meni je jako zanimljiva ova situacija. basically, kako stvari sada stoje, beograd pridea 2011. nece biti.
ili? moguce je da sam totalno pogresno informiran, ali to se onda lako rijesi. dodje netko odgovoran i kaze: "e hoce, bit ce! grijesis. prestani srati i pametovati."
cinjenica da odgovorni ljudi to vec mjesecima ne cine, da sute, zapravo glasno odjekuje.
koliko znam, beograd pride je zavrsio u rukama bobana stojanovica (aka queeria, koju valjda cine on i njegov jebac). on je stetocina, nesposobnjakovic, kvaziaktivist, zeljan para, dakle to je ista kategorija kao tragikomicni azdejkovic. no, nije problem boban stojanovic!
problem je sto su labris i GSA dopustili bobanu stojanovicu da preuzme beograd pride! bez obzira sta je stojanovic registrirao, napravio iza cijih ledja, whatever. potpuno nevazno. labris i GSA - kao dvije najodgovornije gej-lezbijske udruge u srbiji - su dali prajd (a ako ljudi iz tih udruga misle da ima ista vaznije u gej aktivizmu od prajda, onda se grdno varaju i sustinski grijese) u ruke jednom bezveznjakovicu, koji ce ga sjebati.
ima jedna stvar u kojoj se slazem s pakijem: nitko se ne nadmece. naprotiv, pilatovski se peru ruke od stvari koje bi trebale biti aktivisticki fundamenti.
a zasto se nitko ne natjece za organiziranje prajda? pa zato sto je to krvnicki posao, sto zna svatko tko se time bavio. mnogo je lagodnije pisati projektice, stampati brosure, worshopati i okruglostolati (dakle, baviti se projektizmom a ne aktivizmom) nego napraviti prajd, dakle izvesti ljude na ulice. (inace, svatko tko misli da se drustvo moze promijeniti bez izlaska na ulicu je budaletina.) to je ujedno i ogromna odgovornost, jer ti ljudima, izmedju ostalog, porucujes: "dodji i riskiraj svoj zivot za nesto za sto se isplati riskirati zivot." (a zivot koji se nikad ne riskira nije ni vrijedno zivjeti) i ne samo da im porucujes, ti ih moras uvjeriti u to, a temelj toga jest da sam vjerujes u to.
ako LGBT zajednica u srbiji misli da ce dobiti svoju ravnopravnost bez prajda i svega sto on simbolizira (otpor, ponos, coming out), onda bi to bio prvi slucaj u povijesti. good luck with that, ako mislite da moze drukcije. bas me zanima da cujem i vidim kako.