Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Zwezdica
Juce sam saznala za Lilit, sramota :blush: , uzela knjigu od drage mi forumasice, procitala i potpuno se zaljubila u Lilit. :love:

Na netu ima raznih varijacija na temu ko je bila Lilit, pa cu vam ja dati jedan ne toliko previse subjektivan text na Wikici, u slucaju da niste obavesteni kao ni ja

http://hr.wikipedia.org/wiki/Lilit

Nisam neki vernik,pa mi to ne znaci u tom smislu sto sam je tek sada otkrila, nego me prosto odusevljava njena postojanost. :love:

Sta vi znate o Lilit? Kakvo je vase misljenje o tome?
Korisnikov avatar
By Galadriel
6. "WHY MUST I LIE BENEATH YOU? AM YOUR EQUAL": LILITH THE REBELLIOUS WITCH AS A WISE WOMAN

Sibusiso Hyacinth Madondo (University of South Africa)

The paper purports to explore the myth of Adam's first wife Lilith, the exponent of women's rights whose marriage to Adam broke because she resented the recumbent position that should be normally be expected of a woman in sexual intercourse. Here reaction to the request to assume a supine position in intercourse was: ""Why must I lie beneath you? I also was made of dust and am therefore your equal." When Adam tried to force her to obey she pronounced the magic name of God and vanished into the thin air, leaving Adam on his own. She went to live among lascivious demons beside the Red Sea., giving birth to numerous offspring from them. She was then summoned at God's command to return to Adam and punished upon her refusal by the death of her offspring which she devoured. Her objection to God's command is that God has given all newborn children in her charge and therefore cannot suffer death as punishment in view of this superordinate command[1].

The myth of Lilith has affinities with that of Lamia and other similar myths about stealing and devouring children. In the later stages of development of the myth, the names of Lamia and Lilith both used as bugbears to children.

The myth of Lilith and Lamia has enriched the vocabulary of many languages by lending their names to other heroines involved in magical acts. Hence the word has acquired a wide ranging-significance. According to Joannis Wieranno's (John Weyer's) De praestigiis daemonum the word lamia for the night-raven or long-eared owl is the equivalent of the Hebrew lilith derived from lail (night) because it flies at night like a typical witch. The lamia is also known as the Saga (wise woman, or witch), a word with two possible etymologies, satagere (to be busy) or sagire (to perceive keenly). In general the word lamia designates:

a woman who, by virtue of a deceptive or imaginary pact that she has entered into with the demon, supposedly perpetrates all kinds of evil-doing, whether by thought or by curse or by glance or by use of some ludicrous object unsuited for the purpose. For example, she can ignite the air with strange bolts of lightning, or shatter it with terrifying claps of thunder, beat [down the earth] with damaging profusion of unexpected hail, rouse storms, ravage the fertile crops in the field or transfer them elsewhere, stir up unnatural diseases for men and beasts and then heal them again, travel great distances abroad within a few hours, dance with demons, hold banquet, play the role of succubus or have intercourse with demons, change herself and others into beasts, and display a thousand monstrous mockeries[2].

The lamiae are endowed with so much power that they can turn the rivers to their sources, dispel the clouds, break the gorge of vipers with words and enchantment, command the mountains to tremble, command the spirits of the dead to leave the grave and draw down the moon.

The paper presents a mytho-psychological study of the androgynous nature of a rebellious woman (a witch), her defiance of God's natural order and her eventual escape from death while the submissive Eve remains within reach of death and Satan. A comparison of medieval myths of fairies (especially Melusina), and world folklore will be done to highlight the universality of certain motifs, such as the magic flight, the devouring mother, midwifery etc
Korisnikov avatar
By Loni
Ono što znam je da postoji teorija da je to prva Adamova žena (izbačena iz Biblije).

Bog je Adamu prvo dao Lilit, ali ona nije htela da mu se podčini.
Imala je svoje JA i držala do sebe i svoje volje.

Adamu se to nije dopalo, pa je Lilit prepustio žavolu.

Bog je iz sažaljenja dao Adamu novu ženu - Evu i to iz njegovog rebra.
Ona mu se podredila i bila prava patrijarhalna ženica, ugled svih hrišćanki hiljadama godina...
By Speculum Columbae
Bez ovih New age-vika sranja o Lilit, koja se iz nekog razloga šire, ona je zanimljiva pojava u kolektivnom nesvesnom Semita (od Sumera - pa i pre, pa sve do duboko u XIV vek), veliki iskorak u filosofiji (posebno, kasnije kabale) i zanimljiv arhetip, ali i zagonetka.

Zatim, ona kao arhetip Šekine je vrlo intrigantna.

Lilit mi je zanimljiva kao pojava do 1568. (posle toga je samo koriste neuravnoteženi i mentalno nestabilni ljudi, koji ne razumeju njenu svrhu i koji smatraju da ima neke veze sa feminizmom).
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Dante

Lilit mi je zanimljiva kao pojava do 1568. (posle toga je samo koriste neuravnoteženi i mentalno nestabilni ljudi, koji ne razumeju njenu svrhu i koji smatraju da ima neke veze sa feminizmom).
:lol:

Znaci, ja sam neuravnotezena? Doooobro, mali, lokne cu ti iseci. :smug:
By Speculum Columbae
Originally posted by Zwezdica

More mrš, ko govori o tebi. Govorim o ljudima koji se bave njome u znanosti.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Faust:
Who's that there?

Mephistopheles:
Take a good look.
Lilith.

Faust:
Lilith? Who is that?

Mephistopheles:
Adam's wife, his first. Beware of her.
Her beauty's one boast is her dangerous hair.
When Lilith winds it tight around young men
She doesn't soon let go of them again.

(1992 Greenberg translation, lines 4206–4211)

After Mephistopheles offers this warning to Faust, he then, quite ironically, encourages Faust to dance with "the Pretty Witch". Lilith and Faust engage in a short dialogue, where Lilith recounts the days spent in Eden.

Faust: [dancing with the young witch]
A lovely dream I dreamt one day
I saw a green-leaved apple tree,
Two apples swayed upon a stem,
So tempting! I climbed up for them.

The Pretty Witch:
Ever since the days of Eden
Apples have been man's desire.
How overjoyed I am to think, sir,
Apples grow, too, in my garden.

(1992 Greenberg translation, lines 4216 – 4223)
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Zwezdica

More mrš, ko govori o tebi. Govorim o ljudima koji se bave njome u znanosti.
:giggle:
Nemoj da se srdis, ispravice ti se frcoklice. :ogledalce:
By Speculum Columbae
Originally posted by Galadriel

Faust:
Who's that there?

Mephistopheles:
Take a good look.
Lilith.

Faust:
Lilith? Who is that?

Mephistopheles:
Adam's wife, his first. Beware of her.
Her beauty's one boast is her dangerous hair.
When Lilith winds it tight around young men
She doesn't soon let go of them again.

(1992 Greenberg translation, lines 4206–4211)

After Mephistopheles offers this warning to Faust, he then, quite ironically, encourages Faust to dance with "the Pretty Witch". Lilith and Faust engage in a short dialogue, where Lilith recounts the days spent in Eden.

Faust: [dancing with the young witch]
A lovely dream I dreamt one day
I saw a green-leaved apple tree,
Two apples swayed upon a stem,
So tempting! I climbed up for them.

The Pretty Witch:
Ever since the days of Eden
Apples have been man's desire.
How overjoyed I am to think, sir,
Apples grow, too, in my garden.

(1992 Greenberg translation, lines 4216 – 4223)
Znam taj napamet:

A ko je ona, što onamo hita?

- Pogledaj dobro, to je Lilita.

A ko je to?

- Prva Adamova žena.
Duga kosa, to je njen ukras po kome je čuvena.
Kad ščepa njome muškarca, ne pušta lako plen.
Korisnikov avatar
By Galadriel
FAUST:
Tu sedi jedna mlada, jedna stara;
nađipale se, pa im se odmara!
MEFISTO:
Ne, danas niko ne može da se skrasi!
Hajd, hvatajmo ih! Nova se svirka glasi.
FAUST (igrajući s mladom vešticom):
Predivan san sam jednom snivo,
umotrih jabučice dve,
te skočih gonjen željom živom
da njih uzaberem što pre.
LEPOTICA:
Ka jabukama sve vas vuče,
pa to se još iz raja zna.
Od radosti mi srce tuče
što ih u vrtu imam ja.

Ne znam napamet. :D
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
To je ime za mracnu stranu zenskog principa.
Judeizam i hriscanstvo je prepoznaju (ili ignorisu, kako se uzme) kao Lilit, slicno su opisane kali, Hekata, Hel.
Dopada mi se mit o Lilith, iako nisam kreacionista i mislim da je Biblija nista drugo do knjiga bajki.
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by Wilhelmina

To je ime za mracnu stranu zenskog principa.
Judeizam i hriscanstvo je prepoznaju (ili ignorisu, kako se uzme) kao Lilit, slicno su opisane kali, Hekata, Hel.
Dopada mi se mit o Lilith, iako nisam kreacionista i mislim da je Biblija nista drugo do knjiga bajki.
samo za tebe :evilkiss:
''
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Kako ce se svejedno raspisati na ovoj temi. :) LM, meni je Lilit u 5. kuci u Lavu i to je sve sto znam. :astral2:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ja samo iscitavam, ne znam puno o Lilit, ali sam se odusevila. :smilegrin:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
E, mislim da negde crta ali mogao bi, eto, kad se vrati, napokon da mi objasni astrolosko znacenje Lilit u 5. kuci u Lavu. :lol:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
joj da....ovo skorasnje crta....mogaobimogaobi.. :D good luck with that :D
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by E.c.h.o...

E, mislim da negde crta ali mogao bi, eto, kad se vrati, napokon da mi objasni astrolosko znacenje Lilit u 5. kuci u Lavu. :lol:
dao sam ti knjigu. sve tu pise lepo.

i nisam crtao, zapravo sam ocenjivao crteze.
znak da je ova zemlja skroz sjebana - meni je trazeno da obrazujem mlade narastaje ,)

..

lm...lilit...mogao bih da se raspisem, al ..al ne mogu, lol.

..

mitovi - ima je svuda. pojavljuje se mnogo pre price o adamu i edenu &sl.
i potpuno nevezano za tu pricu.

..

astrologija - dublja je od samo mracnih principa. i samo zenske strane.
predstavlja strasti/slabosti koje se integracijom/prvazilazenjem pretvaaraju u snage.

..

moderni satanisti vole da se igraju samael/lilit judeo-hriscanske zajebancije, al sama......energija... koju predstavlja je mnogo komplexnija od proste negativnosti.
Korisnikov avatar
By Dina
I ja navijam da se Svejedno ipak raspise :protest: :protest: :protest:

Nisam se odavno bavila sa Lilit ali kad sam se nekad bavila astrologijom jako sam je volela. Naspram meseca, majcinstva, neznosti bla bla odjednom otkrice crnog meseca tj Lilit, zastitnica svega buntovnog i nepokornog- abortusa, lezbejki, prostitutki... Sve zavisi gde je u horoskopu a ja sam se uvek nadala da je kod mene jaka, tj jaca od "onog" meseca.
Korisnikov avatar
By antibiotic
U grckoj mitologiji njen ekvivalent je verovatno Metida (Metis - mudrost) koja je bila prva Zevsova zena i koju je on progutao, da bi potom iz glave izvadio njihovu kcer Atinu, koja je bila bas po Zevsovoj meri.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
i ja navijam da se svejedno raspise
By Speculum Columbae
Originally posted by alexandermagic

^

Ne, nego Lamia. :)
E, nije ni Lamija. Cvrc!
Arhetip trojne boginje bila je za Grke, Hekata.

Lamija, Empuse, Morme su samo neki njeni niži oblici, tj. po nekim lokalnim mitovima aspekt Hekatine razorne, htonske ženske strane.

I Lilit je imala, pored te razorne - mužozavodničke-decoubilačke neke druge.

Grci su, budući poreklom iz Azije, imali taj semitski arhetip razorne ženskinje, koji je u svom najstarijem obliku bio - muško, razorni demon vetra tada mladih Sumera, Lilitu. Kako se on preobrazio u Lililake, Lilit, Lilu, Lilim (deca Lilita) - pustinjski demoni vetrova, koji naseljavaju napuštena mesta, pomalo je misterija, neki smatraju da ima veze sa matrijarhatom, tj. odbacivanjem istog.
Zatim, akadska čedomorka Lamaštu je takođe korak pred definitivno prvo pojavljivanje Lilit, u vreme stvaranja epa o Gilgamešu.
Tu se onda, u tablicama iz Ninive i prvi put spominje u legendi "Gilgameš i Huluppu drvo (vrba?)", kao ono po čemu je danas poznata.

Slika

Slika

Uz mnogo preskakanja potom, stupanjem Grka na teritoriju Evrope, dolazi i kult boginje razornih moći, koja više nije milostiva majka matrijarhata. Ona ima svoje misterije. Te misterije i zabrane, tabui koje smrtnici nisu smeli da znaju, su Gorgone, a ime joj je trojna boginja Hekata. Kako se Lilitu rastavio na tri dela, još jedna je misterija.

Uz komešanja svih delova arapskog poluostrva, sve do Pakistana, uspostavlja se sistem verovanja u Lilit. Ona je, kažu Jevreji, šedim, (od vavilonskog šedu) tj. nečisti duh, vrsta demona. Povezana je sa sovom buljinom (na hebrejskom se biološka buljina i kaže LLTH).

Ostaje, međutim tako, da je se Semiti već dugo plaše i da se amajlije protiv nje i dan danas prave. Tradicija, ovakve zaštitne magije duž čitavog Bliskog Istoka (prostor Iraka, Irana, Judeje...), traje od stare ere, a artefakti kao zaštita protiv nje zauzimaju posebno mesto u arheologiji - tzv. "inkantacijske činije", ili klopke za demone. Pisane uglavnom na aramejskom, polagane u domove, na pragovima između svetova - dakle na kućnom pragu, po uglovima, prozorima, zakopavali iza kuće, ispod praga, u domu, u kućama u kojima je neko preminuo, na grobljima. Na njima su bile ispisane čini, na dnu je obično bio jednostavan prikaz Lilit, koja je tako bivala "zatočena i vezana", tradicionalno prikazana tu duge kose, u lanicma.

Slika

Slika

Slika

Slika

Tako na ovom papiru vidimo tipičnu amajliju, sa leve strane tri anđela medicine, iznad kojih pišu njihova tri imena, sa desne strane Adama, Evo i izdvojenu kosmatu Lilit. Sa obe strane, na vrhu biše: Adam, Eva, odlazi Lilit!

Slika

Slika

Slika

Rabinske tradicije, Srednjeg veka daju neku drugu vrstu zaštite protiv nje, za niže slojeve koji nisu imali novca za glinene tanjire. U domovima trudnica, porodilja i novih majki, rabin dolazi i na zidu iznad kreveta gde leži dete crta krug, u njemu 4 rajske reke, imena tri anđela koji pomažu protiv nje (Senoj, Sansenoj, Semangelof - SNVY, SNNVY, SMNGLF) i par božjih imena, uz reči: Adam i Eva - odlazi Lilit!

Još kasnije posvedočenje tradicije tradicije, svakako najmnogobrojnije, pisane su na papirima i bile daleko složenije, pune crteža, rajskih mapa, bezbrojnog ređanja božjih imena, ali i simboličnih i uslovljenih položaja figura, zapisa i slova, koji su morali da se poštuju.

Slika

Lilit u kabali je posebna i vrlo zanimljiva priča, i ima posebniji odnos sa YHVH od ostalih bića od zemlje. Infiltrirana je u sistem Kabale, baš iz narodnih verovanja i običaja i glinenih činija-klopki za demone.
Stvorena je, kažu španski kabalistički zapisi, petog dana, zajedno sa Adamom, od iste tvari (duša u duši) i bila uronjena u duboke vode Tehoma i Ništavila. Kada je stvoren muški deo Adama, 1000 duša sa leve strane (zlo) su htele da se prikače na njega. Bog ih je oterao, ali je Adam krenuo da umire, kada je Bog naredio zemlji da stvori dušu i udahne je Adamu. Izdvojio je, onda njegovu levu stranu (tj. Lilit), koja je krenula da leti po svetu i čini zlo ljudima.

Druga legenda kaže da je Lilit nastala sa svetlom, kada je Bog rekao: "Neka bude svetlosti!", prvog dana i da je stvorena iz sefire Milosti. Malo svetlosti se sakrilo i stvorila se linija zla (klipa, tj. opiljak, ogrizak), koja se raširila i stvorila Lilit.

Preko nje se pada u zamke materijalnog sveta i stupa u prvu sefiru Drveta Smrti, nasuprot poslednjoj sefiri Malkhut.
Odražena je u sefiri Nehema (šaptata), sefiri zaduženoj "za čudne zvuke na pustim mestima", "čudne zvuke noću" koji "razdražuju ljude i daju im čudne misli". Ako je čovekov materijalni svet u disbalansu, pojavljuje se Lilit u vidu plave leptirice i zavodi ga.

U Midrašu, Adam je bio savršen dok nije prepozano greh svoga sina Kaina i doneo smrt čovečanstvu. Zbog toga se izdvojio od Svete Eve na 130 godina, postio i spavao sam. U to vreme se pojavljuje Lilit koja ga je, dok je boravio u osami poželela i koja se kotila sa njime.

Lilit takođe ima vrlo veze sa Šekinom, tj. božjom sestrom i nevestom.
By alexandermagic
Ajme, koliko jevrejske propagande. :zev2:

Samo se ti smiri, naravno da je npr. jedan Hieronymus pogrEšio, a ti nisi. Što je on znao.:ozbiljan:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Lilit je ipak bila prva zena, ali zapostavljena, marginalizovana i sve te lose dodavane karakteristike su ocito nastale usred straha od potencijala zenske moci.
Lamija je nekako previse "nebitna" da bi bila ekvivalent.

Mene asocira na Metidu jer postoji taj sukob principa: Lilit - Adam i Metida - Zevs iz cega je zenska strana porazena i rodjena nova: Eva - Atina
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!