Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Guion Nerville
Koliko su vam interesantne, sta znate o njima?

Slika

Ukratko, to su regioni svemira cije su gravitacione sile tako snazne da im nista ne moze izmaci i ciji je elementarni opis izveden iz jednacina opste teorije relativiteta.

Danas postoji pregrst naucno-popularnih knjiga i emisija koje se bave njima, verovatno zato sto imaju intrigantne, zastrasujuce ili zadivljujuce osobine.
Korisnikov avatar
By Mage
Oduvek su mi bile interesantne... Mada ne znam puno o njima, sem činjenice da je materija gusto zbijena u njima i da imaju užasno jako gravitaciono polje na kratak domet. Da li se u njihovom jezgru krije singularnost kao i ona iz koje se veruje da je nastao naš univerzum? :misli:

Interesantno je i da se u centru skoro svake galaksije nalazi jedna ogromna crna rupa. Možda je crna rupa sudbina sve materije...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Poslednja Magova rečenica negde ocrtava moje mišljenje.

Sve što ima početak ima i kraj, jer kraj je isto što i početak.
Korisnikov avatar
By mitrandir
Znam malo, ono što sam pročitao u Asimovim knigama-da su to zvezde koje su kolabirale, tj. prošle kroz fazu "normalne" zvezde, crvenog džina i belog patuljka. Koliko se sećam, naše Sunce nema dovoljnu masu da bilo kad postane crna rupa.
Korisnikov avatar
By Rei
Pa interesantne su mi, kome nisu? Ne slazem se samo za ovo da je sudbina sve materije u crnim rupama. Ja verujem u Big Rip teoriju, po kojoj ce se sva materija u svemiru raspasti zbog njegovog konstantnog ubrzavajuceg sirenja i slabljenja gravitacije. A moja mastarija je da ce u tom procesu crne rupe poceti da se sire, i da ce se iz njih izroditi sasvim novi svetovi, do tada zarobljeni u njima...
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by mitrandir

Koliko se sećam, naše Sunce nema dovoljnu masu da bilo kad postane crna rupa.
Znaci, da li ce neka zvezda postati crna rupa ili nece zavisi od njene mase?
Gde je granica? :alikako:
Korisnikov avatar
By mitrandir
Originally posted by Drakche
Originally posted by mitrandir

Koliko se sećam, naše Sunce nema dovoljnu masu da bilo kad postane crna rupa.
Znaci, da li ce neka zvezda postati crna rupa ili nece zavisi od njene mase?
Gde je granica? :alikako:
Ne smem da garantujem,čitao sam odavno,ali mislim da zvezda treba da ima 1,3 puta veću masu od našeg Sunca da bi postala crna rupa.
Korisnikov avatar
By Mage
Mislim da se to odnosi na supernovu. Ali ne znam da li svaka supernova postane crna rupa. Neke od njih formiraju i pulzare kolko se sećam...

E sad se setih još jedne interesantne stvari u vezi crnih rupa: pri njihovom objašnjavanju dolazi do sukoba dve najprominentnije teorije moderne fizike-generalne relativnosti i kvantne mehanike. Mislim da je potrebno da imamo funkcionalnu "teoriju svega" da bi smo objasnili ponašanje i osobine crnih rupa.
By Guion Nerville
@Mage

Zanimljivo pitanje… Razmisljao sam i cackao netom:

Veliki prasak ima singularnost koja se prostire kroz sav prostor u jednom trenutku, dok je singularnost crne rupe kroz vreme u jednoj tacki, tako da se u tom smislu ne mogu poistovetiti, i jedna singularnost je u proslosti svih dogadjaja, ova druga u buducnosti. Medjutim, mozemo se zapitati da li veliki prasak onda vise odgovara konceptu bele rupe koja je inverzna crnoj… Teorijski singularnost Big banga je zasnovana na Fridmanovim jednacinama, a standardne crne (bele) rupe na Svarcsildovim ili Kerovim. Pitanje je u kojim uslovima se one mogu integrisati u isti model. Recimo putovanjem (u proslost) ne mozemo dosegnuti singularnost bele rupe (kao sto ne mozemo singularnu buducnost crnih rupa), ali ako uzmemo da vaze kosmoloski principi, homogenost i izotropnost, mi znamo da big bang, za razliku od belih rupa, ima konacan pocetak u proslosti. Ali ako ne uzmeno H&I u obzir, sta onda, mozemo li naci zajednicku teoriju - u nehomognoj kosmologiji? U njoj, takodje, ako se osvrnemo na Hokingovu radijaciju, crna rupa simetricno u vremenu usled termalne radijacije gubi masu (isparava), tj. moze se razmatrati i kao bela rupa! U tom slucaju u nehomogenom modelu kosmos moze biti i bela i crna rupa. To je jedno objasnjenje, ako sam nesto pogresno shvatio, slobodno me ispravi.

edit:
http://www.xs4all.nl/~johanw/PhysFAQ/Re ... verse.html

@Rei

http://newsinfo.iu.edu/news/page/normal/13995.html

ili ovo ako ti je krace:

http://en.wikipedia.org/wiki/White_hole ... eculations
Korisnikov avatar
By KiWi
Oko crne rupe me fasciniraju dve stvari:
- Da na tako malom prostoru može da kompresuje toliko materije ... koja je to sila!
- Da ima toliko jaku gravitaciju da ni svetlost ne može da izbegne njen uticaj ... a opet, fascinira me i dualna priroda svetlosti ... ponaša se i kao talas i kao čestica ...
Korisnikov avatar
By Loni
Jednom mi u kafani Dušan Maljković reče da iz crnih rupa, nekom hemijskom reakcijom mogu nastati nove zvezde.
To mi je bilo fascinantno.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Loni

Jednom mi u kafani Dušan Maljković reče da iz crnih rupa, nekom hemijskom reakcijom mogu nastati nove zvezde.
To mi je bilo fascinantno.
A vidiš ja sam čuo da se umiruće zvezde uruše same u sebe i da tako nastaje jedna vrsta crnih rupa ... I da postoji više vrsta i da se na osnovu njihove veličine može precizno odrediti starost ...
By Guion Nerville
Evo dijagram uslova jednog moguceg nastanka crne rupe (od zvezde):

Slika
Korisnikov avatar
By Mars
Nije mi baš najjasnije, moram da priznam.
Korisnikov avatar
By KiWi
Ni meni ...

Nadam se da će naići Mr Dee ... meni je on jednom, pre 100 godina, pričao o crnim rupama :) moguće da sam od njega čuo da nastaju od zvezda :D
Korisnikov avatar
By Mage
@Kiwi & Mars:

ukoliko je masa zvezde manja od 1,5 masa sunca, od nje će na kraju nastati crni patuljak
ukoliko je masa zvezde od 1,5 do 3 masa sunca, od nje će nakon supernove nastati neutronska zvezda (pulsar)
ukoliko je masa zvezde veća od 3 masa sunca, od nje će nakon supernove nastati crna rupa

I koliko ja znam, iz crne rupe ne može nastati zvezda nikakvim hemijskim reakcijama. To te je Maljković slagao :giggle:

jel jasnije? :)
Korisnikov avatar
By deran
...a ja mislio tema o alkoholu...:zvezdice:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Mage

jel jasnije? :)
To kako si mi ti objasnio - tako sam ja naučio i odgovarao iz astronomije u IV godini. Samo što su mi tu druge stvari bile nejasne i takve ostale do danas.

Batali.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
zadnje sto sam slusao o ovome bilo je nesto sa bbc-a sto su snimali sa Hawkingom. Uglavnom, koliko se secam, danasnje stanoviste jeste da galaksije nastaju od crnih rupa, tj prvo postoji jedna supermasivna crna rupa koja u sebe usisava sve i hrani se tako, te cestice se ubrzavaju do nekih ubistvenih brzina i zagrevaju naopako mnogo. U centru ovakve ogromne crne rupe se nalazi nesto sto je Stiven nazvao singularitet/singularnost - tacka u kojoj ne postoji nijedna dimenzija, ali se ne zna da li nastaje neka nova. Nakon sto prestane da se hrani, ta masa cestica se spaja i daje planete, mesece, asteroide, i ono sto je oko nase galaksije - Kajperov pojas.
Jos gledah da postoji teorija o tome kako ce se za 5 miliona godina Andromeda sudariti sa nasom galaksijom i pri tome nastati opet supermasivna crna rupa koja ce sve danas poznato da sjebe, i napravi neke nove galaksije. Zlo je to sto ce neki hipoteticki ljudi koji tad budu postojali, misliti da su jedini u svemiru jer nece videti nijednu zvezdu na nebu, jer se svemir konstantno siri, a samim tim i udaljenost zvezda - primer polepljenih zvezdica na izduvanom balonu, na kojem se, kad se duva, zvezdice jednako udaljavaju jedna od druge.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by haemoglobin87

Zlo je to sto ce neki hipoteticki ljudi koji tad budu postojali, misliti da su jedini u svemiru jer nece videti nijednu zvezdu na nebu, jer se svemir konstantno siri, a samim tim i udaljenost zvezda - primer polepljenih zvezdica na izduvanom balonu, na kojem se, kad se duva, zvezdice jednako udaljavaju jedna od druge.
huh tesko da ce za "samo" pet miliona godina svemir toliko rasiriti da ti hipoteticki ljudi nece moci golim okom da vide nijednu zvezdu na hipotetickom nebu, odnosno ne zvezde nego njihovu svetlost koja dopire do oka posmatraca.

S. Hopkins jeste genije, ali sama cinjenica da ga inspirisu spilbergovi filmovi me navodi da sumnjam u njegovu mastu.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Originally posted by haemoglobin87

Jos gledah da postoji teorija o tome kako ce se za 5 miliona godina Andromeda sudariti sa nasom galaksijom i pri tome nastati opet supermasivna crna rupa koja ce sve danas poznato da sjebe,
Prvo da se mi pobrinemo za to da će naše Sunce u trenutku kada bude se pretvaralo u Crnog patuljka emitovati toliku količinu toplotne energije da će spaliti sve živo na zemlji, te posle toga je okovati u večitom ledu jer neće više grejati.

offt: Ja sam dan-dva izbegavao ovu temu kontajući da ima veze sa seksom. :lol:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
ja se nadam da ce je okovati jer je ionako pretoplo...
a li mislim da ce se pre urusiti ta zvezdica koju zovemo sunce, jer nije dovoljno velika da postane patuljak.. too small

''
Korisnikov avatar
By 2kune
znam samo da te stvari ne mogu biti nikakvo opravdanje za očajno stanje šahti po Beogradu... :sudija:
By Guion Nerville
@Mars
Je l mogu ja da pokusam :D

Otprilike ukratko da objasnim kako moze nastati crna rupa od zvezde, bar kako ja to razumem.

Zamisli jednu zvezdu – ona ima svoj centar gravitacije ka kome privlaci sva tela oko sebe, pa i sopstvene cestice iz kojih se sastoji.

Gravitacija te zvezde je kao balon koji sabija svoje cestice (gas) ka centru.

Ali cestice toj gravitaciji pruzaju otpor koji ne da da se sabiju u centar zvezde.
(otpor pruzaju najpre pomocu nuklearne energije koja stvara pritisak, dok zvezda ne istrosi nuklearno gorivo, a posle Paulijevim principom iskljucenja ili odbacivanjem mase kroz supernovu)

Medjutim, ako nakon odredjenog vremena taj otpor vise nije dovoljno snazan i masa zvezde je dovoljno velika (na dijagramu preko 3 puta veca od Sunca), pa time i njena gravitacija, ta gravitacija privuce i usisa sve cestice zvezde u jednu tacku, i tako se zvezda sabije u sopstveni centar – u crnu rupu.

Slika
Korisnikov avatar
By sing&dunum
^

... A, sila gravitacije zvezde je sve veca i veca kako se u nuklearnoj fuziji jezgra atoma formiraju sve tezi i tezi elementi (kada "istroshi primarno gorivo", odnosno zavrshi se proces fuzije atoma vodonika u atome helijuma, te krene dalje)... :D
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Bojim se cim pomislim na svemir, a ne crnu rupu. :uplasen:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Vala, i meni nije svejedno... A, kad u filmovima astronauti napuste kosmicki brod (u skafanderu) ne bi li opravili neki kvar, pa lebde onako u vakuumu...
Jeza me prodje! :uplasen:

:povez:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!