Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mage
Mnogo stvari se čini nemogućim, ali kako vreme prolazi, tehnologija napreduje i nauka se razvija, sve više stvari postaje moguće.
Da li mislite da postoji granica do koje se može doći pri savladavanju prirodnih sila ili mislite da će jednoga dana ljudi (ili neka druga vrsta) toliko savladati prirodne zakone da će bukvalno moći da menjaju stvarnost mislima kao magijom? :) :mag:

Razmišljam odakle potiče ideja o magiji... Zašto su ljudi uopšte izmislili magiju i zašto nam je ona toliko fascinantna (makar meni). Delom je u pitanju moć i kontrola, ali ima tu i nešto drugo... ne znam sasvim da definišem.
Ideja da se sile univerzuma pokoravaju tvojoj volji je moćna (neki bi rekli i arogantna) i mislim da je pored radoznalosti igrala veliku ulogu i u razvitku nauke.

Ne znam da li sam jedini koji vidi ovu paralelu, ali neke stvari koje danas nauka može da izvede bi pre par godina (vekova) bile smatrane magijom. Da li mislite da će ljudi (ili kao što sam rekao neka druga rasa) jednog dana toliko savladati sile univerzuma da će nam se iz naše perspektive činiti kao da su oni čarobnjaci ili možda čak i bogovi? :)
Korisnikov avatar
By 2kune
to je jednostavno... magija je samo poetičan naziv za način na koji ljudski mozak razmišlja... kada se pri tome koristi više logike a manje mašte i obrambenih mehanizama (osim racionalizacije) dobiješ znanost... :vulkanac:
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Originally posted by 2kune

to je jednostavno... magija je samo poetičan naziv za način na koji ljudski mozak razmišlja... kada se pri tome koristi više logike a manje mašte i obrambenih mehanizama (osim racionalizacije) dobiješ znanost... :vulkanac:
Slazem se sa navedenim, mislim da je nauka visokomagijska delatnost, da u neku ruku pociva na magijskom nacinu misljenja, i to ne samo u etioloskom smislu. Mislim sustinski, a u mnogome i po formi. Ne slazem se sa Pijazeom u tvrdnji da je magijski stepen misljenja prethodnica formalno-operacionalnom, i da je njegov nerazvijeniji deo. Pre posmatram taj odnos kao simbol Uroborus, zmije koja jede sama svoj rep...
Korisnikov avatar
By jukie
Pa uzmimo recimo Čarli Epsa. Dobro on je izmišljen ali stvarno postoje neki naučnici koji mogu sve da vide kroz brojke i da naprave obrasce i da to sve urade što on radi u seriji, a za nas ostale to je magija
Korisnikov avatar
By Dina
Ja magiju ne vidim kao pokoravanje sila univerzuma nego upravo suprotno - postovanje njihovih snaga i moci.

Ne mislim da magijsko misljenje mora da iskljucuje ono naucno niti obratno.

Cak potpuno iskljucivanje jednog ili drugog smatram prilicnom iskljucivoscu ali dobro - svako ima pravo da prozivi svoj zivot kako zeli (dok time ne ugrozava druge). Nekim ljudima je potrebna sigurnost i potvrdjenost od strane nauke svega sto cine. I mozda im ne treba oduzimati iluziju da je to moguce ili mozda treba. Sto Svejedno upita na jednom drugom topicu - da li su ljudi disali i pre nego sto su znali za kiseonik? ;) Oblast znanja je beskonacna i mislim da je nauka samo malo zagrebla po tome... Buduce generacije znace stvari o kojima mi ne mozemo ni da sanjamo isto kao sto ni prethodne generacije nisu mogle ni da sanjaju ovo danas. Takodje moci ce da objasne mnoge stvari koje su danas neobjasnjive i nenaucne. A to jeste fascinantno i upravo to je neki i smisao nekog toka sveta, i novih generacija i novih istrazivanja.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by jukie

Pa uzmimo recimo Čarli Epsa. Dobro on je izmišljen ali stvarno postoje neki naučnici koji mogu sve da vide kroz brojke i da naprave obrasce i da to sve urade što on radi u seriji, a za nas ostale to je magija
pih, to je samo pusta pitagorejština... :lepeza:
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne, Zemljom ce zavladati orhideje.

Broj semena po čahuri varira od 400 do 6 000 000, dok je masa semena od 0,00039 do 0,0024 mg. Čarls Darvin je izračunao da najčešće vrste u čahuri kraćoj od jednog centimetra imaju preko 6000 semena i ako bi iz svakog od njih izrasla odrasla biljka, bilo bi dovoljno četiri generacije da pokriju površinu svih kontinenata u vidu neprekidnog tepiha.

Ukratko - da, covek ce izgledati kao da je magican.
Korisnikov avatar
By svejedno
Sa te strane, covecanstvo je vec preuzelo mitoloski status magusa, maga - ovladalo je sa dve glavne sile u svojoj okolini - magnetizmom & elektricitetom.

...

Ocu, kazem, razmisljah i ja davno na ovu temu ,)

..

Da imas mogucnost povratka u proslost i da sa sobom poneses samo jednu baterijsku lampu - ljudi bi verovatno smatrali da si volsebnik koji moze da ukroti svetlost.

..

LM, zanimljiva tema, ali ne merem se sada zadrzavam na ovome, moram palim...pisemo se kasnije ,)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Mage

Zašto su ljudi uopšte izmislili magiju i zašto nam je ona toliko fascinantna (makar meni). Delom je u pitanju moć i kontrola, ali ima tu i nešto drugo... ne znam sasvim da definišem.
Ideja da se sile univerzuma pokoravaju tvojoj volji je moćna (neki bi rekli i arogantna) i mislim da je pored radoznalosti igrala veliku ulogu i u razvitku nauke.

A ovo te i pali. :)

Umesto tehnologije - biram prirodu. Umesto moci - slobodu.

Mene u savremenoj nauci nervira to sto se na neki nacin gubi sustina. Recimo, neko ko proucava biljke ulazi u statistiku toliko da uopste ne zna ni sta proucava. A u prirodi i ne zna da prepozna to sto je proucavao.
Umerenost je najbolja. Razviti nekakve tehnologije, ali ih koristiti odrzivo.

Tehnoloski razvitak je vezan za finansije. Ne gleda se sta je dobro za covecanstvo, nego se gleda profit.
By Ulix
Originally posted by Mage

Razmišljam odakle potiče ideja o magiji... Zašto su ljudi uopšte izmislili magiju i zašto nam je ona toliko fascinantna (makar meni). Delom je u pitanju moć i kontrola, ali ima tu i nešto drugo... ne znam sasvim da definišem.
Možda su je izmislili oni infantilni nesretnici koji ne mogu da se pomire s tim da NEMAJU moć i da neke stvari ne mogu da kontrolišu. :eureka:
By Speculum Columbae
Originally posted by Ulix

Možda su je izmislili oni infantilni nesretnici koji ne mogu da se pomire s tim da NEMAJU moć i da neke stvari ne mogu da kontrolišu. :eureka:
Samo bih umesto neke stvari, stavio mnoge stvari.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Nauka demistifikuje pojave u prirodi, dok je magija sve ono sto je nadprirodno, nepoznato.
Kako se pomeraju granice poznatog, tako se suzava granica magicnog i ne vidim nikakav prostor gde se one preplicu.

Magiju vidim kao pasivno delovanje necijeg ega, sto se kaze lako i lenjo do cilja,
dok se u nauci ego pojedinca gubi, ali zato je delovanje "aktivno", prouzrokovano nizom procesa.
:mucka: :muva:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Sunce

Tehnoloski ravitak je vezan za finansije. Ne gleda se sta je dobro za covecanstvo, nego se gleda profit.
najveća laž ikad izrečena... Tehnološki razvitak gotovo je isključivo vezan za rat. :sudija:
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Originally posted by antibiotic

Nauka demistifikuje pojave u prirodi, dok je magija sve ono sto je nadprirodno, nepoznato.
Kako se pomeraju granice poznatog, tako se suzava granica magicnog i ne vidim nikakav prostor gde se one preplicu.

Magiju vidim kao pasivno delovanje necijeg ega, sto se kaze lako i lenjo do cilja,
dok se u nauci ego pojedinca gubi, ali zato je delovanje "aktivno", prouzrokovano nizom procesa.
:mucka: :muva:
Zavisi kako se posmatra. Ne mislim da nauka vrsi demistifikaciju, mislim da ona vrsi samo drugi oblik mistifikacije, sopstvenom terminologijom i zakonima. Preklapaju se na nacin simbolickog odigravanja. Isto kao i nauka i religija. Npr. tipologija naucnika je skoro istovetna tipologiji vernika. U religiji, kao i nauci postoje jeretici, tradicionalisti, proroci i sl. Ne znam da li je potrebno navoditi primere, ima ih i vise nego dovoljno poznatih...
Slazem se da se u nauci ego pojedinca gubi, ali isto tako se gubi i u magiji. Ovde se nismo slozili oko toga sta magija jeste, a sta nije. Ja je svakako ne posmatram kao nekakvo vezivanje konaca da lokalni seljak izgubi glavu za lokalnom seljancicom :) U magiji, visokoj bar, covek se prepusta visim silama. U nauci takodje. Jedino gde covek zadrzava individualnost, i to u najvecem mogucem stepenu su filozofija i umetnost. Zato su te dve mesta gde vladaju geniji. Naucnici, bar cisti, nemaju medjusobom genije. Oni su talenti, nista vise. A pri tom ne mislim nista pezorativno. Upravo zbog tog gubitka licnosti. Bilo kog naucnika mozes zameniti bilo kojim drugim. Filozofe i umetnike ne mozes...malo sam zalutao sa trajektorije, nadam se da nema ljutnje ;)
Korisnikov avatar
By TheDreamer

Tehnoloski ravitak je vezan za finansije. Ne gleda se sta je dobro za covecanstvo, nego se gleda profit.
najveća laž ikad izrečena... Tehnološki razvitak gotovo je isključivo vezan za rat. :sudija:
Slazem se...nije bitno to sto ja imam, nego da ga nema drugi (polis, drzava, anything else). Jer ako ga ja nemam, ne razvijem, neko drugi moze, i da me ostavi bespomocnim...mozda to nije vezano u potpunosti za svaki tehnoloski napredak, ali svakako jeste u korenu...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne.

Put magija - religija - nauka jedino može da se obrne ili pak pretvori u ciklus.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by TheDreamer

Zavisi kako se posmatra. Ne mislim da nauka vrsi demistifikaciju, mislim da ona vrsi samo drugi oblik mistifikacije, sopstvenom terminologijom i zakonima. Preklapaju se na nacin simbolickog odigravanja. Isto kao i nauka i religija. Npr. tipologija naucnika je skoro istovetna tipologiji vernika. U religiji, kao i nauci postoje jeretici, tradicionalisti, proroci i sl. Ne znam da li je potrebno navoditi primere, ima ih i vise nego dovoljno poznatih...
Slazem se da se u nauci ego pojedinca gubi, ali isto tako se gubi i u magiji. Ovde se nismo slozili oko toga sta magija jeste, a sta nije. Ja je svakako ne posmatram kao nekakvo vezivanje konaca da lokalni seljak izgubi glavu za lokalnom seljancicom :) U magiji, visokoj bar, covek se prepusta visim silama. U nauci takodje. Jedino gde covek zadrzava individualnost, i to u najvecem mogucem stepenu su filozofija i umetnost. Zato su te dve mesta gde vladaju geniji. Naucnici, bar cisti, nemaju medjusobom genije. Oni su talenti, nista vise. A pri tom ne mislim nista pezorativno. Upravo zbog tog gubitka licnosti. Bilo kog naucnika mozes zameniti bilo kojim drugim. Filozofe i umetnike ne mozes...malo sam zalutao sa trajektorije, nadam se da nema ljutnje ;)
Uopste se ne slazem sa tobom.

Umetnost i nauka tragaju za istinom, nekom vrstom istine.

Pravi naucnici svakako znaju da budu i genijalci, sve zavisi kako se posmatra. Ne mozes generalizovati stvari.

Ono sto je Nikola Tesla izumeo svakako jeste i umetnost, bar po mom misljenju. Na koji nacin naucnici gube licnost?
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye

Oboje ste u pravu, rat je izvor profita.

Što se magije tiče, sumnjam da će ikada osobe koje bi naudile drugima svojom voljom imati pristupa magiji u njenoj punoj slavi.

Super filmić svejedno!

Samo što ja verujem da je ljudska upotreba logike kriva za strah, za samodestrukciju.
Iz razloga što malo ko od ljudi je ovladao logikom, ona podrazumeva shvatanje bezbroj budućih reakcija koje se izrode iz jedne akcije. A većina ljudi i nije pogledala ono što je preko brda.

Uvek su bitne primarne reakcije, dok se budućnost ostavlja, nekim novim akcijama koje će se morati učiniti da bi se sanirale akcije iz nekih prošlih dana. Skoro pa stalno praveći sve više problema i donoseći sve veću destrukciju svima pa i onima koji su učnili tu akciju.

Seča šuma zarad pravljenja poljoprivrednog zemljišta je jedan primer.
Korisnikov avatar
By antibiotic
@svejedno
Odlican crtac! Jos jedna prica gde tehnologija razara, a magija je ona koja stvara i cuva.

@TheDreamer
Ne kazem da izmedju nauke i magije nema slicnosti, vec da se one ne poklapaju u nekom prakticnom delovanju. Nijedan naucnik nece nesto neobjasnjeno da prepise necemu magijskom.
Ne poznajem nijednog psihologa koji ce da kaze je neko skrenuo zbog bacenih cini i sl.
Neki naucnici su nakon godina rada postajali religiozni, ali to je , mislim, vec neka druga prica.

Kada carobnjak koristi neke procese nalik naucnim (eksperimente u laboratoriji np.) onda je magija tu primarna, dok su u tom istom eksperimentu np. fizicki zakoni nesto sto se podrazumeva ili u ciju se sustinu ne ulazi. Cak i kad se koristi neki tehnoloski izum u magiji, on takodje bude "zacaran" da bi funkcionisao u svojoj glavnoj svrsi (np. auto koji se pokrece sam od sebe i dalje ima tockove, motor, ali oni nisu primarni pokretaci, vec magija).

Magija je uvek pratila nauku u stopu, ali to je zbog toga sto neki nauku ili nisu mogli da razumeju ili nisu mogli u potpunosti da razumeju. Kako je nauka napredovala, ona je sve vise zauzimala prostor koji se ranije prepisivao magijskom, i vise od toga - nerazjasnjenim pojavama u prirodi, kojima se ne mogu utvrditi zakoni, uvek ce se pre dati naucna pretpostavka, nego sto ce ga nauvati nadprirodnim.
Korisnikov avatar
By Mage
Interesantno...

Slažem se sa čarobnjakom iz flight of dragons: Magija inspiriše nauku. Evo samo uzmem svoj primer i sve mi bude jasno... Moja fascinacija naukom potiče od moje fascinacije magijom i željom da postignem nemoguće. Čarobnjaci koriste čini da pretvore jedno biće u drugo, dok genetičari koriste DNK da transformišu jedan organizam i pretvore ga u drugi, izmenjeni. Kodirano u DNK su sva uputstva za život... Ako razbijemo taj kod, moći ćemo da manipulišemo životom kako god nam se prohte, baš kao što čarobnjaci koriste skripte i pokušavaju da shvate "jezik magije" kako bi ga koristili da izmene stvarnost...

Veštačka inteligencija, nanotehnologija, genetički inženjering, kontrolisana fuzija, virtualna stvarnost... sve mi se čine kao discipline magije.

Ne mogu da se otresem osećaja magije kada sam ovde u ovoj super-opremljenoj laboratoriji i igram se sa genetičkim kodom virusa, pokušavajući da ga isprogramiram da radi ono što ja želim. Jeste da mi skoro ništa ne uspeva :lol: ali opet ponekad se osećam kao mag u svojoj kuli (centar za hemiju u kome radim zaista jeste kula sa spiralnim stepeništem), među svojim knjigama, hemikalijama i magičnim receptima :) I obožavam taj osećaj! :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!