- 24 Jun 2011, 18:02
Voditeljka: Dobro veče poštovani gledaoci, evo nas na početku još jedne sezone emisije signali, i otvaramo je pričom o nama, o našim, recimo, imaginarnim strahovima, i o sposobnosti da prihvatimo drugačije. Srbija ima zakon o zabrani diskriminacije, ali da li je ovo država u kojoj svako može da živi slobodno, izražavajuci izmedju ostalog i svoj seksualni identitet. Parada Ponosa se još nije desila ali je to tema o kojoj se već nedeljama priča, i izaziva razne kontraverze u javnosti, pa čak i pretnje nasiljem. Dakle, ovom temom otvaramo novi serijal.
Voditeljka: Dobro veče gospodo, i vama (želim) dobrodošlicu u signalima. Sad bi se neko pitao imamo li mi pametnijih stvari za priču u ovoj Srbiji, važnijih, životnih. Ali šta biste vi recimo odgovorili. Slušamo vas poslednjih dana, i razne stručnjake ali i političare. Je li to izašlo sad već iz ove društvene stvarnosti u onu političku, i postala je i ova tema moneta za potkusurivanje.
Marić: Evo ja ću odmah da kažem, ja sam danas na konferenciji za štampu Nove Srbije, ja sam potpredsednik Nove Srbije, rekao da sam pročitao u novinama, danas, upravo, da je neki tamo iz Evropske komisije rekao da je uslov, maltene jedan od uslova da Srbija pokaže da je demokratska zemlja, ako parada ponosa, a mi smo to iz NS nazvali parodija ponosa, prodje bez incidenata. A ja sam onda rekao, čekajte, pa zar ne bude, zar nije bolje da bude uslov za EU da imamo mleka. Što nam to nisu postavili kao uslov za ulazak u EU. Imajte normalno mleka, zaboga, u jednoj poljoprivrednoj Srbiji.
Voditeljka: Ali vaša stranka profesore Mariću, recimo da od svih partija bila najekstremnija u osudama upravo parade ponosa. Dakle vi se zalažete isto za Evropske vrednosti, i vaši budući koalicioni partneri se zalažu, srpska napredna stranka, za te evropske vrednosti, a sa druge strane pozivate vaše članstvo da ostane tog 10 oktobra kod kuće.
Marić: Jeste. Zato što smo mi domaćinska, pravoslavno svetosavska, šumadijska ako hoćete, stranka sa tradicionalnim srpskim vrednostima na kojima počiva ideologija naše stranke, a kad je Patrijarh Irinej, kad su ga pitali hoce li primiti te KGB - kako ih ja zovem i BTRS, ili ne znam ni ja šta već, organizacije, Patrijarh je rekao “Ni u ludilu”. A u Srbiji se, u Srbiji se posle Patrijarha ne govori.