- 01 Dec 2011, 16:02
Идентитет је трајно осећање целовитости и постојаности личности упркос променама у њој и око ње. Осећање идентитета почиње да се формира у детињству, а посебно током адолесценције када постоје и највеће кризе идентитета. Када особа поставља себи кључно питање „ко сам ја”, „чему тежим”, „одакле сам” и сл. Посебан значај у процесу формирања идентитета имају особе из најближе околине, али и систем социјалних вредности заједнице у којој појединац живи. Према Ериксону, осећање личног идентитета засновано је на запажању самоистоветности и непрекидности постојања у времену и простору, као и опажања чињенице да други људи запажају и признају ову чињеницу. Појединац који је стекао осећање личног идентитета има доживљај континуитета између онога што је био некада, што је данас, као и онога што замишља да ће тек бити.
Preuzeto iz knjige Recnik socijalnog rada Prof.dr. Ivana Vidanovica
Dakle probudite se na nekom nepoznatom mestu okruzeni nekim nepoznatim ljudima koji vas gledaju i pitaju se ko ste vi, odakle ste dosli, zasto ste dosli i gde idete.
Sta biste im rekli, ko ste vi zapravo?

Preuzeto iz knjige Recnik socijalnog rada Prof.dr. Ivana Vidanovica
Dakle probudite se na nekom nepoznatom mestu okruzeni nekim nepoznatim ljudima koji vas gledaju i pitaju se ko ste vi, odakle ste dosli, zasto ste dosli i gde idete.
Sta biste im rekli, ko ste vi zapravo?