Originally posted by Popeye
Originally posted by Banana
A uvodnim postom se imputira kao nemoralno ako gej nije autovan, i to apriori, bez uvida u njegovu individualnu situaciju.
well, naravno da se ne treba outati u iranu. postoje jasne situacije u kojima je cilj to live and fight another day. svatko kome bi coming out nanio konkretnu i veliku stetu treba postupiti pragmaticno.
Tako je, o tome sam i govorio u prethodnih postovima.
Srbija nije toliko ekstremno homofobicna kao Iran, ali ipak ima visok stepen homofobije. I to se ne moze izbrisati gumicom, niti prekriti zastavom duginih boja.
s druge strane, uvodni post jasno uspostavlja vezu izmedju vidljivosti i polozaja gay zajednice. takodjer, dugorocno, cjelozivotno ostajanje u ormaru nikako ne moze biti psiholoski zdravo.
nadalje, ormar kao dugorocni izbor jest nemoralan i manje vrijedan, jer se temelji na laži, kukavičluku i konformizmu prema ugnjetavanju. potpuno je neprihvatljiva lazna prica o izboru ostajanja u ormaru, jer to uopce nije slobodan, svojevoljan izbor, nego potcinjavanje homofobnoj okolini. ne vidim slobodan izbor u situaciji u kojoj se ostaje unutar sustava koji te ponizava i tjera na laz. tvrditi kako je rijec o slobodnom izboru je prozirno licemjerje, jer radi se bas o suprotnom - prihvacanju zarobljenosti. ukratko, you gotta fight for your right... to parteeeeee!
Mislim da je vrlo bitna individualna psihologija i situacija zato ne bih bio sklon generalizacijama.
I sam si rekao:
ako sam s deckom u tramvaju koji je pun navijaca, necemo se poljubiti, jel.
Znaci, slozicemo se da svaki razuman covek treba da bude svestan sredine u kojoj zivi i krece se.
Outovanje ima prednosti, ali ima i posledice. Ja se ne usudjujem da izvodim nikakve generalne zakljucke o moralitetu neoutovanja u Srbiji, i cak mislim da je nemoralno da se to cini sa SVIM gejevima, i objasnio sam zasto, a o tome govori uvodni post.
Tema nije coming out po sebi, koji ima svoje dobre strane za pojedinacnu gej osobu, i koristi po jedan parametar- vidljivost- za gej populaciju, ali ima cesto i negativne konsekvence u homofobicnim sredinama kao sto je Srbija, koje su varijabilne mozda koliko ima i samih gejeva, nijedne dve price nisu iste, te stoga nema mesta nikakvim apsolutnim moralnim normama za SVE gejeve, sto zagovara uvodni post.