Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By bigirl
Da li ste nekada updateovali firmware cd ureðaja?

U pitanju je dvd reza?. Imam problem sa rezanjem DVD9 dvd-ova, tj DOUBLE LAYER diskova. Stalno mi prijavljuje kako nema dovoljno mesta, a ima... Rekoše mi da problem može da reši update firmware-a...

Ovaj, šta je to uopšte? Šta ?u ja uraditi? Skinula sam sa sajta proizvoða?a novi firmware, ali se plašim... Je l' ima neko iskustva sa time?
By Director
firmware je valjda softver unutar tog uredjaja. Ja ga imam u digitalnom foto aparatu. Receno mi je da kad se pojavi neka nova opcija za fotografisanje, ili kad malo unaprede taj softver (tj. firmware) da mogu da ga downloadujem sa sajta proizvodjaca. To u stvari pise u upustvima.

Ako si skinula sa sajta proizvodjaca, apdejtuj ga slobodno, nema razloga da se plasisi... pa nam onda javi da li si dobila neku novu opciju za narezivanje.
Korisnikov avatar
By bigirl
Nije mi jasno kako nešto što dodatno instaliram ostaje zabeleženo unutar ureðaja zauvek... :puzzle: Kako to može software do te mere da izmeni hardware? U ?emu je fora?
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
bez frke, upgradeuj novi firmware. verovatno ces dobiti podrsku za Mount Rainier i slicne opcije a ponekad firmware omogucava i rezanje na vecim brzinama( u tvom slucaju DL diskove)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by bigirl
Nije mi jasno kako nešto što dodatno instaliram ostaje zabeleženo unutar ureðaja zauvek... :puzzle: Kako to može software do te mere da izmeni hardware? U ?emu je fora?
firmware (drugachije mikrokod) ti je ono shto spaja suvu elektroniku sa operativnim sistemom i omogucava da ti na istom dvdromu rezhesh i sa Neroa i sa tonom drugih burning programa jer obezbedjuje univerzalne instrukcije koje ti programi posle koriste..

Em, to se nalazi direktno unutra u jednom chipu i praktichno upravlja funkcijama te sprave..

manje vishe sve sprave imaju svoj firmware samo su kompjuteri specifichni jer se lako skine s neta i updateuje, dok kod televizora, video rekordera, frizidera itd nema potrebe..

Recimo i kod mp3 playera se izdaje novi firmware s vremena na vreme koji se isto updateuje.
Korisnikov avatar
By HAL 9000
Naravno vrlo je bitno da skines firmware bas za svoj model DVD-ja, jer ukoliko promasis, moze da bude problema.
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by HAL 9000
Naravno vrlo je bitno da skines firmware bas za svoj model DVD-ja, jer ukoliko promasis, moze da bude problema.
E sad me istripova... Šta ako sam ja skinula navodno taj fajl, a ono bude neka greška, pa to nije taj nego neki drugi? Teorija zavere... :vruce:

Uh... A je l' 100% sigurno nema šanse da nešto sjebem? :smug:
Korisnikov avatar
By bigirl
I da... je l' se to radi iz win-a ili dos-a?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
unic0rn ti je lepo objasnio šta je firmware. :trep:

a što se ti?e tzv. "flashovanja" ureðaja UVEK moraš biti jako pažljiva, jer u osnovi taj proces se svodi na to da se prvo izbriše prethodna verzija firmware-a, pa se tek onda stavi nova. ako se nešto sjebe pre nego što se upiše novi firmware, ureðaj postaje neupotrebljiv. naravno, svaki update je preporu?ljiv jer (kako je ve? re?eno) dobijaš nove opcije, ispravljene su neke greške i sli?no.

ina?e, ako si ga skinula sa sajta proizvoða?a, 100% je siguran, a ta?no uputstvo potraži na istom sajtu. pretpostavljam da se proces odvija tako što se firmware nareže na CD, pa se taj CD ubaci u ureðaj, ali to nije tako za sve ureðaje. idealno bi bilo ako bi mogla za vreme flešovanja da ra?unar spojiš na UPS kako se ne bi desilo makar to da nestane struje usled procesa ili se ra?unar resetuje zbog pada napona.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
e sto se toga tice, prvo u Nero Info Tool-i proveri trenutnu verziju Firmware-a. zatim na stranici sa koje si skinula najnoviji firmware procitaj detalje i objasnjenja ( primer, ja imam Nec ND-3500AG. kada sam kupio rezac, vec instalirani firmware je bio verzije 2.15. kada sam hteo da flashujem novi firmware-om, a tada najnoviji je bio 2.18. nisam mogao odmah sa tim, vec sam morao naci stariju verziju 2.16 i instalirati nju, pa tek onda verziju 2.18 ) sve se to nalazi na sajtu, samo obrati paznju
Korisnikov avatar
By bigirl
To za nestanak struje sam videla tamo na sajtu... To je malo zajebano i rizi?no onda... Mislim, nije kao da mi ?esto nestaje struja, ali ipak...

Još jedno pitanje... What the hell is "ATAPI"? ?ula sam za IDE (i znam šta je), a šta je ATAPI?

Pošto za IDE frmw nema uputstva, ali za ATAPI ima...
Korisnikov avatar
By HAL 9000
Originally posted by bigirl
Originally posted by HAL 9000
E sad me istripova... Šta ako sam ja skinula navodno taj fajl, a ono bude neka greška, pa to nije taj nego neki drugi? Teorija zavere... :vruce:

Uh... A je l' 100% sigurno nema šanse da nešto sjebem? :smug:
Ako si skinula pogresan file mogu da se dese razne situacije. Sam firmware je servis ka aplikacijama na visem nivou, kako je unic0rn objasnio. Ako taj servis ne radi pravu stvar uredjaj nece raditi, ili ce raditi kako ne treba, itd... Mada ako znas oznaku uredjaja male su sanse da promasis prilikom odabira nove verzije firmware. Jos ako skidas sa sajta proizvodjaca, ne bi trebalo da bude problema.
Korisnikov avatar
By Rei
Mislim da cu i ja da updateujem firmware na svom rezachu... Pa da pitam, ako se taj proces prekine (i.e. nestanak struje : ) jel to znachi da cu morati ponovo da probam ili da cu morati da kupim novi rezach ? :)
Korisnikov avatar
By HAL 9000
Jednom mom drugu se desila bas ta situacija i rezacu nije bilo spasa. Sve to traje manje od minut vremena, tako da ako ste tolike srece da vam nestane struja bas u tom trenutku onda... Ja bas ne volim da updatujem firmware jer se u vecini slucajeva gubi garancija, a i nije bilo potrebe. Jedino sam morao da tu operaciju izvrsim na ruteru i sve je proslo bez problema. Sve u svemu najbitnije u celoj prici je da odaberete odgovarajuci firmware i da tokom procesa ne dodje do nestanka struje.
By fazza
Originally posted by REI
Mislim da cu i ja da updateujem firmware na svom rezachu... Pa da pitam, ako se taj proces prekine (i.e. nestanak struje : ) jel to znachi da cu morati ponovo da probam ili da cu morati da kupim novi rezach ? :)
Ako ti nestane struje ode mas' u propas'. :) Proces upgrade-ovanja mora da
se zavrshi bez ikakvih prekida, a traje oko 30 sekundi.

Inache, ako se dobro secam, imash NEC-ov DVD rezach, tako da postoji gomila
raznih firmware-a. Neki dolaze u .exe datoteci, znachi zajedno sa programchicem
za flash-ovanje, a neke pokupish u .bin fajlu koji zatim uz pomoc programa
za flash-ovanje ubacish u rezach. Pre toga obavezno dump-uj firmware koji ti
je u rezachu, jer moze da se desi da ti taj novi nece odgovarati pa cesh morati
da vratish onaj prethodni. :) I naravno obavezno gledaj da bude firmware za
tvoj model rezacha inache... :)

E da, pogotovo obrati paznju ako uzimash neoficijelni firmware. Raspitaj se
koji je najbolji i ubaci njega. Obichno su neoficijelni bolji, omogucavaju rezanje
na vecim brzinama (ne bash na svim medijima), a mozesh da nadjesh i zone
free verziju.
Korisnikov avatar
By Rei
Ma jednostavnije meni da kupim novi dvd rezach :smeh:
Pale su im cene, smeshno koliko koshtaju...
By fazza
Originally posted by REI
Ma jednostavnije meni da kupim novi dvd rezach :smeh:
Pale su im cene, smeshno koliko koshtaju...
Ma ne zezaj, nema nishta lakshe od toga! :)

Evo ja sam ubacio u svoj NEC 4550A neoficijelni firmware iako je josh u
garantnom roku. :D

Isto tako sam u satelitski receiver ubacio jedno 50-ak raznih firmware-a, a
platio sam ga pre 2-3 godine neshto jako mnogo. :)

Znachi, ne moze nishta da se desi, samo da bude za tvoj model i furaj...
Korisnikov avatar
By bigirl
REI jesi li? I'm still :uplasen: ...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa sad, pošto ti želiš da updateuješ firmware kako bi mogla rezati DL diskove (što je korisna funkcija) onda mislim da to treba da uradiš. opet, ako možeš da režeš NEKE DL diskove, a neke druge ne, ja na tvom mestu ne bih radio update, ve? bih koristio te DL diskove koji funkcionišu. na kraju krajeva, možeš da daš reza? nekom stru?nijem ko ?e to uraditi mesto tebe ili ga odneseš u neki servis...

dalje: ATAPI je Advanced Technology Attachment (ATA) Packet Interface, dok je IDE Integrated Drive Electronics. e sad, klju?ne re?i su boldovane. IDE zna?i da je kontrolna elektronika smeštena u drajv, pa samim tim nema potrebe za instaliranjem zasebnog kontrolera (kao što se to nekada davno radilo). ATAPI predstavlja skup komandi kojima se kontrolišu ureðaji priklju?eni preko IDE interfejsa, a u stvari je proširenje EIDE-a kojim je uvedena podrška za opti?ke ureðaje.

sve u svemu, koristi dato uputstvo za ATAPI.
Korisnikov avatar
By bigirl
Aha, thanks!

Ina?e, uopšte nije hteo da mi reže DL dvd-ove (ni neki no-name ni verbatim), a onda mi je palo na pamet da instaliram novu verziju Nera i to je rešilo problem, bar što se Verbatim dvd-ova ti?e (onaj drugi sam vratila, pa ne mogu da probam opet). Moja verzija Nera je bila baš baš stara... recimo dve godine...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
onda možda i ne moraš flashovati firmware?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!