bas juce sam razmisljala i razgovarala sa nekim ljudima da bi bilo korisno organizovati druzenje aktivista sa zajednicom u nekom kul prostoru, onako opusteno. da se cujemo, upoznajemo i razmenjujemo iskustvo, misljenja i ideje.
nisam ranije videla ovu temu, i bas super da postoji jer mi se uklapa u viziju.
ja sam uvek bila drustveno angazovana u raznim oblastima koje su me zanimale (kultura, politika, dobrotvorne akcije, omladinsko udruzivanje, ekologija...)
cak i tokom osnovne skole, uvek sam bila predsednik, zamenik ili blagajnik odeljenja
![:kosa:](./images/smilies/kosa22.gif)
kad sam pocela da istrazujem svoju bisexualnost, pocela sam da istrazujem i mogucnosti za unapredjenje sopstvenog zivota u toj oblasti.
2002 godine sam u novom sadu odlazila u prostorije redakcije casopisa Decko. tu sam se prvim koracima aktivizma ucila uz Atilu i Adorjana.
pravili smo tamo i neke gay zurke, a kasnije ih prebacili kod mene u stan. znalo je biti po 70 ljudi, sto je za ono vreme bilo extra veliko drustvo.
u to doba jos nije postojao lezbejski chat, nego samo muski kanal, pa smo se mi, neko drustvance okupljeno oko nezaboravne SHMI, pozabavili osnivanjem lez sobe na mircu i godinama sam s ljubavlju radila na razvoju tog virtelnog mesta. uporedo sam pocela da moderiram estrogen fix na forumu, a zatim i jos neke foldere.
2004 sam organizovala 3 lgbt zurke u diskoteci aquarius u ns. upoznala Borisa koji je pravio zurke u bgd, pa smo ponekad razgovarali o aktivizmu, kao i o stvaranju lgbt scene kroz zurke, sto je samo jedan od vidova aktivizma.
2005 sam pravila lude zurke i aftere u stanu u beogradu, i nekoliko zurki u lotosu, gde su se prvi put uzivo upoznali mnogi forumashi/ce i chateri/ke.
2006 je objavljen poziv Gaytena-LGBT za volontiranje na sos help telefonu za LGBT, uz koji je isao i trening od 12 dana. bila je to velika skola za mene i tokom te obuke sam naucila mnogo o LGBT temama, i usvojila neke korisne vestine kao sto su nenasilna komunikacija, asertivnost i empatija. Nastavila sam da volontoram na sos telefonu i to je bilo potpuno drugacije iskustvo od bilo kog ranije. rad sa ljudima koji prolaze teska zivotna iskustva me je promenio i okrenula sam se od party i net aktivizma ka terapijskom radu. prikljucila sam se grupi podrske za trans osobe, ucestvovala u osnivanju grupe podrske za LGBT Rome/kinje, zapocela rad na ideji udruzivanja LGBT roditelja, i dezurala na sos telefonu.
tako je pocela saradnja sa drugim aktivistima. Milan Djuric, Jelena Zulevic, Kristian Randjelovic, Lepa Mladjenovic, Nadica Marinkovic, Dusan Maljkovic, Adorjan Kurucz, Boban Stojanovic, Adam Puskar, Boris Milicevic, Zoe, Majda Puaca, Ljilja Zivkovic, Rada Grubacic, Ksenija Forca, Dragana Vuckovic, Marija Savic, Lazar Pavlovic, Predrag Azdejkovic, ekipa iz niske Lambde, sabacke Duge, i verovatno jos poneko koga sam sad izostavila - sve su to bili ljudi od kojih sam i sa kojima sam se ucila aktivizmu. i svima im hvala na tome
![:sunce:](./images/smilies/sunce.gif)
2008 je Queeria imala kampanju “Ljubav na ulice” gde se nas nekoliko fotkalo za bilborde po gradu. mislim da mi je to bilo prvo javno outovanje.
2009 tokom organizacije prajda ucestvovala sam u performansu najave datuma setnje, i taj snimak se vrteo na svim vestima. Posto sam tada radila u kaficu, narednih nedelja su svi gosti hteli sa mnom da razgovaraju o lgbt temama
Zajedno sa Andjelom sam dala nekoliko intervjua za stampane novine na temu LGBTIQ roditeljstva, i gostovale smo na radio B92.
2010 sam dobila posao u Labrisu kao racunovodkinja, a svim drugim akcijama u okviru Labrisa, poput lezbejske nedelje, forum teatra, snimanje promo spota „I am who I am”, radionica, seminara, i ulicnih akcija, , sam se bavila volonterski, kao sto sam to i svih prethodnih godina radila u Gaytenu. uz mene su bile moje divne i drage labrisice Jovanka Todorovic, Aleksandra Gavrilovic, Aleksandra Pesic, Jelena Vasiljevic i Danijela Radeka, i najaktivnije volonterke Labrisa - Bojana Ivkovic i Jelena Ocokoljic.
2011 sam kao predstavnica Labrisa, ali i kao dugogodisnja aktivistkinja prihvatila da dam svoj volonterski doprinos kao clanica OO Parade Ponosa Beograd zajedno sa Jovankom, Adamom, Bobanom, Goranom, i Darkom.
2012 sam saradjivala sa OO Parade i bila leteci volonter za mnoge poslove i poslice, kao i moji drugari i drugarice iz volonterskog tima parade.
od pre par dana sam se vratila mojoj maticnoj kuci Gaytenu-LGBT sa zeljom da znanja i vestine koje sam stekla primenim na ono sto me najvise zanima u aktivizmu, a to je direktan rad sa ljudima iz zajednice.
[post edited by moderator]
Bavljenje LGBTIQ aktivizom mi je donelo neprekidan rad na sebi i razvoju moje licnosti, pruzilo mnoga znanja prakticno primenjiva u zivotu, poneko putovanje (split, zagreb, niska banja, brac, sarajevo i stokholm), bezbroj divnih poznastava i uspomena, i osecaj da sam ziva i da kvalitet mog zivota zavisi pre svega od mene i mog truda - i ta korist je bila, i jos uvek je moja motivacija
![:eya:](./images/smilies/hyper.gif)