- 25 Jun 2012, 12:20
Inače, da nisam u takvoj fazi, složio bih se sa tobom.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2398554#p2398554]polarlicht4.1 napisao:[/url]Poslednjih par meseci se nalazim u groteskno pesimističnoj fazi i sve što u sebi sadrži reč "Srbija" kod mene automatski uzrokuje gorušicu, tako da ne mislim da će u ovoj zemlji bilo šta da se promeni - u mojim očima - na bolje osim ako neko ne uzme bič u ruke i krajnje prostim averzivnim metodama ne nauči Srbe šta smeju, a šta ne; onako kako se dresira pas, samo malo grublje.[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2395832]Ulix napisao:Treba im reći da zakon kaže da niko ne sme pedere da dira, to razumeju. I to je sve što je potrebno.Meni se ipak čini da borba preko lobiranja i pukog donošenja zakona nikada neće biti dovoljna. Ništa neće mrdnuti sa mrtve tačke dokle god ne postoji LGBT(I - ovo slovo u trenutnom svrbskom aktivističkom diskursu ne postoji)Q (a ni ovo nije ko zna kako zastupljeno) zajednica u punom smislu te reči koja će, ako nikako drugačije a ono brojnošću, moći da izdejstvuje nešto za vlastite interese. Doduše, takvi interesi će nužno biti mnoštveni jer ima onoliko politika koliko identiteta (ili ne-identiteta) ali to samo znači da je zajednica živa i da nešto proizvodi. U tu proizvodnju naravno nije uključena samo borba za zakone već i najšire moguće shvaćena kulturna proizvodnja (što fakat nije jedna žurka nedeljno i dva-tri kafića u celoj zemlji).
S vremenom će možda biti manje homofobični, a i ako ne budu, to neće biti važno. Homofobiju u četiri zida.
Potrebna je potpuna promena pogleda na svet a to bez postojanja aktivne zajednice i nije baš moguće. Mene nekako ne iznenađuje dato stanje stvari kad se uzme u obzir da u Jugloslaviji/Srbiji nikada nije bilo "seksualne revolucije". Na primer, jedna knjiga o seksu iz 1980-ih citira sve same rane seksologe (pre Frojda!) kad je reč o homoseksualnosti i iako to čini u pozitivnom kontekstu kasni čitav vek. U to doba na zapadu već nastaje queer pokret (iz kojeg će se izroditi queer teorija) a da ne pominjem sve radikalne seksualne pokrete koji su prethodili.
Inače, da nisam u takvoj fazi, složio bih se sa tobom.