- 06 Nov 2010, 21:16
Izvanredni film Dalibora Matanića 100 minuta Slave o gluhonemoj slikarki Slavi Raškaj i njenom ljubavniku Beli Čikošu, izmeđuostalog, govori i o rečima. U jednom momentu čuje se iz ofa (parafraziram) ...riječi koje toliko znače, potrebne, pletu mrežu oko nas...
''
''
''
Reči. Da li, zaista, toliko znače? Da li su toliko teške iako znamo da su nestvarne kao pena i ništa ne znače. Ili znače?
Čini se da živimo u vremenu reklama i političkog marketinga gde je važna ta laskava slovna forma gde se previdi suština, zanemarivši estetičnost.
- Zašto su svi muškarci u tvom redu?
- To nisam ja, to je moja šauma.
Po mom mišljenju, važno je uzeti u obzir tekst i kontekst. Nečije licemerno 'slatkišu' je, svakako, nižnje od nečijeg 'idiote'.
Koliko ozbiljno shvatate reči?
Nismo li u precenjivanju reči zaboravili na delanje, ono istinski važno?
Koliko su vam važne reči? Koliko ih ozbiljno uzimate u obzir? Da li opraštate reč? Izneverenu reč? Da li se svetite zbog reči? Šta za vas reči znače?
Reči
Estetika.
Erotika.
Pokrov.
Ljuska.
Sve.
Ništa.
Slabost.
Snaga.
''
''
''
Reči. Da li, zaista, toliko znače? Da li su toliko teške iako znamo da su nestvarne kao pena i ništa ne znače. Ili znače?
Čini se da živimo u vremenu reklama i političkog marketinga gde je važna ta laskava slovna forma gde se previdi suština, zanemarivši estetičnost.
- Zašto su svi muškarci u tvom redu?
- To nisam ja, to je moja šauma.
Po mom mišljenju, važno je uzeti u obzir tekst i kontekst. Nečije licemerno 'slatkišu' je, svakako, nižnje od nečijeg 'idiote'.
Koliko ozbiljno shvatate reči?
Nismo li u precenjivanju reči zaboravili na delanje, ono istinski važno?
Koliko su vam važne reči? Koliko ih ozbiljno uzimate u obzir? Da li opraštate reč? Izneverenu reč? Da li se svetite zbog reči? Šta za vas reči znače?
Reči
Estetika.
Erotika.
Pokrov.
Ljuska.
Sve.
Ništa.
Slabost.
Snaga.