Originally posted by Dina
Ne mora ni strah od sopstvene homoseksualnosti nego strah od drugacijih ljudi, razlicitost kao nesto strasno i lose koje preti da ugrozi ono dobro... I onda homofobicar napada kako bi zastitio grad, planetu zemlju, svet, sta li je vec umislio da treba da stiti. Izvrnuta postavka naravno.
Ne smeta mi izraz, mislim da je odgovarajuci, kako rece Banana implicira neki poremecaj bar u razmisljanju ako nema nekog dubljeg uzroka.
Da, strah od nepoznatog izaziva razne odbrane kod ljudi, a mnogi reaguju impulsivno i primitivnim mehanizmima... Naravno, ne mora biti sopstvena homoseksualnost, rekoh ume biti, a cak ima i teorija koja razmatra latentnu homoseksualnost iza izrazite homofobije.
A theory that homophobia is a result of latent homosexuality was put forth in the late 20th century. A 1996 study conducted at the University of Georgia by Henry Adams, Lester Wright Jr., and Bethany Lohr[1] indicates that a number of homophobic males exhibit latent homosexuality.
The results of this study indicate that individuals who score in the homophobic range and admit negative affect toward homosexuality demonstrate significant sexual arousal to male homosexual erotic stimuli.
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... freud.html
Inace sam u par internet rasprava pre nekoliko godina prisustvovao kako mnogi homofobi 'prokljucaju' od muke kada im se posle homofobicnih razglabanja na nekoliko strana, samo pomene pretpostavka ili mogucnost da potiskuju svoju homoseksualnost.
Mada stvarno treba da se zapitaju oni koji sa ogromnim emotivnim angazmanom pljuju gejeve, cak i kad im se pod nos stave svi relevantni podaci, sta je izvor toga, da porade na introspekciji.
Uzroci homofobije mogu biti i u slepom pracenju dogmi, religijskoj indoktrinaciji, da bi se osecali prihvacenijim u heteronormativnoj kulturi, zbog sopstvene nesigurnosti, ili straha da se ne pomisli da su gejevi (tzv. socijalna homofobija, kako pise wiki ... )