Originally posted by Winter
pre nekih
..dve tri godine....jedna austrijska firma i ja....odeljenje za jugoistocnu evropu valjda....od 300 prijavljenih pozvano nas je 20-ak na razgovor (tako rekoše)......firma je u onoj finoj staklenoj zgradi, sa zelenim prozorima, kod hajata (ne znam jel to neka JAT zgrada ili tako nekako)....i odem ja lepo na razgovor....firma se bavi pretežno aluminijumskim konstrukcijama.....i primi me direktor.....i tako se mi razgovaramo....i on mene lepo pita :''kada biste ovog trenutka imali čarobni štapić sa kojim možete sve, šta biste uradili''.....ja sam naravno odgovorila, da bih sebe učinila toliko bogatom , da definitivno ne bih sedela na tom sastanku i razgovarala s njim
.......on se osmehnuo i rekao kako je pre 15ak godina njemu to isto pitanje postavio neki direktor, i on je dosta slicno odgovorio.......posle je pricao o nečijoj ćerci (tata je neki mag alu konstrukcija, profesor nekadasnji dal na arhitekturi ili gradjevini...kurac palac.....) i kako je ona već viđena za to mesto, ali su morali da ipak sve odrade po propisu.....i tako,posao nisam dobila (nije mi ni trebao
...uvek šaljem te prijave iz zeze
)...i bilo je još nekih situacija..jedna u kojoj me je gazda neke firme zvao 7 dana , svaki dan, jer ja nisam htela da kažem koliku bih htela platu (opet jerbo nisam ni nameravala da se zaposlim
)...i tako to....
a sto saljes prijave ako ne zelis da se zaposlis?
ont:
Meni su ti razgovori za posao nocna mora, iako nesto nisam bas mnogo setala po istima.
I ono malo sto jesam --> trauma.
Primer 1:
Ja bez posla, zavrsila fax, sve cool, posaljem CV nekoj firmi koja se davi distribucijom lekova.
Februar mesec, 'ladno u p.m., ja dosla u cizmama, crnim pantalonama i beloj rolci.
Krece lik da mi drzi predavanje oko toga sto nisam updateovala CV, jer mi je fotka sa plavom kosom, a ja sam svetlo smedja sada.
Nakon toga sledi tirada o tome kako njihovi zaposleni imaju kodeks oblacenja, a za zene to podrazumeva suknju umesto pantalona, jer kad idu do klijenta, to lepse izgleda.
Meni vec prekurcilo, pa resila da se zajebavam.
Ipak, suzdrzah se od pitanja - jel' ovo farmaceutska ili javna kuca?
Poce on kako se dobijaju kola, ocekujuci da ja sad padnem u nesves' valjda od Skode Oktavije.
Rekoh mu - pa, nisam nesto impresionirana nit' kolima, nit' nosenjem suknje na -10 C (toliko je bilo tog dana), pa ne bih trosila ni svoje ni vase vreme.
Primer 2:
Ja radim jedan posao, al' nisam nesto zadovoljna platom, pa poslala CV u neku firmu.
Pozovu oni mene.
Dodjem ja, kad ono - grupnjak (grupni razgovor), nas jedno 10-ak.
Izlaze g-dja iz firme uslove rada, i izmedju ostalog kaze - jeste da je radno vreme od 9 do 5, ali se podrazumeva da se ostane svakog dana do 8.
Ja krecem da ustajem i da oblacim jaknu.
Pita sta je problem, ja kazem: "Znate, i ja podrazumevam da imam privatni zivot". Ona zguta knedlu, a za mnom krece jos nekoliko njih da ustaje i oblaci se. Dok jos nismo izasli, pita ona one koji su ostali da sede: "Vama nije problem ovakvo radno vreme?", a krece uvlacenje: "Ne, mi zelimo da radimo".
Primer 3:
Opet ja imam neki posao, a na razgovoru za eventualno bolji posao.
E, tu je lik bio skroz posten - odmah da vam kazem, nasa plata za pocetnike je tolika i tolika, i to ce biti minimum 6 meseci ili godinu dana, pa kome ne odgovara, da ne trosimo jedni drugima vreme.
Posteno.
Ja izasla medju prvima.
Inace, evo kako bi CV trebalo da izgleda, ako cemo posteno:
CV
Potpuno nespreman za rad pod pritiskom, kao i za prekovremeni rad, osim ako nije debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve vaše kompanije, ako platom ne mogu pokriti sve tekuće troškove, plus da mi ostane za malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i provod.
Funkcionišem po principu – koliko para, toliko muzike. Takođe me savršeno ne zanima što ste u problemima i očekujem da sve vaše zakonom predviđene obaveze izvršavate na vreme, kao i da poštujete sve praznike i godišnji odmor. Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto bolje.
Komunikativan s pristojnim i ljubaznim svetom, dok za drkadžije imam kratak fitilj. Psujem na nekoliko svetskih jezika, ali ozbiljnu prepisku i razgovor vodim samo na srpskom i engleskom i ne proseravajte se s multinacionalnim korporativnim tripom, jer vam je i to previše.
Studirao sam 100 godina, ali smatram da je uspeh što sam završio bilo šta u ovoj zemlji, ovakvoj kakva je. Usavršavam se stalno i bez vas, jer sam radoznao i mislim da život ima smisla i bez umiranja na poslu.
Reagujem samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite me testiranjima i timbilding budalaštinama. Ako se već proseravate s tim zapadnjačkim forama, onda ponudite i zapadnjačku platu i uslove rada. To što ste pohađali dva tri seminara, ne čini vas obrazovanom osobom.
Što ne znam, naučiću. Nisam debil.
I, da – postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma, ali žalim što vas moram obavestiti da to nije posao koji vi nudite.
S poštovanjem,