Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Ovakvu temu sam uvek želeo da otvorim: posvećenu narodnim verovanjima i običajima, etnologiji, mitološkim bićima, starom srpskom (južnoslovenskom) transcidentalnom biću.
Da li vas takve teme interesuju?
Čitate li knjige iz te oblasti? Da li vam Čajkanović izaziva tremor? Da li nosite beli luk kada putujete noću? Ima li vaša kuća svog talisona? Da li vas je nekada posetila mora, ili možda nav? Jeste li nekada prisustvovali nekom narodnom običaju na selu, ili sujeverju, strahu od natprirodnog i onoga o čemu se šapuće?
Šta je sa Homoljem, Vlasima, verovanjima u srpskoj Krajini, kakvi su to u brdima horori?
Postoji li, na kraju, drekavac?

Slika
Korisnikov avatar
By bern
ne interesuje me naročito. ali, ima jedna zanimljivost u vezi sa mojim krajem. vjeruje se da ovaj znak blokira urokljive oči:

Slika

(now THAT is interesting)

držite ruke tako u džepu, ili uperite u "zlu" osobu kad ne gleda. :D

edit
nije "urotljive oči" već "urokljive"... ili čak nešto treće :roll:
Devojacka bajalica

Devojke da bi bile lepe i privlacne za momke,
upotrebljavaju ovu bajalicu kako bi im se sve sto pozele ispunilo.

- Zvezdo Danice,
po bogu sestrice,
da nocas predjes
dvadeset sela,
dvadeset padina,
dvadeset momaka,
dvadeset devojaka.
Sto god da nadjes,
milo, suvo da doneses,
i vodu da uzmes.
Kad god se vodicom mijem
i kad je popijem,
da izadjem suncu na istok,
selu na zavalu,
svim kucanima na pogled.
Sto god oci ima,
u men' nek pogledne,
sto god ruke ima,
men' da zagrli,
sto god noge ima,
za mnom da podje.
Ono što je meni potpuno čudno sa srpskom narodnom fantastikom i verovanjima u sva ta bića i pojave, mesta i sl. je da su to neiskorišćeni resursi.
Tj. vrlo retko korišćen, a i onda (kao kod Glišića, ili Matavulja) više satirično.
Jedino kod nekih (poput Kadijevića, ili Nastasijevića) je dobijala na punoj svojoj mračnoj snazi.
Korisnikov avatar
By bern
zaboravio sam, nešto je komplikovano. skeniraću neke kartice, baš su zanimljive.
Korisnikov avatar
By IriS
Dante, pročitaj trilogiju koja se zove Kosingas. svideće ti se :)
Korisnikov avatar
By IriS
btw, volim slovensku mitologiju.
stari paganski i staroslovenski običaji su mi jako zanimljivi, možda zato što su poprilično logični (posmatrajući njihova verovanja glede mitologije), ali su umeli čsto da budu veoma veoma surovi.

mišljenja sam da su Srbi bili mnogo srećniji kao pagani nego što su kao hrišćani. :yes:
jbg, to nam je u genima.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
ova ce se tema ubrzo pretvoriti u ,,forumasi savetuju dantea'' konstrukciju
a ja sam tu da pomognem:

citaj Iliju Vukicevica, ,,Prica o selu Vracima i Simi Stupici''
a imas i onu zbirku eseja o ezotericnom u srpskoj knj.
izdao ju je Sluzbeni glasnik
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2403924#p2403924]Orlando the Lady napisao:[/url]ova ce se tema ubrzo pretvoriti u ,,forumasi savetuju dantea'' konstrukciju
a ja sam tu da pomognem:

citaj Iliju Vukicevica, ,,Prica o selu Vracima i Simi Stupici''
a imas i onu zbirku eseja o ezotericnom u srpskoj knj.
izdao ju je Sluzbeni glasnik
To, iz Glasnika sam čitao relativno skoro i jako mi se dopala (kao i zbirka eseja Srpska fantastika, u kojoj su prvi put obradili skoro zapisane i prikupljene pripovetke i bajke iz Krajine btw).
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2403914#p2403914]IriS napisao:[/url]btw, volim slovensku mitologiju.
stari paganski i staroslovenski običaji su mi jako zanimljivi, možda zato što su poprilično logični (posmatrajući njihova verovanja glede mitologije), ali su umeli čsto da budu veoma veoma surovi.

mišljenja sam da su Srbi bili mnogo srećniji kao pagani nego što su kao hrišćani. :yes:
jbg, to nam je u genima.
Prvo jedno <3 za IriS. Mi smo, zapravo mnogo manje hrišćani nego što to izgleda. Čitajući svu literaturu začudio sam se, koliko je hrišćanstvo malo uticalo na nas. Na primer, ne znam da li ti je poznato, imamo dve vrste krstova. Jedan je hrišćanski, drugi je stara paganska predstava pokojnika sa raširenim rukama. A samo drugi je tabu, tj. ne sme da se dira i pomera odande gde je postavljen. Veruje se da je svako slobodno i nenaseljeno zemljište nečisto, tj. vrvi demonima i svim čudima. Pobodeni kolac, ili krst na tom mestu "čiste" zemljište.

Inače, iako mi je interesantna ta priča oko stare slovenske religije (o kojoj se malo zna), ne treba zaboraviti da je opšteslovenska religija konstruisana i da nije bila zaista takva. Npr. od svih slovenskih bogova, zna se da su Južnim Slovenima bili poznati samo Perun (koji se održao u imenima mesta i biljaka), i Dabog (koji se održao kao "najstariji đavo" odn. Hromi Daba).
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2403998#p2403998]Dante napisao:[/url]
Inače, iako mi je interesantna ta priča oko stare slovenske religije (o kojoj se malo zna), ne treba zaboraviti da je opšteslovenska religija konstruisana i da nije bila zaista takva. Npr. od svih slovenskih bogova, zna se da su Južnim Slovenima bili poznati samo Perun (koji se održao u imenima mesta i biljaka), i Dabog (koji se održao kao "najstariji đavo" odn. Hromi Daba).
kako, zar baba roga nam nije poznata i dan danas? ona je takodje bila boginja. uz nju ide i mokos za koje se misli da su u sustini jedno - boginja smrti i regeneracije, baba roga ubija ljude i od njihovih creva pravi novu nit zivota koju prede kao mokosh (mokosh je lepa i mlada zena dok je baba roga ruzna i stara) - to mi je omiljeno, iz smrti pravi zivot, bas kao sto jeste. :love:

i veles je jako poznat u srbiji. i svarog. i svetovid. a i triglav mislim (imas planinu triglav u sloveniji)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2404001#p2404001]Anhedonie napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2403998#p2403998]Dante napisao:[/url]
kako, zar baba roga nam nije poznata i dan danas? ona je takodje bila boginja. uz nju ide i mokos za koje se misli da su u sustini jedno - boginja smrti i regeneracije, baba roga ubija ljude i od njihovih creva pravi novu nit zivota koju prede kao mokosh (mokosh je lepa i mlada zena dok je baba roga ruzna i stara) - to mi je omiljeno, iz smrti pravi zivot, bas kao sto jeste. :love:
To se ne može nikako naučno dokazati. Ostali bogovi koje su Sloveni sa ovih prostora poštovali se možda jesu odrazili u vidu različitih natprirodnih bića, ali njihova imena su bila tajna (ili zabranjena) i stoga nisu sačuvana.
Dokaz za to je i hipoteza da je čuma (odn. kuma, odn. kuga) zapravo staro htonsko božanstvo bolesti, čije ime nije sačuvano. Ono što čini sve lepšim i raznovrsnijim je da nema univerzalnog zaključka; u jednom selu je jedno, u drugom drugo.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
baba roga je sigurno postovana kod nas, u mom kraju postoje gomila sela koja nose u svom nazivu rec "baba" npr tresibaba. takodje i vrh babin zub. ona se u trenutnoj jugoistocnoj srbiji postovala jako.

a to od sela do sela je logicno sasvim, razlicita sela su razlicito geografski rasporedjena, bozanstva se pominju uglavnom ako je nesto jako lepo ili jako ruzno a takve stvari mogu da se dese cisto zbog pozicije sela i njegove okoline. a komunikacija je bila slaba.

meni su inace vracare i bajare pomagale uvek kad lekari nisu mogli.
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2404007#p2404007]Anhedonie napisao:[/url]baba roga je sigurno postovana kod nas, u mom kraju postoje gomila sela koja nose u svom nazivu rec "baba" npr tresibaba. takodje i vrh babin zub. ona se u trenutnoj jugoistocnoj srbiji postovala jako.

a to od sela do sela je logicno sasvim, razlicita sela su razlicito geografski rasporedjena, bozanstva se pominju uglavnom ako je nesto jako lepo ili jako ruzno a takve stvari mogu da se dese cisto zbog pozicije sela i njegove okoline. a komunikacija je bila slaba.

meni su inace vracare i bajare pomagale uvek kad lekari nisu mogli.
baba u imenima tih toponima nema veze sa baba-rogom, već sa tzv. kultom daj-babe. U nekim selima, kažu da u pećinama (a pećine su htonska mesta koja naseljavaju demoni i utvare) sedi neka baba koja prede kučinu. V. Čajkanović to objašnjava time da je na ovom prostoru, u pećinama (posebno primorju) postojao kult Kibele, jer je ona bila poznata još pod imenima Kibaba, Kibebe, Kombabus i sl. u značenju Magna mater. To je moglo da dovede do praslovenskog oblika baba. Treba istaći i da se navedeno kultno mesto u Crnoj gori javlja u istim uslovima kao i sva važnija mesta Kibelinog kulta, naročito ona u Anadolu i egejskim ostrvima. Taj trag ukazuje na protoindoevropski matrijarhat, tj. njegove balkanske korene.

Treba još spomenuti da je baba viđenja narodnim očima vrlo pozitivan demon, tu si u pravu što se tiče Baba roge.
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2404019#p2404019]Anhedonie napisao:[/url]i mokos prede kucinu. slucajnost?
nije moguće dokazati da je takva boginja postojala kod Južnih Slovena, ona je vezana za oblast od Baltika, pa do Sibira, tako da njenog kulta ovde definitivno nije bilo.
Bilo je, međutim nekog drugog sličnog božanstva.
Napominjem opet da se iz zapisa Vizantinaca o bogovima ovih prostora nalaze samo Dabog i Perun. Jedino od njih poimence može da se pođe. Sve ostalo su hipoteze.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2403998#p2403998]Dante napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2403924#p2403924]Orlando the Lady napisao:
Prvo jedno <3 za IriS. Mi smo, zapravo mnogo manje hrišćani nego što to izgleda. Čitajući svu literaturu začudio sam se, koliko je hrišćanstvo malo uticalo na nas. Na primer, ne znam da li ti je poznato, imamo dve vrste krstova. Jedan je hrišćanski, drugi je stara paganska predstava pokojnika sa raširenim rukama. A samo drugi je tabu, tj. ne sme da se dira i pomera odande gde je postavljen. Veruje se da je svako slobodno i nenaseljeno zemljište nečisto, tj. vrvi demonima i svim čudima. Pobodeni kolac, ili krst na tom mestu "čiste" zemljište.
a sto ti ne krenes da upoznas Srbiju licno?

Ovo gore sto si napisao je netacno, ne znam sta si citao ali tvrdnja o Srbima kao manje hriscanima a vise paganim...budi vredan mrdi guzicu pa upoznaj zemlju i narod kome pripadas.
Ovo sa krstovima i nekakvim ritualom nad pokojnikom itd...i to stavljati u nekakvo poredjenje mi imamo dva krsta ili dve vrste sahrana...
tabu...neznanje.... ali ajde prokomentarisao sam iako nije vredno komentara

tema nazvana ....srbofetisisti... a onda krece prica o Vlaskoj magiji...koja je paralela izmedju ta dva?Ni jezik im isti nije...

Naziv teme je pogresan jer ono o cemu vi pisete zanima samo one koji se zapravo ogradjuju od svog nacionalnog identiteta i traze nekakve senzacionalisticke mitove i verovanja.Dakle tema sama po sebi je osudjena na cenzuru istine, sto ovde i nije retkost kad neznanje vlada.

drekavac postoji i to u neoliko boja

Slika

nastavite...
Korisnikov avatar
By Anhedonie
o barni pa srbi nisu prvestveno bili hriscani. a cek da koristim i tvoje mudo poredjenje: crkvenoslovenski i sprski nisu isti. jezik se menja ZAMISLI
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!