- 08 Jun 2006, 17:20
"Izuzetno važan datum u istoriji modernog tela je ''Povelja sloboda'' Socijalisti?ke partije Francuske, koju je sredinom sedamdesetih godina izradila komisija na ?elu sa Robertom Badinterom, a na zahtev predsednika partije Françoisa Mitterranda. Povelja priznaje ''pravo na zadovoljstvo'' i ''slobodno koriš?enje sopstvenog tela'' kao fundamentalna ljudska prava. U zaklju?ku povelje stoji: ''Svako je slobodan da ima seksualne odnose po svom ili njenom izboru'' i da je homoseksualnost ''seksualno ponašanje nalik bilo kojem drugom. To je izraz temeljne slobode tela''.
Izvor: O V D E
Kada ce konacno jedna partija u Srbiji izraziti ovako jasan stav? Mislim da namigivanje gejevima, dvosmislena obecanja nista ne znace. Mi tezimo da se pravno regulisu neka bitna pitanja- pitanje istopolnih brakova na primer. Zakon mora ozvaniciti ravnopravnost.I kako onda mozemo ocekivati da se donesu adekvatni zakoni kada se jos ne usudjuju da nasa prava stave ni u svoje partijske programe? Ne zaobilazno nego direktno kako je to ucinila Socijalisticka partija Francuske.
Izvor: O V D E
Kada ce konacno jedna partija u Srbiji izraziti ovako jasan stav? Mislim da namigivanje gejevima, dvosmislena obecanja nista ne znace. Mi tezimo da se pravno regulisu neka bitna pitanja- pitanje istopolnih brakova na primer. Zakon mora ozvaniciti ravnopravnost.I kako onda mozemo ocekivati da se donesu adekvatni zakoni kada se jos ne usudjuju da nasa prava stave ni u svoje partijske programe? Ne zaobilazno nego direktno kako je to ucinila Socijalisticka partija Francuske.