bila sto su nam nafuravali ocene da bi izvukli prosek odeljenja jer je to pobogu "elitna" gimnazija
By Sixto
A sta je to sto daje epitet 'elitno'!? Kolicina pameti, novca, inteligencije, skup objekat, ekskurzije, snobovstina...
Korisnikov avatar
By shishmish
Originally posted by Sixto
A sta je to sto daje epitet 'elitno'!? Kolicina pameti, novca, inteligencije, skup objekat, ekskurzije, snobovstina...
mislim da je ovo poslednje presudno :smeh:
Korisnikov avatar
By Escobar
pa zapravo i da. ja zavrsio privatnu gimn koja je na prvom mestu snobovstina, i gde god pomenem njeno ime svi se dive... :whatever:
By Sixto
Jos su mi tuzniji ti koji veruju u tu reputaciju gimnazija! Kao, nedosanjani san! :doh:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!