Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
https://en.wikipedia.org/wiki/Privilege_(social_inequality" target="_blank)

Privilege is the sociological concept that some groups of people have advantages relative to other groups. The term is commonly used in the context of social inequality, particularly with regards to social class, race, age, sexual orientation, gender, and disability. Specific elements of privilege may be financial or material such as access to housing, education, and jobs, as well as others that are emotional or psychological, such as a sense of personal self-confidence and comfort, or having a sense of belonging or worth in society It began as an academic concept, but has since become popular outside of academia.

jako zanimljiv taj društveno-politički koncept, koristan za uočavanje strukturalnih nepravdi društva. koliko razumijem privilegiranost, ona uvijek postoji u odnosu na, pa koncept white privilege nije uopće ista stvar u SAD-u i u EU, npr.
naravno, ima hrpa ljudi koji sada uživaju u tome da pate zbog svoje privilegiranosti, što je, ironično, još jedna vrsta privilegiranosti jer im se može da pate. takva mi je reakcija promašena, ali nije jedina moguća, jer biti svjestan svoje privilegiranosti otvara oči za razumijevanje i drugih ljudi i društvenih procesa koje se inače ne bi uopće moglo shvatiti.
Korisnikov avatar
By Madonna
lakše mi da napišem po čemu nisam tj. moje ''hendikepe''
Korisnikov avatar
By 7Hz
Govorimo li mi ovdje o privilegiranosti u smislu nepotizma, iliti po naški - rođokracije? :D

Nije mi baš uvodni post sasvim jasan, jer citirani dio navodi široku definiciju privilegiranosti, od one financijske pa sve do nekih bioloških karakteristika... I onda autor odjednom poslije takve širine zapodjene nekakve društvene nepravde.

Mislim, društvenih nepravdi će biti sve dok čovjek vlada nad čovjekom i dok su kratkoročni profiti na vrhu prioriteta, a zdrav razum pri dnu. U tom kontekstu dalo bi se spomenuti privilegiranost kao pripadnost zlatnom prosjeku... Kada ste neka vrsta korisnog idiota koji je dovoljno inteligentan da uradi ono što se od njega traži, a istovremeno preglup da shvati što se zaista oko njega događa... Tako da ga ništa niti ne može uzdrmati...

Valjda je visoka inteligencija i osjetljivost na nepravdu najveće prokletstvo u današnjem društvu koje je dizajnirano da najstrože kazni razmišljanje vlastitom glavom...
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2731225#p2731225]7Hz napisao:[/url]

Nije mi baš uvodni post sasvim jasan, jer citirani dio navodi široku definiciju privilegiranosti, od one financijske pa sve do nekih bioloških karakteristika... I onda autor odjednom poslije takve širine zapodjene nekakve društvene nepravde.
The term is commonly used in the context of social inequality, dakle nadovezah se baš na definiciju s pričom o društvenoj nepravdi, s obzirom da su nejednak tretman i nejednake prilike za različite društvene skupine očiti primjeri nepravde.

konkretan primjer privilegiranosti bi bio kad navečer u hoodieju izađe bijeli tinejdžer na ulicu da kupi slatkiš. policija ga, jel, ne ubije, za razliku od crnog tinejdžera, koji riskira svoj život. bijeli tinejdžer je dakle privilegiran u odnosu na crnog tinejdžera.
Valjda je visoka inteligencija i osjetljivost na nepravdu najveće prokletstvo u današnjem društvu koje je dizajnirano da najstrože kazni razmišljanje vlastitom glavom...
i, kako je ne biti prokleta? ^^
Korisnikov avatar
By 7Hz
konkretan primjer privilegiranosti bi bio kad navečer u hoodieju izađe bijeli tinejdžer na ulicu da kupi slatkiš. policija ga, jel, ne ubije, za razliku od crnog tinejdžera, koji riskira svoj život. bijeli tinejdžer je dakle privilegiran u odnosu na crnog tinejdžera.
Ja tu i dalje ne vidim nikakvu poantu, samo nekakvo iznošenje teorije...

Ali možda je do umora koji me svladao, pa tražim samo topik za usputno trabunjanje, bar dok ekipa ne postane previše nadrkana i neprijateljski raspoložena :D
i, kako je ne biti prokleta? ^^
Ustvari dobro.
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2731229#p2731229]7Hz napisao:[/url]
Ja tu i dalje ne vidim nikakvu poantu, samo nekakvo iznošenje teorije...
moguće je da je ne vidiš jer nisi crni tinejdžer pa nisi odrasla s realnom i konstantnom prijetnjom da te ni krivog ni dužnog policija smakne na ulici.
naravno, to je tipičnoi američki primjer privilegiranosti.

hrvatski bi primjer bi da ako si veteran, onda možeš kršiti zakone i ilegalno organizirati javni skup u sred zagreba a da policija ne intervenira u skladu sa zakonom. ostali građani, jel, moraju prijaviti javni skup.
Korisnikov avatar
By 7Hz
Pa policija niti nije tu da provodi zakone, već da štiti kojekakve političke odluke i interese krupnog kapitala....

Iako mi se polako čini da se radi o pretjerivanju, držim da su crnci na većini američkog kontinenta do danas stekli status svete krave koji nitko ne dira ako ne želi da bude proglašen rasistom.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
evo jednog primera:
neko vreme sam živela u opasnom kraju, gde su se kao dobar dan boli noževima, prebijali na mrtvo, itd... ali kada sam izrazila svoju zabrinutost s tim u vezi, drug i komšija mi je rekao da se ne brinem, da su po nekom nepisanom pravilu na meti pretežno muškarci. e tada sam se osetila privilegovano. imala sam osećaj krivice, ali bih bila srećna kada bih u po noći stigla u jednom komadu do kuće.
Korisnikov avatar
By Madonna
drug mi cesto zamera kad kukam zbog izgleda, pa mi drzi predavanje kako sam srecnik jer izgledam tako i tako, lozi me to i to, itd. On kao neko ko ima poteskoca da nadje sta ga privlaci to uvidja bolje nego ja, a ja ne trazim pa nalazim, to ga posebno iritira, zove to nepravdom. Plus sam ja jos i cesto nezainteresovan za bilo sta iz te price, ain't nobody got time for that
Korisnikov avatar
By antibiotic
Osecam se privlegiranim kada leti lezim na obali alte dunava i uzivam na suncu, dodju mi labudovi i zahtevaju hranu, a ja im dam, a oni ni hvala da mi kazu, mamu im njihovu debelu uhlebljenu nezahvalnu!

Skoroji rad na tu temu

Slika
Korisnikov avatar
By elizevin
svakako da sam privilegovana - pocevsi od opstih mesta kao da sam slobodna zena, sa pravom glasa i takvom-takvom socijanom jednakoscu sa muskima, imam pravo na imovinu i obrazovanje i da ne sluzim za ukras i pravljenje decurlije, sto bi bilo nezamislivo pre ne toliko mnogo vremena. Dalje, privilegovana sam jer zivim relativno udobno, skolujem se besplatno, imam novaca u dzepu, ne brinem se za opstanak. Na privatnom nivou, kao coveku sa vitiligom se osecam privilegovanom jer imam belu kozu, tako da je razlika u boji gotovo neprimetna u zimskom periodu.
By Aven
Nisam blizu stope rizika od siromaštva ni po kriteriju četveročlanog kućanstva ni po kriteriju samačkog kućanstva (s obzirom na državu u kojoj živim, a u kojoj je to veliki problem). To povlači za sobom i neke druge privilegije. Primjerice, uživanje u sadržajima i stvarima koje nisu neophodne za funkcionalan život. Uz to, jedna od najvećih privilegija je fleksibilan posao/radno vrijeme uz koji mogu paralelno ostvarivati svoj 'osobni projekt' cjeloživotnog obrazovanja.

Slika
By OpetMacak86
Trenutno sam privilegovan zbog toga sto govorim nenacki bez naglaska i svi misle da sam svaba...dok moja rodjaka(rodjena u sloveniji i drzavljanka eu) govori sa nekim naglaskom koji vuce na rusli i svi pokusavaju da se Sporazumeju s njim pantomimom xD
Korisnikov avatar
By Anhedonie
puno stvari

npr, dlakavost/bradatost i gradja (izgledam "muzevnije", samim tim sam privilegovan u odnosu na "fem" momke koji bi mogli dobiti batine samo zbog izgleda)
krupnije sam gradje (opet ista situacija, pre ce neko sitniji da bude napadnut)
muskog pola
inteligencija
imao sam snage da se outujem
idu mi prirodne nauke, posebno programiranje, i imao sam tu srecu da sam se vrlo rano opredelio za to (da nije ovakva situacija u srbiji ovo ne bi bila privilegija)

itd itd ima kolko osh
By Sixto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2731377#p2731377]Anhedonie napisao:[/url]puno stvari

npr, dlakavost/bradatost i gradja (izgledam "muzevnije", samim tim sam privilegovan u odnosu na "fem" momke koji bi mogli dobiti batine samo zbog izgleda)
krupnije sam gradje (opet ista situacija, pre ce neko sitniji da bude napadnut)
muskog pola
inteligencija
imao sam snage da se outujem
idu mi prirodne nauke, posebno programiranje, i imao sam tu srecu da sam se vrlo rano opredelio za to (da nije ovakva situacija u srbiji ovo ne bi bila privilegija)

itd itd ima kolko osh
By Kragi
Mogu da jedem sta god hocu, kad god hocu i koliko hocu a da pritom ne budem ni priblizno stanju ili bolesti koju zovemo gojaznost. :D

Ne dugujem nikome nista.Ni na koji nacin.
Korisnikov avatar
By EnMademoiselle
po tome da gde god sam sa koliko god ljudi oko mene tačno će meni prići debil.
Korisnikov avatar
By Srklet
sve moguće middle class privlegije koje postoje, imao sam ih. kuća puna knjiga, pohađanje osnovne muzičke škole, svijest o važnosti obrazovanja, uvijek minimalna financijska sigurnost itd.

sve to sam naravno osvijestio mnogo kasnije, shvativši kroz promatranje drugih da samopouzdanje nije defoltni modus svake osobe, nego nešto što se ili usadi ili mora mukotrpno osvojiti.

zapravo mi je moj stav prema vlastitom pederluku najviše otkrio koliko sam privilegiran u odnosu na mnoge druge. također i karijera, s obzirom da nikad nisam morao raditi bilo kakve nepodnošljive kompromise ili se prodavati da preživim (što ne znači da nisam bio i siromašan), nego sam uvijek mogao i mogu još uvijek raditi s uvjerenjem. svaki put kad sam se našao u situaciji u kojoj mi se nudilo kompromitiranje, mogao sam jednostavno odmahnuti rukom i reći 'ma nema šanse'. s vremenom sam na sreću naučio i da ne budem toliko obnoxiously selfsatisfied about it. ^^
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Beo i cis-muškarac, zapravo, najviše.

Ovde stvarno jako puno ljudi te sasreću na ulici pitaju za broj, prate te niz ulicu do kuće, ako ih iskuliraš i još druge stvari koje se događaju curama... U-žas.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!