Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Otvaram temu kao plod jednog jučerašnjeg razgovora i razmišljanja do pred jutro...

Ilustrovaću temu jednim vicem. Mladić je starijeg gospodina upitao da li ima sat. Stajali su u hodniku voza. Ovaj je ćutao. Mladić je ponovio pitanje i kada nije dobio povratnu informaciju upitao je starijeg gospodina zašto ne želi da mu odgovori. Na šta mu je ovaj rekao: Ti me pitaš da li imam sat, ja ti odgovorim da imam. Onda me pitaš koliko ima sati, ja ti kažem. Zatim ćeš me pitati o vremenu pa da li sam oženjen. Kad kažem da sam oženjen pitaćeš imam li dece. Kad kažem da imam ćerku jedinicu, pitaćeš koliko ima godina. Ja ću reći dvadeset i pet i ti ćeš pitati imam li zeta. Kad kažem da je neudata kazaćeš da se poštene devojke teško nalaze i želećeš da je upoznaš. A jebeš zeta koji nema sat!

U Nepodnošljivoj lakoći postojanja sam pročitala (parafraziram) da ono što se dogodilo jednom kao da se i nije dogodilo, a pošto čovek živi jedan život onda ga proživi kao da i nije živeo. Ono što mene buni i brine je matematička i fizička neprimenjivost na emotivni život. Ponekad nema popravke kada se načini greška. Sasvim jasno znamo šta nam odgovara, a šta ne, a opet neki iracionalni razlozi nas vuku da činimo onako kako ne treba.

I šta ja onda radim? Analiziram ljude, situcije, osećanja i pokušavam da preduhitrim sebe i život.

Evo jedan primer. Meni se desilo pre više od pola godine da sam se zaljubila preko interneta u osobu koja je veoma udaljena od mene prostorno, u vezi je i dopadaju joj se devojke koje su sušta suprotnost meni. Nismo se nikada videle uživo. Zaljubljenost me je prošla, ali ni dan danas ne mogu da se načudim sebi, da sam se ja koja sam uvek sa skepsom gledala na takve međuljudske relacije okliznula o vlastiti princip i odreagovala socijalno neinteligentno.

Zatim, sretala sam osobe za koje sam opet analiziranjem utvrdila da su dobri i vredni poštovanja, ali nešto mi je u njima bilo odbojno. Odlazila sam...

Više puta sam padala u depresiju. Opet posredstvom analize tačno znam kako taj mehanizam upadanja u depresiju ide, teorijski do tančina, ali praktično, kada me spopadne, ne mogu joj se odupreti.

Primera je nebrojeno gde fino izanaliziram nešto, a postupim onako kako ne treba vođena emocijama.

Analiziranje nije sloboda. Ono je šah između intelekta i emocija gde pojedinac često bude matiran.

Kako vi utičete na emocije? Da li vi vodite njih ili one vode vas? Analizirate li? Da li ta analiza guši osećanja? Da li vama analiza pomaže u uspešnijem usmeravanju emocija?
Korisnikov avatar
By Mars
Principal Skinner: Mr. Burns, what is the secret to your success?
Mr. Burns: Family, religion, friends - these are the three demons you must slay if you wish to succeed in business.

Ta-daa!!
Korisnikov avatar
By tebra
Jako kompleksna tema.

Da, volim da analiziram. Medjutim, ako se desi da su rezultati tih analiza u suprotnosti sa onim sto ja osecam, ipak na kraju preovladaju emocije. Do skoro sam sakrivao emocije, trudio se da budem jako hladan jer sam se plasio da pokazem koliko zapravo ranjiv mogu da budem. Sada je druga prica tako da slobodno mogu reci da one vode mene, uglavnom.

Moje licno misljenje je da se emocije ne mogu usmeravati. To bi onda bilo puko zavaravanje. Mlad sam, mozda govorim gluposti. Kapiram da zivot predstavlja neprestano ucenje i da svaka situacija dovodi do tog sukoba koji si navela. Sta ce preovladati zavisi od niza faktora. Nikad se ne zna.
Korisnikov avatar
By blenta
ne vodim se emocijama
ume da me ponese na momente
ali mi nisu emocije glavni determinisuci faktor

tj uradicu onako kako smatram da je ispravno mimo toga kako se osecam
i bolece me ali cu istrajati bez nekih vecih prenemaganja

i ne mislim da je to nesto sto nek odluci ili nabilduje
jednostavno razlicito reagujemo
Korisnikov avatar
By Galateja
blenta napisao:ne vodim se emocijama
ume da me ponese na momente
ali mi nisu emocije glavni determinisuci faktor
A kad si pisao da Ceca ne treba u zatvor zato što ti je žao njene dece?! :lukavi:
Korisnikov avatar
By blenta
ako se prisetis videces posle da sam napisao da mi je zao sve dece
mahom jer sam svasta proziveo i ne bih pozeleo nikom da prodje kroz takve stvari
pogotovu kao dete

kad sam ovde gore post napisao mislio sam na sopstvene akcije i afektivni zivot
kad razmatram druge ljude ukljucim da moze a cesto bude drugacije
jer se ljudi vise vode emocijama nego sto bih ja to radio

trebalo mi je mnogo vremena da tu crtu usvojim
Korisnikov avatar
By Misfit
I think my brain just exploded.
Korisnikov avatar
By Blady
The Misfit napisao:I think my brain just exploded.
bah... razum... emocije... trice i kučine... sve je to samo površina... :odbij:
volja stvara sudbinu a sudbina život/e... razum i emocije su sapunica za one kojima je život dosadan... i razum i emocije samo su tipke na daljinskom... nemojte si dozvoliti dosadan život... :snob:
a kad daljinski pregori eto ti vjere! :opatica:
nije li Svijet savršen? :radosnice:
:merlinka:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Namam pojma, uglavnom analiziram i radim koliko mogu racionalno, ali ako procenim da je cena neprepuštanja emocijama prevelika, onda se desi da se povedem za njima.
Nekad emocije mogu da budu racionalnije od mozga, sublimacija naših instikata, želja, nagona te to treba poslušati iako se protivi razumu. Ponekad.
Korisnikov avatar
By Galateja
Kiborg napisao: Nekad emocije mogu da budu racionalnije od mozga, sublimacija naših instikata, želja, nagona te to treba poslušati iako se protivi razumu. Ponekad.
Ha! Ovo mi je zanimljivo. :) Hajde, molim te, pojasni. Koja je prednost da se tako učini? Šta dobiješ a šta gubiš?
Evo da navedem još jednu 'izdaju' principa. Recimo, desi se da četujem sa nekim i da dođe da visokostepenog poklapanja, shvatim da je to što se 'nudi' nešto što je meni 'potrebno'. I onda dođe do razmene fotografija i svako mentalno poklapanje padne ničice. Ne poželim sa tom hipotetičnom osobom ni da se družim, ništa. Samo odem. Onda razmišljam o svom postupku i shvatim da je on duboko biološki motivisan. A opet sa nekim drugim preko četa mogu sasvim fino drugarski da funkcionišem.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Pa ne znam kako to detaljnije da objasnim. Poenta je da mislim da jake emocije nisu nužno iracionalne. A šta dobiješ, a šta gubiš je individualno. Evo, ako uzmemo tvoj primer sa četa da je neko super, ali fizički ti se ne dopadne. I šta sad? Zamisli sebe sa tom osobom za 10 dana, mesec dana, tri meseca? Fizički izgled koji ti ne odgovara i koji stalno postoji kao nešto što te kljuca u glavi i na kraju ti se smuče sva druga preklapanja. Tu je sasvim logično da poslušaš tu jaku odbojnost. Isplati se više, jer opet, ima verovatnoće da ćeš naći nekog drugog,ko izgleda kako tebi odgovara i koga nećeš da zamišljaš sa kesom na glavi ili 10 kila manje ili više. A racionalno ti kaže da ćeš možda to moći da prevaziđeš? Da ćeš nekog drugog da čekaš mesecima? Godinama? I preseč, da li si osoba koja može da čeka ili koja hoće sve sad? Ja bi itekako poslušao moje emocije i uradio kao i ti. Džabe sve ako mi je neko fizički odbojan. Na osnovu iskustva znam da tu nema bože pomozi.
Углавном емоције не могу да ми се испрече неким кардиналним принципима. Али, да утичу на живот утичу, врло често испред разума!
Себе сам одувек сматрао особом од принципа и разума којој су позитивне емоције само плус али које не могу утицати на исход "високих", свесних функција. Полако схватам да сам био у заблуди - све оне мале ствари које толеришете у неограниченим количинама (бесомучно кажњење, нејављање, глупи изговори, "мале, беле лажи" и сл.) пролазе, барем код мене, управо због емоција. А све се то, временом, акумулира.
Исто тако сматрам да би свака особа, уз довољно јаку емоцију, попустила под већином принципа. Посредно, на томе се базира и фројдовска психологија, а он је био ванвременски геније... :D
hm, nekada mi se cini da sam ranije previse vremena gubio analizirajuci i planirajuci stvari, dogadjaje i ljude. Vec neko vreme se vodim filozofijom "go with the flow", jednostavno se prepustim i vidim kuda me zivot odnese umesto sto gubim vreme :D

evo cisto za razmisljanje jedan interesantan quote Dalai Lame
Slika
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
sve dok samo analiziras- nemas pojma ni o cemu
i nije uputno da se hvalis svojim analitickim znanjima i umenjima

ako u nepostojecoj lakoci... pise i moze da se parafrazira....
dozvoli da ucinim to i sa sterijom: ,,ti si, sine, majki lud''

samo praxis.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!