Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
Slika
:barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf: :barf:

http://www.salon.com/2012/08/13/ryans_a ... n_salpart/" target="_blank

“While Harriet Beecher Stowe shamed Americans about the United State’s dehumanization of African Americans and slavery, Ayn Rand removed Americans’ guilt for being selfish and uncaring about anyone except themselves. Not only did Rand make it ‘moral’ for the wealthy not to pay their fair share of taxes, she ‘liberated’ millions of other Americans from caring about the suffering of others, even the suffering of their own children.”
:giljotina:

zašto je gora od sotone:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ayn_rand" target="_blank

Rand called her philosophy "Objectivism", describing its essence as "the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."[91] She considered Objectivism a systematic philosophy and laid out positions on metaphysics, epistemology, ethics, political philosophy and esthetics.

što vi mislite o ayn rand? kuda ide ovaj svijet ako se njene ideje uzimaju ozbiljno? :sveca:
Korisnikov avatar
By Tungi
Pretpostavljam da je mrziš zato što je antikomunista :awesome:

Uzimao sam svojevremeno iz biblioteke njen 'Kapitalizam: Nepoznati ideal'. She's good.
Korisnikov avatar
By olga_diktator
ovo što tungi gore reče samo potvrđuje da su antikomunisti ultimativno zlo.

nego, znam jednog dečka koji je bio levičar aktivista, a onda je postao business analyst (ili tako nešto nerazumljivo) i pročitao sve njene knjige. lepo zarađuje, al nije baš da se sa njim pije kafa.
Korisnikov avatar
By bern
čitao sam "atlas shrugged". nije to baš "tako" kao u prvom postu. premda je nju "lako" kritikovati, nije ona jadna kriva što su se armije idiota primile na "objektivizam" u namjeri da postanu bogataši.
Korisnikov avatar
By bern
upravo sam htio da se svađam zbog tog postera, ali neću - ko vas šiša :kosa:
Korisnikov avatar
By Laerem
The Fountainhead je odlican roman! Pogotovo za one koji vole morbidne seksualne patologije, u kojoj je neboder sublimni izraz muskog ega, a pokora muskom egu sublimni izraz zenstvenosti. A i daleko više je cijenim od dosadnih americkih liberala i centrista; oni su samo traumatizirani jer je Rand odvela ideologiju neoliberalnog kapitalizma do svog logicnog kraja; u osnovi, kod nje najviše cijenim izostanak licemjerja. Liberalima i centristima, pa cak i republikancima, je za konzistentnost njihovog karaktera potrebna fantazija kako unatoc tome sto su oni de facto administratori jednog eksploatatorskog, okrutnog, tlaciteljskog sistema, duboko unutra i u svom privatnom životu oni su dobri, topli ljudi, kojima je stalo do njihove ljudske brace. Rand potpuno odbacuje tu fantaziju i afirmira destilirani egoizam kao pozitivnu vrijednost; istovremeno, ne srami se bijede koju politicki sistem baziran na egoizmu producira.

Takodjer, nije da branim Rand, ali ona nema veze s aktualnom "fiskalno konzervativnom" politikom u SAD-u. Za pocetak, Rand ne dozvoljava apsolutno nikakve subvencije, na kojima je citava americka ekonomija vise-manje bazirana.
Korisnikov avatar
By bern
ne, ne vijaj oklagijom, ubićeš neko goveče :lol:

ona nije stavljala "sebičnost" samo po sebi kao vrlinu... više se msili na sve ono što je potrebno uraditi da bi se ostvarili potencijali jedne sposobne osobe.
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2422663#p2422663]bern napisao:[/url]čitao sam "atlas shrugged". nije to baš "tako" kao u prvom postu. premda je nju "lako" kritikovati, nije ona jadna kriva što su se armije idiota primile na "objektivizam" u namjeri da postanu bogataši.
Berne, probaj da pročitaš još nešto njeno (ako imaš vremena i želje) i još bolje probaj da čitaš njene intervjue i eseje pa ćeš videti da je objektivizam u njenoj varijanti često još monstruozniji od onoga što se o njemu može iz drugih izvora pročitati.

Kao pisac nije ništa specijalno, sa izuzetkom The Fountainheada jer je tu uspela da napravi meksičku sapunicu u kojoj nema niti jednog uverljivog lika, a da nije dosadno za čitanje (naprotiv, čak); manje-više tu mogu da se složim sa onim što je Laerem napisao (nebo će se sada srušiti), samo što nažalost ni to njeno prikazivanje seksualne patologije nije zanimljivo koliko bi moglo biti iz prosto razloga što nije namerno. Ali način na koji Dominique (ako se tako zove, davno sam čitao) voli da je siluju muškarci sa kojima je zaista čoveka natera da se zapita kakva je ona sve značenja tome pridavala u toj svojoj poremećenoj glavi.
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2422705#p2422705]Ulix napisao:[/url]
Berne, probaj da pročitaš još nešto njeno (ako imaš vremena i želje)
jasno mi je što si stavio ovo u zagradi, jer ona i ja smo završili :D "atlas shrugged" sam čitao samo zato što nisam znao šta ču drugo, a svidio mi se "cloud atlas". pa ono, "aslas ovamo, alas tamo, can't be bad." :D

a kao pisac je zaista osrednjeg kvaliteta, ili za stepenicu niže. čitao sam kako je počela pisati, pa je to nekako i očekivano.

"atlas" sam naveo zbog toga što je to jedino što sa čitao, a i to djelo se dosta tiče njene filozofije.

ali bez obzira na sve: zanimljivo je kolio se likova primi "tek tako" na nečije pisanje. kasteneda, rajnd, koeljo, jevanlđelja... ( :krezavi: )
By Simor
Od Ayn Rand sam pročitao "Kapitalizam, nepoznati ideal" i "Veličanstveni izvor". Žena ima uvrnut pogled na individualizam i kapitalizam (iako, definitivno, nisam od onih koji smatraju da su individualizam i tržišna ekonomija ultimativna zla). No, nije da mi njen "Veličanstveni izvor" nije prijao u okruženju svakakvih slatkih kolektivizama (koji, za mene, jesu ultimativno zlo), iako njeno poimanje individue ponekada ima čudovišni karakter.

Btw, mnogo mi je smešno kako američki konzervativci vole da se pozivaju na Ayn Rand, ali i da je se odriču. Pa tako, ovih dana, gospodin Paul Ryan ima grdne muke da se Randove otrese pošto se ova zalagala za ateizam (jednako sumanuto kao i braća joj i sestre na drugom ideološkom polu, pa se ponekada pitam da li je u nekim stvarima mržnja prema Ayn Rand samo narcizam malih razlika) - da li bi mu Utah tako nešto oprostila? Ili, ovo što je Laerem sjajno primetio o karakteru američke ekonomije.

Kako god, ova tema me je podsetila da još nisam pogledao "Atlas Shrugged", pa da konačno vidim kako bi to izgledao smak sveta ako bi se kapitalisti povukli na pusto ostrvo i ostavili svet na milost i nemilost ostalima.
Korisnikov avatar
By Tungi
'I am not primarily an advocate of capitalism, but of egoism; and I am not primarily an advocate of egoism, but of reason. If one recognizes the supremacy of reason and applies it consistently, all the rest follows.

This—the supremacy of reason—was, is and will be the primary concern of my work, and the essence of Objectivism.'
Korisnikov avatar
By Laerem
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2423152#p2423152]Tungi napisao:[/url]'I am not primarily an advocate of capitalism, but of egoism; and I am not primarily an advocate of egoism, but of reason. If one recognizes the supremacy of reason and applies it consistently, all the rest follows.

This—the supremacy of reason—was, is and will be the primary concern of my work, and the essence of Objectivism.'
Znas da imas posla s intelektualnim diletantom cim je u stanju izvaliti ovakve katastrofalne gluposti.

Tu formulu doslovce mozes primjeniti na bilo koju ideologiju. Npr.

'I am not primarily an advocate of communism, but of egalitarianism; and I am not primarily an advocate of egalitarianism, but of reason. If one recognizes the supremacy of reason and applies it consistently, all the rest follows.

This—the supremacy of reason—was, is and will be the primary concern of my work, and the essence of Marxism.'
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2422687#p2422687]Laerem napisao:[/url]The Fountainhead je odlican roman! Pogotovo za one koji vole morbidne seksualne patologije, u kojoj je neboder sublimni izraz muskog ega, a pokora muskom egu sublimni izraz zenstvenosti. A i daleko više je cijenim od dosadnih americkih liberala i centrista; oni su samo traumatizirani jer je Rand odvela ideologiju neoliberalnog kapitalizma do svog logicnog kraja; u osnovi, kod nje najviše cijenim izostanak licemjerja. Liberalima i centristima, pa cak i republikancima, je za konzistentnost njihovog karaktera potrebna fantazija kako unatoc tome sto su oni de facto administratori jednog eksploatatorskog, okrutnog, tlaciteljskog sistema, duboko unutra i u svom privatnom životu oni su dobri, topli ljudi, kojima je stalo do njihove ljudske brace. Rand potpuno odbacuje tu fantaziju i afirmira destilirani egoizam kao pozitivnu vrijednost; istovremeno, ne srami se bijede koju politicki sistem baziran na egoizmu producira.

Takodjer, nije da branim Rand, ali ona nema veze s aktualnom "fiskalno konzervativnom" politikom u SAD-u. Za pocetak, Rand ne dozvoljava apsolutno nikakve subvencije, na kojima je citava americka ekonomija vise-manje bazirana.
josh samo kad bi pisac objasnio shta on podrazumijeva pod "dosadni americhki liberali i centristi"...? samo pitam.

ont, ayn rand- primjer poremecenog a "kreativnog" :lol: uma.
Korisnikov avatar
By Vel boy
neshto pretjerana generalizacija.
dosadni americhki "liberali i centristi" sa osobinama koje si im s pravom opisao su one demokrate koje se tako nazivaju i kite a ponashaju se kao republikanci. na veliku zalost, jeste, DP ima i previshe takvih, zovu se tzv. "blue dogs" i sl., ljigavi, beskichmeni, sebichni oportunisti su i da uzasavajuce dosadni. haraju rust-belt-om (uklj. grad u kom sam) i americhkim bespucima gdje su dabome repukeblikanci bog i batina a "blue dogs" im potpora.

MSNBC? zavisi.
Rachel Maddow nije takva. Lawrence O'Donnell nije takav. Keith Olbermann (koji je sad na Current TV) nije takav. pa ni Ed Schultz.

NYT? zavisi.

Obama supporters? takodje zavisi ali postoje iskreno progresivni thinktankovi, grassrot aktivistichke organizacije, povezani s iskreno progresivnim dijelom DP-a. Npr. RootsAction, Firedoglake, Bold Progressives itd......
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2439191#p2439191]Simor napisao:[/url]Btw, Global book koji je izdao i dve knjige Ayn Rand na srpski jezik ponovo radi, pa ako je neko zainteresovan za knjige "Kapitalizam, nepoznati ideal" i "Vrlina sebičnosti", ali i za druge (neo)liberalne autore...

http://www.globalbook.co.rs/knjige.html" target="_blank
http://www.globalbook.co.rs/kontakt.html" target="_blank
Od svih autora -- od kojih su neki istorijski značajni, te daleko bolji od Ayn Rand (Fridmana moram pribaviti!) -- ipak mi se najviše dopao Sun Tzu: em nije iz verocentričkog kruga, em nije liberal. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!