Originally posted by REI
Originally posted by dungoll
...
Sve to shto si rekao stoji. Ali samo ako prichash o jednom serveru.
Poshto se radi o vishe servera, a i serveri nisu u vlasnishtvu speedtesta vec razlichitih firmi, to pada u vodu.
Pogotovo ta pricha o negarantovanom protoku. Ako ti protok nije garantovan onda ni pod razno ne mozhesh tvrditi da je server taj koji je nepouzdan.
Ako ja nemam problema sa serverom u londonu, a mimica ga ima, onda problem nije server.
Mozhe se pretpostaviti da problem jeste u serveru ukoliko on nema dovoljno veliki kapacitet da benchmarkuje mimicin veliki link od 100mbit/s iz razvijene & bogate shvedske. Ali to je opet samo pretpostavka.
- stvari iz prakse
![:)](./images/smilies/smile.gif)
par godina iskustva...
- ako ti protok od provajdera ka izlazu (citaj daljem internetu) nije garantovan sve ostalo nema ni svrhe raditi , posto u jednom trenutku ti imas super vezu ka jednom ili vise servera u sledecem nemas... i sve zavisi od uslova na mrezi koji nisu isti zavisno od vremena
- ti i ma ko drugi / narocito neko sa drugog ISP-a , nemate iste uslove testiranja, paketi vam ne idu preko iste mreze
- nije bitno ko je vlasnik testa, tj. servera na kome trci odredjeni test... ti jednostavno NE ZNAS stanje na drugoj strani, i pretpostavljas ga... ja nisam tvrdio da je po defaultu server nepouzdan - u 99% je pouzdan, ali NE ZNAMO SA SIGURNOSCU DA jeste put do njega, sto je mnogo vaznije nego sam server, svi ti serveri su postavljeni tako da imaju odredjeni bandwidth veci nego sto se moze desiti (isto stvar proste statistike), ali putanje do njega su relativne, i u vecini slucajeva RETKO iste (posto deluje da znas barem vrh ledenog brega... mislim da se razumemo), sto automatski znaci vecu relativnost merenja
Evo stanje sada... ispraznicu liniju, testiracu po tri puta tri razlicita servera sa kojma Telekom ima DIREKTNE veze, i dva razlicita servera sa kojima nema i predlozenim serverom
- recimo, topoloski gledano, Telekom, preko koga svi mi manje vise izlazimo ima direktne linkove ka : NEMACKOJ, MADJARSKOJ, GRCKOJ, BUGARSKOJ (necu racunati one koji su jadniji , CG, MK, BIH, CRO , posto je veca verovatnoca da bude manje relevantno, ne zelim da se igram sa mogucim zagusenjima) - idemo :
slucaj jedan, Atina, Grcka :
slucaj dva, Frankfurt, Nemacka :
slucaj tri, Budimpesta, Madjarska :
TVOJ SLUCAJ : London, V.Britanija :
RANDOM SLUCAJ (pitao sam prvog na MSNu da mi imenuje zemlju u Evropi, Izasla je Estonija) :
Default, Temisvar, Rumunija :
Ubedljivo najgori rezultati
![;)](./images/smilies/wink.gif)
Grcka... iako
barem 30% saobracaja ove zemlje jadne ide preko , upravo
GRCKE ...
za exotic dojam...
Velington NOVI FAKKEN ZELAND, bolji rezultat iz prve... nego sva tri u Grckoj :
Sta zakljucujemo ?
druge varijante, prva najbliza tacka, Hrvatska - Carnet Zagreb, text mode, java aplikacija :
CARNet Bandwidth Metar DL test :
Vaša trenutna brzina prijenosa podataka iznosi:
1.67 Mb/s
CARNet Bandwidth Metar UL test :
Vaša trenutna brzina prijenosa podataka iznosi:
408.02kb/s
I mog prijatelja Zvonimira rucno pisani Disclaimer >> :
Upozorenje!
CARNet Bandwidth Metar služi isključivo za osobnu upotrebu i u druge svrhe se ne može koristiti.
Rezultati mjerenja brzine prijenosa mogu varirati i ovise o internet pregledniku koji koristite. Preporučamo Mozilla Firefox.
Brzine variraju i ovisno o tome koliko korisnika koristi mrežu, što vaše računalo radi u pozadini te koliko su opterećeni naši poslužitelji i slično.
Ovaj mjerač mjeri brzinu prijenosa korisniku korisnih podataka, a ne cjelokupnu brzinu veze prema internetu.
Stoga će izmjerene vrijednosti uvijek biti nešto manje od vrijednosti koje objavljuju vaši pružatelji pristupa internetu.
Ukoliko je vaša pristupna mreža velike brzine rezultati ne moraju biti precizni i mogu prilično oscilirati.
Hvala na korištenju!
![:joint:](./images/smilies/motajoint.gif)