Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Pauceti
Koju od ove dve vrline vise cenite i zasto?
Zaista sam se zacudio kako su podeljena misljenja oko ovog pitanja.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
zavisi jako od situacije do situacije. generalno sam za milost ali pravda ima svoju svrhu.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ako milost znači nemilost sutra za nekog od strane onog kome je milošću progledano kroz prste, onda definitivno pravda.
U ostalim slučajevima povremeno može milost, ako učinjena zloba nije napravila nepovratne posledice :)
Ja sam nekako oko za oko zub za zub tip ličnosti :D
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
retkost je i jedno i drugo
ovako bez razmisljanja bih u vecini slucajeva odabrao milost

recimo da imam skup ljudi
izbor milost ili pravda bi bio lak
kad bi milost uticala samo na njih tj kad milost prema jednom skupu ne bi nekom drugom skupu ljudi cinila veliku nepravdu..

nazalost suprotan slucaj zna da bude cesci i tu ne mogu da odaberem univerzalno resenje
Korisnikov avatar
By scout_finch
tema me asocirala na ovog sto je siloao i ubio ono dete u vojvodini.
pravda jbg.
Korisnikov avatar
By Macan86
ja jesam sažaljiv mnogo više nego što je to dobro po mene...ali realno,milost i sažaljenje moraju da imaju svoje granice.Neki znaju to da iskoriste da postanu još gori.
Kod ljudi cenim obe te osobine podjednako
Korisnikov avatar
By 李香兰
imam neki somewhat demisexual odnos sa ovom temom generalno. milost ako se radi o nekom za koga mi je (emotivno) stalo, pravda ako ne.
Korisnikov avatar
By Hitsugaya
inace sam jako pravdoljubiv, ali stvarno zavisi od situacije i osobe. treba dobro razmisliti pre nego se pokaze i trunka milosti prema ikome, ljudi su stoka i to znaju iskoriscavati. takodje se treba imati u vidu, da li bi tebi milost bila pokazana, da je situacija obrnuta. dakle, ja milost vidim kao nesto sto treba da se zasluzi.

a nisam oduvek bio ovakav, okruzenje me je promenilo
Korisnikov avatar
By EnMademoiselle
meni je najbitniji preduslov donošenja pravedne odluke iskrenost.
te ako je ona prisutna npr. u vidu iskrenog kajanja onda će kroz pravdu biti zadovoljena i milost

naravno ovo se odnosi samo na moj lični sud. u društvu je to malo mnogo drugačije
no za to me nije briga.
Korisnikov avatar
By 2kune
eh dječice... da nema pravde ne bi bilo ni milosti... obje riječi opisuju kako hendlamo krivce, one koji su se ogriješili... radi se samo o jednom sitnom praktičnom izboru... a da pokušamo nadrasti koncept? :trep:
Korisnikov avatar
By Blady
Kako sam ti rekla uzivo, tako i ovde.
Pravda.
Korisnikov avatar
By bothways
fool me once, milost
fool me twice, pravda

zapravo, mislim da je teško odgovoriti, jer je koncept pravde dosta kompleksan (makar meni). kako definisati pravdu u haotičnom svetu u kome živimo? svaka situacija je sui generis i nešto što je meni u jednoj situaciji pravedno možda nekom drugom nije (i vice versa).
Korisnikov avatar
By elizevin
Milost, definitivno.
To mi je nekako humaniji koncept, konstruktivniji. Da, moze da se desi da oprostis nekom pa ti se vrati triput gore, ali mislim da, za razliku od kazne, ima potencijala da zaista natera ljude da se zamisle nad svijim postupcima i pozele da budu bolji ljudi. Kazna, koja je cesto element pravde, to redje postize. Pravda je opet dopadljiv koncept jer nas uljuljkuje u sliku sveta gde svako dobije ono sto zasluzuje, dobro kao i lose. Nazalost, cesto ono sto je pravedno u datom trenutku nije mozda najbolja stvar koja moze da se uradi, barem po mom misljenju. Npr. da li je bolje surovo kazniti kriminalca i nadati se da ce na kraju te kazne (p)ostati ljudsko bice? Ili je, bez obzira sto to nije pravedno, bolje za kriminalca i za drustvo u celini rehabilitovati ga, ulagati u njegovu integraciju u drustvo. Dosta njih nisu istinske sociopate, vec samo glupi, ishitreni, ocajni ljudi. I kako onda tretirati istinske sociopate?
Korisnikov avatar
By Srklet
pravda. kao moralizator nemam neke koristi od milosti. ^^

iako, ponekad je milost zapravo pravda. ili obrnuto... u svakom slučaju, najgora vrsta pravde je nemilosrdna pravda.

it's complicated :hamlet:
By Kragi
Ja sam, za razliku od drugih plemenitih ljudi, za milost ukoliko mi je to u interesu a ne zato sto bih da prastam :sweet: Odnosno, zabole me za uzvisena osecanja i bliskost sa bogom ako ja od toga nemam nista.
Drugo, sta tu ima (kao osobina) da se ceni vise ili manje kad svako po sopstvenom interesu postupa u cilju licne satisfakcije? Osim ako necemo da se proseravamo moralom.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ne znam koja ti je namera bila ali post ti je na dva nacina kontradiktoran sa samim sobom. mogao si sve to lepo da kazes bez pretencioznog moralisanja o tome kako si bolji od svih drugih ljudi, stvar koju baziras na svojoj nekoj imaginarnoj statistici i onda uporedjujes svoj moral sa tom imaginarnom statistikom i tako dolazis do zakljucka kako si najbolji. i onda u isto vreme jasno kazes da je moral svih drugih ljudi proser dok je samo tvoj ok. i onda kazes da je moral generalno besmislen i proser o kome ne zelis da razgovaras. i onda na sve to kazes da nista od osobina nije bolje/gore vec da je sve podjednako ok.

ako to nije proser onda ne znam sta je.
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2714679#p2714679]elizevin napisao:[/url]Milost, definitivno.
To mi je nekako humaniji koncept, konstruktivniji. Da, moze da se desi da oprostis nekom pa ti se vrati triput gore, ali mislim da, za razliku od kazne, ima potencijala da zaista natera ljude da se zamisle nad svijim postupcima i pozele da budu bolji ljudi. Kazna, koja je cesto element pravde, to redje postize. Pravda je opet dopadljiv koncept jer nas uljuljkuje u sliku sveta gde svako dobije ono sto zasluzuje, dobro kao i lose. Nazalost, cesto ono sto je pravedno u datom trenutku nije mozda najbolja stvar koja moze da se uradi, barem po mom misljenju. Npr. da li je bolje surovo kazniti kriminalca i nadati se da ce na kraju te kazne (p)ostati ljudsko bice? Ili je, bez obzira sto to nije pravedno, bolje za kriminalca i za drustvo u celini rehabilitovati ga, ulagati u njegovu integraciju u drustvo. Dosta njih nisu istinske sociopate, vec samo glupi, ishitreni, ocajni ljudi. I kako onda tretirati istinske sociopate?

luv this.
By alexandermagic
Postupanje po pravdi kad ja to cinim; kod drugih vise cijenim kad su milostivi, mada im to javno ne bih priznao. :freak:

Milostivi ljudi, odistinski, su rijetki.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Ja ne mogu da bojim to na crno belo,ni ne gledam sebe tako,tesko je odluciti se da li vise volim pravdu ili milost,jer onda uzimam u obzir i karmu,verujem da kako cinis tako se i tebi vraca.
Milost nekada nije bas ok koncept,dok pravda jeste i obrnuto,tako da obe vrline cenim.
By Ulix
Bezveze je praviti takvu vrstu izbora. Najčešće, kad malo razmislim, ni jedno ni drugo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!