[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2772933#p2772933]ZlatnaPtica napisao:[/url]Kao npr. Ciganin. Samo po sebi nije uvreda, jedino ako se koristi u lošem kontekstu.
Tebi nije. Nije ni meni. Niti nam ikad može biti. Jer nismo marginalizovana grupa ljudi na koju se ta reč odnosi i koristi da se osobe te grupe dehumanizuju.
Ostavi to njima, da govore kako se osećaju povodom iste reči. Kao što bi meni bilo neprijatno da neko ko nema nikakav bliski kontakt sa trans ljudima govori o takvim stvarima sa sigurnošću a nikad na koži nije i ne može osetiti transfobiju i dehumanizovanje rečju trandža.
Nemoj da me pogrešno shvatiš, nikako ne pokušavam da cenzurišem tvoje korišćenje te reči već je problem u tome kada ljudi sebi daju slobodu da govore o osećanjima koja neka reč nosi a ta reč nikad ne može biti upotrebljena protiv njih samih.
A ne daju prioritet govora, niti ih interesuju osećanja ljudi na koje se ta reč odnosi.
Uz to bih još htela da napomenem da na primer - ima trans devojaka kojima je sasvim okej da ih zoveš trandžama. Meni lično nije, i ne bi mi odgovaralo da se ta reč odnosi na mene u razgovoru sa bilo kim. Nisam autotransfobična zbog toga, samo imam pravo da osećam tako povodom iste sa razlogom.