Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Dina
Interesuje me koje mesto religija zauzima u vasem zivotu. Da li je vezana za vas stil zivota ili se setite da ste vernik ili vernica samo kad ste u problemima ili je to nesto sto vam je stiglo preko roditelja, ne udubljujete se previse ili...? Sta je to sto vam vera donosi? Da li ste zahvaljujuci veri strpljiviji, skromniji ili imate vise energije, ili zauzdavate energiju ili ste moralniji, tolerantniji, kreativniji ili stroziji... Da li ste putem religije povezani sa svim ljudima ili sa nekom odredjenom grupom ljudi bilo zivom ili mrtvom? Zasto vam je ta veza znacajna? Sta to donosi u vas zivot? Da li u vasoj religiji postoje stavovi sa kojima se ne slazete? Kako to resavate? Kakvo je mesto vase religije u drustvu? Da li biste voleli da je nesto drugacije? Da li postoje neke predrasude prema pripadnicima vase verske zajednice koje vam smetaju?

Ja cu da odgovorim na moja pitanja malo kasnije u odvojenom postu... :)
Korisnikov avatar
By bas bleu
a meni prva asocijacija na naslov teme bilo ono e vi i vasa religija @#&$£@#&.

ont: ne zauzima, i don't have one.
Korisnikov avatar
By svejedno
Nemam izabranu religiju, posebno ne neku koja ne bi bila u skladu sa mojim zivotom.

..

Moj zivot jeste moja religija.

Celo postojanje je moja religija.

Svega.
Mislim - postojanje svega je moja religija.

Ali u sustini - sve sto postoji, sve sto percipiram, ionako postoji pre svega u mom umu, tako da je moja religija pre svega - moja svest.

..

Ne vidim kako moja svest moze biti u suprotnosti sa bilo cime sto ima veze sa mnom.

..

Mislim da ljudi prave gresku kada na bilo koju religiju gledaju kao na nesto sto je odvojeno od svesti.

Religija jeste svest.
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by svejedno

tako da je moja religija pre svega - moja svest.
a sto bas religija, mislim sto bas ta rec? odakle potreba da nesto do cega si sam dosao oznacis recju (?) koja je so encumbered with both denotation and connotation?
i meni je moja svest mera tognecegastonikakonemogudanazovemreligijom.
Korisnikov avatar
By svejedno
Sto da ne?

Lm, odgovor je jednostavan - pitanje je 'vi i vasa religija'.

Pa sam isao na ono sto je najpribliznije pojmu 'religija' u mom shvatanju.

...

Nego, sto da ne? Sta fali reci religija?

..

pS. a inace sve religije, cak i ove...zvanicne, jel....JESU, pre svih ostalih mrsomudjenja - prirucnik za dostizanje odredjenog stanja svesti.

Sve ostalo sto postoji od molitvi, brojanica, meditacija i sl - sluzi ili kao nacin da se priblizi nekom stanju svesti, ili kao metod uzimanja novca.
Velika je steta sto je drugi metod mnogo prihvaceniji. Svetski bol, jbg.
Korisnikov avatar
By mili86
Evo ja odmah, da ne okasnim kad je religija u pitanju:)

Ja sam pravoslavni hriscanin - pravoslavac.

Ne setim se vere samo kad sam u problemu, od kad znam za sebe ja sam vernik, mada nisam vaspitan u tom duhu, uvek sam imao neki pojam o Bogu iako mi niko o Njemu nije ni pricao. Kad je strpljivost u pitanju - ja bas i nisam strpljive prirode, lako planem, a u vecini slucajeva zbog toga zazalim, no strpljenje nije urodjeno - ono je vrlina koja se uci i neguje... mada kada sam bas nervozan molim se na brojanici, i to cesce Bogorodicinom, a redje Hristovom molitvom.

Skromnost me bas i ne opisuje, ali recimo, ne volim obicajna preterivanja kad su pogrebni obicaji u pitanju, pa sam ubedio moje da umesto raskosnih "gozbi" posle parastosa mom dedi, hranu damo siromasnima, i to je bio jako lep gest, jer se nismo prejedali za pokoj duse, nego smo pomogli onima koji nemaju.
Energija... Pa recimo da to dozivljavam kao bozansku silu koja me pokrece, pa iako u zivotu nailazim na prepreke ne stajem vec iste dozivim kao iskusenja koja cu prevazici pouzdanjem u Boga. Tako da mi je vera na neki nacin motivacija da budem uporan ali ne i tvrdoglav i da racionalno sagledam na stvari. Neuspeh kao cinjenicu prihvatim sa opravdanjem da Bog zna zasto je to dobro.

Moral... sta to bese moral... Odvajam moral od etike, mada mnogi to ne cine, tako da vise obracam paznju na etiku nego na sam moral koji dozivljavam kao licni stav koji je drugaciji od osobe do osobe - od slucaja do slucaja.

Vera mi na neki izvesni nacin zabranjuje da ljude delim po boji koze, rasi, entitetu, materijalnom statusu, tako da sam povezan sa svima i u svima vidim jednakog sebi, jednakog po stvaranju. Ali, liturgijski opstim samo sa istocnim hriscanima, tj. pravioslavcima. Iako cesto posecujem druge bogomolje i prisustvujem sluzbama drugih konfesija, ne uzimam ucesca kad je evharistija u pitanju jer za to, zna se, sledi anatema.
Crkva, kao skup vernih, nije samo zajednica zivih, vec i spona koja povezuje zive i mirtve koji takodje cine crkvu. Tako da DA. jesam povezan i sa mrtvima, koji su mrtvi samo na telesni nacin, a ne na onaj, meni vazniji, duhovni. To mi donosi da lakse podnesem gubitak drage osobe, da lakse sagledam proslost, zivim u sadasnjosti i imam nade u buducnost.

U pravoslavlju ne postoji nijedna dogma sa kojom se ne slazem. Sve kanone ne znam bas napamet, ali one koji su i danas aktuelni znam i uglavnom ih prihvatam, mada se oni uglavnom doticu liturgijske prakse. Postoje neki stavovi arhijereja sa kojima se ne slazem i o tome javno govorim, ali te njihove reci traju i imaju znacenje dok su zivi... a i crkva se cesto ogradi bilo pisanim putem, bilo pomeranjem doticnih sa njihovih funkcija.

Pravoslavlje je sasvim dobro integrisano u drustvu, ali postoje i ona strana koja se meni ne dopada a, to je integracija nekih crkvenih licnosti i institucija u drzavu, ali to je neka druga tema i pitanje je drzave a ne crkve.

Postoje predrasude, kao i u svakom segmentu drustva, ali ja se ne obazirem. Mnogi ce reci da smo zatucani, neobrazovani, previse konzervativni, da podsticemo fasizam, nacionalizam i drugo, i to zaista postoji kod nekih ljudi, i nazalost ti ljudi su cesto medijski veoma eksponirani, jer je medijima to veoma interesantno. Iako je to tako daleko od divnog i costog pravoslavlja koje u svojoj biti poziva na ljubav, slogu i mir.

Jos da dodam, kad je stil zivota u pitanju, da i tu ima uticaja. Recimo, obracam paznju kad je post, a kad ne. Iako u zadnje vreme ne postim redovno. Takodje ne radim nedeljom i praznikom (crveno slovo u kalendaru).

Ono sto mi je vera donela jeste jedan beskrajni osecaj slobode, iako mnogi to ne shvataju i veru vide kao ogradjivanje uma od stvarnosti, ja u pravoslavlju vidim najveci izbor slobode. U veri pronalazim i mir, ljubav, utehu... Volim i crkvena bogosluzenja, kasna bdenija i retke liturgije (Sv. Jakova, koaj se jako retko sluzi).
Daleko sam od idealnog vernika, ali se trudim.

Nadam se da sam se osvrnuo na sva pitanja iz uvodnog posta
Korisnikov avatar
By Tungi
"Mene zivot ne boli,jer zivot to sam ja"

Slazem se sa svejedno:up:
Korisnikov avatar
By bas bleu

Nego, sto da ne? Sta fali reci religija?
zanima(lo) me odakle dolazi potreba da se zivi u skladu sa religijom iako - ili bas zato, sto je u pitanju, ocigledno, a highly individual and subjective concept. i to kod nekoga ko je izrazit non-conformist (mozda ovde nisam u pravu but it's the impression i got). ja recimo znam zato ja ne mogu da to nazovem religijom.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by bas bleu

zanima(lo) me odakle dolazi potreba da se zivi u skladu sa religijom iako - ili bas zato, sto je u pitanju, ocigledno, a highly individual and subjective one. i to kod nekoga ko je izrazit non-conformist (mozda ovde nisam u pravu but it's the impression i got). ja recimo znam zato ja ne mogu da to nazovem religijom.
good impression .)

..

Mada, sa te strane, moze se cak reci da sam izraziti konformista - samo sto, ko sto rekoh, ceo svet jeste ja, te sam izraziti konformista u stvarima koje svet zahteva od mene.

A svet, po mom shvatanju, zahteva od mene da uzivam u zivotu & da dostignem neka stanja svesti na koje se tripujem.

Jer svet je, je li - ja ,)

...

Solipsizam, sto bi rekla davno 'basta'-ticna A777.

..

A religija je rec ko i svaka druga.

Ako ti je lakse, mo's to da nazoves i filoSofijom.

A mozes i prosto tripom.

..

Ali na konkretno pitanje sta je vasa religija - 'svest' bi bio moj odgovor.
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa isti odgovor bih dao i na pitanje sta je vasa filozofija ,)

..

Ja sam od onih ljudi koji razmiljaju ovako - U dont HAVE a soul, U ARE a soul; U have a body.
Korisnikov avatar
By Dina
E pa da odgovorim i ja na temu...

Ja sam sledbenica dijanickog vesticarstva, to neki svrstavaju pod wiccu a neki ne... Razlika je uglavnom sto u wicci postoje Bog i Boginja a u dijanickom vesticarstvu samo Boginja i sto su clanovi kovena u wicci i muskarci i zene a kod dijanickog vesticarstva samo zene (mada ima nekih kovena koji primaju i muskarce). Dijanicka religija je feministicka, clanice su uglavnom lezbejke i biseksualne zene... to sve pominjem jer je to sve meni bitno i zato sam negde sa tim u skladu - ja sam zena, ja sam biseksualna, ja sam feministkinja i ja sam vestica. :peva: To jeste stil zivota mada sam ja tek na pocetku ali da bih odmakla od pocetka moram da praktikujem magiju, citam itd. Ja sam dugo bila polupravoslavka a polu vestica, ni jedno ni drugo i jedno i drugo a pre nekog vremena sam se odrekla te polovicnosti i zasad sam jako zadovoljna zbog toga.

Ono najvise sto mi donosi je energija i kreativnost. Takodje i stvari kojima volim da se bavim, ja sve to volim da citam, sve volim da probam (pa dobro skoro sve :lol: ).

Bitna mi je povezanost sa zenama, zenama iz proslosti, zenama buntovnicama. Nije da ja sad diskriminisem muskarce, sa njima mogu da se povezujem na druge nacine :D Ali ja smatram da je ovo i dalje svet muskaraca, manje nego u proslosti ali su zene i dalje diskriminisane. Dobra zena je samo pokorna zena. Moj je utisak da muskarac ne moze nikad u potpunosti da razume tu oslobodjenu energiju jer on nije bio izlozen postepenom uvezivanju energije koju ima devojcica, devojka, zena. On moze da se saoseca kao sto se saoseca heteroseksualac sa homoseksualcem ali to nije on, niti njegovo iskustvo. Zato meni odgovara sto su dijanicki koveni zenski, proslave vesticjih praznika zenske jer iskazuju nepokornu zensku prirodu koja se otela onome sto je od zene zahtevano. Ja naravno nikad nisam bila na tim festivalima jer ih kod nas nema ali gledala sam snimke kako to izgleda u SAD ili Engleskoj pa se nadam da cu mozda nekad i otici... ili ce festivali doci i ovde (mada je ovo verovatno suvise optimisticko).

Ne postoje stavovi sa kojima se ne slazem ili bar u dosadasnjem istrazivanju nisam naisla na njih.

Mesto vesticarstva u drustvu je lose. Sve je to nesto tajno, ne postoji neka zabrana ali nekako oslobodjenost u drustvu nije tolika da se o tome prica. Gledala sam npr na zone reality par u SAD koji dolazi u porodiliste i kaze - mi smo pripadnici wicca religije, mi hocemo da budu nasi simboli u toku porodjaja itd. Ta slika mi je nekako skroz neverovatna da se desi u Srbiji.

Predrasude su sto se wicca povezuje sa satanizmom, onda postoje predrasude pripadnika "velikih" religija da su njihove religije prave a ovo je valjda nesto vestacko :D ima i da vestice ne postoje, magija ne postoji itd. Smetaju mi ali smeta meni mnogo sta... i na neki nacin mi ne smeta ako mi ti ljudi nisu bliski. Ono sto mi zapravo smeta je ta velika netolerancija u drustvu, uvek ima netolerantnih osoba ali je velika razlika da li je njih 90% ili 10%.
Korisnikov avatar
By mili86
Dina... :love: o tebi sam citao kod Koelja
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa moderna wicca i 'moderni' satanizam imaju dosta dodirnih tacaka.

Ne samo sto se tice rogatog boga & sl, vec su dosta slicni i u odnosu prema 'sebstvu'.

..

Osnovna razlika izmedju wicca-e i modernog satanizma je u odnosu prema planeti & energijama okoline.

..

Pod modernim satanizmom podrazumevam LaVeya i satanisticku bibliju etc.

..

A savremena wicca vuce dosta korena i iz zapadnog hermetizma, cak i iz alhemicarskog tantrizma, pa i iz ciganske magije & divinacije etc.

..

O Dijanickoj religiji ne znam mnogo, doduse.

..

pS. a to nije nuzno losa stvar, da se razumemo ,)
Korisnikov avatar
By Dina
Mili,
i ja :lol:

Svejedno,
vestice ne veruju u djavola, smatraju da je taj koncept iz hriscanstva, kao i podmetanje da je rogati Bog djavo. O modernom satanizmu ne znam mnogo te ni da li postoje slicnosti sa wiccom i kolike su. Ali vec samo verovanje u nesto sto po drugoj religiji ne postoji mi se cini kao dovoljna razlika. U dijanickom vesticarstvu se priziva samo Boginja.
Korisnikov avatar
By svejedno
@ Dina

U modernom satanizmu se veruje u sebe & svoje moci, ne u djavola; na nacin koji sve 'van sebe' posmatra kao nesto odvojeno od 'sebstva'.

eto, cisto informativno .)

..

A postoje, naravno, razne, pa i prastare, vrste satanizma, pa i onih koji se klanjaju 'djavolu' i prinose zrtve & sl.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Dina

To jeste stil zivota mada sam ja tek na pocetku ali da bih odmakla od pocetka moram da praktikujem magiju, citam itd.

Predrasude su sto se wicca povezuje sa satanizmom, onda postoje predrasude pripadnika "velikih" religija da su njihove religije prave a ovo je valjda nesto vestacko :D ima i da vestice ne postoje, magija ne postoji itd.
Dakle,aktivno delanje.

Sta podrazumevas pod "praktikovanjem magije"?Sta ti smatras magijom?
Ok,Wicca nema veze sa satanizmom,ali bacanje cini,spravljanje napitaka..?U cilju cega,za koje svrhe,vidanje rana,nestajanja u oblaku dima,teleportovanje..?
Moje licno misljenje -Ne,ne postoje vile i vestice i nema veze sa zivotom,ne samo sa satanizmom.

Koja je razlika izmedju belih vestica i vestica kojima ti pripadas?Interesuje me.
Korisnikov avatar
By Dina
Ne bih htela da se ovaj topic pretvori u pricanje o wicci.

Mili,
vestice postoje.

Svejedno,
ok :)

Tungi,
osnovno pravilo wicce je otprilike - sve je dozvoljeno dok nekog ne povredjuje. Postoje citave knjige, spise itd kako izgledaju rituali, sta se radi itd. To da li postoje crna i bela magija ili je magija samo jedna je pitanje.

Kratko vam odgovaram jer bih htela da se pise o pitanjima koja su u prvom postu i licnom dozivljaju vere a o vesticarstvu moze na nekoj temi namenjenoj tome.
Korisnikov avatar
By mili86
A postoje li okupljanja, rituali i tako to ?
Korisnikov avatar
By Dina
Mili,
pa vec sam u odgovoru pisala da nase drustvo nije tolerantno, a pretpostavljam da to znamo i bez mog pisanja ;) Ne postoje festivali kao sto je na zapadu. Ako i ima okupljanja ona nisu javna i do saznanja o njima je tesko doci. Vesticarstvo moze da praktikuje i osoba sama sto je u netolerantnim sredinama cesce.
Korisnikov avatar
By Hys.

@ Dina

U modernom satanizmu se veruje u sebe & svoje moci, ne u djavola; na nacin koji sve 'van sebe' posmatra kao nesto odvojeno od 'sebstva'.

Tog se i ja setih.

Sto se tice pitanja, copy paste svejedno plus malo drugaciji nacin pisanja i red reci :lol:

Ne mogu sebe da vidim kao vernika bilo koje religije, ali da sam sempler svacega sto mi se svidi iz raznih, jesam.
Svidja mi se nesto u hriscanstvu, nesto u budizmu (on mi nekako najblizi srcu), nesto u Wicca, a nesto i u modernom vidjenju satanizma.

Kako ja sa ovako jakom vodolijom ( :lol: ) da se istripujem na jednu religiju.
Ili dovoljno na bilo koju da je sasvim shvatim ozbiljno.
Ateista who knows better, eto, verovatno sam to.

"He says gods like to see an atheist around. Gives them something to aim at."
Korisnikov avatar
By Lux_bl
Vjerujem u Boga. Ali, ako se pod vjernikom podrazumjeva vjerski edukovana osoba, koja redovno posjecuje jedan od vjerskih objekata u svojoj okolini i redovno cita ucenja, onda nisam vjernik.

Vjerujem, jer sam naucen da vjerujem i vremenom sam u glavi stekao neku sliku o ovom svijetu, poretku, svrsi itd. Pomolim se s vremena na vrijeme i pokusavam da pratim u zivotu ono sto vecina religija :angel: :arapin: :astral2: :dina: u svijetu promovise: pravednost, dobrotu, suosjecajnost itd. :friends:

Mlad sam, pa cemo vidjeti sta ce biti dalje.
Korisnikov avatar
By mili86

Mili,
pa vec sam u odgovoru pisala da nase drustvo nije tolerantno, a pretpostavljam da to znamo i bez mog pisanja ;) Ne postoje festivali kao sto je na zapadu. Ako i ima okupljanja ona nisu javna i do saznanja o njima je tesko doci. Vesticarstvo moze da praktikuje i osoba sama sto je u netolerantnim sredinama cesce.
A mislio sam na okupljanja u prirodi... kao sto je Koeljo pisao... Voleo bih da vidim nesto tog tipa..
By J...
Nisam religiozna ali...
Da li je vezana za vas stil zivota ili se setite da ste vernik ili vernica samo kad ste u problemima
Ovo mi je zanimljivo. Naime, postoje neki momenti kada se "molim", to su bili najcesce momenti kada sam bila u opasnosti i oni nisu trajali dugo. E sad, ja pri tome kao neko ko ne zeli da se izjasnjava kao pripadnik bilo koje religije nemam pojma kome se molim i kako to da nazovem ali je to nesto sto mi u tim momentima pruza sigurnost. Kao da se nadam da ce nesto sto je jace od mene da me u tom trenutku spase.

Zanima me da li se to desava drugim ljudima, cak i onima koji sebe ne smatraju vernicima?

I meni su zanimljivi elementi raznih religija ali vise onako istrazivacki, bez ambicije da ih prisvojim i redovno sprovodim neke rituale. Ako bih to radila, ne bih se osecala slobodno, sve je to kalup a to mi smeta.

I svakako da biti dobar ili los covek nema veze sa religijom.
Korisnikov avatar
By Srklet
kod mene je svaki dan bartolomejska noc. :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!