Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Escobar
Kako vam se chini novi sistem?

3 god Bachelor josh 3 MA?

:nerd:

Iskreno mi se svidja da konachno uradimo neshto konkretno po pitanju evropeizacije....
Korisnikov avatar
By vanillapuff
U principu, nije lose da uskladimo standarde sa Evropskom Unijom, mada su nasi zivotni standardi i uslovi zaposljavanja jos veoma daleko od navedenih i toliko sanjanih standarda...
Mene tu plasi nesto drugo: s obzirom na to da smo mi svi poceli da studiramo pre uskladjivanja nastavnog programa sa Bolonjskom konvencijom, mi i nastavljamo i zavrsavamo studije po starom.. U praksi to izgleda ovako: ja sam cetvrta godina fakulteta koji traje pet godina, a za magistarski stepen mi treba jos dve.. Prostom matematikom to iznosi sedam godina rada, a neko ce isto to zvanje dobiti za mnogo, mnogo manje (cak ni jedna godina manje nija sala!)...
Druga stvar (i to me plasi!): da li cemo mi koji smo studirali po starom imati drugaciji tretman od "Bolonjaca"? Da li ce nase diplome biti "zastarele"? I kako ce se to odraziti na nase buduce zaposljavanje? Nadam se da uslov za zaposlenje nece biti striktno zavrsen fakultet po Bolonjskoj konvenciji... Da ne bude posle - em duze studirali, em teze doci do posla...
Nemam sta drugo reci do - srecno svima nama (trebace nam!), i napred u nove pobede!....

p.s. Znate ono - "Ja hocu zivoooot, bolji zivooot....."

:puzzle: :shocked: :lood: :glupan:

:molise: :putnik: :eu:

:zastava:
Korisnikov avatar
By ciceron
Bilo bi najgore kada bi nase 4 godine po novom vazile samo kao 3. E onda smo ga naje****. Svaki klinac ce moci da zavrsi 3 godine faxa i da ima isto zvanje kao mi sto smo zavrsili 4 godine. To jednostavno nije fer.
By fencysmurf
preskupo je to za nas.

a i nije u nacionalnom interesu da nam se studenti svrckaju po evropi bez nadzora i da kupe kojekakve katolicko-protestantske ideje....

sta mislis kad se vrate sa idejama , pa ko da kontrolise taj haos i samovolju....

:burner:
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Deco, zasto se zavaravate da su magistarkse studije kod nas nesto ozbiljno? Evo primera sa Ekonomije: osnovne studije koje sam zavrsio imaju 35 ispita (prosecno 8,75 ispita u godini), a magistarske koje sam upisao imaju 9 ispita (prosecno 4,5 po godini). Pored toga na magistarskim se ispiti polazu k'o od sale, a oni sa onsovnih bas moraju da se spremanju.

Poenta: sadasnje magistarske te ne uce ni cemu znacajnom, samo te spreme za pisanje rada i nista vise. Nove magistarske te teraju da dalje i vise ucis.

Tu je prednost bolonjskog sistema nad nasim sadasnjim u kolicini znanja koje ti sistem daje.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Kod nas je opsta frka oko te bolonjske konvencije. Elem... predmeti koji behu dvosemestralni i koje smo i tako na jedvite jade stizali da odradimo i odslusamo (hemija) postaju jednosemestralni, a ti naguraj kako znas i umes i opstu i neorgansku i organsku. Postoje propisi o broju studenata na vezbama (18) pa na godini koja ima 200 studenata , mora da postoji 11! termina za vezbe. Nebuloza je i to sto predmeti tipa sistematike biljaka padaju u zimskom semestru, kada je vegetacija ionako slaba, a u prolecnom, kada je najvise biljaka u svezem stanju, tog predmeta nema.
Konkretno, stari nastavni program na biologiji se od novog razlikuje u izbornim predmetima (koje mi 'stari' nemamo) i jos nekim koji mi ne deluju previse ni tesko ni potrebno. Mislim da ce moci da se, nakon odslusane cetvrte godine, uradi i ta 'razlika', kome je stalo da mu diploma bude po bolonji.
By Gost
Originally posted by Njuskalo
magistarske koje sam upisao imaju 9 ispita (prosecno 4,5 po godini). Pored toga na magistarskim se ispiti polazu k'o od sale, a oni sa onsovnih bas moraju da se spremanju.
Poenta: sadasnje magistarske te ne uce ni cemu znacajnom, samo te spreme za pisanje rada i nista vise. Nove magistarske te teraju da dalje i vise ucis.

Živa istina. :up: Magistarske studije su smejurija na ve?ini naših fakulteta, ?ast izuzecima, ako postoje. No, ne?e one još neko vreme zali?iti na nešto, pa zvale se bolonjske ili kolonjske, jerbo ih i dalje prave isti ljudi. Bar je tako kod mene na faksu - potpuno se ISTO presipa iz šupljeg u prazno, prave promene se nisu desile, jedino što je razli?ito je dužina trajanja studija i par izmena na nivou terminologije. A i dalje ništa ne'š saznati, a kamoli se specijalizirati u ne?emu.
Jebga, ne?e stari pas da u?i nove trikove, pa to ti je.
Korisnikov avatar
By Mars
Koliko je do mene doslo od informacija - lepo je sto su skresali mnostvo nepotrebnih ispita.

S tim u vezi, nije losa ideja razmisliti o upisu i zavrsetku jos jednog fakulteta.

Post. dipl. su i kod mene bile smesne, odsustvo svake neizvesnosti (pao je samo onaj ko se nije pojavio, a deca profesora cak ni tad), puna sloboda oko izbora termina i dinamike. A znanje - onako.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Mars
S tim u vezi, nije losa ideja razmisliti o upisu i zavrsetku jos jednog fakulteta.
Mmmm... voleo bih da postoje neki dvopredmetni ili tropredmetni nastavni?ki smerovi*... da idem tri godine i da posle mogu da predajem još dva predmeta... mogao bih da biram školu gde ?u da radim...

*ali da ne bude biologija+hemija nego npr. engleski+geografija+matematika ili neke takve kombinacije.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ma, srpska posla.

Podelili sve ispite na jednosemestralne, nekoliko izbacili, ali lobiji su uspeli da izdejstvuju da slushamo i dalje neke smarachke predmete koji ce na trebati kao jukie-u nuklearna fizika pri pravljenju herbarijuma...

To i josh nekako, ceo zhivot shtrebash gluposti pa oguglash.
Ali gospoda se setila da smanje nedeljni fond nastave. Grejt.
I da bi to uradili a odrzali broj chasova od proshlih godina uveli su dodatne 4 nedelje u shkolsku godinu ni manje ni vishe na rachun ispitnih rokova..

Tako da januarski i februarski (2 odvojena) traju 4 nedelje u odnosu na 2 meseca kao proshle.
Svi se josh zanosili da cemo da damo po 5 ispita a sad kad vidish kako su dan za danom a ne zelis/mozes da se zatvoris kuci i ne izlazis, 3 ili 4 su uspeh...
Korisnikov avatar
By Draco
Moj fax se presaltovao na bolonjsku jos tamo neke 2002. ili 2003.. Mislim da je to najpametnija stvar koju su mogli da urade.. Jeste da sada imamo mnooooogo jednosemestralnih, ali su bar uspeli da zaokruze u logicne celine ispite koje su rasparcali..
..jedino sto nam JOS nisu dali je januarska revizija, ali nema veze, jer da i to imamo, ne bismo imali povoda za sledeci strajk..:spin:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Draco
Moj fax se presaltovao na bolonjsku jos tamo neke 2002. ili 2003
Koliko sam ja razumeo, naš nikad i ne?e jer postoji jak OTPOR! medju profesorima... :redaljka:
Korisnikov avatar
By Zibro
ljidi osvestite se ... za sve nas koji trenutno studiramo Bolonja je predaleko ....
mozda ce neki novi klinci koji upisu fax za godinu dve imati nesto od cele ove frke i " reforme "
mi sigurno necemo , jbg nije nas zakacilo
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
na mom faksu prva godina ve? radi po bolonjskoj. jednosemestralne ispite imam i ja koji sam faks upisao 2002. a ova nova generacija ima sistem testova koji se polažu svake nedelje i predstavljaju samo deo gradiva. položiš sve testove, položio si ispit. otprilike kao kontrolni u srednjoj. ne znam da li su uveli i ograni?enje od dva izlaska na ispit, što je isto po deklaraciji.

a što se ti?e 11 termina za vežbe, kod mene na godini ima 250 studenata, a svega 16 u grupi. no, sve se može...
By Gost
Kod mene na faxu je to uraðeni po meni
jako loše, jer su brucošima dali tako neverovatno
nenormalne predmete ("osnove klinike" npr
gde vuku tu decu po klinikama i kao objašnjavaju
princip funkcionisanja Urgentnog centra?!)
Glupost.
Izbacili su im celu prvu godinu (kakvu sam
ja imala), a dali anatomiju!!! Nama su ta
hemija i fizika bili ekstra filteri, da se ras?isti
ko je upisao fax jer zaista voli i ho?e to
da studira, a ko je tu jer je rodbina
odlu?ila da bi bilo kul da imaju dr u porodici.
By Ulix
Originally posted by pcelica
Kod mene na faxu je to uraðeni po meni
jako loše, jer su brucošima dali tako neverovatno
nenormalne predmete ("osnove klinike" npr
gde vuku tu decu po klinikama i kao objašnjavaju
princip funkcionisanja Urgentnog centra?!)
Glupost.
Slazem se.
Uradjeno je povrsno, ofrlje i jako, jako lose.
Toliku neorganizovanost jos nisam video.
Izbacili su im celu prvu godinu (kakvu sam
ja imala), a dali anatomiju!!! Nama su ta
hemija i fizika bili ekstra filteri, da se ras?isti
ko je upisao fax jer zaista voli i ho?e to
da studira, a ko je tu jer je rodbina
odlu?ila da bi bilo kul da imaju dr u porodici.
Anatomija je sada mnogo teza jer se gradivo, naravno, ne moze smanjiti, ali je, po meni, bolje da je polozimo u prvoj.
Sa druge strane ja anatomiju toliko volim da bi i ljude sa FON-a terao da je polazu pa nisam merodavan da kazem.

Vecina je upisala iz razloga koje si navela: bas je cool imati lekara u kuci; posebno ako ti je tatica lekar.
By Gost
Originally posted by Ulix
Anatomija je sada mnogo teza jer se gradivo, naravno, ne moze smanjiti, ali je, po meni, bolje da je polozimo u prvoj.
Sa druge strane ja anatomiju toliko volim da bi i ljude sa FON-a terao da je polazu pa nisam merodavan da kazem.
Zašto mi nešto govori da ?e teta
'?elica, nastavi li da studira ovim tempom,
praviti diplomsku žurku zajedno sa Ulixom i
Lemurom?
:lol:

Ma ok je to, voliš anatomiju, svi mi
je do?ekamo kao ozeblo sunce, prosto
jer je to prvi baš medicinski predmet. Ali
mislim da nije humano da brucošima natovare
odmah ovakav program.
Pri?ala sam sa Vu?i?em (on je bio moj
student prodekan) kada su pravili plan
reforme, i najavljivali su skroz druga?ije
stvari.
Korisnikov avatar
By jukie
Da malo vratim temu na vrh. Da li se u meðuvremenu nešto odlu?ilo o statusu nas koji smo davno diplomirali i da li da planiram da upisujem neke postdip ili sam to ve? položio pa samo odem i uzmem post-diplomu?
:diplomac:
Korisnikov avatar
By switchon1234
Jukie, za tebe ne znam, ali znam kako je na mom fakultetu. Prosle nedelje su postavili pravilnik i troskove za sticanje bachelor/master diploma po B. deklaraciji...

Pravilnik i troskovi

Sto se mene tice i misljenja o istom: istro s***e drugo pakovanje. Da ne kazem da 15 000 din da platimo da bi nam pogledali imamo li uslove i za sta imamo uslove, a bez da su postavili sistem po kome se boduje. Znaci sve ce to lepo da zvuci, i fakultet ce uzeti mnogo novca...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Freya
Jukie, za tebe ne znam, ali znam kako je na mom fakultetu. Prosle nedelje su postavili pravilnik i troskove za sticanje bachelor/master diploma po B. deklaraciji...
Sto se mene tice i misljenja o istom: isto s***e drugo pakovanje. Da ne kazem da 15 000 din da platimo da bi nam pogledali imamo li uslove i za sta imamo uslove, a bez da su postavili sistem po kome se boduje. Znaci sve ce to lepo da zvuci, i fakultet ce uzeti mnogo novca...
pazi šta su sve ura?unali... recimo da imaš sve poene za master, prvo pregledaju da li imaš sve poene, a imaš (platiš), pa te upišu na master studije (platiš) pa ti onda ponište staru diplomu (platiš) pa ti daju dve nove diplome (još platiš)... ajme...
Pa kod nas ?e to verovatno biti još i skuplje (pošto smo uvek meðu najskupljima)...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
na FTN u Novom Sadu je izašao neki novi cenovnik usluga, a po zakonu od septembra 2005. godine. tu ima nekoliko kategorija studenata i diploma: od teku?ih do svršenih studenata, a isto tako od akademski inženjer do magistra. sve je naravno u vezi sa bolonjskom.

za svršene studente pri?a se svodi na to da se plati nekih 15k za verifikaciju ispita, tj. dobijanje bodova, pa se plati redovna cena upisa na magisterij, onda magistarski rad (se plati), pa poništavanje diplome (platiti) i onda na kraju ova nova diploma sa tim ?uvenim dodacima (takoðe platiti). sve u svemu oko 40 k dinara su troškovi plus još cena magisterija, koja zavisi od toga jesi li budžetlija ili ne.

moje mišljenje (tj. pitanje) ?emu bi ti uopšte služilo to sve ako toliko košta?
Korisnikov avatar
By Dzi
eeee da koshta koshtaaaaa :ples:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!