Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Daklem... Jel vam smetaju izrazi homofobija i bifobija? Mislim... Zasto se oni zovu tako kako se zovu... Homofobi i bifobi nemaju strah (javni :evil: ) od homoseksualaca i biseksualaca, vec osecaju neku... netrepeljivost, averziju?

Pa sto onda fobija? :neznam:

:zastava:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ja imam arahnofobiju i zgazim svakog pauka kog vidim :)
il ga opaučim mlatilicom :D no nije u tome poenta...
By loreenche
Originally posted by Kiborg

Ja imam arahnofobiju i zgazim svakog pauka kog vidim :)
il ga opaučim mlatilicom :D no nije u tome poenta...
Pa dobro.. Ima nesto i u tome... Ali ti to radis iz straha, ne zbog toga sto ti smeta paukov nacin zivota :lol:
By Guion Nerville
Izgleda da je izraz homofobija prvobitno upotrebio jedan psiholog upravo da oznaci medicinsku fobiju, strah:

Weinberg's term became an important tool for gay and lesbian activists, advocates, and their allies.[9] He describes the concept as a medical phobia:[11]

[A] phobia about homosexuals….It was a fear of homosexuals which seemed to be associated with a fear of contagion, a fear of reducing the things one fought for — home and family. It was a religious fear and it had led to great brutality as fear always does.[9]

http://en.wikipedia.org/wiki/Homophobia ... ented_uses

Bilo je i kritika, drugih predloga, kao homonegativnost, seksualne predrasude...

meni je ok termin, hocu reci vec je izgradjen, ima istoriju, navikao sam da ga koristim i izvedenice, a pogotovo kad vidim da provocira homofobe da se boje (sopstvene) homoseksualnosti (sto ume biti tacno), i jer implicira neki poremecaj (bar u nacinu razmisljanja ili ponasanju prema gejevima, sto ima smisla)
By loreenche
Strah od zaraze? :lol:

Pa nece se jebati s njima -.-
Korisnikov avatar
By Dina
Ne mora ni strah od sopstvene homoseksualnosti nego strah od drugacijih ljudi, razlicitost kao nesto strasno i lose koje preti da ugrozi ono dobro... I onda homofobicar napada kako bi zastitio grad, planetu zemlju, svet, sta li je vec umislio da treba da stiti. Izvrnuta postavka naravno.

Ne smeta mi izraz, mislim da je odgovarajuci, kako rece Banana implicira neki poremecaj bar u razmisljanju ako nema nekog dubljeg uzroka.
Korisnikov avatar
By Dina
Zen,
Otprilike da. Boje se i za sebe, kao nastaje neki zivot u kome pobedjuje zlo i njihovi ispravni principi su ugrozeni. Tesko je to objasniti upravo jer tu nema racionalnosti, pa se ne zna kako su to napadnuti, kako svet propada, ko ih ugrozava i njihove principe... Zato i odgovara rec homofobija.
By Guion Nerville
Originally posted by Dina

Ne mora ni strah od sopstvene homoseksualnosti nego strah od drugacijih ljudi, razlicitost kao nesto strasno i lose koje preti da ugrozi ono dobro... I onda homofobicar napada kako bi zastitio grad, planetu zemlju, svet, sta li je vec umislio da treba da stiti. Izvrnuta postavka naravno.

Ne smeta mi izraz, mislim da je odgovarajuci, kako rece Banana implicira neki poremecaj bar u razmisljanju ako nema nekog dubljeg uzroka.
Da, strah od nepoznatog izaziva razne odbrane kod ljudi, a mnogi reaguju impulsivno i primitivnim mehanizmima... Naravno, ne mora biti sopstvena homoseksualnost, rekoh ume biti, a cak ima i teorija koja razmatra latentnu homoseksualnost iza izrazite homofobije.

A theory that homophobia is a result of latent homosexuality was put forth in the late 20th century. A 1996 study conducted at the University of Georgia by Henry Adams, Lester Wright Jr., and Bethany Lohr[1] indicates that a number of homophobic males exhibit latent homosexuality.

The results of this study indicate that individuals who score in the homophobic range and admit negative affect toward homosexuality demonstrate significant sexual arousal to male homosexual erotic stimuli.

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... freud.html

Inace sam u par internet rasprava pre nekoliko godina prisustvovao kako mnogi homofobi 'prokljucaju' od muke kada im se posle homofobicnih razglabanja na nekoliko strana, samo pomene pretpostavka ili mogucnost da potiskuju svoju homoseksualnost.

Mada stvarno treba da se zapitaju oni koji sa ogromnim emotivnim angazmanom pljuju gejeve, cak i kad im se pod nos stave svi relevantni podaci, sta je izvor toga, da porade na introspekciji.

Uzroci homofobije mogu biti i u slepom pracenju dogmi, religijskoj indoktrinaciji, da bi se osecali prihvacenijim u heteronormativnoj kulturi, zbog sopstvene nesigurnosti, ili straha da se ne pomisli da su gejevi (tzv. socijalna homofobija, kako pise wiki ... )
Korisnikov avatar
By Dina
Banano,
mislim da su to ljudi koji se ne pitaju mnogo... oni vec "znaju" sve odgovore. Ja sam nekad imala zivaca da se raspravljam a sad retko i sve manje... prekratak mi je zivot da ga trosim na njih. ;) Ako su zeleli da se informisu bilo je emisija na tv, raspravljalo se i prilikom neodrzane parade i kad je bila odrzana i te koliko, a imaju i net pa mogu da citaju... Ako sve to ne deluje na njih verovatno nece ni moje pricanje. Mada nisu naravno svi beznadezni, znam vise slucajeva da su neki ljudi prestali da budu homofobi... Na zalost ima i onih primera da imaju ok stavove pa srljaju na dole... Zato je vazna pozitivna klima u drustvu jer malo je ljudi koji misle svojom glavom, vecina samo deklamuje sta je cula, i zeli da bude prihvacena kako si i ti naveo. U sustini takvi i nemaju nikakve stavove, bar ne one zasnovane ili potvrdjene sopstvenim promisljanjem. Ako sutra bude drugacija klima oni ce zacas da se presaltuju cak ce i sami da misle da su oduvek to mislili.
By loreenche
Dina, mislim da te razumem, ali mi je malo glupo kad za "nepostojani strah" koristimo rec fobija
By Guion Nerville
@Dina Slazem se. Mnogi radije postupaju po inerciji, i vise im odgovara i prija da se uklope u neko krdo nego da se izdvoje kao ljudi svojim razmisljanjem...
Korisnikov avatar
By Srklet
rijeci mijenaju znacenja, dobivaju nova, mijenjaju se i konteksti u kojima se upotrebljavaju. nista strasno, happens all the time.

e sad, homofobija se u javnom diskursu na balkanu (ali i sire) koristi vecinom kao politicka i drustvena kategorija, a ne doslovno panican strah od homoseksualnosti/homoseksualaca, sto ne bi trebalo predstavljati problem. naravno, ako netko ima ideju kako jos nazvati ono sto danas nazivamo 'homofob', let's hear it. :)

siguran sam da će se primiti, baš kao i ormaruša. :smug:
Korisnikov avatar
By Ash Crimson
Mizohomija? Po analogiji na mizoginiju, mizandriju i mizantropiju. E sad, taj izraz bi bio neprecizan kao i homofobija, jer bi znacio mrznju prema istom (kao sto je i homofobija bukvalno strah od istog), a ne mrznju prema gej ljudima.
Ali naravno, znacenja reci se menjaju, i stalno se ucitavaju nova znacenja u stare izraze.
Moze i heteroseksizam, taj izraz vec postoji.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Originally posted by Zen

Strah od zaraze? :lol:

Pa nece se jebati s njima -.-
Nije bitno...

Mogu se zaraziti preko vazduha... :usamljen:

Dopada mi se izraz mizohomija. Nekako mi je precizniji kako ja vidimd a se ti ljudi osećaju.
Korisnikov avatar
By Dirrty
U pitanju je strah od nepoznatog.

Ne može se strah tako lako analitički obrazložiti.

Svakako da su netrpeljivost i nasilje najlakši odgovor na strah.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!