Cemu tako ostre reci?
Prvo, kada ljudi koji vec godinama, a neki i vise od 15 godina rade human rights izvestaje, kazu da je Izvestaj odlican, onda je to relevantno misljenje.
Sto se tice LDP-a i DS-a zasto su oni popljuvani? LDP je pohvaljen, jedino je receno da ce oni koji govore o LGBT pitanju morati da se teorijski potkuju. To nije pljuvanje. Od mnogih ljudi koji su citali izvestaji stizu i suprotna misljenja - optuzuju nas da je Izvestaj naklonjen ovoj stranci.
Sto se tice DS-a, te njegovog predsednika, receno je da oni u svom politickom nastupu ignorisu LGBT populaciju, a progovore samo kada su direktno upitani. Ne bih sad pominjao neke nemile dogadjaje u Nisu za koje je direktno odgovorna DS, a koji su rezultirali zabranom izlozbe Queerology. Kako se ignorantski ponasaju, dobro su prosli.
Musolini nije pomenut, vec Hitler i Ernst Rem. Cela prica o nacizmu je u izvestaju da bi se pojasnilo zasto rasizam i homofobija uvek idu zajedno, koje su im potencijalne posledice, itd. Takodje, pokazuje i svu dvolicnost ekstremnih desnicarskih ideologija i politicara.
Sto se tice svih medijskih slucajeva koje si naveo moram istaci da u Srbiji postoji Organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris" koja vec godinama se bavi homofobijom u medijima, tako da nismo hteli da ulazimo u njihov deo posla.
Sto se tice slucaja Antala Skendzica, takodje se time bave druge organizacije i ja o tome ocekujem izvestaj od njih. Prvo saopstenje u vezi sa Skendzicem je izdala Queeria. Kako sam nacuo kasnije, ova organizacija se ogradjuje od Skendzica, posto ne zeli da se LGBT populacija vezuje za nekoga za koga se sumnja da je ubica. Sa druge strane, znam da Asocijacija Duga iz Sapca daje podrsku Antalu, u redovnom su kontaktu i mogu mnogo bolje da objasne sta se njemu desava. Takodje, sto se tice homofobicnih napisa u stampanim medijima o ovom slucaju, opet bih pozvao Labris da detaljnije opise slucaj.
Sto se tice kulture, opet postoje organizacije koje su pozvanije da o tome pisu. Queeria, Queer Beograd, Deve... Bilo bi glupo da GSA krene da se bavi svime time. Jednostavno, GSA nije jedna jedina LGBT organizacija u Srbiji.
Inace, tvoj reecnik govori o tvojoj politickoj kulturi. Moj ti je savet da to menjas, ako mislis da budes relevantan politicki sagovornik bilo kome, pa i GSA.
Originally posted by Ulix
Utisci:
Prvi deo izvestaja, o politickim strankama, napisan je potpuno nakaradno. Ispljuvaste i LDP i DS, a smatrate ih "partnerima". Da li je toliko tesko pohvaliti trud i zalaganje, i to posebno LDP-a. Cak je i Tadic dosta modifikovao svoje stavove. Lepo je istaci da jos mnogo ima da se radi, sto je, naravno, istina, ali je takodje lepo reci: super, ovo je napredak u odnosu na ranije godine... Ovako izvestaj zvuci kao da ga je pisala neka frigidna baba.
Drugi deo izvestaja je odlican, i mislim da je mogao biti jos iscrpniji. Takodje, suvise malo mesta je posveceno aferi oko davanja krvi, a mislim da ste mogli pomenuti i onaj skaredni sajt medicinari.com... Sramota je da se studenti medicinskog fakulteta tako odnose prema LGBT populaciji.
Zasto niste, bar ukratko, pisali o sramotnom odnosu medija prema LGBT populaciji - jer to je nesto sto je ubedljivo najupadljivije ove godine; tu prvenstveno mislim na Kurir i njihove odvratne tekstove. Pomenuti su, tek kratko, u onom delu gde pisete o Cedi Jovanovicu. A skorasnje tekstove, poput teksta Pederbal, kao da niste ni primetili. Isto tako mislim da je vredna veceg pomena bila i Maljkoviceva polemika sa onim izrodom iz Politike.
Takodje, potpuno ste zanemarili i onaj slucaj sa Antalom, a svojevremeno je isticanje njegove seksualnosti izazvalo burne reakcije na forumu, a ako se dobro secam, pisali ste i saopstenje o tome.
I propustili ste i prvi gej poljubac u domacoj seriji, sto je, mislim, dosta bitno za povecanje vidljivosti populacije. A posto vec govorite o kulturi i medijima, treba pomenuti i onu knjigu Muske suze, u svoj njenoj odvratnosti. (A da ne pominjem da niste napisali hvalospev Zilniku za novi film o Kenediju. A nemamo veceg umetnickog saveznika od tog coveka.) Queeria od ove godine pise blog, a kako cujem i kolumnu za neke novine, sto je takodje znacajno i sigurno vredno pomena.
Zaista cenim trud, izvestaj nije tako los, ali je za moj ukus povrsan i mozda cak pomalo drzak. Vise je nacrt za izvestaj. Izostavljeno je dosta toga, a opet ste nasli vremena i mesta da pisete i o Hitleru i o Musoloniju i ne znam kome sve.